Protecție și Securitate Socială

Curs
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Sociologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 115 în total
Cuvinte : 37164
Mărime: 141.79KB (arhivat)
Publicat de: Valter Tudorache
Puncte necesare: 0

Extras din curs

INTRODUCERE

Cel mai adesea, protecţia socială este definită ca un ansamblu de politici, măsuri, instituţii, organisme care asigură sprijinul persoanelor şi grupurilor aflate în dificultate şi care nu pot să realizeze prin efort propriu condiţii normale, minime de viaţă. Prin sistemul de protecţie socială se caută posibilităţi de redistribuire a resurselor materiale şi umane ale colectivităţii către acele persoane şi grupuri aflate în dificultate în vederea eliminării decalajelor mari dintre aceştia şi populaţia majoritară. Protecţia socială are ca obiectiv nu crearea unei stări cronice de dependenţă a celor în nevoie, ci reintegrarea lor în viaţa normală prin stimularea forţelor active, a creşterii capacităţilor lor de a face faţă acestor probleme, a scăderii perioadelor de criză prin mobilizarea eforturilor proprii.

În sens general, protecţia socială reprezintă un set de măsuri orientat spre asigurarea unui anumit nivel de bunăstare şi securitate socială pentru întreaga populaţie şi în mod special pentru anumite grupuri sociale. De asemenea, protecţia socială poate să aibă în vedere satisfacerea unor nevoi colective care nu se pot realiza corespunzător prin efort propriu prin intermediul pieţei libere (ex. sprijinirea sistemului de educaţie şi învăţămînt pentru toţi, promovarea culturii, asigurarea unui grad corespunzător de sănătate publică, protecţia mediului etc.)

Protecţia socială poate să fie plasată la niveluri distincte:

• la nivelul întregii colectivităţi (ex. protejarea veniturilor populaţiei de inflaţie, asigurarea unui nivel minim de consum, unor venituri minime pe familie, protejarea populaţiei în cazuri de calamităţi naturale sau sociale, protecţia faţă de criminalitate, violenţe, conflicte etnice, îmbolnăviri în masă, protecţia la locul de muncă, protecţia drepturilor asupra proprietăţii, protecţia împotriva corupţiei, alienării politice, împotriva drogurilor şi abuzurilor, etc.);

• la nivelul diferitelor categorii (copii, vîrstnici, handicapaţi, şomeri etc.);

• la nivel personal (rezolvarea unor probleme personale legate de starea individului la un moment dat.)

Sistemul economic, fundat pe piaţa liberă, nu e capabil prin el însuşi să asigure un venit satisfăcător pentru toată populaţia, având în vedere toate riscurile care apar sau pot să apară în ciclul vieţii. Eşecul pieţei libere de a asigura resurse economice corespunzătoare pentru întreaga colectivitate a făcut necesar ca în toate ţările dezvoltate să apară un sistem de protecţie socială care să asigure sprijinul şi ocrotirea indivizilor în toate situaţiile în care ei nu mai dispun de resurse materiale şi nu mai sînt capabili să-şi obţină prin eforturi proprii mijloacele necesare unui trai decent, normal . Aceste situaţii pot fi foarte diferite. Ele se referă la bătrîneţe, boală, accident, handicap, şomaj, moartea membrilor activi economici din familie etc. Pentru a asigura o protecţie socială în toate aceste situaţii de risc pentru persoane sau grupuri în nevoie, sînt utilizate în principal două tipuri (modalităţi) de sprijin:

• sistemul asigurărilor sociale

• sistemul asistenţei sociale.

Fondurile asigurărilor sociale se obţin prin contribuţii sistematice ale populaţiei active care se întorc apoi la cei care au contribuit, dar acum sînt în nevoie, în funcţie de contribuţia lor, sub formă de pensii, ajutor de şomaj, ajutor de boală şi îngrijire medicală etc. În cazul asigurărilor sociale, prestaţia este în funcţie de contribuţie.

