Teorie și metodologie sociologică

Curs
8/10 (1 vot)
Domeniu: Sociologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 41 în total
Cuvinte : 20391
Mărime: 94.05KB (arhivat)
Publicat de: Cazimir Buta
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Lazar Vlasceanu

Extras din curs

Teoria sociologica este in permanenta construcție. Modul in care se realizează aceasta construcție depinde de metodologia de cercetare aplicata. In acest capitol analizam relațiile de dependenta dintre teoria si metodologia de cercetare sociologica. Altfel spus, intram in laboratorul analizei si creației sociologice.

De indata ce intram in acest laborator vom observa ca, spre deosebire de laboratoarele din științele naturii, cunoașterea comuna a actorilor sociali si cunoașterea teoretica sunt strâns corelate in cercetarea sociologica. La rândul lor, enunțurile teoretice fundamentale se convertesc in principii metodologice pentru a călăuzi analiștii sociali in precizarea modurilor de abordare si mai ales de explicare sistematica a vieții trăite si a lumii sociale deja configurate. Cum se stabilesc aceste relații si conversiuni? Aceasta este întrebarea care ne plasează in interiorul construcției si dezvoltării teoretice din sociologie.

In acest capitol ne vom referi la câteva caracteristici ale teoriilor sociologice, la opțiunile metodologice alternative cu care sociologii se confrunta in procesele de constituire si dezvoltare ale analizelor sociale, pentru ca in final sa consideram unele din cele mai actuale si influente teorii sociologice.

Cunoașterea comuna si cunoașterea teoretica in sociologie

Sa începem cu câteva considerații simple despre viața individuala si sociala. Se știe din observațiile noastre de zi cu zi ca acestea constau intr-o suita de acțiuni si relații sociale, de conduite si comportamente care activează cunoștințe, atitudini, opinii sau priceperi. Mai departe, observam ca viața individuala poate fi trăita real, imaginar si, mai recent, datorita mijloacelor electronice de comunicare, doar virtual. Varietatea de forme pe care o poate lua viața individuala a semenilor noștri este infinita. Totuși, cel mai adesea, formele de viața individuala sunt sociale, adică sunt intermediate de limbaje si comunicare, socialmente constituite, pentru a da seama de prezenta altora si de modul de manifestare ale fiecăruia in lumea vieții sociale. Numai rareori, daca vreodată, suntem pe deplin singuri. In mod imaginar, acțiunile noastre sunt sau pot fi raportate la alții care au importanta pentru noi, care sunt semnificativi pentru ceea ce suntem sau vrem sa fim. In mod efectiv, acțiunile noastre intenționate sau neintenționate sunt solicitate sau solicita de la alții reacții. Ca urmare, viața sociala se prezintă ca o succesiune de acțiuni si inter-acțiuni care se desfasoara fie urmând anumite traiectorii si respectând reguli prestabilite, fie intr-un mod care scapă controlului individual sau social deliberat.

Pe de o parte, multe din acțiunile individuale si interacțiunile sociale se desfasoara de la sine, de parca ar fi niște automatisme, ca răspunsuri la solicitări interne sau externe: salutam, zâmbim sau ne încruntam, facem loc cuiva sau solicitam spațiu suplimentar, atunci când intram intr-un spațiu locuit sau intr-un vehicul sau chiar intr-o organizație. Pe de alta parte, acționam conform unor reguli prestabilite si îndelung exersate si asimilate atunci când ne aflam in situații de munca sau de distracție. Astfel de modele de acțiuni si interacțiuni si regulile care le corespund le-am asimilat inca din copilărie, in procese de socializare derulate in familie, la locul de munca, pe strada si in practica vieții cotidiene sau in scoli si universități prin procese de invatare dirijata. Pe toate le practicam la maturitate din obișnuința, au devenit un fel de „a doua natura a noastră” si nu le mai chestionam forma si conținutul de manifestare cotidiana. Acțiunile si interacțiunile de acest gen se bazează pe o cunoaștere individuala si sociala comuna, general acceptata si aplicata intr-o comunitate data. Cunoașterea sociala comuna include reguli de conduita si relaționare, de comunicare si evaluare, modele de acțiune in situații repetate, valori si atitudini, opinii si cunoștințe despre viața in comunitate, toate aceste făcând parte din cultura individuala, a familiei, grupului sau comunității căreia ii aparținem si pe care pur si simplu o asimilam, o practicam si o trăim ca atare, rareori chestionând-o.

