Proiectarea Experimentelor în Economie - Anova

Curs
9.3/10 (3 voturi)
Domeniu: Statistică
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 14 în total
Cuvinte : 4156
Mărime: 77.77KB (arhivat)
Publicat de: Oliviu Aldea
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Isaic Maniu
ase an 4 statistica

Extras din curs

1. Câteva elemente istorice

Analiza dispersionala, numita uneori si analiza variantei - Analysis Of Variance -, ANOVA, reprezinta unul dintre procedeele de prelucrare statistica a datelor de observatie cele mai pertinente.

Metoda a fost pusa la punct de catre R.A.Fisher, un matematician angajat prin 1920 la statiunea agricola experimentala Rothamsted, pentru a sprijini activitatea de prelucrare si interpretare a unui vast material de observatie acumulat pe parcursul mai multor ani de experiente agrotehnice. Doar în câtiva ani de lucru a pus la punct o serie de principii si metode, nu doar de interpretare a rezultatelor, ci metodologii de programare, dirijare a experimentelor si de interpretare statistica a rezultatelor.

Roadele activitatii de la Rothamsted s-au materializat în doua lucrari de referinta si care 1-au consacrat pe Fisher: “Statistical Methods for Research ;Workers” 1925 si “The Design of Experiments”-1935.

În esenta, problema pe care a trebuit sa o rezolve R. Fisher, si care prin similitudine se poate regasi într-o sumedenie de alte domenii ale activitatii, s-ar putea descrie astfel: sa se compare productiile medii pe anumite suprafete de teren a unor soiuri diferite de cereale si plante tehnice, suprafetele fiind prelucrate diferit: ca adâncime de aratura, cantitati si tipuri de îngrasaminte aplicate, cantitatile si periodicitatea udarilor etc.

Deci, în fond, problema de solutionat se reduce la a compara mediile caracteristicilor populatiilor respective, de a testa deci omogenitatea mediilor. Componenta economica a unor astfel de procedee de experimentare consta în faptul ca permite identificarea efectelor semnificative cu un efort experimental minim, deci cu un numar redus de masurari.

2. Notiuni, concepte, definitii, clasificari în ANOVA

Metodele puse la punct de Fisher si generalizarile ulterioare s-au consacrat sub denumirea de "planificarea" sau "programarea experimentelor", ori prescurtat ANOVA. Aparuta mai recent în teoria si practica economica, metoda experimentelor si-a dovedit utilitatea în obtinerea rapida si în conditii de cheltuieli avantajoase a unor informatii necesare în fundamentarea actiunilor manageriale.

Experimentul s-a consacrat ca o metoda capabila sa ofere informatii pertinente cu un grad ridicat de confidenta (certitudine) si un cost avantajos.

În general, se considera ca experimentul este acea metoda de cercetare prin care variatia (modificarea) uneia sau mai multor variabile explicative (independente) este controlata sau "manipulata" de cercetator, masurându-se apoi efectul acesteia asupra variabilei (variabilelor) rezultative (efect).

Într-o alta definitie, ANOVA este un ansamblu de metode pentru analiza datelor de observatie, date care depind de mai multi factori cu actiune concomitenta, cu scopul de a stabili pe cei mai importanti dintre ei si de a estima efectele lor.

"Experimentatorul" poate interveni în proces în mai multe feluri.:

- controlând (sau "manipulând") în mod constient modificarea uneia sau mai multor variabile presupuse a explica (deci a determina) evolutia variabilei rezultative;

- controlând variatia altor variabile independente exogene (din afara sistemului analizat) care nu sunt supuse experimentarii si a caror influenta se poate interfera cu cea a variabilei sau variabilelor explicative, reducând performantele de fidelitate ale modelului;

- masurând valorile variabilelor pe parcursul derularii experimentului, în vederea estimarii efectului manipularii sau controlarii efectului variabilei (variabilelor) independente asupra variabilei (variabilelor) rezultative.

Se porneste de la premisa ca variabilele independente explicative, numite si factori experimentali, influenteaza variabilele dependente, iar "tratamentul" experimental ("manipularea" valorilor variabilelor) se aplica numai lor.

