Cunoștințe Fundamentale și de Specialitate pentru Examenul de Licență

Curs
8/10 (1 vot)
Domeniu: Sociologie
Conține 2 fișiere: doc
Pagini : 114 în total
Cuvinte : 63437
Mărime: 204.82KB (arhivat)
Publicat de: Gherasim Mircea
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Conf. univ. dr. Vasile Ciocodeică;Lector univ. dr. Eva Bocsa;univ. dr. Eva Bocsa
UNIVERSITATEA DIN PETROŞANI FACULTATEA DE ŞTIINŢE

Extras din curs

I. TEORII SI METODE IN ASISTENTA SOCIALA

SOCIETATEA CA SISTEM

I. Introducere

1.1. Societatea ca sistem

Practica asistenţei sociale moderne este coordonată de achiziţiile teoretico-metodologice şi aplicative din cadrul unor discipline academice ca sociologia, antropologia şi psihologia socială. Influenţa lor asupra acţiunii asistenţiale poate fi observată pe trei paliere: cunoaşterea societăţii ca atare; înţelegerea impactului socialului asupra indivizilor, grupurilor şi colectivităţilor; utilizarea cunoştinţelor psiho-sociologice în construcţia relaţiei asistentului social cu clientul.

Sociologia şi antropologia ne fac să înţelegem ansamblul valorilor şi normelor ce caracterizează o comunitate şi să determinăm, în funcţie de acestea, normalitatea şi devianţa. Teoriile şi metodele cercetării sociologice ne ajută să decontăm factorii socializatori care au contribuit la o anumită structurare a identităţii şi comportamentelor individuale sau de grup. Deoarece profesia de asistent social este prin excelenţă una a comunicării nemijlocite şi a construcţiei relaţiei de ajutorare, recursul la psihologia socială devine necesară. Spre deosebire de „confortul” intelectual şi prestigiul academic de care se bucură sociologul sau psihologul, asistentul social trăieşte disconfortul unui relativism teoretic şi metodologic.

În ansamblul cunoştinţelor care fundamentează intervenţia socială specializată, cele mai numeroase provin din domeniul sociologiei generale şi al sociologiilor de ramură.

Din multitudinea caracterelor sau determinaţiilor naturii umane (ca esenţă a fiinţei) cele la care filosofii, antropologii şi sociologii fac referirile cele mai constante şi mai consistente sunt raţionalitatea şi sociabilitatea.

Incontestabil, omul trăieşte în comunitate cu semenii săi. Motivul vieţii în comunitate se structurează în jurul a două ipoteze principale:

a) prin natura sa, omul este o fiinţă socială; nefiind autosuficient, omul posedă un „instinct social” care conduce la cooperarea (fie ea şi conflictuală) cu ceilalţi indivizi ai speciei sale.

b) cealaltă ipoteză pleacă de la premisa că nu există înclinaţie naturală pentru viaţa socială; societatea este produsul unui acord (contract) intervenit între oamenii care, iniţial, au fost egali şi liberi (nelegaţi de nici o normă socială); imposibilitatea de a-şi conserva viaţa şi proprietatea în absenţa regulilor de comportament şi a unei autorităţi care să arbitreze conflictele şi să garanteze protejarea dreptului fiecăruia i-a determinat pe oameni să renunţe la libertatea lor absolută din starea naturală şi să creeze societatea civilă.

Cele două explicaţii ale stării de socialitate se bazează, în primul caz, pe o motivaţie instinctuală, iar în al doilea caz pe una raţională (societatea ca produs al raţiunii, al calcului).

1.2. Definirea societăţii: societatea este un tip particular de colectivitate umană, care datorită nivelului său de completitudine, oferă membrilor ei posibilitatea de a-şi satisface trebuinţele individuale şi colective. Societatea globală poate fi văzută fie ca un vast fenomen social total (la scară mondială şi/sau naţională), fie ca un ansamblu concret şi singular de persoane şi grupuri umane, în cadrul căruia sunt exercitate toate categoriile de activităţi.

