Pentateuhul

Curs
8/10 (1 vot)
Domeniu: Religie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 87 în total
Cuvinte : 40879
Mărime: 329.93KB (arhivat)
Publicat de: Ilaria Luca
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Magyarosi Barna
Un istoric si tot o data o aplicatie in viata personala al celor 5 carti din scriptura ale lui Moise. Facultatea de Teologie - Insititul Adventist Cernica

Extras din curs

Pentateuhul

I. Introducere

1. Teoria surselor

A. Preliminarii

- până la începutul filozofiei deiste din secolul XVIII. biserica creştină nu a pus niciodată sub semnul întrebării faptul că autorul celor cinci cărţi ale lui Moise ar fi într-adevăr Moise.

- Câţiva teologi evrei – precum Benedictus Spinoza au lansat ideea potrivit căreia cel puţin o parte din Torah nu a fost scrisă de Moise, ci de altcineva, mai târziu. El îl propunea pe Ezra ca fiind redactorul Pentateuhului.

- Chiar dacă propunerea lui nu a fost luată în serios de către contemporanii săi, mai târziu a contribuit în mod semnificativ la naşterea teoriei surselor.

- În 1753 Jean Astruc, medicul francez era de asemenea preocupat de aceste întrebări atunci când a analizat Geneza din punct de vedere literar. El a descoperit că Gen 1 foloseşte doar numele de Elohim pentru Dumnezeu în timp ce în Gen 2 apare cu precădere numele de Iahve.

- încearcă să explice acest fenomen prin a presupune că Moise s-a folosit de două surse scrise diferite care abordau creaţiunea din două puncte diferite de vedere.

- astfel deosebirea dintre numele divine a devenit primul criteriu pentru distingerea surselor Pentateuhului.

B. Formarea teoriei surselor

1. Teoria fragmentelor

- Alexander Geddes, preotul romano-catolic scoţian creează teoria fragmentelor.

- El considera că Pentateuhul a fost compus din mai multe fragmente, dintre care unele proveneau chiar din timpul lui Moise, dar au fost puse într-un context istoric ca să formeze un întreg.

- Willem Martin Lebrecht De Wette (Dissertation Critico-Exegetica, 1805) afirmă că nici a parte a Pentateuhului nu provine dinaintea vremii lui David, şi cartea Deuteronomul a fost scrisă pentru a facilita reforma lui Iosia din 621. Astfel a apărut şi sursa D care avea menirea de a susţine politica guvernului - spunea De Wette, iar acţiunea lui Iosia este numită de către el fraudă pioasă.

2. Teoria suplimentară

- Heinrich Ewald (Komposition der Genesis) conduce la naşterea teoriei suplimentare potrivit căreia materialul de bază al Genezei este foarte vechi care a constituit temelia tuturor documente.

- La acesta s-au adăugat între timp şi altele, cum ar fi Codul Legământului, Decalogul, Cartea Începuturilor, Viţa lui Moise, etc. (Această teorie mai este cunoscută şi sub numele teoria cristalizării, care susţine nu doar adăugarea anumitor fragmente la documentul existent ci şi prelucrarea întregului material.

- Un alt exponent al teoriei suplimentare a fost Friedrich Bleek care aplică teoria surselor cărţii lui Iosua şi naşte expresia hexateuch (şase volume). El recunoaşte că anumite părţi aparţin lui Moise. Prima adăugire semnificativă are loc în secolul 10 î.Hr., în timpul Împărăţiei Unite, iar cea de a doua intervenţie de redacţie apare în timpul lui Iosia.

- Al treilea reprezentant al teoriei suplimentare este Franz Delitzsch. El recunoaşte că toate părţile Pentateuhului care îl pretind pe Moise ca autor trebuie recunoscute ca aparţinând lui Moise. Conform lui, celelalte părţi ale documentului E provin de la Eleazar, care a adăugat şi cartea legământului (Ex 20:23 – 23:33). Un alt redactor a adăugat cartea Deuteronomului completând astfel Pentateuhul.

3. Noua teorie documentară

- Johan Gottfried Eichorn (Einleitung in das alte Testament, 1783) împarte Geneza şi primele două capitole ale Exodului conform surselor Iahviste şi Elohiste (I şi E). La început a considerat că Moise a fost redactorul materialelor care proveneau dinaintea lui Moise, dar în ediţii mai târzii ale cărţii sale a acceptat viziunea din ce în ce mai populară conform căreia Pentateuhul a fost scris după Moise.

- Ernst Wilhelm Hengstenberg a fost un apărător consecvent şi consacrat al ideii, că Moise este autorul întregului Pentateuh. A combătut cu succes teoria surselor în ce mai influentă lucrare: The Genuinnes of the Pentateuch, 1847.

- Hermann Hupfeld prin lucrarea Die Quellen der Genesis aduce o revoluţie în critica surselor. El împarte sursa E în E1 pe care o numeşte Grundshrift (scriere de bază), ceea ce a fost numită de critici sursa Preoţească (P).

