Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române

Curs
9/10 (3 voturi)
Domeniu: Religie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 313 în total
Cuvinte : 108965
Mărime: 373.60KB (arhivat)
Publicat de: Marius Marinescu
Puncte necesare: 0

Extras din curs

Retragerea aureliană de pe teritoriul Daciei, din 275, a deschis calea incursiunilor populaţiilor barbare. Şirul acestora a fost deschis de goţi, populaţie de neam germanic, înfrânţi la 376 de hunii stabiliţi ulterior în Câmpia Panonică. Goţii au migrat către apus, înspre Italia (ostrogoţii), Galia şi Spania (vizigoţii). Hunii au distrus în 447 cetăţile bizantine de malul Dunării, printre care şi puternicul centru creştin de la Sucidava. În legătură cu numele acestei cetăţi stă o descoperire făcută pe la 1946-47 a unei basilici care conserva urme creştine în chiar apropăierea altarului acesteia. Este vorba de o amforă pe care s-au putut citi două inscripţii, evident creştine: „Maria a născut pe Hristos”, iar cealaltă conţinea numele preotului „Lukonokos fiul lui Lykatios”, un al doilea preot cunoscut cu numele la nordul Dunării, după acela al lui Montanus.

Hunilor le-au urmat gepizii germanici, care au zăbovit vreo două sute de ani în Banat şi vestul Transilvaniei, înfrânţi şi ei la 567 de avari, unul dintre cel mai războinice neamuri, şi longobarzi. Avarii au fost însoţiţi îndeobşte de slavi, un neam foarte numeros. În contextul uneia dintre incursiunile întreprinse de bizantini împotriva avarilor şi slavilor, doi cronicari bizantini Teophnes şi Theophilact Symocates menţionează un episod care pune în lumină câteva aspecte privind limba vorbită de o parte din soldaţii armatei bizantino-romane, la 587. Ni se relatează că traversând Munţii Haemus, bagajul unuia dintre militari a căzut de pe măgăruşul care-l transporta. Probabil un soldat din urmă i-a strigat confratelui său: „torna, torna, fratre!”. Este uşor de înţeles ce va fi însemnând îndemnul. Cu alte cuvinte, avem de-a face cu soldaţi din zona Balcanilor pe care-i vedem vorbind o limbă latină spre românească. Este, dacă se poate spune aşa, o primă mărturie privind folosirea limbii protoromâne în secolul VI.

Avarii se vor prăbuşi între 797-805 sub loviturile francilor lui Carol cel mare şi ale hanului bulgar Krum. Aşa vor rămâne slavii singurii actori pe scena istoriei europeene, generatori ai uneia dintre teribilele culturi şi civilizaţii.

Invaziei slave, Imperiul bizantin nu i-a putut face faţă, aşa încât la 602 asistăm la unul dintre evenimentele cu mare însemnătate în istoria europeeană, şi anume la trecerea masivă şi la stabilirea slavilor cărora li se adăugaseră „volgarii” (neam locuitor al malurilor Volgăi), în sudul Dunării. Trebuie că numărul celor care au trecut Dunărea trebuie să fi fost destul de însemnat (cronicile menţionează un număr de 100.000 persoane), de vreme ce slavii au reuşit îndeajuns de repede să disloce populaţia daco-romană din sudul Dunării, dar şi al Munţilor Haemus, până la Tesalonic şi chiar mai jos. Astfel, populaţia romanică dislocată avea să rămână împărţită, iniţial, în două mari grupe, dacoromâni şi macedoromâni sau aromâni, din care, la rândul lor, s-au mai desprins istroromânii spre apus şi respectiv meglenoromânii. O altă parte, credem că destul de însemnată, a fost slavizată, generând masa slavă populatoare a Balcanilor. Această convieţuire a influenţat esenţial întreaga zonă, dar şi limba română, aşa încât azi 1/6 din lexicul românesc este unul de origine slavă. Trebuie însă reţinut faptul că din cuvintele de origine slavă ale limbii române nu se poate forma nici măcar o propoziţie, fără a folosi şi cuvinte de tip latin, ceea ce denotă faptul că morfologia limbii noastre este una latinească.

Aşadar secolul al VII-lea şi cel următor constituie perioada de formare a unor entităţi distincte în Balcani, şi ne referim aici la cea românească, în special. Numele iniţial al românilor a fost acela de vlahi, , cuvânt de origine slavă, preluat de aceştia de la germanicii care denumeau popoarele de tip roman prin termenul valha .

