Sociologie rurală

Curs
7/10 (1 vot)
Domeniu: Sociologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 23 în total
Cuvinte : 8375
Mărime: 39.87KB (arhivat)
Publicat de: Crisan I.
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Cucerzan mihai

Cuprins

  1. 1. Obiectul și problematica sociologiei rurale
  2. 1.1. Sociologia rurală în sistemul sociologiilor ramură
  3. 1.2. Funcțiile sociologiei rurale
  4. 1.3. Importanța cunoașterii sociologiei rurale
  5. 2. Tradiții românești în cercetarea sociologică a ruralului
  6. 2.1. Presociologia rurală
  7. 2.2. Monografiile pregustiene
  8. 2.3. Școala monografică de la București (D. Gusti)
  9. 2.4. Sociologia rurală clujeană (G. Em. Marica, Mihai Șerban)
  10. 3. Metodele de cercetare în sociologie
  11. 3.1. Conceptul de metodă
  12. 3.2. Ancheta sociologică. Chestionarul
  13. 3.3. Monografia
  14. 3.4. Interviul
  15. 3.5. Experimentul
  16. 3.6. Prelucrarea și interpretarea datelor
  17. 4. Spațiul rural
  18. 4.1. Dimensiunile spațiului rural
  19. 4.2. Spațiul rural tradițional și spațiul rural modern
  20. 5. Satul ca element al spațiului rural
  21. 5.1. Definiția satului
  22. 5.2. Tipologia satelor românești
  23. 6. Gospodăria familială rurală
  24. 6.1. Familia rurală
  25. 6.2. Gospodăria familială
  26. 6.3. Structura morfologică a gospodăriei
  27. 6.4. Funcțiile gospodăriei familiale
  28. 7. Comunitatea rurală din perspectiva teoriei organizaționale
  29. 7.1. Cooperativa agricolă
  30. 7.2. Sisteme cooperatiste
  31. 7.3. Actualitatea și viitorul asociațiilor agricole
  32. 8. Zona rurală
  33. 8.1. Definiția și tipologia zonei (rurale)
  34. 8.2. Zone de influență
  35. 8.3. Zone ca sistem de localități
  36. 8.4. Zona rurală transfrontalieră
  37. 9. Dezvoltarea rurală
  38. 9.1. Premise
  39. 9.2. Modernizarea rurală
  40. 9.3. Urbanizarea rurală
  41. 9.4. Forme de modernizare a ruralului
  42. 10. Mobilitatea socială în mediul rural
  43. 10.1. Tipuri de mobilitate socială
  44. 10.2. Mobilitatea socială a satului românesc.

Extras din curs

1. Obiectul și problematica sociologiei rurale

Capitolul își propune să introducă studenții în problematica fundamentală a sociologiei rurale în sistemul sociologiei generale și a sociologiilor de ramură, să înțeleagă importanța sociologiei rurale prin intermediul funcțiilor sale (cognitivă, axiologică, praxiologică).

1.1. Sociologia rurală în sistemul sociologiilor ramură

1.2. Funcțiile sociologiei rurale

1.3. Importanța cunoașterii sociologiei rurale

1.1. Sociologia (socius= soț, asociat + logos = teorie, știință) este știința care studiază societatea umană ca întreg (sistem) al unor elemente (subsisteme) aflate în interacțiune. Alături de sociologia generală, în strânsă legătură cu ea, există o serie de sociologii de ramură (sociologia urbană și sociologia industrială, sociologia rurală și sociologia agrară, sociologia culturii, sociologia familiei, sociologia educației etc.). Obiectul sociologiei rurale îl constituie realitatea multilaterală, complexă și dinamică a satului.