În cadrul analizei societăţii ca sistem identificăm următoarele elemente:

a) structurile economice, care au funcţii vizând producţia şi circulaţia bunurilor de consum, a serviciilor şi a forţei de muncă;

b) structurile politice - definesc obiectivele colective şi acţionează pentru îndeplinirea lor.

c) structurile normative – ansamblul de instituţii, de norme, reguli juridice, clase sociale şi grupuri care au drept funcţie stabilirea şi menţinerea solidarităţilor pe care o societate le poate pretinde între membrii ei.

d) structurile de socializare (familia, şcoala, biserica, partidele politice, mass-media) transmit membrilor unei comunităţi o anumită cultură şi anumite valori morale, politice, culturale.

Mijloacele prin care acţionează subsistemele sunt următoarele:

- banul ca mijloc de reglare a circulaţiei bunurilor, mijloc de presiune şi „disciplinare” de obţinere a ataşamentului faţă de sistemul social.

- puterea este instrumentul subsistemului politic care obligă membrii unei societăţi să acţioneze pentru îndeplinirea obiectivelor comunitare, iar statul ca putere politică instituţionalizată deţine monopolul utilizării forţei legitime, a coerciţiei.

- influenţa ca mijloc al subsistemului normativ, de integrare în scopul de a obţine adeziunea cetăţenilor.

- angajamentele generalizate faţă de valorile şi normele unei societăţi date constau în mecanisme ideologice care justifică ordinea socială, modul de viaţă şi obişnuinţele comportamentale, făcând din ele singurele valori acceptabile.

Funcţionarea societăţii, în viziune sistemistă, presupune adoptarea structurilor şi funcţiilor subsistemelor componente, astfel încât să se păstreze un echilibru dinamic între acestea, precum şi între subsisteme şi ansamblul social. Când echilibrul este tulburat din cauza absenţei sau a insuficienţei ajustărilor structural – funcţionale corpul social va cunoaşte fenomene de criză; în astfel de contexte, va fi necesară intervenţia asistentului social.

Mai exact asistenţa socială operează în contexte sistemice (întrucât clienţii ei sunt „prinşi” în ţesătura socială), fiind ea însăşi , ca activitate, parte a sistemului.

1.3. Acţiunea socială

Asistentul social intervine în multiple situaţii de criză sau de disfuncţie socială. Marile probleme sociale sunt cauzate fie de către factorii naturali incontrolabili, fie de către factorul uman. În primul caz exemplificăm prin teritoriu afectat de secetă, de cutremure, inundaţii, incendii, în al doilea caz prin războaie,blocade economice, deteriorarea mediului natural. În ambele situaţii avem de a face cu o înlănţuire de evenimente. Evenimentele marcate de intenţionalitate, de scop uman, poartă numele de acţiune. Nu toate actele umane sunt caracterizate de o intenţionalitate clară deoarece unele comportamente ale omului au încărcătură dominant biologică. De aceea, pentru a determina caracterul social al unei acţiuni, utilizăm trei criterii:

a) în acţiunea socială, persoanele implicate ţin seama de prezenţa, de existenţa sau de comportamentul altor persoane întrucât acţiunea socială se prezintă în primul rând ca o influenţă reciprocă între actorii sociali;

b) acţiunea actorului trebuie să aibă valoare de semn, de simbol pentru ceilalţi oameni;

c) acţiunea socială presupune înţelegerea reciprocă a aşteptărilor actorilor sociali şi orientarea comportamentului potrivit respectivelor aşteptări.

Aceste trei criterii fundamentează definirea subiectivă a acţiunii sociale, care după Max Weber se caracterizează prin comunicarea semnificaţiilor subiective: „Acţiunea (umană) este socială în măsura în care, prin faptul semnificaţiei subiective pe care, individul sau indivizii care acţionează i-o ataşează, ţine seama de comportamentul altora şi este afectată de acesta în cursul ei.”

