Introducere în Filozofia Moralei

Curs
8/10 (1 vot)
Domeniu: Sociologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 94 în total
Cuvinte : 31741
Mărime: 118.96KB (arhivat)
Puncte necesare: 0
UNIVERSITATEA TRANSILVANIA DIN BRAŞOV FACULTATEA DE DREPT ŞI SOCIOLOGIE CATEDRA DE COMUNICARE ŞI ASISTENŢĂ SOCIALĂ

Cuprins

  1. Obiectul şi problematica eticii 1
  2. 2. Originile moralei 9
  3. 3. Etica în societăţile de mici dimensiuni 16
  4. 4. Deontologia contemporană 23
  5. 5. Drepturile omului 30
  6. 6. Dimensiunea etică a sărăciei globale 37
  7. 7. Perspectiva etică asupra sexului 44
  8. 8. Avortul 53
  9. 9. Eutanasia 61
  10. 10. Etica afacerilor 69
  11. 11. Morala şi dezvoltarea psihologică 77
  12. 12. Etică şi religie 85
  13. Bibliografie 93

Extras din curs

1. OBIECTUL ŞI PROBLEMATICA ETICII

1.1. Precizări terminologice

Etimologic termenul etică provine din grecescul ethos, care originar era polisemantic. Dintre multiplele sale semnificaţii cele mai importante pentru domeniul care ne interesează sunt obicei sau datină şi obişnuinţă.

Termenul morală provine din latinescul mos – mores, care originar însemna tot obicei sau datină şi obişnuinţă.

Deci la origine cei doi termeni – unul grecesc şi altul latinesc – aveau aproximativ aceleaşi semnificaţii. Pe parcursul evoluţiei lor etimologice, semnificaţiile acestor termeni s-au disociat, specializat şi fixat, astfel încât astăzi prin morală înţelegem un fenomen real, care ţine de viaţa practico-spirituală a indivizilor şi a comunităţilor umane, iar etica desemnează teoria sau ştiinţa care studiază acest fenomen real, acest „obiect”. Putem specula în jurul acestei distincţii, constatând că de la greci, popor înzestrat cu geniul teoriei – fapt atestat atât de ştiinţa cât şi de filosofia pe care ei le-au creat – am moştenit un termen care desemnează teoria moralităţii (etica), în timp ce de la romani, care au fost un popor cu un remarcabil simţ practic – dovedit de realizările lor din administraţie, organizarea militară, drept etc. – am moştenit un termen ce desemnează un fenomen real, ce ţine de ordinea praxisului.

Aceste precizări terminologice impun deci distincţia dintre teorie (etica) şi obiectul ei (morala), dar la nivelul cunoaşterii comune, exprimate prin intermediul limbajului cotidian, cei doi termeni sunt consideraţi de cele mai multe ori sinonimi. Astfel, despre o conduită umană se spune atât că este morală, cât şi că este etică. Am putea interpreta acest transfer semantic operat la nivelul cunoaşterii comune de la etic la moral – adică întrebuinţarea lui etic pentru moral – în sensul necesităţii existenţei unui acord între planul reflecţiei (etice) – oricât de spontană şi de nesistematică ar fi ea – şi planul manifestării concrete sau al comportamentului real (moral), adică a acordului dintre „vorbă” şi „faptă”.

Vom începe examinarea problematicii eticii pornind de la înţelesul cotidian al termenului morală, urmând ca, pe măsura aprofundării acestui domeniu, semnificaţiile sale să se diversifice şi să se nuanţeze. Dintr-o astfel de perspectivă propunem următoarea definiţie prealabilă a obiectului de studiu al eticii: morala este un fenomen real, individual şi colectiv, care include atât normele (principiile) ce reglementează relaţiile interumane şi tipurile umane de activităţi, cât şi toate manifestările subiective şi obiective realizate în diferite contexte, grade şi modalităţi pe baza acestor norme, manifestări care sunt supuse aprecierii colective şi individuale.

