Sociologia Comunicării

Curs
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Sociologie
Conține 7 fișiere: doc
Pagini : 53 în total
Cuvinte : 31867
Mărime: 203.28KB (arhivat)
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Adela Popa

Extras din curs

Teoria comunicării se bazează pe o serie de modele care mediază înţelegerea fenomenului comunicării. Aceste modele abordează comuni-carea din diverse perspective şi sunt extrem de variate în funcţie de paradigma în interiorul căreia au fost elaborate şi în funcţie de domeniul în care sunt utilizate.

Rolul modelului în sociologia comunicării, ca de altfel în orice alt domeniu al cunoaşterii este acela de a reprezenta în mod schiţat un fenomen sau un obiect şi în acest fel de a ajuta la explicarea şi înţelegerea acestuia. Deutsch (apud McQuail, Windahl, 2004) consideră că modelul oferă o imagine unitară asupra unor fenomene, pe care nu am putea-o obţine altfel (funcţia de organizare) şi indică punctele cheie ale unui sistem, clarificând aspectele ambigue, vagi (funcţia euristică). În plus, modelul ne ajută să anticipăm evoluţia evenimentele pe care le schiţează. Modelele explicative ale comunicării îşi relevă aşadar utilitatea, dar şi limitele, impuse de faptul că sunt schematice, recurg la abstractizare – care are şi o componentă de simplificare –, surprind cu dificultate dinamica fenomenelor şi procesualitatea lor şi omit uneori aspecte importante ale procesului de comunicare, în încercarea de a surprinde doar esenţialul (McQuail, Windahl, 2004). De altfel, nici un model nu poate explica fenomenul comunicării în totalitatea lui, astfel explicându-se multitudinea de modele care există.

Modelele utilizate de-a lungul timpului în explicarea comunicării, au evoluat odată cu şi ca efect al schimbării paradigmelor din ştiinţele sociale. Astfel, dacă la început s-au impus modelele matematice, tributare teoriilor efectelor puternice şi imediate ale media, ulterior modelele au început să încorporeze ideea de feedback, de selectivitate a receptării şi rolul subiectivităţii şi interpretării în receptarea mesajelor. Au fost abandonate modelele liniare, în favoarea celor ce surprindeau circularitatea comunicării.

1. TIPURI DE MODELE ÎN ANALIZA COMUNICĂRII

Există două mari paradigme în care se circumscriu aceste modele, şcoala proces şi şcoala semiotică (Fiske apud Tran, Stănciugelu, 2003). Şcoala proces pune accent pe transmiterea mesajelor, în special pe acurateţea şi eficienţa transmiterii mesajelor. Astfel, în funcţie de domeniu, există mai multe tipuri de modele ale comunicării. Celelalte elemente de proces ale comunicării, codificarea / decodificarea mesajului, utilizarea canalelor şi a mijloacelor de comunicare sunt de asemenea obiect de studiu pentru această paradigmă. Din această paradigmă fac parte modelul Shannon-Weaver, Gerbner, Lasswell, Newcomb. Şcoala semiotică pune mai mult accent pe schimbul de semnificaţii care are loc în actul comunicării. Studiul comunicării reprezintă în cadrul acestei şcoli studiul textelor, al culturii. Ea studiază modul în care oamenii interacţionează cu mesajele pentru a produce sensuri. Din această paradigmă fac parte modelul lui Jacobson, Peirce, Ogden şi Richards, modelul lui Saussure.

O altă clasificare diferenţiază între:

- Modelul teoriei informaţiei – sunt modele informatice, cibernetice, au fost primele elaborate şi au o importantă componentă matematică. Din perspectiva acestor modele, comunicarea se reduce la informaţie, celelalte aspecte caracteristice ei fiind mai puţin studiate.

- Modele ale lingvisticii structurale – Pun accent pe semnificaţie, dar sunt totuşi modele de factură mecanicistă. Pornesc de la ideea că mesajul are o dublă ipostază, este un element al procesului de comunicare şi un element al procesului de reprezentare, aceasta fiind imaginea realităţii, a emiţătorului.

- Modele psihologice ale comunicării – privilegiază aspectele psihologie, interioare ale comunicării. Explică mai ales comunicarea interpersonală.

- Modele sociologice ale comunicării – sunt mai ales modele ale comunicării de masă.

Vom analiza în continuare câteva din aceste modele.

2. MODELE FUNDAMENTALE

2.1. Modelul teoriei informaţiei (Shannon, Weaver)

Acest model liniar şi face parte din teoria matematică a comunicării, elaborată de Cl. Shannon şi W. Weaver în 1949 şi înţelege comunicarea ca transmitere de informaţii de la un emiţător către un receptor, prin intermediul unui canal. Informaţia reprezintă transmitere de semnale în mod unidirecţional.

