Bazele Statisticii

Imagine preview
(8/10 din 15 voturi)

Acest curs prezinta Bazele Statisticii.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 4 fisiere doc de 151 de pagini (in total).

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Statistica

Extras din document

Statistica, este unul din elementele, care formeaza grupa disciplinelor preocupate de cunoasterea aspectelor cantitative, nimerice din societate, natura si tehnologie. Ca disciplina stiintifica, statistica, se diferentiaza, dupa particularitatile domeniului de studiu, conturându-se într-una din formele sale, sub forma de statistica economico – sociala.

Pornind de la cunoasterea fenomenelor si proceselor din câmpul economico-social, Statistica presupune folosirea tuturor metodelor, procedeelor, a informatiilor furnizate de catre toate stiintele preocupate de cunoasterea societatii. Astfel, pot fi, furnizate date si informatii care evidentiaza producerea si reproducerea manifestata în fenomenele si procesele sociale.

Statistica, are un caracter de stiinta interdisciplinara, asupra stiintelor care studiaza aspecte din societate.

Conturarea ca stiinta, respectiv, trecerea de la primele înregistrari de date la statistica actuala, s-a realizat în decursul timpului, manifestându-se prin întrebuintarea urmatoarelor elemente semnificative:

- Practica statistica sub forma de înregistrari izolate;

- Statistica Descriptiva;

- Aritmetica politica;

- Folosirea Teoriei Probabilitatilor.

Radacinile cele mai vechi din domeniul Statisticii, pot fi reprezentate prin ”înregistrarile izolate”, determinate de scopuri administrative, fiscale, demografice.

Statistica Descriptiva, reprezinta un pas important în conturarea Statisticii atât ca activitate practica, cât si ca disciplina stiintifica. Denumirea de Statistica Descriptiva, este argumentata de scopul acesteia, de a descrie din punct de vedere economico - geografic, statul sau un anumit teritoriu. Un element specific al scolii Statisticii Descriptive, este acela ca, aceasta, nu îsi propunea cunoasterea regularitatilor si tendintelor manifestate în cadrul societatii. Având în vedere aceasta limita, începând cu secolul al XVII-lea, Statistica Descriptiva începe sa înregistreze un declin, acesta, fiind cauzat de aparitia preocuparilor menite sa ofere unele caracteristici exacte fenomenelor si proceselor. Astfe, în stiintele naturale, Fizica, Chimie, au fost dezvoltate metode bazate pe experimente, care au permis, formularea unor regularitati.

Caracterul Statisticii practicate de Aritmetica Politica, se deosebeste fundamental de Statistica Descriptiva, în sensul ca, în loc sa se rezume la descrierea fenomenelor si proceselor, reprezentantii acestei scoli, au propus culegerea de date pentru toate unitatile ce compun un ansamblu, urmând ca prin abstractizare si generalizare sa se desprinda tendinte si regularitati de producere.

Transformarea Statisticii în stiinta, a fost dependenta de aparitia si posibilitatea folosirii Teoriei Probabilitatilor. Principiul utilizarii Teoriei Probabilitatilor, respectiv a legii numerelor mari, a fost al variatiei fenomenelor în timp si spatiu.

Fisiere in arhiva (4):

  • Bazele Statisticii
    • cap 1 prob stat.doc
    • cap 2 prob stat.doc
    • cap 3 prob stat.doc
    • cap 4 prob stat.doc