Terapia Tulburărilor de Limbaj

Curs
7.3/10 (7 voturi)
Domeniu: Psihopedagogie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 100 în total
Cuvinte : 43489
Mărime: 195.99KB (arhivat)
Publicat de: Todor Farkas
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Iolanda Tobolcea

Extras din curs

TERAPIA DISLALIEI

1. Principiile terapiei logopedice

Principiile urmate în cursul terapiei dislaliei sunt următoarele :

- respectarea particularităţilor de vârstă ale copilului, ale tipului şi gradului de deficienţă, precum şi ale nivelului de şcolarizare atins;

- respectarea caracterului unitar în intervenţie (prin corelarea cu demersurile medicale, pedagogice sau de psihodiagnoză);

- respectarea succesiunii etapelor de corectare, conform cu structurile fonetice tot mai complexe în care sunetul este integrat;

- trecerea în cursul corectării prin planuri acţionale diferite (de la imagine la fonem, de la fonem la grafem şi viceversa);

- folosirea jocului didactic în orice etapă a programului de intervenţie logopedică;

exersarea permanentă a noilor achiziţii fono-articulatorii în contexte de comunicare normale;

- folosirea psihoterapiei ca mijloc de sprijin pe tot parcursul programului de intervenţie logopedică;

- asigurarea continuităţii în activitatea corectiv – recuperatorie prin implicarea familiei, a cadrului didactic, a prietenilor copilului.

2. Metode şi procedee cu caracter general

În virtutea principiilor sus amintite metodele şi procedeele folosite în corectarea dislaliei, ca şi a celorlalte tulburări de vorbire, trebuie selectate şi adaptate specificului fiecărei tulburări şi copil în parte. Dacă dislalia este severă şi dacă sunt şi alte modificări, senzoriale, neurologice, de motricitate, afective etc., atunci se impune într-o primă etapă efectuarea unor exerciţii suplimentare.

În corectarea dislaliei se aplică, la început, o serie de metode cu caracter general în funcţie de gravitatea tulburării. Acestea urmăresc să pregătească şi să faciliteze aplicarea metodelor şi procedeelor logopedice individualizate în funcţie de caz şi de natura dislaliei.

În categoria metodelor şi procedeelor generale sunt cuprinse:

- gimnastica şi miogimnastica corpului şi a organelor care participă la realizarea pronunţiei;

- educarea respiraţiei şi a echilibrului dintre inspir şi expir;

- educarea auzului fonematic;

- educarea personalităţii, înlăturarea negativismului faţă de vorbire şi a unor tulburări comportamentale.

a. Pentru îmbunătăţirea motricităţii generale şi a mişcărilor fono-articulatorii se pot indica o serie de exerciţii care au o importanţă deosebită nu numai pentru dezvoltarea limbajului, dar şi pentru sănătatea organismului. Exerciţiile fizice generale au rolul de a uşura desfăşurarea unor mişcări complexe ale diferitelor grupe de muşchi care iau parte la activitatea de respiraţie şi la funcţionarea aparatului fonoarticulator.

Din acest punct de vedere sunt importante în primul rând exerciţiile generale care fortifică organismul (membrele, trunchiul, gâtul). Este bine ca aceste exerciţii să fie asociate cu cele de respiraţie, pentru a facilita mişcările complexe ale grupelor de muşchi ce participă la respiraţie şi la activitatea aparatului fonoarticulator în timpul emisiei verbale. Aceasta, deoarece în pronunţarea oricărui sunet sau cuvânt trunchiul, gâtul, membrele iau o anumită poziţie, de relaxare ori de încordare. Încordările şi relaxările imprimă o anumită postură întregului corp, postură care este diferită la persoanele valide faţă de cele cu tulburări de limbaj. De exemplu, la logopaţi cu probleme de pronunţie se produce o încordare a muşchilor aparatului fonoarticulator, a limbii, a buzelor pe porţiuni nespecifice, ceea ce determină nu numai accentuarea afectării pronunţiei, dar şi a dicţiei, a timbrului şi intensităţii vocii.

Se disting două categorii mari de exerciţii şi anume: unele cu scopul de a relaxa organismul şi musculatura aparatului de emisie, exerciţii utile în pronunţarea majorităţii sunetelor limbii române, şi altele de încordare care se folosesc în special în timpul pronunţării sunetelor surde şi a cuvintelor mai complicate.

