Teologie

Curs
10/10 (1 vot)
Domeniu: Religie
Conține 28 fișiere: doc
Pagini : 79 în total
Cuvinte : 38363
Mărime: 332.22KB (arhivat)
Publicat de: Emilian Covaci
Puncte necesare: 0
cursuri teologie Bucuresti Drept, Liturgica, Morala

Extras din curs

DREPT curs 1 17.02.2010

Realizarea dreptului bisericesc (dat mereu la examen)

Existenţa si realizarea dreptului bis reprezintă condiţiile ordinii sau bunei rânduieli in Biserica. Realizarea dr bis poate fi definit ca procesul transpunerii in viaţa a conţinutului normelor canonice proces in cadrul căruia credincioşii ca subiecte de drept respecta si executa dispoziţiile normative iar organele bisericeşti aplica dreptul in temeiul competenţei lor. Din aceasta defintie rezulta ca realizare dr bis. Ca si cea a dreptului, in general îmbracă doua mari forme:

- realizarea dreptului prin respectarea si executarea dispozitiilor canonice de către credincioşi (includem aici si membrii clerului, pt ca si ei trebuie sa se conformeze dispozitiilor canonice)

-realiz dr. prin aplicarea normelor canonice de către organele bis competente.(unipersonale sau pluripersonale)

In primul caz , traducerea in viaţa prescripţiilor canonice se realizează in doua moduri , prima abţinerea de la încălcarea normelor prohibitive, si prin săvârşirea unor acţiuni conforme cu prevederile canonice. Cat priveşte aplicarea dr. acesta activitate se materializează prin elab de cate organele bis competente a unor acte juridice individuale numite acte de aplicare a dreptului bisericesc.

Aplicarea dr bis la situaţiile concrete impune org bis anumite sarcini caracteristice tuturor organelor de aplicare a dreptului, astfel organele bis chemate sa soluţioneze un caz concret sunt obligate sa verifice împrejurările in care s-au petrecut faptele, sa identifice dispoziţiile canonice aplicabile in cazul respectiv si sa interpreteze aceste dispoziţii pt a găsi soluţia canonica cea mai potrivită pt cazul respectiv. Aşadar procesul de aplicare a dr bis înregistrează 3 faze principale:

a- stabilirea stării de fapt

b- stabilirea situaţiei de drept/sau încadrarea cronica a faptei

c- pronunţarea soluţiei in fct. de stare de fapt si prevederile canonice

Primele doau faze nu se succed obligatoriu, adesea elementele faptei se întrepătrund cu elemente juridice pe tot parcursul procesului de aplicare a dreptului, la elaborarea definitiva, la soluţie.

Stabilirea stării de fapt constă in culegerea tutor informaţiilor necesare pt descoperirea adevărului într-un caz dat. Stabilirea situaţiei de drept, sau încadrarea canonica a faptului, constă in alegerea normelor canonice ce urmează a fi aplicate situaţiei de fapt. In cazul in care împrejurarea de fapt nu e prevăzută in nici un canon se recurge la aşa numita analogie a legii aplicându-se o norma canonica asemănătoare care se refera la un caz analog. Când nu exista nici o norma canonica asemănătoare se recurge la procedeul numit analogia dreptului, făcându-se apel la principiile generale ale dreptului canonic.Aceste procedeu permite organului de judecata sa creeze el regula de conduita.

Interpretarea normelor canonice

Este acea fază de aplicare a dr bis. in care se urmăreşte determinarea exacta a înţelesului nomelor juridice bis. Aceasta operaţie este necesare in mai multe motive:

- normele canonice sunt formulate in o maniera abstracta, generala, referindu-se la cazuri tipice, desi canoanele au in vedere cazuri concrete. Aplicare unei norme la un caz concret reclama un proces logic-raţional de cunoaştere si înţelegere la conţinutului de coborâre de la general al particular. In cadrul acestui proces prin utilizarea metodelor de interpretare a dr. este definita voinţa legiuitorului si este aratat sensul exact si complet al dispoziţiilor normative in cauza.

- norma conica aparţine unui sistem unitar si nu acţionează izolat..In procesul de interpretare trebuie avut in vedere influentele tuturor normelor incidente in respectivul caz.

- in formularea normelor canonice legiuitorul nu poate sa prevadă toate situaţiile care s-ar putea ivi. Imposibilitatea aflării intregii situaţii a societăţii aflata in o continua dezvoltare si schimbare.

Felurile (genurile) interpretării normelor canonice

Interpretarea unor norme canonice poate fi oficiala sau neoficiala. Interpretarea oficială este obligatorie fiind numita si interpretare cu forţa juridică. Cea neoficiala este facultativa.