Pentru Emile Durkheim, acţiunea (sau faptul social) se caracteriza prin exterioritate şi prin capacitatea coercitivă, două criterii obiective. În lucrarea sa Regulile metodei sociologice, el considera că faptele sociale sunt „maniere de a acţiona, de a gândi şi de a simţi, exterioare individului, şi care sunt dotate cu o putere de constrângere în virtutea căruia ele i se impun.”

Caracterizarea faptului social avea la bază distincţia dintre conştiinţa colectivă şi conştiinţa individuală. Prima reprezintă un ansamblu de moduri de a gândi, de a simţi şi de a acţiona, stabilit (construit) în decursul istoriei unei societăţi, şi care constituie moştenirea ei culturală şi de civilizaţie. Conştiinţa colectivă este anterioară individului, i se impune şi dăinuie după dispariţia acestuia. Caracterul coerciţiei al conştiinţei sociale semnifică faptul că, pentru a putea trăi într-o societate dată, individul trebuie să-şi însuşească şi să practice manierele ei de a gândi, de a simţi şi de a acţiona.

În consecinţa celor prezentate, acţiunea socială este orice manieră de a gândi, de a simţi şi de a acţiona, a cărei orientare este structurată potrivit unor modele colective, împărtăşite deci de către membrii unei colectivităţi umane.