1.2. Sociologia rurală realizează, particularizând la nivelul obiectului său - ruralul - funcțiile generale ale sociologiei: expozitivă, explicativă și interpretativă, prospectivă și practică sau aplicativă.

a. Prin funcția descriptivă, sociologia rurală prezintă realitatea rurală așa cum este ea; acesta este aspectul prim, sociografic al cercetării; investigarea ruralului începe cu acest aspect cantitativ; procedând științific, sociologia rurală merge la esența, la cauzele fenomenelor rurale, la teoria sistematică a acestora;

b. Prin funcția explicativă, sociologia rurală, ca orice știință, descoperă relațiile cauzale, esențiale și necesare ale realității rurale, ridicând cercetarea la nivel de știință;

c. Prin funcția prospectivă, sociologia rurală, întemeindu-se pe cunoașterea realităților actuale, se interesează de evoluția probabilă a acestora în viitor („a ști înseamnă a prevedea”);

d. Prin funcția praxiologică, aplicativă, sociologia rurală, cunoscând realitatea prezentă și perspectivele sale de viitor (îndeosebi apropiat), formulează o seamă de propuneri, soluții, alternative fiecărei comunități, zone sau ruralului în general.

1.3. Importanța sociologiei rurale este o expresie specifică, teoretică și practică, a funcțiilor sale: (repetăm) cunoașterea, pe viu, a realităților rurale și interpretarea teoretică a lor, prospectarea viitorului acestora și propunerea unor soluții în conformitate cu realitatea și cu cerințele acestui viitor. Îmbinarea aspectelor teoretice și practice în studierea ruralului a avut-o în vedere D. Gusti atunci când a stabilit principiile amplelor cercetări de sociologie a ruralului pe care le-a inițiat și condus și cum se observă chiar în titlul uneia din publicațiile sale: Arhiva pentru știință și reformă socială.

ITEMI DE AUTOEVALUARE

1. Definiți sociologia rurală.

2. Ce raport există între funcțiile sociologiei rurale și necesitatea cunoașterii sale?

3. Tradiții românești în cercetarea sociologică a ruralului

Capitolul urmărește cunoașterea de către studenți a tradițiilor românești în cercetarea satului pornind de la etapele preosociologiei rurale și monografiilor pregeotiene și ajungând la specificul și realizările Școlii monografice de la București și ale cercetătorilor clujeni. Această abilitare se efectuează în contextul valorii contribuțiilor sociologice românești, în special în perioada interbelică, în plan european și mondial. Capitolul își propune să trezească interesul studenților pentru cunoașterea unor asemenea cercetări.

2.1. Presociologia rurală

2.2. Monografiile pregustiene

2.3. Școala monografică de la București (D. Gusti)

2.4. Sociologia rurală clujeană (G. Em. Marica, M. Șerban)

2.1. Învățații, și în general, oamenii de cultură români au acordat o atenție deosebită satului românesc. Cauzele acestei atenții se află în faptul că majoritatea absolută a populației românești a trăit la sat, că în mediul sătesc s-au format poporul român, limba și cultura sa materială și spirituală, că quasi-totalitatea oamenilor de cultură și știință români au provenit din spațiul rural. Între autorii care s-au referit la sat, schițând unele analize, au fost, între alții, D. Cantemir (Descriptio Moldaviae), Dinicu Golescu (Însemnare a călătoriei mele), apoi I. Eliade Rădulescu, N. Bălcescu, M. Kogălniceanu, M. Eminescu ș.a. Sintetizând opiniile despre satul și ruralul românesc anterioare lui D. Gusti, constatăm că acestea sunt: a) curentul liberal (I. C. Brătianu, I. Ghica); b) curentul junimist (T. Maiorescu, M. Eminescu, A. D. Xenopol, Th. Rosetti); c) doctrinele sociale ale agronomilor (I. Ionescu de la Brad, C. Garoflid); d) curentul socialist (C. Dobrogeanu-Gherea) (v. D. S. Luminosu, Sociologie rurală, 1996, pass.).