- Karl Heinrich Graf a considerat însă că sursa P este mai târzie decât sursa D (fiindcă potrivit teoriei lui, sursa D nu cunoaşte nimic şi nu face nici o aluzie la sursa P). Astfel ordinea surselor este stabilită ca fiind: J, E, D, P.

- Julius Wellhausen în lucrarea sa de sinteză Die Komposition des Hexateuchs, apărută în 1876 reformulează teoria surselor şi o întemeiază pe surse evoluţioniste. Potrivit teoriei sale religia iudeilor a cunoscut o evoluţie treptată de la animismul primitiv până la monoteism absolut. Această teorie era în perfectă armonie cu dialectica hegeliană şi cu evoluţionismul lui Darwin.

C. Cele patru „surse” ale teoriei

I (sursa Iahvistă) – a fost scrisă în 850 î. Cr. de către un autor anonim din Iuda. Este preocupat mai mult de biografii, şi prezintă personajele într-o formă cât se pate de reală şi plină de viaţă. Dumnezeu este descris prin expresii antropomorfe. Nu prezintă nici un interes faţă de jertfe sau ceremonii.

E (sursa Elohistă) – scrisă în 750 î. Cr. pe teritoriul împărăţiei de nord. Descrierile ei sunt mai obiective, iar gândirea teologică, morală a autorului este mai puţin colorată. Se concentrează mai mult asupra cultului şi a ceremoniilor. Îl descrie pe Dumnezeu în ipostaza în care El se descoperă oamenilor prin visuri şi viziuni. Îl preamăreşte pe Moise, cu care Dumnezeu a putut comunica în fora unui om (antropomorf).

În aprox. 650 î. Cr. un redactor necunoscut comprimă cele două materiale într-un singur document I-E.

D (sursa Deuteronomistă) – compusă în timpul marelui preot Hilchia, fiind programa oficială a reformei, susţinute apoi şi de Iosia în 621 î. Cr.

P (sursa Preoţească) – a avut mai multe popasuri potrivit teoriei surselor. Începând cu Ezechiel (Codul Sfinţeniei – Lev 7-26) până la Ezra. Sursa P este interesată de originea şi organizarea instituţiei teocraţiei. Este preocupată în mod deosebit de genealogii, jertfe şi ceremonii.

2. Critica teoriei surselor

A. Punctele slabe ale teoriei

1. Foloseşte o argumentaţie circulară

- concluzia finală a teoriei, potrivit căreia Biblia nu este revelaţia supranaturală a lui Dumnezeu, o foloseşte ca premiză la orice argumentaţie.

- Refuză să recunoască autenticitatea oricărui eveniment supranatural şi caută explicaţii raţionale, umaniste. Este imposibil unui Daltonist să descopere şi să aprecieze frumuseţea unui tablou de Van Gogh, sau de Picasso, pentru că îi lipseşte elementul esenţial care-l face capabil pentru lucrul acesta.

Preview document

Pentateuhul - Pagina 1
Pentateuhul - Pagina 2
Pentateuhul - Pagina 3
Pentateuhul - Pagina 4
Pentateuhul - Pagina 5
Pentateuhul - Pagina 6
Pentateuhul - Pagina 7
Pentateuhul - Pagina 8
Pentateuhul - Pagina 9
Pentateuhul - Pagina 10
Pentateuhul - Pagina 11
Pentateuhul - Pagina 12
Pentateuhul - Pagina 13
Pentateuhul - Pagina 14
Pentateuhul - Pagina 15
Pentateuhul - Pagina 16
Pentateuhul - Pagina 17
Pentateuhul - Pagina 18
Pentateuhul - Pagina 19
Pentateuhul - Pagina 20
Pentateuhul - Pagina 21
Pentateuhul - Pagina 22
Pentateuhul - Pagina 23
Pentateuhul - Pagina 24
Pentateuhul - Pagina 25
Pentateuhul - Pagina 26
Pentateuhul - Pagina 27
Pentateuhul - Pagina 28
Pentateuhul - Pagina 29
Pentateuhul - Pagina 30
Pentateuhul - Pagina 31
Pentateuhul - Pagina 32
Pentateuhul - Pagina 33
Pentateuhul - Pagina 34
Pentateuhul - Pagina 35
Pentateuhul - Pagina 36
Pentateuhul - Pagina 37
Pentateuhul - Pagina 38
Pentateuhul - Pagina 39
Pentateuhul - Pagina 40
Pentateuhul - Pagina 41
Pentateuhul - Pagina 42
Pentateuhul - Pagina 43
Pentateuhul - Pagina 44
Pentateuhul - Pagina 45
Pentateuhul - Pagina 46
Pentateuhul - Pagina 47
Pentateuhul - Pagina 48
Pentateuhul - Pagina 49
Pentateuhul - Pagina 50
Pentateuhul - Pagina 51
Pentateuhul - Pagina 52
Pentateuhul - Pagina 53
Pentateuhul - Pagina 54
Pentateuhul - Pagina 55
Pentateuhul - Pagina 56
Pentateuhul - Pagina 57
Pentateuhul - Pagina 58
Pentateuhul - Pagina 59
Pentateuhul - Pagina 60
Pentateuhul - Pagina 61
Pentateuhul - Pagina 62
Pentateuhul - Pagina 63
Pentateuhul - Pagina 64
Pentateuhul - Pagina 65
Pentateuhul - Pagina 66
Pentateuhul - Pagina 67
Pentateuhul - Pagina 68
Pentateuhul - Pagina 69
Pentateuhul - Pagina 70
Pentateuhul - Pagina 71
Pentateuhul - Pagina 72
Pentateuhul - Pagina 73
Pentateuhul - Pagina 74
Pentateuhul - Pagina 75
Pentateuhul - Pagina 76
Pentateuhul - Pagina 77
Pentateuhul - Pagina 78
Pentateuhul - Pagina 79
Pentateuhul - Pagina 80
Pentateuhul - Pagina 81
Pentateuhul - Pagina 82
Pentateuhul - Pagina 83
Pentateuhul - Pagina 84
Pentateuhul - Pagina 85
Pentateuhul - Pagina 86
Pentateuhul - Pagina 87