Preview document

Cunoștințe Fundamentale și de Specialitate pentru Examenul de Licență - Pagina 1
Cunoștințe Fundamentale și de Specialitate pentru Examenul de Licență - Pagina 2
Cunoștințe Fundamentale și de Specialitate pentru Examenul de Licență - Pagina 3
Cunoștințe Fundamentale și de Specialitate pentru Examenul de Licență - Pagina 4
Cunoștințe Fundamentale și de Specialitate pentru Examenul de Licență - Pagina 5
Cunoștințe Fundamentale și de Specialitate pentru Examenul de Licență - Pagina 6
Cunoștințe Fundamentale și de Specialitate pentru Examenul de Licență - Pagina 7
Cunoștințe Fundamentale și de Specialitate pentru Examenul de Licență - Pagina 8
Cunoștințe Fundamentale și de Specialitate pentru Examenul de Licență - Pagina 9
Cunoștințe Fundamentale și de Specialitate pentru Examenul de Licență - Pagina 10
Cunoștințe Fundamentale și de Specialitate pentru Examenul de Licență - Pagina 11
Cunoștințe Fundamentale și de Specialitate pentru Examenul de Licență - Pagina 12
Cunoștințe Fundamentale și de Specialitate pentru Examenul de Licență - Pagina 13
Cunoștințe Fundamentale și de Specialitate pentru Examenul de Licență - Pagina 14
Cunoștințe Fundamentale și de Specialitate pentru Examenul de Licență - Pagina 15
Cunoștințe Fundamentale și de Specialitate pentru Examenul de Licență - Pagina 16
Cunoștințe Fundamentale și de Specialitate pentru Examenul de Licență - Pagina 17
Cunoștințe Fundamentale și de Specialitate pentru Examenul de Licență - Pagina 18
Cunoștințe Fundamentale și de Specialitate pentru Examenul de Licență - Pagina 19
Cunoștințe Fundamentale și de Specialitate pentru Examenul de Licență - Pagina 20
Cunoștințe Fundamentale și de Specialitate pentru Examenul de Licență - Pagina 21
Cunoștințe Fundamentale și de Specialitate pentru Examenul de Licență - Pagina 22
Cunoștințe Fundamentale și de Specialitate pentru Examenul de Licență - Pagina 23
Cunoștințe Fundamentale și de Specialitate pentru Examenul de Licență - Pagina 24
Cunoștințe Fundamentale și de Specialitate pentru Examenul de Licență - Pagina 25
Cunoștințe Fundamentale și de Specialitate pentru Examenul de Licență - Pagina 26
Cunoștințe Fundamentale și de Specialitate pentru Examenul de Licență - Pagina 27
Cunoștințe Fundamentale și de Specialitate pentru Examenul de Licență - Pagina 28
Cunoștințe Fundamentale și de Specialitate pentru Examenul de Licență - Pagina 29
Cunoștințe Fundamentale și de Specialitate pentru Examenul de Licență - Pagina 30
Cunoștințe Fundamentale și de Specialitate pentru Examenul de Licență - Pagina 31
Cunoștințe Fundamentale și de Specialitate pentru Examenul de Licență - Pagina 32
Cunoștințe Fundamentale și de Specialitate pentru Examenul de Licență - Pagina 33
Cunoștințe Fundamentale și de Specialitate pentru Examenul de Licență - Pagina 34
Cunoștințe Fundamentale și de Specialitate pentru Examenul de Licență - Pagina 35
Cunoștințe Fundamentale și de Specialitate pentru Examenul de Licență - Pagina 36
Cunoștințe Fundamentale și de Specialitate pentru Examenul de Licență - Pagina 37
Cunoștințe Fundamentale și de Specialitate pentru Examenul de Licență - Pagina 38
Cunoștințe Fundamentale și de Specialitate pentru Examenul de Licență - Pagina 39
Cunoștințe Fundamentale și de Specialitate pentru Examenul de Licență - Pagina 40
Cunoștințe Fundamentale și de Specialitate pentru Examenul de Licență - Pagina 41
Cunoștințe Fundamentale și de Specialitate pentru Examenul de Licență - Pagina 42
Cunoștințe Fundamentale și de Specialitate pentru Examenul de Licență - Pagina 43
Cunoștințe Fundamentale și de Specialitate pentru Examenul de Licență - Pagina 44
Cunoștințe Fundamentale și de Specialitate pentru Examenul de Licență - Pagina 45
Cunoștințe Fundamentale și de Specialitate pentru Examenul de Licență - Pagina 46
Cunoștințe Fundamentale și de Specialitate pentru Examenul de Licență - Pagina 47
Cunoștințe Fundamentale și de Specialitate pentru Examenul de Licență - Pagina 48
Cunoștințe Fundamentale și de Specialitate pentru Examenul de Licență - Pagina 49
Cunoștințe Fundamentale și de Specialitate pentru Examenul de Licență - Pagina 50
Cunoștințe Fundamentale și de Specialitate pentru Examenul de Licență - Pagina 51
Cunoștințe Fundamentale și de Specialitate pentru Examenul de Licență - Pagina 52
Cunoștințe Fundamentale și de Specialitate pentru Examenul de Licență - Pagina 53
Cunoștințe Fundamentale și de Specialitate pentru Examenul de Licență - Pagina 54
Cunoștințe Fundamentale și de Specialitate pentru Examenul de Licență - Pagina 55
Cunoștințe Fundamentale și de Specialitate pentru Examenul de Licență - Pagina 56
Cunoștințe Fundamentale și de Specialitate pentru Examenul de Licență - Pagina 57