1.2. Actualitatea eticii

Disciplină filosofică tradiţională, inaugurată sistematic în cultura occidentală de meditaţia lui Socrate asupra condiţiei umane şi a raporturilor dintre individ şi semenii săi în cadrul comunităţii din care face parte, etica a fost o permanenţă a meditaţiei filosofilor şi oamenilor de cultură din toate epocile, fiind propuse o multitudine de teorii şi puncte de vedere asupra conduitei umane, care au purtat, de fiecare dată, coloratura culturilor şi a epocilor ale căror expresii au fost. Constatăm însă că îndeosebi în ultimele decenii interesul pentru această disciplină n-a încetat să crească, fapt atestat atât de numărul mare de lucrări de etică apărute, cât şi de trecerea ei în prim-planul dezbaterilor academice şi publice sau de introducerea ei ca disciplină de studiu la tot mai multe niveluri, forme şi specializări ale sistemelor de învăţământ. Cele mai importante cauze ale creşterii interesului pentru problematica eticii sunt:

a. Cauze sociologice

Ultimul secol se caracterizează printr-o accelerare fără precedent a ritmurilor dezvoltării sociale, care determină mutaţii profunde în toate domeniile de activitate. Progresele tehnologice spectaculoase au antrenat modificări considerabile ale stilurilor de viaţă şi ale relaţiilor interumane. Explozia mass media, telefonia mobilă şi internetul au făcut ca informaţia să se transmită aproape instantaneu la scară planetară, perfecţionarea mijloacelor de transport permite deplasarea rapidă în orice colţ al lumii, nivelul de trai şi de instrucţie a populaţiei au crescut necontenit. Pe de o parte, se înregistrează un proces de integrare la nivel global, prin difuziunea amplă şi uneori prin impunerea agresivă a sistemului de valori occidental la scară planetară. Acest fapt a determinat creşterea interdependenţelor dintre diferitele state şi regiuni ale lumii, pe fondul procesului mai amplu de universalizare a istoriei. O criză financiară, un atac terorist sau o catastrofă naturală dintr-o anumită zonă sunt resimţite nemijlocit în aproape orice alt colţ al lumii. Pe de altă parte, se accentuează izolarea unor întregi zone ale lumii pe temeiuri economice, religioase, culturale, ideologice sau politice. Subdezvoltarea economică, mortalitatea infantilă şi foametea cronică, conflictele religioase sau etnice etc. fac încă ravagii în zone întinse, terorismul a devenit o ameninţare globală, regimurile politice totalitare subjugă milioane de oameni şi ameninţă pacea unor întregi regiuni. Resursele naturale, îndeosebi cele energetice, se împuţinează vertiginos, poluarea pare scăpată de sub control, subţierea stratului de ozon ca urmare industrializării iraţionale determină grave perturbaţii climaterice etc. În ultimele decenii se vorbeşte tot mai insistent despre o iminentă „ciocnire a civilizaţiilor”, iar o serie de evoluţii recente par să confirme, cel puţin în parte, astfel de scenarii apocaliptice. Chiar la nivelul Occidentului întregi categorii şi grupuri sociale sunt marginalizate sau se automarginalizează din considerente etnice, religioase, culturale sau ideologice. Singurătatea indivizilor în marile aglomerări urbane este tot mai mare, bolile psihice sunt în expansiune, oamenii se consideră tot mai nefericiţi etc.

Toate aceste mutaţii se reflectă, evident, şi în plan etic. Dacă în toate epocile anterioare fenomenele de continuitate la nivel etic erau predominante, iar schimbările erau lente şi aproape imperceptibile, începând din cea de-a doua jumătate a secolului al XX-lea aspectele de discontinuitate, adesea chiar de ruptură, în plan etic au devenit tot mai pregnante. Sistemele tradiţionale de valori sunt supuse unei eroziuni rapide, se înregistrează prefaceri continue ale mentalităţilor şi atitudinilor, deruta axiologică şi criza de idealuri sunt mai pronunţate ca oricând, îndeosebi la nivelul noilor generaţii.

Evident, etica nu poate soluţiona nemijlocit niciuna dintre aceste probleme, dar ea poate face ceva ce condiţionează decisiv soluţionarea tuturor: regândirea statutului condiţiei umane în aceste noi circumstanţe social-politice, economice şi spirituale, identificarea valorilor morale ce pot orienta evoluţia indivizilor şi a comunităţilor umane, precum şi elaborarea normelor prin intermediul cărora aceste valori pot fi atinse. Datorită acestui fapt, creşterea în ultimele decenii a interesului pentru problematica eticii se datorează, cel puţin în parte şi indirect, şi unora dintre cauzele sociologice enumerate mai sus. Lumea se schimbă atât de rapid şi de profund, încât oamenii nu mai ştiu cum să trăiască, să se comporte şi să comunice în ea.