La 864, slavii sud-dunăreni, adică bulgarii, aveau să se încreştineze direct de la Bizanţ, însuşi conducătorul bulgar Boris botezându-se cu numele aceluia prin care au venit misionarii, împăratul Mihail al III-lea. Tot în secolul al IX-lea, bulgarii vor căpăta şi un alfabet prin cei doi fraţi slavo-greci din Tesalonic, (Constantin) Chiril (+869) şi Metodiu (+885). Este vorba de alfabetul chirilic, slova în care se va scrie de aici înainte o întreagă literatură ce va influenţa într-atâta însăşi cultura românească medievală. Datorită acestui demers al celor doi, consideraţi azi sfinţi de ambele Biserici, greacă şi bulgară, ambele revendicându-şi-i ca proprie moştenire, Bulgaria va deveni un focar al scrierii şi culturii paleoslave . De aici cultura şi scrierea slavă s-au răspândit în tot arealul locuit de slavi, dar a ajuns şi la noi.

Crearea statului bulgar a introdus teritoriul Dobrogei, teoretic aparţinând Bizanţului, într-o stare de incertitudine. Faptul că Bizanţul n-a mai putut supraveghea graniţa dunăreană a dus la înglobarea ei de către bulgari, între 681-971, deşi nu se poate vorbi de o ocupaţie efectivă, întrucât ea n-a fost nici totală, nici continuuă. Odată cu începuturile invaziilor barbare la sudul Dunării, spre Coanstantinopol, Dobrogea v-a fi lipsită de ordinea administrativă de odinioară şi, pe linie de concluzie, şi de organizarea ierarhică înfloritoare de care beneficiase până pe la 520. Sigur este că stabilirea bulgarilor la sudul Dunării în secolul al VII-lea a introdus treptat Dobrogea în sfera de influenţă a slavilor, aşa încât vedem că pe la 943 inscripţiile se redactau în limba ocupanţilor. Aşa este inscripţia de la Mircea Vodă, localitate din jud. Constanţa, în care se pomenea numele unui jupan Dimitrie, probabil un conducător local .

De abia, în a doua jumătate a secolului X şi-a reîndreptat Bizanţul atenţia către litoralul apusean al Mării Negre, atât de important, cel puţin din punct de vedere economic. Aşadar, vom vedea pe împăratul Nichifor Fokas (963-969) chemând în ajutor pe cneazul Kievului, Sviatoslav. Acesta a ocupat Dobrogea, iniţial, pentru bizantini, dar se vede că bogăţia gurilor Dunării l-a făcut să reţină pentru sine teritoriul nou ocupat, ba să întreprindă incursiuni în tot cuprinsul Balcanilor. Faptul a determinat, la 971, acţiunea în forţă a armatelor imperiale, conduse acum de ambiţiosul împărat Ioan Tsimiskes (969-976). Campania s-a soldat cu alungarea lui Sviatoslav, recuperarea Dobrogei şi tarnsformarea ei în ducat bizantin, sub numele de „thema Paradunavion” sau „Paristrion” , themă condusă de un strateg cu sediul la Durostorum (Dorostolon, Dristra, Silistra).

Preview document

Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 1
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 2
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 3
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 4
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 5
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 6
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 7
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 8
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 9
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 10
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 11
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 12
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 13
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 14
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 15
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 16
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 17
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 18
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 19
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 20
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 21
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 22
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 23
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 24
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 25
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 26
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 27
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 28
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 29
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 30
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 31
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 32
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 33
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 34
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 35
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 36
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 37
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 38
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 39
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 40
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 41
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 42
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 43
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 44
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 45
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 46
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 47
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 48
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 49
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 50
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 51
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 52
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 53
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 54
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 55
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 56
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 57
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 58
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 59
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 60
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 61
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 62
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 63
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 64
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 65
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 66
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 67
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 68
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 69
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 70
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 71
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 72
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 73
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 74
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 75
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 76
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 77
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 78
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 79
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 80
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 81
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 82
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 83
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 84
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 85
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 86
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 87
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 88
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 89
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 90
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 91
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 92
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 93
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 94
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 95
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 96
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 97
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 98
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 99
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 100
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 101
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 102
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 103
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 104
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 105
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 106
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 107
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 108
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 109
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 110
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 111
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 112
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 113
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 114
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 115
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 116
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 117
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 118
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 119
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 120
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 121
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 122
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 123
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 124
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 125
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 126
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 127
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 128
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 129
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 130
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 131
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 132
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 133
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 134
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 135
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 136
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 137
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 138
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 139
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 140
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 141
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 142
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 143
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 144
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 145
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 146
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 147
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 148
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 149
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 150
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 151
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 152
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 153
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 154
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 155
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 156
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 157
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 158
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 159
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 160
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 161
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 162
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 163
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 164
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 165
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 166
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 167
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 168
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 169
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 170
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 171
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 172
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 173
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 174
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 175
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 176
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 177
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 178
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 179
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 180
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 181
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 182
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 183
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 184
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 185
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 186
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 187
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 188
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 189
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 190
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 191
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 192
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 193
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 194
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 195
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 196
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 197
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 198
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 199
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 200
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 201
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 202
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 203
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 204
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 205
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 206
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 207
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 208
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 209
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 210
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 211
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 212
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 213
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 214
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 215
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 216
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 217
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 218
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 219
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 220
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 221
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 222
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 223
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 224
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 225
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 226
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 227
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 228
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 229
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 230
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 231
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 232
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 233
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 234
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 235
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 236
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 237
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 238
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 239
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 240
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 241
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 242
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 243
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 244
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 245
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 246
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 247
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 248
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 249
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 250
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 251
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 252
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 253
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 254
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 255
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 256
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 257
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 258
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 259
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 260
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 261
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 262
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 263
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 264
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 265
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 266
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 267
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 268
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 269
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 270
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 271
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 272
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 273
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 274
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 275
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 276
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 277
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 278
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 279
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 280
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 281
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 282
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 283
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 284
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 285
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 286
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 287
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 288
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 289
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 290
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 291
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 292
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 293
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 294
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 295
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 296
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 297
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 298
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 299
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 300
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 301
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 302
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 303
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 304
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 305
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 306
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 307
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 308
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 309
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 310
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 311
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 312
Scurtă Istorie a Bisericii Ortodoxe Române - Pagina 313

