Sociologie - Note de Curs

Curs
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Sociologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 23 în total
Cuvinte : 15323
Mărime: 62.39KB (arhivat)
Publicat de: Anca B.
Puncte necesare: 0

Extras din curs

Noţiunea de sociologie

Dorinţa de a se cunoaşte pe sine şi umanitatea a fost stimulul pentru cunoaşterea şi înţelegerea vieţii sociale şi a societăţii în ansamblul ei. De aceea, primele gânduri despre societate apar odată cu societatea însăşi. Aceasta a fost aşa-numita „sociologie spontană” care cuprinde ideile şi reprezentările oamenilor cu privire la viaţa lor socială.

Termenul de sociologie a fost folosit pentru prima dată de filosoful Auguste Comte (în 1832) şi a fost definit ca studiu ştiinţific sau pozitiv al faptelor sociale. Sociologia a căpătat însă, de atunci, multiple definiţii datorită complexităţii obiectului ei şi evoluţiei doctrinare interne.

Traian Herseni susţinea că „dacă sociologia este o ştiinţă care se dezvoltă pe liniile mai multor curente şi şcoli, cel mai bun mijloc de introducere în această ştiinţă nu poate fi decât înfăţişarea doctrinelor ei fundamentale”. Din aceeaşi perspectivă, sociologia este definită ca „ştiinţa societăţilor omeneşti, aşadar a tuturor formelor de coexistenţă sau convieţuire umană”.

Ca ştiinţă a vieţii sociale, sociologia este antrenată în procesele vieţii, activităţii şi societăţii umane. Sociologul este un produs şi un prizonier al epocii sale pe care o slujeşte şi o iubeşte. De aceea sociologia nu este pe deplin obiectivă, având inerente elemente subiective ale omului care a produs-o. unul din eforturile sociologiei ca ştiinţă, dacă vrea să rămână obiectivă, este critica doctrinelor sociologice pentru a discerne ceea ce este universal valabil şi corespunde adevărului ştiinţei. Indiferent de orientările ei sociologia trebuie să se impună ca o construcţie teoretică coerentă având la bază propriul sistem conceptual elaborat şi larg recunoscut.

Sociologia este o ştiinţă deschisă cu multiple legături şi întrepătrunderi cu toate ştiinţele umaniste, dar mai ales cu economia, filosofia, istoria, psihologia, pedagogia, dreptul etc. Ca majoritatea ştiinţelor enumerate mai sus, sociologia s-a desprins, la un moment dat, din corpul „mamei ştiinţelor” – filosofia. Este cea mai apropiată de psihologie, reuşind relativ greu să se delimiteze de psihologia socială, prin obiectul şi metodele de cercetare, pe care în parte le-a împrumutat de la ea. Aşa cum psihologia este ştiinţa centrală despre om ca individ, sociologia este ştiinţa centrală despre societate, concepută în totalitatea componentelor şi laturilor ei, a factorilor săi şi a agenţilor sociali în cadrul colectivităţilor şi comunităţilor umane, al societăţii, în general. În cadrul societăţii, omul este individualitatea care interacţionează şi se relaţionează la alţii construind un întreg sistem de valori interindividuale. De aceea relaţia individ-societate este esenţială în ansamblul problematicii proprii obiectului de studiu al sociologiei.

Sociologia, ca ştiinţă socială, este o ştiinţă antropologică, întrucât studiază omul şi societatea, omul ca individualitate şi personalitate, integrat ca factor creativ-participativ la viaţa şi activitatea socială.

Disciplinele şi ramurile sociologiei. Fiind atât de complex obiectul ei, sociologia are înainte un număr uriaş de probleme de o mare complexitate şi diversitate. De aceea în timp s-a format un sistem de discipline sociologice ce s-a extins treptat, ajungând să depăşească azi 100:

1) sociologia colectivităţilor umane

2) sociologia opiniei

3) sociologia valorilor

4) sociologia populaţiei (demografie socială)

5) sociologia comunicării (mass-media)

6) sociologia cunoaşterii

7) sociologia vieţii morale

8) sociologia religiei

9) sociologia artei

10) sociologia culturii

11) sociologia educaţiei

12) sociologia familiei

13) sociologia rurală şi urbană etc.

Obiectul sociologiei

„Sociologia are menirea de a explica societatea în mod complet”, susţinea Petre Andrei, şi are datoria de a se ocupa de realitatea în curs de devenire. De fapt, dacă sociologia este ştiinţă, ea trebuie să aibă, pe lângă un obiect propriu şi neconfundabil cu cel al altor ştiinţe şi caracteristica predictibilităţii, trebuie să explice atât fenomenele sociale trecute şi prezente, cât şi să le prevadă pe cele viitoare.