2.2. Primele monografii au apărut în secolul al XIX-lea, ca monografii ale unor județe și plase. În anul 1893, în gazeta Foaia poporului s-a instituit un concurs literar cu premii pentru monografiile comunelor românești din comitatul Sibiu. Drept urmare s-au realizat 13 monografii sătești și au fost premiate acelea consacrate comunelor Orlat, Gura Râului, Rehau. Ulterior s-au realizat și alte lucrări cu caracter monografic, unele și la inițiativa unor învățători și preoți precum și folcloriști.

2.3. Prin Dimitrie Gusti, întemeietorul școlii monografice de la București, s-a trecut la studiul cercetării științifice, aprofundate a satului românesc, pe baze teoretice și metodologice moderne. Conform sistemului sociologic, ruralul ar reprezenta un ansamblu de manifestări economice, spirituale juridice și politice care ființează datorită cadrelor (cosmologic, biologic, psihologic și istoric) fiind guvernate de „legea paralelismului sociologic”. Prezentăm pe scurt aceste cadre și manifestări preconizate de Gusti în lumina unei cercetări sociologice: cadrul cosmologic (așezarea geografică, clima, hidrosfera, litosfera și biosfera); studierea sa evidențiază legăturile satului cu mediul geografic; cadrul biologic (recensământul populației, mișcarea sa, condițiile igienico-sanitare); cercetarea acestui „cadru” urmărește relațiile dintre viața socială a satului și situația sa biologică ); cadrul psihic (solidaritatea sufletească a satului, cooperarea socială, personalitățile, cercurile de simpatie) pune în valoare corelația dintre viața sufletească a locuitorilor și viața lor socială; cadrul istoric (trecutul satului, atitudinea locuitorilor față de acest trecut) are în atenție legăturile satului cu propriul trecut, relația lui cu tradițiile. Manifestările economice se referă la viața materială a satului, direcțiile de activitate economică, natura și capitalul, uneltele, îmbunătățirile funciare, rentabilitate, meserii și comerț); manifestările spirituale definesc starea culturală generală a satului (limba, școala, religia, biblioteca și căminul cultural, folclorul și etnografia); manifestările etico-juridice exprimă viața morală (concepții și norme, abateri, sancțiuni morale) și juridică (obiceiuri juridice, contracte, moșteniri, procese civile și penale); manifestările politice și administrative se referă la atitudinea satului față de viața politică (partide, alegeri) și administrativă (locală, județeană și națională). „Unitățile sociale” recomandate de Gusti spre a fi studiate sociologic sunt: familia și gospodăria, categoriile sociale.

2.4. În timp ce la București funcționează în perioada interbelică așa numita „școală monografică” dominantă în peisajul sociologiei rurale românești și în bună măsură în aceea europeană, la Iași își desfășura activitatea sociologul Petre Andrei (Sociologia generală), iar la Cluj între alții G. Em. Marica și M. Șerban. G. Em. Marica s-a ocupat în special de probleme de sociologie a culturii, fiind totodată autorul unor studii consistente asupra satului în general (Încercare de definiție a satului), a celui ardelean în special (Satul ardelean, Spiritul ardelean). Mihai Șerban a avut în centrul preocupărilor sale sociologico-economice conceptul de „agronomie socială”. Iată cum a definit el acest concept; „ Agronomia socială are la bază concepția că agricultura nu este un scop în sine, ci un mijloc pentru ridicarea materială și culturală a populației în general și a populației agricole în special” (Introducere la studiul agronomiei sociale).

Preview document

Sociologie rurală - Pagina 1
Sociologie rurală - Pagina 2
Sociologie rurală - Pagina 3
Sociologie rurală - Pagina 4
Sociologie rurală - Pagina 5
Sociologie rurală - Pagina 6
Sociologie rurală - Pagina 7
Sociologie rurală - Pagina 8
Sociologie rurală - Pagina 9
Sociologie rurală - Pagina 10
Sociologie rurală - Pagina 11
Sociologie rurală - Pagina 12
Sociologie rurală - Pagina 13
Sociologie rurală - Pagina 14
Sociologie rurală - Pagina 15
Sociologie rurală - Pagina 16
Sociologie rurală - Pagina 17
Sociologie rurală - Pagina 18
Sociologie rurală - Pagina 19
Sociologie rurală - Pagina 20
Sociologie rurală - Pagina 21
Sociologie rurală - Pagina 22
Sociologie rurală - Pagina 23