Conținut arhivă zip

  • Pentateuhul.doc

Alții au mai descărcat și

Interpretări Noi în Privința Evenimentelor de la 1054

Introducere “Ortodoxia a început să se deschidă, prin teologia ei mai nouă, unor experienţe şi explicitări al misterului creştin necesare...

Elemente psihoterapeutice în spiritualitatea ortodoxă

Motto: “Toate vi le-am arătat căci ostenindu-vă astfel trebuie să ajutaţi pe cei slabi şi să vă aduceţi aminte de cuvintele Domnului Iisus, căci El...

Arheologie biblică

Arheologia biblică este o disciplină teologică ce expune în mod ştiinţific situaţia naturală, religioasă, socială economică şi culturală a...

Familia în lumina moralei creștine - morala

FAMILIA ÎN LUMINA MORALEI CRESTINE I. Rolul moral si social al familiei Este necesar sa redescoperim demnitatea, sensurile si menirea familiei...

Teologie Morală

PROLEGOMENA În contextul actual al învatamântului teologic universitar, Teologia Morala este o disciplina sistematica, însa cu o finalitate...

Explicarea Sfintei Liturghii

1. Proscomidia Prima parte a Sfintei Liturghii este constituită din pregătirea darurilor a pâinii şi a vinului în vederea prefacerii lor în trupul...

Explicarea Tainei Sfântului Maslu

I. Noţiuni privitoare la Taina Sfântului Maslu. Acţiunea de „sfinţire a untdelemnului”, specifică acestei slujbe, apare ca element material prin...

Misiologie și Ecumenism

Cursul nr.1. Introducere: Definiţie, obiect, importanţa, actualitatea, terminologia şi bibliografia disciplinei. Istoria şi perspectiva misiunii...

Te-ar putea interesa și

Învățătura Bisericii despre Glossolalie sau Vorbirea în Limbi la Sectele Neoprotestante

INTRODUCERE 1. Limba – mijloc de comunicare umana Unul dintre principalele atribute ale omului, prezent în orice definitie a sa este acela de a...

Predica de pe munte - fericirile

Introducere Prima scriere a Noului Testament este Evanghelia după Matei. Este cea dintâi Evanghelie în ordine cronologică, după cum arată şi...

Raportul dintre cosmogonia mozaică și cosmogonia popoarelor antice

I.a. Superioritatea concepţiei mozaice despre lume fata de cele păgâne. Una dintre problemele fundamentale ale tuturor religiilor şi ale tuturor...

SA nu Ucizi

- Introducere- A. SĂ NU UCIZI Originea Legii în Israel este foarte discutată. Există evident o preistorie a primei ei dezvoltări pe care o...

Preoția în Vechiul Testament

Introducere Preotia are un rol foarte important, inca din vremea Patriarhului Avraam si a celor ce I-au urmat, pana la desavarsirea aceste taine...

Religiile Lumii

In zilele noastre continua sa-si caute raspuns intrebarile fundamentale privitoare la existenta, iar apartenenta la o anumita cultura si traditie...

Profeții Mesianice în Pentateuh

Profețiile mesianice desemnează răspunsul omului la insuccesele şi imperfecţiunile sale, împreună cu dorinţa şi preocupările sale de a se uni cât...

Sfinții îngeri - crearea, natura, numărul și căderea în păcat

Preliminarii Contemporaneitatea consideră că scopul ultim al vieţii omeneşti este fericirea, iar una dintre principalele căi pentru a o obţine...

Ai nevoie de altceva?