Dincolo de cunoașterea comuna, generalizata cultural si considerata ca data, de la sine înțeleasa si aplicata extensiv, adesea exercitam si ceea ce sociologul american C. Wright Mills (1959) a numit „imaginație sociologica”. Este vorba de acea facultate intelectuala care chestionează cunoașterea sociala si individuala comuna in funcție de curgerea timpului (comparam cunoașterea biografica prezenta cu cea trecuta si ne întrebam despre relevanta lor in raport cu evenimentele actuale pe care le trăim sau cu cele pe care le-am putea trai) sau in funcție de distribuția in spațiul social si geografic ( comparam cunoașterea noastră cu a altora ce aparțin altor tari, altor comunități sau altor categorii sociale). Este o facultate intelectuala ce se bazează pe o cunoaștere sistematica a lumii vieții sociale din perspectiva istoriei si a dinamicii dezvoltării ei. Ea nu ignora cunoașterea comuna, dar trece dincolo de stereotipia cvasi-automata a vieții cotidiene trăite sau de înțelegerea univoca a diversității manifestărilor cotidiene, intrucat se bazează pe o cunoaștere interpretativa si sistematica a factorilor generatori, a rațiunilor si motivelor care susțin acțiuni si interacțiuni sociale, a semnificațiilor care sunt investite in acestea, a schimbărilor care se produc sau s-ar putea produce intr-o dinamica a dezvoltării etc.

Bibliografie

J. Alexander, Theoretical Logic in Sociology, Vol. 1, Berkeley, University of California Press, 1982.

M.S Arcer, Culture and Agency: The place of Culture in Social Theory, Cambridge, Cambridge University Press, 1984.

Zygmunt Bauman, Liquid Modernity, Cambridge, Polity Press, 2000.

Ulrich Beck, Risk Society. Towards a New Modernity, London, SAGE Publications, 2005 [published firstly in German in 1986 by Subrkamp].

U. Beck, Democracy without Enemies, Cambridge, Polity Press, 1998.

U. Beck, A. Giddens, S. Lash, Reflexive Modernization, Cambridge, Polity, 1994.

Ulrich Beck, The Cosmopolitan Vision, Cambridge, Polity, 2004.

Daniel Bell, The Coming of Postindustrial Society: A venture in Social Forecasting, New, York, Basic Books, 1976.

Daniel Bell, The Cultural Contradictions of Capitalism, New York, Basic Books, 1976.

P. Berger and T. Luckmann, The Social Construction of Reality, New York, Garden City, Anchor, 1967.

Raymond Boudon, Theories of Social Change. A Critical Appraisal, London, Blackwell, 1986.

P. Bourdieu, Distinction: A Social Critique of the Judgement of Taste, Cambridge, Harvard University Press, 1984.

H. Blumer, Symbolic Interaction: Perspective and Method, New Jersey: Prentice Hall, Englewood Cliffs, 1969.

C. Calhoun, C. Rojek & B. Turner, Eds., TheSAGE Handbook of Sociology, London, SAGE, 2005.

Robin Cohen and Paul Kennedy, Global Sociology, London, Palgrave Macmillan, 2nd Edition, 2007.

J. Coleman, Foundations of Social Theory, Cambridge, The Belknap Press of Harvard University Press, 1990.

Emile Durkheim, Suicide, New York & Glencoe, Free Press, 1951 (1897).

Anthony Giddens, The Consequences of Modernity, Cambridge, Polity Press, 1990.

A. Giddens, The Constitution of Society: Outline of the Theory of Structuration, Berkeley/ LA, University of California Press, 1984.

E. Goffman, Encounters: Two Studies in the Sociology of Interaction, Indianapolis, IN:Bobbs-Merill, 1961.

E. Goffman, Frame Analysis, New York, Harper and Row, 1974.

Dimitrie Gusti,

M. Hechter (Ed.), The Micro Foundation of Macrosociology, Philadelphia, Temple University Press, 1983.

P. F. Lazarsfeld, „The logical and mathematical foundation of latent structure analysis”, in: E.A. Schulman, P.F Lazarsfeld, S.A.Starr and J.A. Clausen (eds), Studies in Social Psychology in World War II. Vol 4: Measurement and Prediction, Princeton, NJ: Princeton University Press, pp. 362-412.

Jean-Francois Lyotard, Conditia postmoderna. Raport asupra cunoasterii, Cluj-Napoca, Idea Design&Print, 2003 (1970).

Robert K. Merton, Social Theory and Social Structure, New York, Free Press, 1968.

C.W.Mills, The Sociological Imagination, New York, Oxford University Press, 1959

T. Parsons, The Social System, New York, The Free Press, 1951.

C. Rughinis, Explicația sociologica, Iași, Polirom, 2007.

Georg. Simmel, The Sociology of Georg Simmel, Edited by K.Wolff, New York, Free Press, 1950 (1908).

Herbert Simon, Administrative Behavior, New York, Free Press, 1997 (1947).