Sistemul asistenţei sociale funcţionează pe baza unui alt principiu. Din fonduri bugetare de stat sau din fonduri obţinute voluntar de la indivizi sau de la comunitate sunt sprijinite acele persoane, grupuri în dificultate, defavorizate, vulnerabile în funcţie de necesităţile lor. În acest caz, prestaţia se face în funcţie de nevoie, nu de vreo contribuţie personală anterioară, bazându-se pe principiul solidarităţii. În cadrul acestui sistem de asistenţă socială cei în nevoie sunt ajutaţi să aibă un mod de viaţă decent, să se încadreze social, să-şi recupereze capacitatea de funcţionare normală în urma unui ajutor financiar, material, social. Ajutorul aici are în vedere o perioadă limitată de timp pînă cînd persoanele cu nevoi speciale îşi găsesc resurse materiale, psihologice, sociale de a putea să-şi desfăşoare o viaţă normală, autosuficientă . Sfera sistemului protecţiei sociale este mai largă decît cea a asistenţei sociale.

Un instrument important al politicii de protecţie socială îl reprezintă sistemul securităţii sociale. Aceasta, prin intermediul unor instituţii şi activităţi, asigură un larg program de ajutor pentru cei bătrîni, bolnavi, cu disabilităţi, şomeri, văduve, copii abandonaţi care nu beneficiază de un venit corespunzător. Resursele financiare ale acestui program de sprijin vin din contribuţiile celor angajaţi, activi, fonduri ale asigurării de stat precum şi din sistemul de taxe şi fonduri speciale. În ultimul timp, tot mai frecvent este utilizat în acest cadru termenul de „reţea de securitate, (siguranţă) socială” (safety net) ca un component de bază al securităţii sociale . Acest termen se referă la un set de măsuri publice şi private orientate spre asigurarea unui nivel minim decent de trai pentru toţi membrii colectivităţii, împiedicîndu-se astfel instalarea sărăciei. În această reţea de securitate socială sînt incluse măsuri speciale ce vizează politici sociale active ca: salarii minime, pensii minime, ajutor de şomaj corespunzător, asigurarea unui venit minim pe familie, beneficii minime pentru familii cu mulţi copii, alocaţii pentru copii, ajutor pentru handicapaţi care să le permită un nivel minim decent de viaţă, capabile să situeze aceste persoane, grupuri defavorizate social şi uman deasupra pragului de sărăcie, oficial stabilit. La acestea se mai adaugă ajutorul financiar înalt focalizat pe persoane, bazat pe testarea mijloacelor de trai ale familiilor cu venituri scăzute, care se plasează sub pragul sărăciei oficial stabilit, în ciuda beneficiilor obţinute prin sistemele mai generale („means tested benefits”). Calificarea pentru un asemenea sprijin se bazează pe analiza veniturilor familiei. Aceste beneficii pot fi monetare (în bani) sau în natură (bunuri şi servicii)

După revoluţia din decembrie 1989, în România s-a fixat ca un obiectiv major al reformei socio-economice a perioadei de tranziţie şi realizarea unei reforme globale a sistemului de protecţie socială . Problemele protecţiei sociale în prezent în România sînt gestionate în principal de cîteva ministere, comisii, instituţii locale şi naţionale, organizaţii: Ministerul muncii şi protecţiei sociale, Ministerul sănătăţii, Ministerul învăţămîntului, Secretariatul de stat pentru handicapaţi, Comisia naţională pentru adopţii, Ministerul justiţiei etc. În acest context, apare cerinţa elaborării unei concepţii generale care să stea la baza dezvoltării sistemului de protecţie socială pe termen scurt şi termen lung, de fixare a unor măsuri şi strategii coerente care să aibă în vedere: un program legislativ de perspectivă; un program de dezvoltare a sistemului administrativ; stabilirea unor priorităţi în sfera protecţiei sociale; analiza tuturor resurselor economice oferite în protecţia diferitelor grupuri; copii, vîrstnici, handicapaţi, şomeri, săraci etc.; trecerea de la măsuri pasive la măsuri active; evaluarea periodică a programelor de protecţie socială .