Preview document

Introducere în Filozofia Moralei - Pagina 1
Introducere în Filozofia Moralei - Pagina 2
Introducere în Filozofia Moralei - Pagina 3
Introducere în Filozofia Moralei - Pagina 4
Introducere în Filozofia Moralei - Pagina 5
Introducere în Filozofia Moralei - Pagina 6
Introducere în Filozofia Moralei - Pagina 7
Introducere în Filozofia Moralei - Pagina 8
Introducere în Filozofia Moralei - Pagina 9
Introducere în Filozofia Moralei - Pagina 10
Introducere în Filozofia Moralei - Pagina 11
Introducere în Filozofia Moralei - Pagina 12
Introducere în Filozofia Moralei - Pagina 13
Introducere în Filozofia Moralei - Pagina 14
Introducere în Filozofia Moralei - Pagina 15
Introducere în Filozofia Moralei - Pagina 16
Introducere în Filozofia Moralei - Pagina 17
Introducere în Filozofia Moralei - Pagina 18
Introducere în Filozofia Moralei - Pagina 19
Introducere în Filozofia Moralei - Pagina 20
Introducere în Filozofia Moralei - Pagina 21
Introducere în Filozofia Moralei - Pagina 22
Introducere în Filozofia Moralei - Pagina 23
Introducere în Filozofia Moralei - Pagina 24
Introducere în Filozofia Moralei - Pagina 25
Introducere în Filozofia Moralei - Pagina 26
Introducere în Filozofia Moralei - Pagina 27
Introducere în Filozofia Moralei - Pagina 28
Introducere în Filozofia Moralei - Pagina 29
Introducere în Filozofia Moralei - Pagina 30
Introducere în Filozofia Moralei - Pagina 31
Introducere în Filozofia Moralei - Pagina 32
Introducere în Filozofia Moralei - Pagina 33
Introducere în Filozofia Moralei - Pagina 34
Introducere în Filozofia Moralei - Pagina 35
Introducere în Filozofia Moralei - Pagina 36
Introducere în Filozofia Moralei - Pagina 37
Introducere în Filozofia Moralei - Pagina 38
Introducere în Filozofia Moralei - Pagina 39
Introducere în Filozofia Moralei - Pagina 40
Introducere în Filozofia Moralei - Pagina 41
Introducere în Filozofia Moralei - Pagina 42
Introducere în Filozofia Moralei - Pagina 43
Introducere în Filozofia Moralei - Pagina 44
Introducere în Filozofia Moralei - Pagina 45
Introducere în Filozofia Moralei - Pagina 46
Introducere în Filozofia Moralei - Pagina 47
Introducere în Filozofia Moralei - Pagina 48
Introducere în Filozofia Moralei - Pagina 49
Introducere în Filozofia Moralei - Pagina 50
Introducere în Filozofia Moralei - Pagina 51
Introducere în Filozofia Moralei - Pagina 52
Introducere în Filozofia Moralei - Pagina 53
Introducere în Filozofia Moralei - Pagina 54
Introducere în Filozofia Moralei - Pagina 55
Introducere în Filozofia Moralei - Pagina 56
Introducere în Filozofia Moralei - Pagina 57
Introducere în Filozofia Moralei - Pagina 58
Introducere în Filozofia Moralei - Pagina 59
Introducere în Filozofia Moralei - Pagina 60
Introducere în Filozofia Moralei - Pagina 61
Introducere în Filozofia Moralei - Pagina 62
Introducere în Filozofia Moralei - Pagina 63
Introducere în Filozofia Moralei - Pagina 64
Introducere în Filozofia Moralei - Pagina 65
Introducere în Filozofia Moralei - Pagina 66
Introducere în Filozofia Moralei - Pagina 67
Introducere în Filozofia Moralei - Pagina 68
Introducere în Filozofia Moralei - Pagina 69
Introducere în Filozofia Moralei - Pagina 70
Introducere în Filozofia Moralei - Pagina 71
Introducere în Filozofia Moralei - Pagina 72
Introducere în Filozofia Moralei - Pagina 73
Introducere în Filozofia Moralei - Pagina 74
Introducere în Filozofia Moralei - Pagina 75
Introducere în Filozofia Moralei - Pagina 76
Introducere în Filozofia Moralei - Pagina 77
Introducere în Filozofia Moralei - Pagina 78
Introducere în Filozofia Moralei - Pagina 79
Introducere în Filozofia Moralei - Pagina 80
Introducere în Filozofia Moralei - Pagina 81
Introducere în Filozofia Moralei - Pagina 82
Introducere în Filozofia Moralei - Pagina 83
Introducere în Filozofia Moralei - Pagina 84
Introducere în Filozofia Moralei - Pagina 85
Introducere în Filozofia Moralei - Pagina 86
Introducere în Filozofia Moralei - Pagina 87
Introducere în Filozofia Moralei - Pagina 88
Introducere în Filozofia Moralei - Pagina 89
Introducere în Filozofia Moralei - Pagina 90
Introducere în Filozofia Moralei - Pagina 91
Introducere în Filozofia Moralei - Pagina 92
Introducere în Filozofia Moralei - Pagina 93
Introducere în Filozofia Moralei - Pagina 94

