Aspecte privind Proiectarea unei Retele de Calculatoare pentru o Intreprindere Mica cu Adaptoare Fara Fir(Wireless)

Imagine preview
(8/10 din 5 voturi)

Acest curs prezinta Aspecte privind Proiectarea unei Retele de Calculatoare pentru o Intreprindere Mica cu Adaptoare Fara Fir(Wireless).
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 4 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Retele

Extras din document

1. Generalităţi

Odată ce ne decidem să realizăm o reţea fără fir vom beneficia de avantajele reţelelor mobile. In planificarea pentru instalarea şi operarea unei reţele fără fir în care fiecare dispozitiv se conectează la altul prin transmiterea şi recepţia de semnale radio pe o frecvenţă specifică, trebuie să parcurgem mai mulţi paşi.

Componentele se pot conecta direct unul cu altul (sisem numit client la client-peer to peer) ori printr-o poartă de interconectare sau punct de acces. Când creem o reţea radio ea constă din două componente de bază şi anume: adaptoare radio pentru calculatoarele legate şi puncte de access au porţi de interconectare. Adaptoarele radio sunt adăugate la calculatoare de tip desktop, la laptop-uri precum şi la dispozitive PDA.

Punctele de acces au porţile de interconectare acţionează ca staţii de bază, ele trimiţând şi primind semnale la/de la adaptorele radio ale calculatorelor să conecteze diverse la alte componente din Internet. Toate calculatoarele din reţeaua radio pot partaja resurse , schimba fişiere şi utilize conexiunea la Internet.

Reţeaua client la client este compusă din câteva adaptoare radio ce echipează calculatoarele ce comunică unele cu altele fără a utiliza o staţie de bază. Această soluţie este bună atunci când avem un număr de până la trei staţii, dar mulţi utilizatori folosesc un punct de aces pentru a conecta calculatoarele ceea CE permite şi o conexiune mai uşoară la Internet.

Multe laptopuri şi calculatoare mobile au incorporate adaptoare radio fiind pregite pentru a opera în reţele wireless. Celor care nu au li se pot adăuga plăci de tip PCMCIA(Personal Computer Memory Card International Association) numite uneori adaptoare PC, în conectorii de extensie. O altă modalitate de a adăuga adaptoare radio este folosirea adaptoalor radio prin conectarea prin intermediul interfeţelor USB. Dacă nu avem interfată de tip USB disponibilă putem instala adaptor în conectorii de extensie de tip PCI sau ISA.

PDA-urile(Personal Digital Assistants) au de obicei adaptoare radio pentru conectarea în reţea.

2.Planificarea adaptoarelor, punctelor de acces şi porţilor de interconectare

Puncele de acces şi porţile de interconectare îndeplinesc funcţia de staţie de bază pentr noua reţea ce se construieşte. Acestea constituie conexiunea centrală între toate dispozitivele client fără fir ce echipează laptop-uri , calculatoare desktop, PDA-uri sau imprimante. Staţia de bază trimite şi primeşte semnale radio la şi de la diverse echipamente radio conectate în reţea activând totodată conexiunea la Internet cu alţi utilizatori din reţea. Trebuie să vedem câţi utilizatori pot utiliza un punct de acces.

O reţea ce foloseşte adaptoare IEEE802.11b are o bandă de 11Mbps pentru un utilizator individual. Din punct de vedere teoretic dacă avem 10 utilizatori ce folosesc simultan reţeaua, fiecare va obţine 1Mbps. Sigur partajarea reţelei gnu estea aşa de simplă, depinzând şi de comportarea utilizatorilor, unii folosind reţeaua pentru e-mail(deci în avalanşă), alţii pentru multimedia, aceste aplicaţii ducând la încetinirea reţelei. In acest

caz e nevoie de un puncte de acces adiţionale sau de puncte care utilizează 802.11a sau 802.11g care asigură o bandă de 54Mbps. Deci în funcţie de numărul de utilizatori conectaţi şi de ce aplicaţii folosesc aceştia putem avea nevoie de mai multe puncte de acces.

E nevoie de asemenea de contorizarea utilizatorilor şi calculatoarelor ce vor fi legate în reţea pentru a determina numărul de adaptoare radio necesare.

Trebuie să contorizăm numărul de laptop-uri fără de adaptoare radio pentru a vedea de câte adaptoare avem nevoie pentru aceste componente. Apoi trebuie să vedem de câte adaptoare pentru calculatoare desktop avem nevoie şi de ce tip:ISA, PC sau USB.

Apoi evaluăm numărul de PDA-uri şi necesităţile de adaptoare radio, dacă acestea gnu au. Plasăm toate aceste adaptoare în calcculatoare.

Apoi determinăm numărul de staţii de bază ştiind că un punct de acces poate suporta cam 15-20 de utilizatori, iar distanţa pentru transmisia recepţia optimă este până la 30-90m în interior şi 600m înafară.

Un punct de acces poate gestiona cam 15-30 de utilizatori care utilizează Internetul la trimiterea de e-mail, navigare şi transfer de fişiere.

Dacă avem deseori de transferat fişiere mari şi utilizare video e nevoie de mai multe puncte de acces ce gestionează împreună diferite canale. La fel se întâmplă şi dacă avem distanţe mai mari de 100m

Pentru acces la Internet putem utiliza modemuri radio, modemuri pe cablu precum:DSL, pentru satelit, ISDN sau putem utilize o conexiune Ethernet care să distribuie conexiunea la reţeaua nou creată.

Folosind adaptoare radio se fac economii la costuri de instalare şi o flexibilitate mai mare în utilizare.

3. Testarea echipamentelor

Avem mai multe tipuri de echipamente care trebuie testate şi anume: adaptoarele radio de diverse tipuri pentru laptopu-uri, desktopu-uri, PDA-uri , punctele de acces ca şi staţii de bază precum şi alte echipamente periferice precum: scannere, camere video, imprimante, boxe, etc.

Cele mai multe plăci radio de reţea conţin şi o antenă în miniatură care acoperă o anumită arie.

De asemenea trebuie să ţinem cont că plăcile adaptoare de reţea radio care sunt introduce în conectorii de extensie şi prin porturile USB nu au nevoie de alimentare separtă.

`O poart interconectare se foloseşte numai pentru reţeaua radio pe care o construim, în timp ce punctual de acces permite integrare pe lângă aclculatoarele echipate cu adaptoare radio de reţea şi a calculatoarelor cu plăci de reţea Ethernet cu fir.

Fisiere in arhiva (1):

  • Aspecte privind Proiectarea unei Retele de Calculatoare pentru o Intreprindere Mica cu Adaptoare Fara Fir(Wireless).doc