Interpretarea oficiala este de regula opera unui organ bisericesc care are atribuţii fie in procesul de elaborare normelor canonice fie in procesul de aplicare a lor. Interpretarea unei norme canonice fara referire directa la un caz concret făcut in prelungirea procesului de elaborare a normei si completare la respectiva norma, se numeşte interpretare legala.sau generala. O astfel de interpretare poate fi făcută numai de înalta autoritate bisericeasca.. In BOR se face de Sfântul Sinod Plenar. Se observa faptul a acest gen de interpretare oficiala nu se înscriere in limitele procesului propriu zis de aplicare dreptului,(nu este un moment nemijlocit de aplicare al nc), desi nu se poate susţine ca această interpretare este complet detaşat de procesul de aplicare. Interpretarea in acest caz constituie o premiza a corectei aplicări a normelor juridice prin faptul cada o explicare suplimentare înţelesului, scopului si finalităţii unei norme canonice elaborate anterior.

In sensul cuprinderii interpretarii in chiar procesul aplicării (ca faza distincta a cestui proces) se înscrie interceptarea cazuala, realizată de instanţele judecătoreşti (interpretarea judiciara), sau de organele administraţiei bisericeşti . Acest gen de interpretare priveşte in mod direct procesul e aplicare, el este o interpretare de caz, o astfel de interpretare ar forţa juridică (este obligatorie), numai pt cazul respective si fata de participanţii la acea cauza.Interpretarea cazuala da nadeste unei practici de aplicare a dr bis. Practica judiciara si cea administrativa de interpretare cazuala nu creează noi forme, norme de dr. bis., nu constituie izvoare propriu zise a dr. bis, insa au un rol de transmitere către autorităţile legislative deliberative a unor izvoare din viaţa buiecească practica,a deseori oferind soluţii de perfecţionare a legislaţiei bisericeşti.Activitatea de aplicare a dr, constituie un izvor de inspiraţie, un material de lucru pt organul legislativ deliberative bisericesc, prim urmare practica judiciara şi cea administrativa constituie izvoare întregitoare ale dr.bis.,

Interpretarea neoficiala sau facultativă mai poarta denumirea de interpretare doctrinara întrucât este cuprinsa in opere ştiinţifice ale specialiştilor ale canoniştilor (cuprinsa in doctrina – a nu se confunda cu termenul teologic de doctrina) Opiniile canoniştilor care sunt consecinţa analizei efectuate in cadrul cercetării teoretice a dr bis pot fi evocate in procesul aplicării dr bis , dar ele nu sunt obligatorii, Organul de aplicare nu este legat de interpretarea conţinută intr-o lucrare ştiinţifică.

Preview document

Teologie - Pagina 1
Teologie - Pagina 2
Teologie - Pagina 3
Teologie - Pagina 4
Teologie - Pagina 5
Teologie - Pagina 6
Teologie - Pagina 7
Teologie - Pagina 8
Teologie - Pagina 9
Teologie - Pagina 10
Teologie - Pagina 11
Teologie - Pagina 12
Teologie - Pagina 13
Teologie - Pagina 14
Teologie - Pagina 15
Teologie - Pagina 16
Teologie - Pagina 17
Teologie - Pagina 18
Teologie - Pagina 19
Teologie - Pagina 20
Teologie - Pagina 21
Teologie - Pagina 22
Teologie - Pagina 23
Teologie - Pagina 24
Teologie - Pagina 25
Teologie - Pagina 26
Teologie - Pagina 27
Teologie - Pagina 28
Teologie - Pagina 29
Teologie - Pagina 30
Teologie - Pagina 31
Teologie - Pagina 32
Teologie - Pagina 33
Teologie - Pagina 34
Teologie - Pagina 35
Teologie - Pagina 36
Teologie - Pagina 37
Teologie - Pagina 38
Teologie - Pagina 39
Teologie - Pagina 40
Teologie - Pagina 41
Teologie - Pagina 42
Teologie - Pagina 43
Teologie - Pagina 44
Teologie - Pagina 45
Teologie - Pagina 46
Teologie - Pagina 47
Teologie - Pagina 48
Teologie - Pagina 49
Teologie - Pagina 50
Teologie - Pagina 51
Teologie - Pagina 52
Teologie - Pagina 53
Teologie - Pagina 54
Teologie - Pagina 55
Teologie - Pagina 56
Teologie - Pagina 57
Teologie - Pagina 58
Teologie - Pagina 59
Teologie - Pagina 60
Teologie - Pagina 61
Teologie - Pagina 62
Teologie - Pagina 63
Teologie - Pagina 64
Teologie - Pagina 65
Teologie - Pagina 66
Teologie - Pagina 67
Teologie - Pagina 68
Teologie - Pagina 69
Teologie - Pagina 70
Teologie - Pagina 71
Teologie - Pagina 72
Teologie - Pagina 73
Teologie - Pagina 74
Teologie - Pagina 75
Teologie - Pagina 76
Teologie - Pagina 77
Teologie - Pagina 78
Teologie - Pagina 79
Teologie - Pagina 80
Teologie - Pagina 81
Teologie - Pagina 82
Teologie - Pagina 83
Teologie - Pagina 84
Teologie - Pagina 85
Teologie - Pagina 86
Teologie - Pagina 87
Teologie - Pagina 88
Teologie - Pagina 89
Teologie - Pagina 90
Teologie - Pagina 91
Teologie - Pagina 92
Teologie - Pagina 93
Teologie - Pagina 94
Teologie - Pagina 95
Teologie - Pagina 96
Teologie - Pagina 97
Teologie - Pagina 98
Teologie - Pagina 99
Teologie - Pagina 100
Teologie - Pagina 101
Teologie - Pagina 102