Într-un experiment ideal, organizatorul experimentului "are posibilitatea de a controla efectiv (de a mentine la nivel constant) toate variabilele "din afara".

Daca astfel de experimente se pot realiza fara mari dificultati în domeniul tehnic (fizica, chimie etc.), în cazul proceselor economice controlul efectiv este mai dificil de realizat.

Din acest motiv, în cadrul experimentelor, în care nu se poate exercita întotdeauna un control "din afara" (deci valoarea nu se poate fixa, ori dirija) se va efectua un "control" de factura statistica, selectionând aleator unitatile de observare (încercând anularea diferitelor rezultate din amplasarea, marimea sau comportamentul diferit al acestora). Acest lucru se poate efectua utilizând una dintre multiplele scheme de programare a experimentelor.

Unitatile de observare (unitati economice, instalatii de lucru, utilaje, indivizi, procedee de prelucrare, tratamente medicale, tehnologii, procedee agrotehnice, magazine etc.), care reprezinta obiectul investigatiei si de la care se culeg informatiile, se clasifica în: unitati experimentale si unitati de control ("martor"). Primele formeaza grupul experimental asupra caruia se aplica "tratamentul" experimental.

Preview document

Proiectarea Experimentelor în Economie - Anova - Pagina 1
Proiectarea Experimentelor în Economie - Anova - Pagina 2
Proiectarea Experimentelor în Economie - Anova - Pagina 3
Proiectarea Experimentelor în Economie - Anova - Pagina 4
Proiectarea Experimentelor în Economie - Anova - Pagina 5
Proiectarea Experimentelor în Economie - Anova - Pagina 6
Proiectarea Experimentelor în Economie - Anova - Pagina 7
Proiectarea Experimentelor în Economie - Anova - Pagina 8
Proiectarea Experimentelor în Economie - Anova - Pagina 9
Proiectarea Experimentelor în Economie - Anova - Pagina 10
Proiectarea Experimentelor în Economie - Anova - Pagina 11
Proiectarea Experimentelor în Economie - Anova - Pagina 12
Proiectarea Experimentelor în Economie - Anova - Pagina 13
Proiectarea Experimentelor în Economie - Anova - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • Proiectarea Experimentelor in Economie - Anova.doc

Alții au mai descărcat și

Analiza statistică a unui arboret de molid în vârsta de 70 de ani

1. Tema referatului A. Să se analizeze structura unui arboret de molid în vârstă de 70 de ani prin metode ale statisticii matematice potrivit...

Proiect Metode Cantitative pentru Management

Cerinte proiect 1. Pentru casele din zona Cotroceni si din Piata Victoriei calculati indicatorii distributiei pretului de vanzare si analizati...

Analiza Statistică a Oscilațiilor Periodice într-o Serie Cronologică

Componenta sezonieră este legată, de regulă, de influenţa modificării anotimpurilor asupra termenilor unei SCR. Aceasta înseamnă că este necesar să...

Culegerea Datelor

Pentru satisfacerea nevoii de informaţii este necesar să se organizeze cercetări (investigaţii) statistice. Prin cercetare statistică, în funcţie...

Legături între fenomene

1. CONCEPTUL DE LEGĂTURĂ STATISTICĂ Fenomenele şi procesele economico-sociale sunt fenomene complexe care se află sub influenţa unui număr mare de...

Statistica Inferențială

Utilizarea tehnicilor prezentare si descriere a datelor ne ofera, asa cum am vazut, informatii asupra caracteristicilor fiecareia dintre...

Metoda observării

- Metoda statisticii este reprezentată de un ansamblu de principii metodologice, metode şi tehnici folosite în investigarea fenomenelor....

Te-ar putea interesa și

Crearea Metodei ANOVA

1. Noțiunea de ANOVA - Metoda analizei dispersionale (ANOVA) (“analiză de varianţă”), este utilizată pentru a verifica gradul în care valorile...

Ai nevoie de altceva?