H.H.Stahl, Amintiri si gânduri din vechea școală a ‚monografiilor sociologice”, București. Editura Minerva, 1981

Preview document

Teorie și metodologie sociologică - Pagina 1
Teorie și metodologie sociologică - Pagina 2
Teorie și metodologie sociologică - Pagina 3
Teorie și metodologie sociologică - Pagina 4
Teorie și metodologie sociologică - Pagina 5
Teorie și metodologie sociologică - Pagina 6
Teorie și metodologie sociologică - Pagina 7
Teorie și metodologie sociologică - Pagina 8
Teorie și metodologie sociologică - Pagina 9
Teorie și metodologie sociologică - Pagina 10
Teorie și metodologie sociologică - Pagina 11
Teorie și metodologie sociologică - Pagina 12
Teorie și metodologie sociologică - Pagina 13
Teorie și metodologie sociologică - Pagina 14
Teorie și metodologie sociologică - Pagina 15
Teorie și metodologie sociologică - Pagina 16
Teorie și metodologie sociologică - Pagina 17
Teorie și metodologie sociologică - Pagina 18
Teorie și metodologie sociologică - Pagina 19
Teorie și metodologie sociologică - Pagina 20
Teorie și metodologie sociologică - Pagina 21
Teorie și metodologie sociologică - Pagina 22
Teorie și metodologie sociologică - Pagina 23
Teorie și metodologie sociologică - Pagina 24
Teorie și metodologie sociologică - Pagina 25
Teorie și metodologie sociologică - Pagina 26
Teorie și metodologie sociologică - Pagina 27
Teorie și metodologie sociologică - Pagina 28
Teorie și metodologie sociologică - Pagina 29
Teorie și metodologie sociologică - Pagina 30
Teorie și metodologie sociologică - Pagina 31
Teorie și metodologie sociologică - Pagina 32
Teorie și metodologie sociologică - Pagina 33
Teorie și metodologie sociologică - Pagina 34
Teorie și metodologie sociologică - Pagina 35
Teorie și metodologie sociologică - Pagina 36
Teorie și metodologie sociologică - Pagina 37
Teorie și metodologie sociologică - Pagina 38
Teorie și metodologie sociologică - Pagina 39
Teorie și metodologie sociologică - Pagina 40
Teorie și metodologie sociologică - Pagina 41

Conținut arhivă zip

  • Teorie si Metodologie Sociologica.doc

Alții au mai descărcat și

Comunicarea în Organizația Școlară

1. PROCESUL DE COMUNICARE Comunicarea este procesul de transmitere de informaţii, idei, opinii, păreri fie de la un individ la altul, fie de la un...

Managementul calității serviciilor sociale și de sănătate

CAPITOLUL I NOŢIUNI DE MANAGEMENT GENERAL A. Istoricul gândirii manageriale Gândirea managerială îşi are originile încă din perioadele în care...

Durkheim și Paretto

Sociologia, este o stiinta ce are ca obiect propriu de cunoastere, societatea. Sociologia este stiinta despre social. Inventatorul termenului de...

Sociologie

1.1.Ce este sociologia? Contextul aparitiei sociologiei sau etapele constituirii ei SOCIOLOGIA este una dintre stiintele sociale care studiaza...

Psihosociologie

I. FENOMENUL CONDUCERII - Leadershipul sau conducerea – un fenomen indisociabil vieţii sociale din toate timpurile – reprezintă o faţetă aparte a...

Sociologie Generală

Tema: Obiectul şi problematica ştiinţei sociologice 1. Definirea sociologiei. Statutul şi obiectul ei de studiu 2. Funcţiile sociologiei....

Deontologia Profesiei de Asistent Social

CURS 1, DEONTOLOGIA PROFESIEI DE ASISTENT SOCIAL Istoricul asistenţei sociale Comunităţile umane au avut întotdeauna în rândul lor indivizi care...

Sociologie

TEMA I SOCIOLOGIA CA STIINTA I. Definirea sociologiei. Obiectul de studiu al sociologiei. Raporturile cu alte stiinte 1.1.Definirea...

Te-ar putea interesa și

Aspecte Etiologice ale Toxicomanului

Argument Schimbările sociale majore din România ultimului deceniu, datorate contextului geopolitic internaţional, dar şi evoluţiei politice...

Protecția și asistarea victimelor traficului de persoane

Argument În România până la apariția unor legi și norme metodologice speciale pentru prevenirea și combaterea traficului cu ființe umane (Legea...

Metode de Cercetare în Sociologie

Capitolul I Metodologia cercetarii : Intre teorie si normativitate Intr-o forma sau alta, premisele unui proiect trebuie dezvoltate,...

Neglijare și abuz emoțional asupra copilului - factori și consecințe psiho-sociale

REZUMAT Prima parte a lucrării cuprinde prezentarea pe scurt a importanței familiei în educarea și formarea individului, continuând cu factorii...

Normativizarea juridică ca normă socială

CAPTOLUL I APARIŢIA SOCIOLOGIEI CA ŞTIINŢĂ 1.1. Întemeietorii sociologiei Sociologia ca ştiinţă a apărut relativ târziu: în deceniile 3-4 ale...

Metodologia cercetării sociologice

Capitolul I Metodologia cercetarii : intre teorie si normativitate Intr-o forma sau alta, premisele unui proiect trebuie dezvoltate,...

Metode și tehnici de cercetare științifică

1. Cunoastere comuna si cunoastere stiintifica. Citându-l pe C. Popa (1972, 29), Septimiu Chelcea defineste cunoasterea comuna ca reprezentând «...

Tentative de Sinucidere la Adolescenți

Tentative de sinucidere la adolescenţi - factorii care determină tentativele de sinucid în rîndul tinerilor sînt depresia, impulsivitatea,...

Ai nevoie de altceva?