Sociologia Culturii

Curs
7.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Sociologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 55 în total
Cuvinte : 32291
Mărime: 128.81KB (arhivat)
Publicat de: Corneliu Petre
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Conf. univ. dr. Mihai PASCARU
curs de semestrul 1 MINISTERUL EDUCATIEI, CERCETARII SI TINERETULUI UNIVERSITATEA „1 DECEMBRIE 1918” ALBA IULIA

Extras din curs

1. Multitudinea definitiilor conceptului de cultura

Conceptului de cultura i s-au propus de-a lungul timpului numeroase moduri de definire.

Într-o publicata în 1952, Alfred L. Kroeber si Clyde Kluckhone semnaleaza, de pilda, nu mai putin de 163 definitii. Chiar în cadrul celor sase categorii în care sunt distribuite definitiile (semantice – descriptive, istorice, normative, psihologice, genetice, structurale), continuturile prezinta asemenea variatii, încât, dupa cum observa sociologul francez B. Valade, s-a putut vorbi de o „jungla conceptuala”.

Inflatia de nuante s-a adaugat multitudinii de acceptii. Astfel, la începutul anilor saizeci, Edward Shils a realizat o trecere în revista a acestora, distingând: high culture (cultura înalta), refined culture (cultura rafinata), elaborate culture (cultura elaborata), middle culture (cultura de mijloc), serious culture,(cultura serioasa), vulgar culture, (cultura populara), low culture, (cultura joasa) etc.

Calificata drept juvenila, muncitoreasca sau de masa, prin referire la o clasa de vârsta, la un grup social sau la tehnicile moderne de comunicare, în sociologie cultura este analizata si din punctul de vedere al formarii si difuzarii ei, al uzantelor si efectelor pe care le provoaca. Delimitata destul de clar, ca si în cazul culturii civice si al culturii politice, recent constituita în obiect de analiza, sau sesizata aproximativ prin extrema diversitate a manifestarilor sale seculare de catre istoricul culturii medievale, cultura, înteleasa dintr-un punct de vedere sociologic, invita la o reflectie preliminara asupra continutului pe care îl poate primi, reflectie a carei banalitate nu este decât aparenta.

În secolul al XVIII-lea, prin cultura se întelegeau „modalitatile de cultivare a pamântului pentru a fi mai fertil & arborilor & plantelor pentru a le face sa rodeasca mai bine”- cu o nota transcrisa cu litere minuscule: „se foloseste si la figurat pentru grija acordata artelor & spiritului”. Extinderea, prin metafora, a sensului din limba rustica, apoi considerarea culturii spiritului ca un apanaj al unei clase privilegiate, remarca B. Valade, tensiunea dintre natura si cultura, precum si raporturile pe care le întretin formele culturale si cadrele sociale sunt deci de situat într-o perspectiva istorica, ce nu permite analizarea constanta a culturii în termeni de productie, de distributie si de consum.

Secolul rationalist si pedagogic al Luminilor – si, inspirata de aici, ideologia revolutionara franceza de la 1879, observa Marius Lazar, vor configura unul din întelesurile perpetuate pâna astazi, acela al umanismului universalist: daca ratiunea este ceea ce îl desprinde pe om din animalitate, cultivarea ei presupune ridicarea speciei umane pe o treapta superioara. Progresul ratiunii, de aceea, este mijlocul prin care se realizeaza emanciparea omului însusi, progresul umanitatii în generalitatea si esentialitatea ei, dincolo de toate barierele si diferentele care separa indivizii sau colectivitatile.

Dincolo de cadrul declaratiilor abstracte si generoase, ideea educatiei, a culturii care se obtine prin instruire, va întemeia ideea meritocratiei, - a reusitei sociale ca efect al calitatii si straduintei personale, opusa prin apartenenta la o categorie sociala privilegiata, de pilda aceea a aristocratiei ’’de sânge nobil’’. Achizitie a lumii moderne asociata cu democratia, principiul meritocratic reuseste la rândul lui sa fondeze o noblete dobândita, ceea ce substituie, într-o masura apreciabila, nobletii mostenite. Culturii si educatiei le revine aici un rol esential, acestora atribuindu-li-se astfel calitatea de a înnobila de a-l plasa pe individ deasupra unei conditii ordinare sau ‘’nedemne’’, care îl poate însa marca înca de la nastere, conferindu-i o noua identitate – nascându-l, în fond, a doua oara, din punct de vedere social.