Disfuncţiile hipo sau hiperkinetice ale tonusului neuro - muscular constituie un mare impediment pentru însuşirea unei pronunţii corecte , realizată printr-o succesiune rapidă de tensiune, încordare şi de relaxare a organelor de vorbire. Tulburările dislalice sunt adeseori condiţionate de o concentrare şi o localizare greşită a tensiunii organelor fonoarticulatorii. Concentrarea tensiunii musculare, de exemplu, în cavitatea laringiană produce o voce răguşită, iar concentrarea ei la rădăcina limbii produce falsetul. O încordare exagerată a organelor de articulaţie produce desonorizarea consoanelor sonore. Dimpotrivă, consoanele afonice se sonorizează prin relaxare. Confundarea sunetelor perechi p-b, t-d, c-g, s-z, etc. şi chiar a unor vocale i-e, o-u, rezidă sub aspect motric, în nediferenţierea nuanţelor extrem de fine ale tensiunii musculare prin care ele se articulează.

Dar nu numai pronunţia sunetelor, ci şi elementele prozodice (silabă, accent, intonaţie) şi chiar forma cântată a vorbirii sunt dependente de succesiunea corectă a organelor de articulaţie. Astfel, dacă fonemul de la sfârşitul unei silabe se pronunţă prea încordat, el se disociază şi se alătură în mod greşit silabei care urmează. Exerciţiile de sesizare kinestezică a succesiunii nuanţelor de tensiune articulatorie, mai puternică la începutul silabei decât la sfârşitul ei, constituie şi un mijloc eficace pentru însuşirea de către copii a despărţirii corecte a cuvintelor în silabe.

La cei cu defecte de vorbire o deosebită importanţă trebuie acordată exerciţiilor de relaxare. În mod obişnuit ei pronunţă fonemele prea forţat. În pronunţia lor ele apar încordate şi prea rigide. De aceea, pornind de la influenţa exerciţiilor fizice generale asupra procesului de mişcare a organelor de vorbire, musculatura acestora trebuie sa fie întărită şi relaxată prin exerciţii speciale.

Exerciţiile de relaxare încep cu câteva mişcări liniştite de respiraţie, efectuate cu inspiraţie neforţată şi expiraţie prelungită. Ele se realizează succesiv pe baza următoarelor instrucţiuni :

Aşează-te cât mai confortabil, cu picioarele întinse pe podea, lăsând braţele să se sprijine comod pe masă. Închide ochii, relaxează musculatura maxilarului, a coloanei vertebrale şi lasă capul să cadă încet până ce se reazemă uşor pe braţe. Menţine această poziţie relaxată, care prin lipsa efortului muscular, constituie şi un excelent mijloc de odihnă şi de reconfortare a organismului.

2. Se porneşte de la poziţia şezând, cu corpul în poziţie dreaptă, încordând întreaga musculatură şi apoi relaxând-o. Printr-o relaxare bruscă dispare orice tensiune musculară, sesizându-se kinestezic contrastul dintre starea de tensiune şi cea de relaxare musculară.

3. Aşază-te cât mai confortabil şi lasă mâinile să-ţi aţârne în jos. Închide ochii şi relaxează musculatura facială, în special cea a maxilarului. Lasă apoi capul să cadă încet înspre piept (se sesizează tracţiunea muşchilor gâtului). Apoi încet, menţinând în continuare relaxarea musculaturii faciale şi a bărbiei, ridică capul şi lasă-l să cadă neforţat într-o parte. Maxilarul inferior, rămânând în relaxare, va cădea în jos prin propria-i greutate. Din această poziţie întoarce capul încet spre dreapta.

