Prelucrarea Datelor Experimentale

Imagine preview
(7/10 din 9 voturi)

Acest curs prezinta Prelucrarea Datelor Experimentale.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 11 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Statistica

Extras din document

Erorile sistematice au trei surse posibile:

a) Erori de observator. Daca, de exemplu, observatorul citeste indicatiile instrumentului de masura privind oblic scala acestuia, toate citirile sale sunt mai mari sau mai mici decât valorile reale. Aceste erori pot fi complet eliminate, prin corectarea modului de lucru al observatorului.

b) Erori de instrument. Orice instrument de masura are o scala indicatoare (la instrumentele cu afisaj digital, putem considera aceasta scala implicita). Nici o citire efectuata cu ajutorul acestei scale nu poate fi mai precisa decât jumatate din cea mai mica diviziune a scalei. Aceste erori pot fi micsorate (prin înlocuirea instrumentului folosit cu altul mai precis), dar nu complet eliminate.

c) Erori de metoda. În cursul procesului de masura, sistemul masurat interactioneaza cu instrumentul de masura, ceea ce modifica rezultatul masuratorii. De exemplu, pentru a masura o rezistenta, putem folosi metoda amonte sau metoda aval. În primul caz valoarea obtinuta este mai mare decât cea reala (Rmas=R(1+RA/R)), iar în al doilea este mai mica (Rmas=R/(1+R/RV)). Putem elimina aceste erori daca cunoastem rezistentele interne ale instrumentelor de masura (ceea ce înseamna masurarea altor rezistente) sau daca înlocuim metoda cu o metoda prin punte, care compara rezistenta necunoscuta cu altele, presupuse cunoscute (deci, din nou, masurarea altor rezistente). Asadar si aceste erori pot fi micsorate, dar nu complet eliminate.

Oricare ar fi cauzele erorilor sistematice, ele au o caracteristica comuna: se admite ca valoarea unei masuratori individuale este aceeasi ori de câte ori repetam masurarea, deci si eroarea este aceeasi. De aceea, calculul erorilor pentru masuratori indirecte se face la fel pentru toate erorile sistematice.

Eroarea absoluta a unei marimi masurate reprezinta modulul diferentei maxime posibile între valoarea masurata si cea adevarata, iar eroarea relativa este raportul dintre eroarea absoluta si modulul valorii adevarate, fiind data de raportul dintre eroarea absoluta si modulul valorii masurate (cu conditia, evident, ca numitorul sa fie nenul).

Fisiere in arhiva (1):

  • Prelucrarea datelor experimentale.doc