În zorii epocii moderne, care întemeiaza teoretic si istoric civilizatia contemporana, ‘’nedemn’’ este acela care se plaseaza în zona inferioara raportului om / animal sau rational / irational. Omul cult, ca si cel nobil, îsi va domina impulsurile, îsi va controla agresivitatea, se va conforma unui tipar al interactiunii ‘’rationale’’ , va devenii politicos, cizelat, placut, ’’om de lume’’, opus prin toate insului grobian si necioplit, a carui conditie îl apropie de cea a salbaticului în ’’stare de natura’’. Asa cum apare el în Franta sfârsitului de secol XVIII si a începutului de secol XIX, sub dubla influenta a Filosofilor si a Curtii, conceptul luminist de cultura tinde sa se confunde cu acela de civilizatie.

Nu si în Germania aceleiasi perioade, însa, unde cultura si civilizatie sunt concepte si principii diferentiatoare. Cultura are un sens ce trimite la profunzime, interiorizare si spiritualizare, spre deosebire de civilizatie, care exprima latura conventionala, exterioara – si, deci, superficiala – a conduitei si a raportarii la celalalt. Contrapunerea aceasta poate dobândi si o semnificatie resentimentara, atunci când identifica trasaturile ’’civilizatiei’’ cu trasaturile imprimate prin influenta Curtii Franceze asupra aristocratiei germane, prilej de denuntare a frivolitatii, dar si a inautenticitatii si a înstrainarii ei de spiritul poporului. (Volksgeist). Romantismul german, atasat particularismelor nationale, fiorului comunitar si spontaneitatii naturale – va alcatui de aceea un moment de reevaluare si corectie a viziunii rationalist – clasice, subliniind, prin Johan Grottfried von Herder, modul unic de a fi si de a supravietui al fiecarei culturi. Odata cu premisele ideologice ale nationalitatilor, directia inspirata de romantici va deschide noi cai de abordare a culturilor în conformitate cu un principiu nou, pluralist. Conform acestuia, vom putea vorbi mai curând de o coexistenta a culturilor decât de o (singura) cultura; de entitati culturale autonome, ireductibile la un concept nivelator si abstract, obtinut preponderent pe o cale deductiva.

În Europa, primele tentative de abordare a fenomenului culturii, pornind de la inventarierea si clasarea unui material empiric de observatie, vor fi în buna masura, de îndemnul entuziast de studiere a culturii paturii de jos, populare, venit din partea lui Herder.

Folclorul, ca si fascinatia exercitata de descoperirea culturilor asa numite ’’primitive’’, deschiderile teoretice si promisiunea ce le contineau acestea de revelare a invariantelor si universalelor culturale – au stat la baza construirii unor noi discipline: etnografia (monografiere a unei unitati sociale prin descrierea si clasarea tuturor aspectelor comunitatilor care o formeaza: mediu, credinte, obiceiuri, institutii, unelte, tehnici, moduri de productie etc.); etnologia (sinteza a materialului analitic furnizat de etnografie, degajând o întelegere de ansamblu a societatii); antropologia culturala (domeniu ce integreaza cultura într-o explicatie mai generala si mai cuprinzatoare a omului însusi, cu modul sau de a fiinta esentialmente cultural).

Preview document

Sociologia Culturii - Pagina 1
Sociologia Culturii - Pagina 2
Sociologia Culturii - Pagina 3
Sociologia Culturii - Pagina 4
Sociologia Culturii - Pagina 5
Sociologia Culturii - Pagina 6
Sociologia Culturii - Pagina 7
Sociologia Culturii - Pagina 8
Sociologia Culturii - Pagina 9
Sociologia Culturii - Pagina 10
Sociologia Culturii - Pagina 11
Sociologia Culturii - Pagina 12
Sociologia Culturii - Pagina 13
Sociologia Culturii - Pagina 14
Sociologia Culturii - Pagina 15
Sociologia Culturii - Pagina 16
Sociologia Culturii - Pagina 17
Sociologia Culturii - Pagina 18
Sociologia Culturii - Pagina 19
Sociologia Culturii - Pagina 20
Sociologia Culturii - Pagina 21
Sociologia Culturii - Pagina 22
Sociologia Culturii - Pagina 23
Sociologia Culturii - Pagina 24
Sociologia Culturii - Pagina 25
Sociologia Culturii - Pagina 26
Sociologia Culturii - Pagina 27
Sociologia Culturii - Pagina 28
Sociologia Culturii - Pagina 29
Sociologia Culturii - Pagina 30
Sociologia Culturii - Pagina 31
Sociologia Culturii - Pagina 32
Sociologia Culturii - Pagina 33
Sociologia Culturii - Pagina 34
Sociologia Culturii - Pagina 35
Sociologia Culturii - Pagina 36
Sociologia Culturii - Pagina 37
Sociologia Culturii - Pagina 38
Sociologia Culturii - Pagina 39
Sociologia Culturii - Pagina 40
Sociologia Culturii - Pagina 41
Sociologia Culturii - Pagina 42
Sociologia Culturii - Pagina 43
Sociologia Culturii - Pagina 44
Sociologia Culturii - Pagina 45
Sociologia Culturii - Pagina 46
Sociologia Culturii - Pagina 47
Sociologia Culturii - Pagina 48
Sociologia Culturii - Pagina 49
Sociologia Culturii - Pagina 50
Sociologia Culturii - Pagina 51
Sociologia Culturii - Pagina 52
Sociologia Culturii - Pagina 53
Sociologia Culturii - Pagina 54
Sociologia Culturii - Pagina 55

