Religile Lumii

Imagine preview
(8/10 din 5 voturi)

Acest curs prezinta Religile Lumii.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 15 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domenii: Religie, Antropologie

Extras din document

Islamul

Islamul este o religie avraamică, monoteistă, fondată în secolul al VII-lea şi bazată pe textul religios cunoscut sub numele de Coran. Aderarea la islam se reduce la această profesiune de credintă, „Mărturisesc că nu există dumnezeu afară de Dumnezeu si că Mahomed este trimisul său."

1. Exista un plan al lumii de dincolo si care sunt caracteristicile lui?

După moarte, sufletele merg la un fel de judecată particulară in faţa îngerilor Nakir şi MunKar, celor mai buni arătându-li-se Raiul şi celor răi Iadul. Planul paradisului este cunoscut deja in toata lumea. Exista multe pasaje in Coran in care acesta este descris iar credinciosii sunt indemnati sa fie cat mai cuviosi pentru ajugerea acolo: „ O bucata de marimea unui picior din Paradis este mai buna decat toata lumea aceasta si ceea ce este in ea”; “In paradis sunt lucruri nemaivazute de ochi, auzite de ureche sau gandite de o minte umana” ; “Cel mai chinuit om va intra in Rai si va fi intrebat: <<O, fiu al lui Adam! Ai fost vreodata chinuit? Ai dat vreodata de vreo greutate?>>. Atunci el va raspunde: <<Nu, Doamne! Nu am fost vreodata chinuit si nu am dat vreodata de vreo greutate!>> ”.

Mai concret, Paradisul are 7 etaje, sau 7 nivele. In cel mai sus, evident, placerea este cea mai mare. Este un loc in care curge lapte si miere. Este un loc de eterna desfatare a simturilor, muzica frumoasa, perne moi si de matase, covoare persane mari si pufoase la atingerea carora tresare piciorul de placere, si la privirea carora se imbata ochiul de frumusetze. Mancaruri alese, si multe altele. Nu se bea alcool in paradis, acesta fiind contrar principiilor Islamice. Cei alesi au fiecare un harem de 1000 de tinere fecioare.

2. Exista un invatator, maestru, propavaduitor si care este statultul lui?

Mahomed unul dintre trimisii pe care Dumnezeu i-a ales pentru a transmite

omenirii cuvîntul său. El este un profet (nabi, „cel care este informat", titlu atribuit personajelor a căror misiune se desfăsoară în cadrul unei religii deja existente), dar si un trimis (rasul, „cel care este trimis să transmită o risăla ", un mesaj nou, ceea ce nu înseamnă că este contrar celor care l-au precedat). Profesiunea de credinta implică faptul că Dumnezeu a adresat umanitătii si alte mesaje iar credinta în existenta acestor mesaje anterioare este parte integrantă a credintei în misiunea Iui Mahomed. Coranul insistă asupra faptului că trimiterea unor mesageri, înlocuiti, eventual, de profeti, este o

manifestare a dreptătii si milostivirii divine. Propovăduirea, pe care a

început-o la vîrsta de 40 de ani, nu-i revendică în nici un fel alt statut decît acela de „om, trimis al lui Dumnezeu".

3. Acest invatator este sau nu venerat?

Mahomed este venerat prin profesiunea de credinta „Mărturisesc că nu există dumnezeu afară de Dumnezeu si că Mahomed este trimisul său." dar in acelasi timp este foarte clar mentionat ca el este doar un om, nu un sfant, nu un zeu. Este venerat ca omul care a fost incredintat de UNICUL Dumnezeu sa imparta mesajul Lui

4. Care este raul in lume si de la cine vine salvarea?

A nega unicitatea lui Dumnezeu înseamnă a-1 nega pe Dumnezeu si acesta este păcatul de neiertat: „Dumnezeu nu iartă celuia ce pune în rînd cu El o fiintă afară de aceasta, însă iartă cui voieste" Acest păcat nu constituie doar o impietate: este o încălcare a adevărului, a logicii, care impune mărturisirea existentei lui Dumnezeu si a unicitătii sale. Pacate sunt si incalcarile multor sfaturi din Coran pentru o viata cuvioasa. Totusi, oricare ar fi pacatul si gravitatea lui oricine se poate mantui prin credinta sincera.

5. Exist o carte cu adevarul revelat? Daca da care sunt morala, prescriptile si indicatiile?

Coranul, se prezintă ca o carte a „revelatiei". El este omniprezent în viata fiecărui musulman. Este prezent în educatia copilului, care primeste învătătura coranica începînd cu cea mai fragedă vîrstă. Lectura lui integrală, khatm, este întotdeauna, literal, „o ducere la îndeplinire"; prin ea se celebrează momentele festive, după cum tot ea marchează si evenimentele nefericite.

In Coran sunt prezentati Cei 5 Stalpi ai Islamului si ce trebuie sa faca un bun musulman in viata sa.

l Primul stîlp este shahăda, „profesiunea de credintă", despre care orice manual spune că reprezintă conditia pusă pentru a se putea trece la îndeplinirea celorlalte obligatii. Astfel că nici un act nu e considerat îndeplinire a unei obligatii rituale dacă nu apartine unui subiect care a făcut mărturia că „nu există dumnezeu în afară de Dumnezeu" si că „Mahomed este trimisul lui Dumnezeu"

Fisiere in arhiva (1):

  • Religile Lumii.doc

Alte informatii

Prezentat in cadrul Facultatii de Limbi si Literaturi Straine. Contine raspunsul la anumite intrebari despre Islam, budism, shintoism si taoism.