Conținut arhivă zip

  • Scurta Istorie a Bisericii Ortodoxe Romane Povestita Celor Tineri.doc

Alții au mai descărcat și

Opera Omiletică a Sfântului Vasile cel Mare și Actualitatea ei pentru Misiunea Bisericii

INTRODUCERE Interpretarea cuvântului dumnezeiesc, cu învăţături divine mai înalte, este lucru destul de greu, precum mărturiseau şi Ucenicii...

Biserica ortodoxă și regimul comunist

Biserica Ortodoxă Română şi regimul comunist (1945-1964) Introducere Relaţiile dintre Biserică şi Stat au prezentat de-a lungul timpului, şi...

Aspecte ale misiunii bisericii în societatea contemporană

INTRODUCERE Înainte de înălţarea sa la cer, Mântuitorul le-a dat apostolilor porunca de a răspândi Evanghelia la toata făptura (Mc. 16, 15-16) şi...

Începuturile monahismului în România

Cuvant introductiv « Monahismul este stilul de viata evanghelica consacrata rugaciunii , contemplatiei si ascezei , in retragere de lume si in...

Competența Consistoriilor

Dreptul în sine are ca scop paza şi asigurarea intereselor vieţii omeneşti, şi în special a acelora care formează Biserica creştină. Disciplina şi...

Creștinismul pe teritoriul României

Voi incerca in cele ce urmeaza sa expun o serie de probleme ale raspindirii crestinismului, apoi ale formelor sale de organizare pe care le-a putut...

Dimensiunea religioasă a existenței

Introducerea creştinismului in Ţarile Române Expunerea istoriei literaturii romane s-a facut in numeroase randuri pe secole, personalitati ori...

Scurt istoric al Bisericii Ortodoxe Române

Intemeierea Bisericii noastre, a avut loc la Cincizecime, atunci cand Duhul Sfant - in chipul unor limbi ca de foc - S-a pogorat asupra Sfintilor...

Te-ar putea interesa și

Cântarea în comun și rolul ei în educarea spirituală a credincioșilor

CAPITOLUL I I. Importanța temei și rolul cântării în comun în educarea spirituală a credincioșilor. I.1.Motivarea personală a alegerii temei....

Biserica ortodoxă și regimul comunist

Biserica Ortodoxă Română şi regimul comunist (1945-1964) Introducere Relaţiile dintre Biserică şi Stat au prezentat de-a lungul timpului, şi...

Rolul Bisericii Ortodoxe Române în Asistența Socială din Mediul Rural

Introducere Activitatea de asistenţă socială nu este o preocupare nouă în orizontul grijii faţă de aproapele nostru, întrucât Biserica şi-a făcut...

Ierarhii bisericii ortodoxe din Basarabia de la începutul secolului al XIX-lea până astăzi

Introducere „Iubiți Basarabia, dragii mei, iubiți poporul ei cu sufletul deschis adevărului și dreptății, iubiți trecutul ei bogat în monumente...

Repere ale divinului în poezia românească

INTRODUCERE În contextul unui învățământ care își caută încă reperele, păstrarea și promovarea adevăratelor valori culturale pretind din partea...

Începuturile monahismului în România

Cuvant introductiv « Monahismul este stilul de viata evanghelica consacrata rugaciunii , contemplatiei si ascezei , in retragere de lume si in...

Începuturile muzicii la traco geți

Cap. I Cântarea – incă de la facerea lumii Originile artei muzicale trebuie căutate în îndepărtata istorie a omenirii. Ca artă sonoră poate fi...

Libertatea religioasă în Uninunea Europeană

I. APARIŢIA CREŞTINISMULUI. I.a. Apariţie şi fundament. Creştinismul – religie universală constituită pe temeiul credinţei în persoana şi...

Ai nevoie de altceva?