Mesaj Mesaj

Figura 1: Modelul teoriei informaţiei - Shannon, Weaver. (Drăgan, 1996)

Modelul este unul simplist şi incomplet, însă este recunoscut faptul că el a exercitat o influenţă considerabilă asupra cercetării comunicării şi asupra modelelor ulterioare. El a impulsionat cercetările ulterioare pe această temă şi a constituit o sursă de inspiraţie pentru modelele ulterioare ((Severin, Tankard, 2004)

La nivelul sursei se selectează din mulţimea de mesaje posibile pe cel care va fi transmis. Acest mesaj este transformat apoi de emiţător în semnal şi transmis către un receptor care îl decodează astfel încât să poată fi recepţionat de destinatar.

Modelul răspunde la două întrebări (Drăgan, 1996):

- Cum poate fi transmisă o informaţie în modul ce la mai rapid şi cu costurile cele mai reduse – aici trebuie ţinut seamă de contextul în care a apărut teoria, în timpul celui de-al doilea război mondial, când cercetătorii încercau să mărească eficienţa comunicării prin telegraf şi telefon.

- Cum se poate asigura identitatea dintre informaţia primită şi cea emisă – aici autorii considerând că există trei nivele de transmitere a informaţiei:

- Nivelul tehnic, unde se pune problema acurateţei cu care sunt transmise mesajele

- Nivelul semantic – cât de precis sunt transmise simbolurile şi semnificaţiile dorite

- Nivelul eficacităţii – cât de mult poate fi modificat comportamentul receptorului în sensul dorit de emiţător.

Unitatea de măsură a comunicării este bit-ul. Un concept esenţial este cel de incertitudine, informaţia fiind cea care reduce incertitudinea. Autorii uzează în teoria lor şi de noţiunea de entropie, care este o măsură a hazardului, a incertitudinii. Informaţia este inversul entropiei, este negentropică, tinde spre ordine. Un mesaj furnizează cu atât mai multă informaţie cu cât este mai neaşteptat, mai original.

Această teorie este un model matematic, şi din acest motiv ignoră mesajul şi semnificaţiile pe care oamenii le vehiculează prin actul comunicării (Drăgan, 1996, Marinescu, 2003).

Similar cu modelul matematic al comunicării este şi cel cibernetic, care însă introduce noţiuni noi ca cele de feedback, autoreglare, homeostazie, redundanţă. O altă noutate este ideea că informaţia permite sistemelor să se autoregleze şi să obţină homeostazia. Problema sensului nu este nici aici una esenţială (Drăgan, 1996)

2.2 Modelul multifunţional al comunicării (George Gerbner)

G. Gerbner a realizat în 1956 un model al comunicării cu aplicabilitate generală – în comunicarea interpersonală, tehnologică, de masă –, care porneşte de la cel din teoria informaţiei, dar îi aduce îmbunătăţiri semnificative. Elementele de noutate sunt includerea în model a unor componente psihologice ca percepţia, luarea în calcul a semnificaţiei mesajului şi a modului în care acestea sunt produse. Nouă este şi noţiunea de intersubiectivitate, ce reprezintă raportul între producţia mesajelor şi percepţia mesajelor şi evenimentelor (Drăgan, 1996). Comunicarea este – conform acestui model – un proces subiectiv, selectiv, variabil şi imprevizibil.

Preview document

Sociologia Comunicării - Pagina 1
Sociologia Comunicării - Pagina 2
Sociologia Comunicării - Pagina 3
Sociologia Comunicării - Pagina 4
Sociologia Comunicării - Pagina 5
Sociologia Comunicării - Pagina 6
Sociologia Comunicării - Pagina 7
Sociologia Comunicării - Pagina 8
Sociologia Comunicării - Pagina 9
Sociologia Comunicării - Pagina 10
Sociologia Comunicării - Pagina 11
Sociologia Comunicării - Pagina 12
Sociologia Comunicării - Pagina 13
Sociologia Comunicării - Pagina 14
Sociologia Comunicării - Pagina 15
Sociologia Comunicării - Pagina 16
Sociologia Comunicării - Pagina 17
Sociologia Comunicării - Pagina 18
Sociologia Comunicării - Pagina 19
Sociologia Comunicării - Pagina 20
Sociologia Comunicării - Pagina 21
Sociologia Comunicării - Pagina 22
Sociologia Comunicării - Pagina 23
Sociologia Comunicării - Pagina 24
Sociologia Comunicării - Pagina 25
Sociologia Comunicării - Pagina 26
Sociologia Comunicării - Pagina 27
Sociologia Comunicării - Pagina 28
Sociologia Comunicării - Pagina 29
Sociologia Comunicării - Pagina 30
Sociologia Comunicării - Pagina 31
Sociologia Comunicării - Pagina 32
Sociologia Comunicării - Pagina 33
Sociologia Comunicării - Pagina 34
Sociologia Comunicării - Pagina 35
Sociologia Comunicării - Pagina 36
Sociologia Comunicării - Pagina 37
Sociologia Comunicării - Pagina 38
Sociologia Comunicării - Pagina 39
Sociologia Comunicării - Pagina 40
Sociologia Comunicării - Pagina 41
Sociologia Comunicării - Pagina 42
Sociologia Comunicării - Pagina 43
Sociologia Comunicării - Pagina 44
Sociologia Comunicării - Pagina 45
Sociologia Comunicării - Pagina 46
Sociologia Comunicării - Pagina 47
Sociologia Comunicării - Pagina 48
Sociologia Comunicării - Pagina 49
Sociologia Comunicării - Pagina 50
Sociologia Comunicării - Pagina 51
Sociologia Comunicării - Pagina 52
Sociologia Comunicării - Pagina 53