Cunoștințe Fundamentale și de Specialitate pentru Examenul de Licență - Pagina 58
Cunoștințe Fundamentale și de Specialitate pentru Examenul de Licență - Pagina 59
Cunoștințe Fundamentale și de Specialitate pentru Examenul de Licență - Pagina 60
Cunoștințe Fundamentale și de Specialitate pentru Examenul de Licență - Pagina 61
Cunoștințe Fundamentale și de Specialitate pentru Examenul de Licență - Pagina 62
Cunoștințe Fundamentale și de Specialitate pentru Examenul de Licență - Pagina 63
Cunoștințe Fundamentale și de Specialitate pentru Examenul de Licență - Pagina 64
Cunoștințe Fundamentale și de Specialitate pentru Examenul de Licență - Pagina 65
Cunoștințe Fundamentale și de Specialitate pentru Examenul de Licență - Pagina 66
Cunoștințe Fundamentale și de Specialitate pentru Examenul de Licență - Pagina 67
Cunoștințe Fundamentale și de Specialitate pentru Examenul de Licență - Pagina 68
Cunoștințe Fundamentale și de Specialitate pentru Examenul de Licență - Pagina 69
Cunoștințe Fundamentale și de Specialitate pentru Examenul de Licență - Pagina 70
Cunoștințe Fundamentale și de Specialitate pentru Examenul de Licență - Pagina 71
Cunoștințe Fundamentale și de Specialitate pentru Examenul de Licență - Pagina 72
Cunoștințe Fundamentale și de Specialitate pentru Examenul de Licență - Pagina 73
Cunoștințe Fundamentale și de Specialitate pentru Examenul de Licență - Pagina 74
Cunoștințe Fundamentale și de Specialitate pentru Examenul de Licență - Pagina 75
Cunoștințe Fundamentale și de Specialitate pentru Examenul de Licență - Pagina 76
Cunoștințe Fundamentale și de Specialitate pentru Examenul de Licență - Pagina 77
Cunoștințe Fundamentale și de Specialitate pentru Examenul de Licență - Pagina 78
Cunoștințe Fundamentale și de Specialitate pentru Examenul de Licență - Pagina 79
Cunoștințe Fundamentale și de Specialitate pentru Examenul de Licență - Pagina 80
Cunoștințe Fundamentale și de Specialitate pentru Examenul de Licență - Pagina 81
Cunoștințe Fundamentale și de Specialitate pentru Examenul de Licență - Pagina 82
Cunoștințe Fundamentale și de Specialitate pentru Examenul de Licență - Pagina 83
Cunoștințe Fundamentale și de Specialitate pentru Examenul de Licență - Pagina 84
Cunoștințe Fundamentale și de Specialitate pentru Examenul de Licență - Pagina 85
Cunoștințe Fundamentale și de Specialitate pentru Examenul de Licență - Pagina 86
Cunoștințe Fundamentale și de Specialitate pentru Examenul de Licență - Pagina 87
Cunoștințe Fundamentale și de Specialitate pentru Examenul de Licență - Pagina 88
Cunoștințe Fundamentale și de Specialitate pentru Examenul de Licență - Pagina 89
Cunoștințe Fundamentale și de Specialitate pentru Examenul de Licență - Pagina 90
Cunoștințe Fundamentale și de Specialitate pentru Examenul de Licență - Pagina 91
Cunoștințe Fundamentale și de Specialitate pentru Examenul de Licență - Pagina 92
Cunoștințe Fundamentale și de Specialitate pentru Examenul de Licență - Pagina 93
Cunoștințe Fundamentale și de Specialitate pentru Examenul de Licență - Pagina 94
Cunoștințe Fundamentale și de Specialitate pentru Examenul de Licență - Pagina 95
Cunoștințe Fundamentale și de Specialitate pentru Examenul de Licență - Pagina 96
Cunoștințe Fundamentale și de Specialitate pentru Examenul de Licență - Pagina 97
Cunoștințe Fundamentale și de Specialitate pentru Examenul de Licență - Pagina 98
Cunoștințe Fundamentale și de Specialitate pentru Examenul de Licență - Pagina 99
Cunoștințe Fundamentale și de Specialitate pentru Examenul de Licență - Pagina 100
Cunoștințe Fundamentale și de Specialitate pentru Examenul de Licență - Pagina 101
Cunoștințe Fundamentale și de Specialitate pentru Examenul de Licență - Pagina 102
Cunoștințe Fundamentale și de Specialitate pentru Examenul de Licență - Pagina 103
Cunoștințe Fundamentale și de Specialitate pentru Examenul de Licență - Pagina 104
Cunoștințe Fundamentale și de Specialitate pentru Examenul de Licență - Pagina 105
Cunoștințe Fundamentale și de Specialitate pentru Examenul de Licență - Pagina 106
Cunoștințe Fundamentale și de Specialitate pentru Examenul de Licență - Pagina 107
Cunoștințe Fundamentale și de Specialitate pentru Examenul de Licență - Pagina 108
Cunoștințe Fundamentale și de Specialitate pentru Examenul de Licență - Pagina 109
Cunoștințe Fundamentale și de Specialitate pentru Examenul de Licență - Pagina 110
Cunoștințe Fundamentale și de Specialitate pentru Examenul de Licență - Pagina 111
Cunoștințe Fundamentale și de Specialitate pentru Examenul de Licență - Pagina 112
Cunoștințe Fundamentale și de Specialitate pentru Examenul de Licență - Pagina 113
Cunoștințe Fundamentale și de Specialitate pentru Examenul de Licență - Pagina 114