Conținut arhivă zip

  • Introducere in Filozofia Moralei.doc

Alții au mai descărcat și

Sinuciderea - adâncire în moarte - o viziune a spiritualității ortodoxe

INTRODUCERE Nici un domeniu al activităţilor omeneşti nu mai este străin pentru cercetători. Tot ceea ce a contribuit la edificarea omului nu...

Importanța Serviciilor Sociale de Îngrijire la Domiciliu Pentru Asigurarea Bunăstării Persoanelor Vârstnice

Argument Am ales să studiez această temă deoarece consider că acestă categorie de beneficiari şi anume persoanele vârstnice sunt cei mai...

Proiect de intervenție socială pentru diminuarea efectelor violenței domestice

1)Descrierea proiectului 1.1 Titlu:”Siguranta ta pe primul plan” 1.2 Locul de desfasurare:JUDETUL IASI,ORASUL IASI 1.3 Suma totala a...

Probleme Sociale ale Etniei Rrome din România

Introducere Pe parcursul acestei lucrări am abordat problema minorităţilor rome din două perspective: una psiho-sociologica şi una demografico-...

Educația pentru Sănătate în Închisoare

ARGUMENT Recunoscând că, în toate tările lumii sunt copii care trăiesc în condiţii deosebit de dificile şi că este necesar să se acorde acestor...

Analiza serviciilor de sănătate și asistența socială în regiunea S-V

INTRODUCERE Accesul la serviciile de educaţie şi de sănătate este considerat un drept fundamental al individului, în toate ţările civilizate. În...

Te-ar putea interesa și

Formarea Identității Morale și Valorizarea Intrinsecă a Adolescenților

INTRODUCERE Cercetările de durată denotă faptul că educaţia morală are impact asupra nivelului de dezvoltare cognitivă a indivizilor. În timp ce...

Grecia Antică

GRECIA ANTICĂ Heraclit - cosmosul şi dialectica “psiche”-ului; gândirea necesităţii şi a cauzalităţii. Parmenide - principiul conservării;...

Doctrina Trinitară la Sfântul Augustin

INTRODUCERE Păstrând întâietatea pentru Sfântul Pavel, Apostolul Neamurilor şi figura centrală din extinsa arie a creştinismului, Sfântul...

Istoria Psihologiei

TEORIILE PSIHOLOGICE ALE EVULUI MEDIU Teoriile psihologice ale Evului Mediu: 1. Pardigma sociala a evului mediu 2. Scolastica. 3. Sfântul...

Dogmatică ortodoxă - curs

CURSUL I: TEOLOGIA – CHEMAREA LĂUNTRICĂ A OMULUI SPRE CUNOAŞTEREA LUI DUMNEZEU SENSUL NOŢIUNII „TEOLOGIE” Cuvântul „teologie” este folosit încă...

Ai nevoie de altceva?