Preview document

Terapia Tulburărilor de Limbaj - Pagina 1
Terapia Tulburărilor de Limbaj - Pagina 2
Terapia Tulburărilor de Limbaj - Pagina 3
Terapia Tulburărilor de Limbaj - Pagina 4
Terapia Tulburărilor de Limbaj - Pagina 5
Terapia Tulburărilor de Limbaj - Pagina 6
Terapia Tulburărilor de Limbaj - Pagina 7
Terapia Tulburărilor de Limbaj - Pagina 8
Terapia Tulburărilor de Limbaj - Pagina 9
Terapia Tulburărilor de Limbaj - Pagina 10
Terapia Tulburărilor de Limbaj - Pagina 11
Terapia Tulburărilor de Limbaj - Pagina 12
Terapia Tulburărilor de Limbaj - Pagina 13
Terapia Tulburărilor de Limbaj - Pagina 14
Terapia Tulburărilor de Limbaj - Pagina 15
Terapia Tulburărilor de Limbaj - Pagina 16
Terapia Tulburărilor de Limbaj - Pagina 17
Terapia Tulburărilor de Limbaj - Pagina 18
Terapia Tulburărilor de Limbaj - Pagina 19
Terapia Tulburărilor de Limbaj - Pagina 20
Terapia Tulburărilor de Limbaj - Pagina 21
Terapia Tulburărilor de Limbaj - Pagina 22
Terapia Tulburărilor de Limbaj - Pagina 23
Terapia Tulburărilor de Limbaj - Pagina 24
Terapia Tulburărilor de Limbaj - Pagina 25
Terapia Tulburărilor de Limbaj - Pagina 26
Terapia Tulburărilor de Limbaj - Pagina 27
Terapia Tulburărilor de Limbaj - Pagina 28
Terapia Tulburărilor de Limbaj - Pagina 29
Terapia Tulburărilor de Limbaj - Pagina 30
Terapia Tulburărilor de Limbaj - Pagina 31
Terapia Tulburărilor de Limbaj - Pagina 32
Terapia Tulburărilor de Limbaj - Pagina 33
Terapia Tulburărilor de Limbaj - Pagina 34
Terapia Tulburărilor de Limbaj - Pagina 35
Terapia Tulburărilor de Limbaj - Pagina 36
Terapia Tulburărilor de Limbaj - Pagina 37
Terapia Tulburărilor de Limbaj - Pagina 38
Terapia Tulburărilor de Limbaj - Pagina 39
Terapia Tulburărilor de Limbaj - Pagina 40
Terapia Tulburărilor de Limbaj - Pagina 41
Terapia Tulburărilor de Limbaj - Pagina 42
Terapia Tulburărilor de Limbaj - Pagina 43
Terapia Tulburărilor de Limbaj - Pagina 44
Terapia Tulburărilor de Limbaj - Pagina 45
Terapia Tulburărilor de Limbaj - Pagina 46
Terapia Tulburărilor de Limbaj - Pagina 47
Terapia Tulburărilor de Limbaj - Pagina 48
Terapia Tulburărilor de Limbaj - Pagina 49
Terapia Tulburărilor de Limbaj - Pagina 50
Terapia Tulburărilor de Limbaj - Pagina 51
Terapia Tulburărilor de Limbaj - Pagina 52
Terapia Tulburărilor de Limbaj - Pagina 53
Terapia Tulburărilor de Limbaj - Pagina 54
Terapia Tulburărilor de Limbaj - Pagina 55
Terapia Tulburărilor de Limbaj - Pagina 56
Terapia Tulburărilor de Limbaj - Pagina 57
Terapia Tulburărilor de Limbaj - Pagina 58
Terapia Tulburărilor de Limbaj - Pagina 59
Terapia Tulburărilor de Limbaj - Pagina 60
Terapia Tulburărilor de Limbaj - Pagina 61
Terapia Tulburărilor de Limbaj - Pagina 62
Terapia Tulburărilor de Limbaj - Pagina 63
Terapia Tulburărilor de Limbaj - Pagina 64
Terapia Tulburărilor de Limbaj - Pagina 65
Terapia Tulburărilor de Limbaj - Pagina 66
Terapia Tulburărilor de Limbaj - Pagina 67
Terapia Tulburărilor de Limbaj - Pagina 68
Terapia Tulburărilor de Limbaj - Pagina 69
Terapia Tulburărilor de Limbaj - Pagina 70
Terapia Tulburărilor de Limbaj - Pagina 71
Terapia Tulburărilor de Limbaj - Pagina 72
Terapia Tulburărilor de Limbaj - Pagina 73
Terapia Tulburărilor de Limbaj - Pagina 74
Terapia Tulburărilor de Limbaj - Pagina 75
Terapia Tulburărilor de Limbaj - Pagina 76
Terapia Tulburărilor de Limbaj - Pagina 77
Terapia Tulburărilor de Limbaj - Pagina 78
Terapia Tulburărilor de Limbaj - Pagina 79
Terapia Tulburărilor de Limbaj - Pagina 80
Terapia Tulburărilor de Limbaj - Pagina 81
Terapia Tulburărilor de Limbaj - Pagina 82
Terapia Tulburărilor de Limbaj - Pagina 83
Terapia Tulburărilor de Limbaj - Pagina 84
Terapia Tulburărilor de Limbaj - Pagina 85
Terapia Tulburărilor de Limbaj - Pagina 86
Terapia Tulburărilor de Limbaj - Pagina 87
Terapia Tulburărilor de Limbaj - Pagina 88
Terapia Tulburărilor de Limbaj - Pagina 89
Terapia Tulburărilor de Limbaj - Pagina 90
Terapia Tulburărilor de Limbaj - Pagina 91
Terapia Tulburărilor de Limbaj - Pagina 92
Terapia Tulburărilor de Limbaj - Pagina 93
Terapia Tulburărilor de Limbaj - Pagina 94
Terapia Tulburărilor de Limbaj - Pagina 95
Terapia Tulburărilor de Limbaj - Pagina 96
Terapia Tulburărilor de Limbaj - Pagina 97
Terapia Tulburărilor de Limbaj - Pagina 98
Terapia Tulburărilor de Limbaj - Pagina 99
Terapia Tulburărilor de Limbaj - Pagina 100