Conținut arhivă zip

  • Sociologie rurala.doc

Alții au mai descărcat și

Dezvoltarea unei Organizații Furnizoare de Servicii Sociale

INTRODUCERE Lucrarea de faţă, “Dezvoltarea unei organizaţii furnizoare de servici sociale”, vrea să surprindă o viziune mai largă a ceea ce...

Dezvoltarea socială în comunitățile rurale românești

Privită în cadrul ştiinţelor sociale, sociologia rurală este o disciplină relativ recentă, tânără, ea devenind centenară abia la începutul acestui...

Rolul tradițiilor și obiceiurilor în formarea identității naționale

Introducere. Obiectivele cercetării Problema identităţii naţionale este una foarte delicată, în primul rând datorită dificultăţii de definire a...

Monografia Sociologică și Dezvoltarea Rurală

INTRODUCERE Chiar dacă şi-a sporit securitatea militara ca membră a NATO şi UE, România a ramas la fel de expusă ca în vremurile molimelor şi...

Tradiții și obiceiuri romanești

Se spune că popoarele care îşi uită tradiţia sunt sortite pieirii .” INTRODUCERE Tema din prezenta lucrare de diplomă este Tradiţii şi obiceiuri...

Comportamentul Infracțional în Legatură cu Consumul de Alcool și Alte Droguri

I. Preliminariile teoretico-metodologice 0.1 Problema științifică abordată, scopul lucrării și obiectivele cercetării. Problema știintifică se...

Influența anturajului în ceea ce privește alcoolul

ALCOOL: În limbajul curent, termenul de alcool se referă aproape întotdeauna la etanol, cunoscut şi ca alcool de cereale, şi deseori la orice...

Profilul Psihosocial al Grupului

Oamenii traiesc organizati in grupuri deoarece sunt fiinte sociale. Un grup social reprezinta un ansamblu de indivizi intre care exista relatii...

Te-ar putea interesa și

Dezvoltarea socială în comunitățile rurale românești

Privită în cadrul ştiinţelor sociale, sociologia rurală este o disciplină relativ recentă, tânără, ea devenind centenară abia la începutul acestui...

Monografia Sociologică și Dezvoltarea Rurală

INTRODUCERE Chiar dacă şi-a sporit securitatea militara ca membră a NATO şi UE, România a ramas la fel de expusă ca în vremurile molimelor şi...

Sociologie rurală

I.Obiectivul general al proiectului Crearea unei reţele de centre cu acoperire multiregională pentru consolidarea capacităţii competenţelor şi...

Introducere în sociologia rurală

Comunitatile rurale -Unitati teritoriale si grupuri umane Atat in lumea europeana industrializata si modernizata ,cat si in pampasurile Americii...

Sociologia rurală ca știință teoretică cu implicații practice în structurile și funcțiile comunităților rurale

Obiectul sociologiei Există numeroase modalităţi de definire a obiectului unei ştiinţe. Astfel, pentru a defini obiectul sociologiei, putem să...

Sociologie rurală - statul medieval

1. Introducere : In vremurile noastre, cuvantul medieval este adesea folosit cu sensul de barbar, acest lucru fiind consecinta aspectelor ce au...

Sociologie rurală - Întorsura Buzăului

AȘEZARE GEOGRAFICĂ Întorsura Buzăului se situează la altitudinea de 700 m, la poalele munților Ciucaș, în interiorul arcului carpatic. Împreună cu...

Sociologie Rurală

CAPITOLUL I APARIŢIA ŞI DEZVOLTAREA SOCIOLOGIEI RURALE 1. Contextul apariţiei şi dezvoltării sociologiei rurale Efortul de înţelegere a...

Ai nevoie de altceva?