Conținut arhivă zip

  • Drept
    • Drept-1.doc
    • Drept-2.doc
    • Drept-3.doc
    • Drept-4.doc
    • Drept-5.doc
    • Drept-6.doc
    • Drept-7.doc
    • Drept-8.doc
    • Drept-9.doc
  • Liturgica
    • Liturgica-1.doc
    • Liturgica-2.doc
    • Liturgica-3.doc
    • Liturgica-4.doc
    • Liturgica-5.doc
    • Liturgica-7.doc
    • Liturgica-8.doc
    • Liturgica-9.doc
    • Schema randuielii Liturghiei Darurilor mai inainte sfintite.doc
  • Morala
    • Morala-1.doc
    • Morala-10.doc
    • Morala-2.doc
    • Morala-3.doc
    • Morala-4.doc
    • Morala-5.doc
    • Morala-6.doc
    • Morala-7.doc
    • Morala-8.doc
    • Morala-9.doc

Alții au mai descărcat și

Raportul dintre legea morală a Vechiului Testament și legea morală a Noului Testament

Lucrarea de faţă intitulată “Raportul dintre Legea Morală a Vechiului Testament şi Legea Morală a Noului Testament”, are rolul de a prezenta...

Tinerii în Hristos și în Biserică - Probleme morale ale tinerilor de azi

Introducere Biserica, ca Trup al lui Hristos, în ziua de astăzi, este tot mai bolnăvicioasă din cauza faptului că mădularele din care ea este...

Cultul Maicii Domnului în Vechiul și Noul Testament

„Biserica a considerat-o întotdeauna pe Fecioara Maria Născătoare de Dumnezeu, căci numai astfel se poate mărturisi că Cel ce S-a născut din ea nu...

Învățătura sfantului Grigorie Palama despre energiile necreate - disputa palamită

I. INTRODUCERE Cu toate că Sfântul Grigorie a trăit în secolul al XlV-lea, el are încă multe de spus vremurilor noastre, întrucât, așa cum știm,...

Teologia colindelor

Introducere Pentru a cunoaște și înțelege un om, trebuie să-i cunoști familia și mediul social. Pentru a cunoaște și înțelege un popor, trebuie...

Învierea morților după epistolele pauline

Argument După un studiu de patru ani la Seminarul Teologic Ortodox ’’ Veniamin Costachi ,, , cu binecuvântarea Parintelui Vasile Păvăleanu, de a...

Sfântul Maslu

Introducere: Menirea ontologică a omului este unirea cu Arhetipul său care este Hristos Domnul, Logosul Întrupat. În starea paradisiacă Adam, avea...

Despre frica de Dumnezeu

INTRODUCERE În lucrarea de față îmi propun să prezint tema anunțată în titlu printr-o abordare în două direcții: prezentarea unor elemente de...

Te-ar putea interesa și

Alexandru Ioan Cuza și reformele sale bisericești - evaluare din perspectivă istorică și teologică

Introducere Personalitate remarcabilă a istoriei românilor, Alexandru Ioan Cuza şi-a legat indisolubil numele de Unirea Principatelor, act care a...

Eshatologia universală în teologia ortodoxă

1.Introducere Eshatologia (de la eschata = evenimentele ultime) este învăţătura despre realităţile ultime ale mântuirii, adică despre instaurarea...

Aspectul Duhovnicesc al Cunoașterii Teologice

I.INTRODUCERE Sfârşitul secolului V a fost o perioadă de formare pentru teologia mistică, ca de altfel şi pentru alte domenii ale teologiei. Nu că...

Responsabilizare, auto-responsabilizare și înduhovnicire în viața studentului teolog

Exemplu de Introducere Orice român şi bun creştin este dator, cred, să se îngrijească şi să cunoască istoria Bisericii sale naţionale şi istoria...

Virtuțile teologice în scrierile Sfantului Apostol Pavel

Introducere: Personalitatea Sfântului Apostol Pavel, întemeietorul creştinismului misionar Învăţătura şi faptele Mântuitorului Hristos au fost...

Virtuțile Teologice

INTRODUCERE Relaţia omului cu Dumnezeu este specificul Moralei creştine şi prezintă o importanţă centrală pentru întreaga vieţuire, deoarece de...

Teologia Icoanelor

Capitolul 1. Sfântul Ioan Damaschin Cuviosul şi de Dumnezeu purtătorul părintele nostru Ioan Damaschin (cca. 675 - 4 decembrie, 749), numit şi...

Hermeneutică și Cunoașterea Teologică

Preliminarii Hermeneutica este un proces, dar şi o filosofie cu regulile ei, prin care se descriu metodele de înţelegere a mesajului unui text....

Ai nevoie de altceva?