Conținut arhivă zip

  • Terapia Tulburarilor de Limbaj.doc

Alții au mai descărcat și

Evaluarea în Învățământul Primar Tradițional și Modern în Metodele de Evaluare

Motto: ,, Evaluarea este cel mai puternic instrument politic în educaţie.” ( P.Broadfoot ) Motto: ,, Atâta timp cât instrucţia şi educaţia vor...

Lucrarea de grad I - educarea limbajului copilului preșcolar

ARGUMENT “Limba este întâiul mare poem al unui popor” (Lucian Balga) Nu numai în dezvoltarea istorică a omului, dar și în dezvoltarea...

Tulburările de Limbaj la Școlarul Mic

INTRODUCERE Motivaţia alegerii temei Comunicarea orală este o metodă cardinală în dezvoltarea personalităţii preşcolarilor. Limbajul îi coferă...

Program de intervenție personalizat la terapia tulburărilor de limbaj

Numele şi prenumele beneficiarului: V.A. Data naşterii: Domiciliul: Şcoala: Clasa: a-VII-a Prof.psihopedagog diriginte: Prof. logoped:...

Mapă logopedică

Introducere Limbajul este un fenomen deosebit de complex care a preocupat de multa vreme pe oamenii de stiinta din cele mai variate domenii. Fiind...

Evaluarea școlară

Prin procesul de evaluare ne pronuntam asupra starii unui fapt, proces la un anumit moment, din perspectiva informatiilor pe care le culegem cu...

Plan de intervenție personalizat - Autism infantil

Nume : L.L. Vârstă : 9 ani Clasa: a III-a Școala de proveniență: Liceul tehnologic ,,Ștefan Pascu” Diagnostic: Autism infantil , deficit...

Autoevaluarea

1. Introducere Metoda alternativa de evaluare, autoevaluarea presupune în procesul de învatamânt responsabilizarea celui care învata, a elevului....

Te-ar putea interesa și

Aspecte ale interventiei pentru corectarea tulburărilor de limbaj la copiii cu deficiență mintală

Limbajul și gândirea se dezvoltă în tandem cu formarea și aprofundarea tuturor proceselor psihice și cu lărgirea volumului de cunoștințe, sub...

Climatului organizațional

În această lucrare mi-am propus să analizăm rolul climatului organizațional ,în buna desfăsurare a activitații la nivelul unei instituții de...

Program de intervenție personalizat la terapia tulburărilor de limbaj

Numele şi prenumele beneficiarului: V.A. Data naşterii: Domiciliul: Şcoala: Clasa: a-VII-a Prof.psihopedagog diriginte: Prof. logoped:...

Implementarea unui program de schimbare pt copii cu CES

Introducere Acest studiu este focalizat pe familia biparentală a cărui copil prezintă atât deficiențe fizice cât și psihice, fiind un elev cu...

Psihologia Copilului

I INTRODUCERE ÎN PROBLEMATICA PSIHOLOGIEI COPILULUI 1. ABORDAREA SISTEMICĂ A PSIHICULUI Trecerea de la abordarea plană, orizontală a psihicului...

Tulburările de pronunție sau de articulare

TULBURARILE DE PRONUNTIE SAU DE ARTICULARE La copii apar, relativ frecvent tulburări de pronunţie (articulaţie) DISLALIA este o tulburare de...

Utilizarea Tehnologiei Moderne în Logoterapie

Terapia tulburărilor de limbaj este un demers complex şi uneori, în funcţie de tipul tulburării, îndelungat. Procedeele generale de terapie cuprind...

Terapia generală și specifică în diferitele tulburări de limbaj

În terapia tulburărilor de limbaj există o serie de metode şi procedee de ordin general dar şi unele specifice pentru fiecare tulburare în parte....

Ai nevoie de altceva?