Preview document

Protecție și Securitate Socială - Pagina 1
Protecție și Securitate Socială - Pagina 2
Protecție și Securitate Socială - Pagina 3
Protecție și Securitate Socială - Pagina 4
Protecție și Securitate Socială - Pagina 5
Protecție și Securitate Socială - Pagina 6
Protecție și Securitate Socială - Pagina 7
Protecție și Securitate Socială - Pagina 8
Protecție și Securitate Socială - Pagina 9
Protecție și Securitate Socială - Pagina 10
Protecție și Securitate Socială - Pagina 11
Protecție și Securitate Socială - Pagina 12
Protecție și Securitate Socială - Pagina 13
Protecție și Securitate Socială - Pagina 14
Protecție și Securitate Socială - Pagina 15
Protecție și Securitate Socială - Pagina 16
Protecție și Securitate Socială - Pagina 17
Protecție și Securitate Socială - Pagina 18
Protecție și Securitate Socială - Pagina 19
Protecție și Securitate Socială - Pagina 20
Protecție și Securitate Socială - Pagina 21
Protecție și Securitate Socială - Pagina 22
Protecție și Securitate Socială - Pagina 23
Protecție și Securitate Socială - Pagina 24
Protecție și Securitate Socială - Pagina 25
Protecție și Securitate Socială - Pagina 26
Protecție și Securitate Socială - Pagina 27
Protecție și Securitate Socială - Pagina 28
Protecție și Securitate Socială - Pagina 29
Protecție și Securitate Socială - Pagina 30
Protecție și Securitate Socială - Pagina 31
Protecție și Securitate Socială - Pagina 32
Protecție și Securitate Socială - Pagina 33
Protecție și Securitate Socială - Pagina 34
Protecție și Securitate Socială - Pagina 35
Protecție și Securitate Socială - Pagina 36
Protecție și Securitate Socială - Pagina 37
Protecție și Securitate Socială - Pagina 38
Protecție și Securitate Socială - Pagina 39
Protecție și Securitate Socială - Pagina 40
Protecție și Securitate Socială - Pagina 41
Protecție și Securitate Socială - Pagina 42
Protecție și Securitate Socială - Pagina 43
Protecție și Securitate Socială - Pagina 44
Protecție și Securitate Socială - Pagina 45
Protecție și Securitate Socială - Pagina 46
Protecție și Securitate Socială - Pagina 47
Protecție și Securitate Socială - Pagina 48
Protecție și Securitate Socială - Pagina 49
Protecție și Securitate Socială - Pagina 50
Protecție și Securitate Socială - Pagina 51
Protecție și Securitate Socială - Pagina 52
Protecție și Securitate Socială - Pagina 53
Protecție și Securitate Socială - Pagina 54
Protecție și Securitate Socială - Pagina 55
Protecție și Securitate Socială - Pagina 56
Protecție și Securitate Socială - Pagina 57
Protecție și Securitate Socială - Pagina 58
Protecție și Securitate Socială - Pagina 59
Protecție și Securitate Socială - Pagina 60
Protecție și Securitate Socială - Pagina 61
Protecție și Securitate Socială - Pagina 62
Protecție și Securitate Socială - Pagina 63
Protecție și Securitate Socială - Pagina 64
Protecție și Securitate Socială - Pagina 65
Protecție și Securitate Socială - Pagina 66
Protecție și Securitate Socială - Pagina 67
Protecție și Securitate Socială - Pagina 68
Protecție și Securitate Socială - Pagina 69
Protecție și Securitate Socială - Pagina 70
Protecție și Securitate Socială - Pagina 71
Protecție și Securitate Socială - Pagina 72
Protecție și Securitate Socială - Pagina 73
Protecție și Securitate Socială - Pagina 74
Protecție și Securitate Socială - Pagina 75
Protecție și Securitate Socială - Pagina 76
Protecție și Securitate Socială - Pagina 77
Protecție și Securitate Socială - Pagina 78
Protecție și Securitate Socială - Pagina 79
Protecție și Securitate Socială - Pagina 80
Protecție și Securitate Socială - Pagina 81
Protecție și Securitate Socială - Pagina 82
Protecție și Securitate Socială - Pagina 83
Protecție și Securitate Socială - Pagina 84
Protecție și Securitate Socială - Pagina 85
Protecție și Securitate Socială - Pagina 86
Protecție și Securitate Socială - Pagina 87
Protecție și Securitate Socială - Pagina 88
Protecție și Securitate Socială - Pagina 89
Protecție și Securitate Socială - Pagina 90
Protecție și Securitate Socială - Pagina 91
Protecție și Securitate Socială - Pagina 92
Protecție și Securitate Socială - Pagina 93
Protecție și Securitate Socială - Pagina 94
Protecție și Securitate Socială - Pagina 95
Protecție și Securitate Socială - Pagina 96
Protecție și Securitate Socială - Pagina 97
Protecție și Securitate Socială - Pagina 98
Protecție și Securitate Socială - Pagina 99
Protecție și Securitate Socială - Pagina 100
Protecție și Securitate Socială - Pagina 101
Protecție și Securitate Socială - Pagina 102
Protecție și Securitate Socială - Pagina 103
Protecție și Securitate Socială - Pagina 104
Protecție și Securitate Socială - Pagina 105
Protecție și Securitate Socială - Pagina 106
Protecție și Securitate Socială - Pagina 107
Protecție și Securitate Socială - Pagina 108
Protecție și Securitate Socială - Pagina 109
Protecție și Securitate Socială - Pagina 110
Protecție și Securitate Socială - Pagina 111
Protecție și Securitate Socială - Pagina 112
Protecție și Securitate Socială - Pagina 113
Protecție și Securitate Socială - Pagina 114
Protecție și Securitate Socială - Pagina 115