Conținut arhivă zip

  • Sociologia Culturii.doc

Alții au mai descărcat și

Scoală și cultură

Ca ramura a sociologiei, sociologia culturii are functii proprii, explorand, prezentand, explicand si analizand fenomenele si procesele culturale...

Teorii Sociologice

Dublul principiu durkheimian al disocierii si identitatii între faptul social si faptul individual, remarca E. Stanciulescu în 1996, este reluat T....

Natura Organizațiilor

Natura organizaţiilor O primă privire asupra organizaţiilor s-a realizat, în cele de până acum, din perspectiva teoriei generale a sistemelor....

Cultură Organizațională

1.1. Postmodernitate; concepte fundamentale; concepte analitice; A. concepte generale 1. relaţia dintre transparenţă şi control. Modernul crede...

Sărăcia o Problemă Mondială

SĂRĂCIA O PROBLEMĂ MONDIALĂ În 2005, Banca Mondială publica rezultatele cercetărilor făcute în 27 de ţări (pentru a obţine un indicator comparabil...

Teoria Grupului Social

Conceptul de grup social.Particularitatile. Putem evidentia 2 acceptiuni ale conceptului de grup: 1)Una generala,care desemneaza prin grup orice...

Devianță

Dicţionar de concepte: ROL SOCIAL Definit în termeni de modele sau norme de comportament pretinse în cazul ocupanţilor diverselor poziţii în...

Metoda Observației

Dintre toate tehnicile de cercetare utilizate în sociologie, observaţia este poate cea mai importantă. Nimic nu poate înlocui contactul direct al...

Te-ar putea interesa și

O subcultură urbană - Găștile de cartier

PROLOG The pure and simple truth is rarely pure and never simple. Einstein Ca şi pentru celelalte ţări din Sud-Estul Europei, pentru România...

Identitatea națională și identitatea culturală în concepția lui Lucian Blaga

INTRODUCERE Lucian Blaga, cel pe care Traian Pop îl califică astfel: ”Între piscurile gândirii filosofiei europene, concepţia lui Lucian Blaga are...

Sociologia relațiilor interetnice - istoria și cultura romilor din România

Istoria si cultura romilor din Romania INTRODUCERE Romii au reprezentat intotdeauna o comunitate cu o cultura originala si cu o strategie de...

Sociologia Culturii - Imaginea Femeii în Mass-Media

1. Influente si determinari ale mass-media Daca in ceea ce priveste istoria fenomenului se consemneaza ca inceputurile acestuia dateaza de aproape...

Analfabetizarea culturală - problemă socială

Analfabetizarea culturală, sau diminuarea bagajului de cunoştinţe culturale este, în cadrul contextului dat de procesul de globalizare, după opinia...

Scoală și cultură

Ca ramura a sociologiei, sociologia culturii are functii proprii, explorand, prezentand, explicand si analizand fenomenele si procesele culturale...

Sociologia educației familiare

VALORI ŞI ATITUDINI „O valoare este o credinţă durabilă că un mod de existenţă este din punct de vedere personal şi social preferabil opusului...

Cultura

1. Ce este cultura? Termenul de cultură vine din latinescul “colo, colere” care semnifică a lucra pământul, a locui. Sensul lui primar desemna...

Ai nevoie de altceva?