Sociologia studiază societatea în ansamblul ei, natura şi esenţa structurilor şi funcţiilor ei, modul în care ea evoluează. Deci, sociologia are ca obiect realitatea socială şi procesualitatea devenirii şi realizării acesteia.

Mai precis spus, obiectul sociologiei îl constituie studiul colectivităţilor umane şi al relaţiilor interumane în cadrul acestora, precum şi al comportamentului uman în cadrul social propriu grupurilor şi comunităţilor umane de diferite tipuri. Fenomenele, procesele şi relaţiile umane precum: prietenia, iubirea, ura, colaborarea, atmosfera socială, nebunia, alcoolismul, prostituţia, criminalitatea, divorţul etc. sunt obiecte ale studiului sociologic.

Noţiunile sau conceptele fundamentale ale sociologiei sunt: societate, colectivitate, grup social, relaţii sociale şi interpersonale, opinie şi mentalităţi, personalitate, rol şi status social, cultură şi socializare, structuri sociale şi mobilitate socială, adaptare şi integrare socială, participare şi creativitate în plan social etc. Ele descriu fenomenele, procesele şi faptele sociale care alcătuiesc obiectul de studiu al sociologiei, dar sunt şi instrumentele conceptuale ale acestei ştiinţe.

Sociologia oferă o viziune de ansamblu asupra societăţii, o modalitate de concepere ştiinţifică a socialului, o viziune ştiinţifică asupra lumii sociale şi a destinului istoric al societăţilor moderne. Preocupaţi de relaţiile umane, sociologii participă la rezolvarea problemelor privind producţia şi consumul, la ameliorarea metodelor de organizare şi conducere ale vieţii şi activităţii grupurilor. Totodată, ei participă la soluţionarea optimă a conflictelor sociale sau de muncă. Sociologia nu este, însă, o slujnică a altor domenii, ea are obiect şi metode proprii, poate sugera strategiile raţionale de dezvoltare socioumană, pentru că este o ştiinţă acţională şi practică. Ea face diagnoză socială a stărilor prezente şi prognoză a celor viitoare propunând soluţii şi strategii pentru atingerea unor stări sociale optime, spre care oamenii năzuiesc.

De la ştiinţa modernă la sociologie

Ştiinţele care îşi propun cercetarea realităţii naturale, au apărut în secolul XVII. Domeniul uman, ca şi cel social au intrat în aria de cuprindere a ştiinţei moderne mult mai târziu, abia în secolul XIX. Constituirea unei ştiinţe a societăţii reprezintă un demers incomparabil mai dificil, dat fiind complexitatea domeniilor uman şi social. Această complexitate este dată în primul rând de dimensiunea subiectivă pe care o reprezintă demersul de cunoaştere a societăţii. Cercetătorul social este el însuşi parte a realităţii pe care o studiază, realitate căreia îi sunt specifice elemente care nu pot caracteriza realitatea fizică. Acţiunile oamenilor în societate sunt caracterizate de conştiinţa de sine, de voinţa, ele sunt guvernate de valori şi norme, toate acestea fiind elemente care nu pot exista la nivelul lumii fizice. Studierea vieţii sociale nu poate reprezenta un proces la fel de simplu, comparativ cu demersul cunoaşterii lumii naturale. Cu toate acestea, la începutul secolului XIX fizica, în special mecanica cerească, reprezenta, prin dezvoltarea sa spectaculoasă, un model pentru modul de constituire al celorlalte ştiinţe. Succesele fizicii erau deja incontestabile şi erau traduse în tehnologii, ceea ce nu se mai întâmplase până atunci. Ştiinţele naturii ajunseseră să facă predicţii asupra evoluţiei fenomenelor şi proceselor şi în acest fel noul mod de a face ştiinţă părea a reprezenta singura modalitate de dezvoltare a cunoaşterii. Ceea ce făcea ca mecanica cerească să poată prezice mişcarea corpurilor, inclusiv, de exemplu, descoperirea unei planete, este vorba de Neptun, fără ajutorul nici unui instrument tehnic, ci doar cu ajutorul creionului, hârtiei şi evident a legilor fizicii exprimate în formule matematice, era tocmai metoda nou propusă de fizică pentru cunoaşterea lumii. Este vorba de cunoaşterea empirică a realităţii, este vorba de măsurarea fenomenelor, este vorba de cunoaşterea “pozitivă”. Apare astfel evident de ce cercetătorii din alte domenii încearcă să aplice metodele de cunoaştere, consacrate deja în fizică, la propriile domenii de investigaţie. Ideea era aceea de a utiliza modelul propus de fizică, implicit de astronomie şi de celelalte discipline dezvoltate pentru alte tipuri de cunoaştere mai puţin dezvoltate.