Conținut arhivă zip

  • Sociologia Comunicarii
    • 3. Comunicarea interpersonala.doc
    • 5. Comunicare nonverbala.doc
    • Curs 2 Modele de analiza ale comunicarii.doc
    • Seminar 3 - Comunicarea in relatiile sociale, suport pentru studenti.doc
    • Suport Curs 6 - Comunicarea de grup.doc
    • Suport curs 7 Comunicarea de masa.doc
    • Suport curs 8 Teorii ale comunicarii de masa.doc

Alții au mai descărcat și

Construcție identitară europeană

Memorii etnice şi fluxuri politice în formarea identităţilor geopolitice europene – Kulturnations şi Staatnations Procesul european este o...

Analiza serviciilor de sănătate și asistența socială în regiunea S-V

INTRODUCERE Accesul la serviciile de educaţie şi de sănătate este considerat un drept fundamental al individului, în toate ţările civilizate. În...

Dezvoltarea socială - note de curs

Conceptul de dezvoltare socială Conceptul de dezvoltare socială. Dezvoltarea socială se referă la orientarea unei...

Problematica Metodelor Calitative în Sociologie

Originea lingvistică a termenului monografie sugerează ceva din specificul acestei metode de cercetare. În limba greacă termenul monos se referă la...

Metoda Observației Sociologice

Observaţia stă la baza oricărui proces de cunoaştere şi deci a oricărei cercetări ştiinţifice. Nu este, desigur, vorba de observaţia cotidiană,...

Sociologia Organizațiilor

OBIECTUL ŞI PROBLEMATICA SOCIOLOGIEI ORGANIZAŢIILOR I. Noţiuni introductive. În epoca noastră organizaţiile joacă un rol important, am putea...

Te-ar putea interesa și

Eficiența metodelor clasice în publicitate comparativ cu metodele contemporane - influența tipului de personalitate asupra eficienței reclamelor

Introducere "Toate ideile au fost descoperite înainte, problema e să ne gândim la ele din nou." (Goethe) Psihologia ca ştiinţă şi Publicitatea...

Mass-media și cultura de masă - comunicare și democrație în noul spațiu public

INTRODUCERE Argument pentru comunicare într-o societate de masă În 1967, în „Power, Politics, People”, C. Wright Mills abordează ceea ce numeşte...

Rolul comunicării în scopul diminuării incertitudinii decizionale

INTRODUCERE Omul este o fiinta rationala si isi traieste viata luand un sir e decizii. Chiar si atunci cand nu decide el, isi stabileste un alt...

Comunicarea în Situații de Criză

INTRODUCERE Omul este prin esenta o fiinta bio-psiho-sociala.Aflat mereu în cautarea unor raspunsuri ,supus mereu îndoielilor, omul a încercat...

Rolul Reclamelor în Promovarea Modelelor Sociale

ABSTRACT : MY PAPER OFFERS AN ANALYSIS OF THE WAY IN WHICH ADVERTISEMENTS INFLUENCE OUR LIFE, MOST OF THE TIMES THROUGH A SUBLIMINAL PROMOTION OF...

Sociologia Comunicării și a Opiniei Publice

Scopul general al acestui curs este sa ofere studentilor posibilitatea dobândirii unei întelegeri critice si comprehensive a fenomenelor si...

Sociologie Economică

1.1.Conceptele de baza în sociologia economica Pentru ca o disciplina sa existe, trebuie îndeplinite, simultan, trei conditii: 1) sa aiba obiect...

Teorie și metodologie sociologică

Teoria sociologica este in permanenta construcție. Modul in care se realizează aceasta construcție depinde de metodologia de cercetare aplicata. In...

Ai nevoie de altceva?