Conținut arhivă zip

  • Protectie si Securitate Sociala.doc

Alții au mai descărcat și

Management de caz în asistența socială

IDENTIFICAREA CLIENTULUI Nume și prenume: M. C. Vârstă: 84 ani Loc de muncă: pensionar Istoric social: M.C. este o bătrână de 84 de ani din...

Îmbătrânirea Activă

Îmbătrânirea activă Multă vreme bătrâneţea a fost considerată o boală şi nu o etapă firească în programul vieţii. Începând cu anul 1988,...

Asistența socială a persoanelor vârstnice

Identificarea cazului Numele clientului: B.A Data nasterii: 19.10.1936 Domiciliul: Vaslui Starea civila: vaduv Sursa de venit: pensia lunara...

Analiza serviciilor de sănătate și asistența socială în regiunea S-V

INTRODUCERE Accesul la serviciile de educaţie şi de sănătate este considerat un drept fundamental al individului, în toate ţările civilizate. În...

Problematica Metodelor Calitative în Sociologie

Originea lingvistică a termenului monografie sugerează ceva din specificul acestei metode de cercetare. În limba greacă termenul monos se referă la...

Metoda Observației Sociologice

Observaţia stă la baza oricărui proces de cunoaştere şi deci a oricărei cercetări ştiinţifice. Nu este, desigur, vorba de observaţia cotidiană,...

Te-ar putea interesa și

Analiza Cheltuielilor Publice în România

1. Cheltuielile publice – concept si trasaturi Conceptul de cheltuieli publice este indisolubil legat de conceptul de sector public, care poate fi...

Consiliul Europei

CAPITOLUL I Introducere CONSILIUL EUROPEI: Istoric, Evolutie, Activitati Urmarile nefaste lasate de cel de-al doilea război mondial, atat in...

Impactul cheltuielilor publice pentru securitate socială asupra activității economice

CAP. I Abordare conceptuala a cheltuielilor publice pentru securitate sociala Harold Wilensky face urmatoarele precizari: ,, cele mai multe...

Analiza Execuției Bugetului Public al României

INTRODUCERE Bugetul public naţional reprezintă un plan financiar ce sugerează ideea de echilibru între cele două mari componente: venituri şi...

Structura cheltuielilor publice

Cheltuielile publice sunt un concept financiar al cărui conţinut îl reprezintă exprimarea în formă bănească a relaţiilor economico-sociale apărute...

Cheltuielile publice ale României pentru acțiunile social culturale

Cheltuielile publice pentru actiunile social culturale Cheltuielile publice: Componenta a functiei de repartitie a finantelor publice,...

Stațiunea Soveja

Imaginea turistica a statiunii sau localitatii turistice Situata la 82 km de Focsani, pe valea raului Susita, Soveja dispune de toate atuurile pe...

Tratatul de la Lisabona

„Va veni vremea când toate naţiunile continentului, fără a pierde calităţile lor distincte sau glorioasele lor individualităţi, vor fuziona într-o...

Ai nevoie de altceva?