Conținut arhivă zip

  • Cunostinte Fundamentale si de Specialitate pentru Examenul de Licenta
    • Cunostinte Fundamentale si de Specialitate pentru Examenul de Licenta.doc
    • intrebari AS III 2011.doc

Alții au mai descărcat și

Teoria și Practica Consilierii

CONSILIEREA NOŢIUNI GENERALE 1. Ce este consilierea? 2. Scopul şi obiectivele consilierii 3. Caracteristicile relaţiei de consiliere 4....

Introducere în Asistența Socială

INTRODUCERE Asistenţa socială are ca aspiraţie realizarea unei societăţi nu numai prospere, dar şi înalt incluzive pentru toţi cetăţenii ei,...

Dosar de practică la fundația Estuar - filiala Botoșani

1.ISTORICUL INSTITUŢIEI: 1993 – septembrie - a fost fondată Fundaţia ESTUAR de către Asociaţia Penumbra din Scoţia şi Liga Română de Sănătate...

Teorii și Practici în Asistența Socială

I. Abordarea psiho-socială în practica asistenţei sociale II. Abordarea rezolutivă III. Metoda centrării pe sarcină (Maria Roth, Adina Rebeleanu)...

Asistență socială

Asistenta sociala-C1 Asistenta sociala-functie si caracteristici Asistenta sociala desemneaza un ansamblu de institutii, programe, activitati,...

Politica socială privind persoanele cu handicap - servicii sociale

1. Prezentare generală, originea şi evoluţia noţiunii de handicap, definiţii, variante de clasificare ORIGINEA ŞI EVOLUŢIA NOŢIUNII DE HANDICAP...

Tehnici de Intervenție AS

Asistenţa socială - de la acţiunea empirică la intervenţia ştiinţifică 1. Factori şi tendinţe în profesionalizarea serviciilor sociale 2....

Asistența Socială

Asistentul social se ocupă în principal cu recuperarea şi (re)integrarea psiho-socială şi profesională a persoanelor cu probleme...

Te-ar putea interesa și

Strategia Managementului Resurselor Umane în Administrația Publică

INTRODUCERE Actualitatea temei investigate. Etapa tranzitorie a Republicii Moldova spre o economie concurenţială implică după sine fenomene şi...

Utilizarea Sistemelor Promoționale în Întreprinderile Românești cu Activitate de Export

Capitolul 1. Globalizarea şi impactul ei asupra mediului de afaceri Problema integrării României în spaţiul economic mondial este destul de...

Particularități ale Marketingului Produselor Agricole în România

Capitolul 1. Piaţa – mediu extern principal al întreprinderii 1.1. Întreprinderea şi piaţa Întreprinderea îşi desfăşoară activitatea într-un...

Probele în auditul financiar

Introducere Orice profesie, necesită atât un complex de cunoștințe teoretice și de deprinderi practice care definesc pregătirea cuiva, cât și...

Educația incluzivă - abordări teoretice și mecanisme de realizare

Introducere Una din legităţile lumii contemporane este schimbarea continuă şi permanentă a educaţiei, care prevede democratizarea ,diversificarea,...

Sistemul de învățământ superior din Danemarca și Italia

Capitolul 1 : Titlul lucrarii si justificarea acestuia - “Studiu comparativ intre invatamantul superior din Danemarca si Italia” - Am ales...

Rețele de calculatoare

1. Rețeaua de calculatoare 1.1Definiție rețea de calculatoare. Rețeaua de comunicație reprezintă un ansamblu de calculatoare/terminale...

Cheltuielile publice în România și factorii de influență asupra dinamicii

I. Cheltuielile publice reprezinta fluxurile financiare de repartizare a resurselor baneşti ale statului, in vederea infaptuirii, realizarii...

Ai nevoie de altceva?