Preview document

Sociologie - Note de Curs - Pagina 1
Sociologie - Note de Curs - Pagina 2
Sociologie - Note de Curs - Pagina 3
Sociologie - Note de Curs - Pagina 4
Sociologie - Note de Curs - Pagina 5
Sociologie - Note de Curs - Pagina 6
Sociologie - Note de Curs - Pagina 7
Sociologie - Note de Curs - Pagina 8
Sociologie - Note de Curs - Pagina 9
Sociologie - Note de Curs - Pagina 10
Sociologie - Note de Curs - Pagina 11
Sociologie - Note de Curs - Pagina 12
Sociologie - Note de Curs - Pagina 13
Sociologie - Note de Curs - Pagina 14
Sociologie - Note de Curs - Pagina 15
Sociologie - Note de Curs - Pagina 16
Sociologie - Note de Curs - Pagina 17
Sociologie - Note de Curs - Pagina 18
Sociologie - Note de Curs - Pagina 19
Sociologie - Note de Curs - Pagina 20
Sociologie - Note de Curs - Pagina 21
Sociologie - Note de Curs - Pagina 22
Sociologie - Note de Curs - Pagina 23

Conținut arhivă zip

  • Sociologie - Note de Curs.doc

Alții au mai descărcat și

Dezvoltarea socială în comunitățile rurale românești

Privită în cadrul ştiinţelor sociale, sociologia rurală este o disciplină relativ recentă, tânără, ea devenind centenară abia la începutul acestui...

Sociologie Generală

INTRODUCERE De la constituirea sa şi până astăzi, sociologia a devenit o ştiinţă complexă, diversificată în numeroase specializări, ancorată în...

Comportamentul Infracțional în Legatură cu Consumul de Alcool și Alte Droguri

I. Preliminariile teoretico-metodologice 0.1 Problema științifică abordată, scopul lucrării și obiectivele cercetării. Problema știintifică se...

Influența anturajului în ceea ce privește alcoolul

ALCOOL: În limbajul curent, termenul de alcool se referă aproape întotdeauna la etanol, cunoscut şi ca alcool de cereale, şi deseori la orice...

Personalitate și Socializare

Personalitate şi socializare În limbajul cotidian, se afirmă adesea: „X e o mare personalitate”, „Y e lipsit de personalitate”, „Z are foarte...

Abuzul și violența domestică față de persoana vârstnică

Intr-o lume in care violenta este un fenomen social care tinde din nefericire, sa devina banal, persoanele varstnice fiind o categorie a populatiei...

Socialitate, Sociabilitate, Socializare

Una din calităţile fundamentale ale omului este aceea de fiinţă socială, de fiinţă grupală. În afara societăţii, omul este pus în faţa unei...

Introducere în Sociologie

Introducere în sociologie În mod absolut evident, la nivelul simţului comun, studiul societăţii debutează cu studiul individualităţii. Ne dăm...

Te-ar putea interesa și

Crimă violentă

Introducere Tendințele de creștere a criminalității în ultimele decenii constituie un fenomen real ale cărui efecte nu pot fi ignorate nici de...

Neglijarea Copilului - Considerații Generale

ARGUMENT Dacă eşecurile din sectoarele economice sau politice pot fi stopate sau diminuate prin mijloace legislative sau economice, eşecurile în...

Criminalitatea

INTRODUCERE Pornind de la faptul că fenomenul criminalității este în esența lui un fenomen social, compus din totalitatea infracțiunilor săvârșite...

Sociologia devianței

Introducere Tradițional, decade obligativitatea de a explica actualitatea temei alese, importanța ei, gradul de cercetare, obiectul, scopul,...

Curs Sociologie

Capitolul 1. CE ESTE SOCIOLOGIA? La finalul acestui curs, studenţi vor fi capabili să : - definească sociologia şi problematica de studiu...

Sociologie Economică

1.1.Conceptele de baza în sociologia economica Pentru ca o disciplina sa existe, trebuie îndeplinite, simultan, trei conditii: 1) sa aiba obiect...

Metodologia Cercetării în Științele socio-umane

Cursul 1 Strategiile metodologice din asistenţa socială Intervenţia socială a cunoscut de-a lungul unui secol de existenţă două mari strategii...

Metode în Sociologie

CURS NR.1 Metode de realizare a explicatiei in stiintele sociale 1.Metoda comparativa. 2.Metoda istorica. 3.Metoda genetica. 4.Metoda...

Ai nevoie de altceva?