Statistică

Curs
7.3/10 (4 voturi)
Domeniu: Statistică
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 82 în total
Cuvinte : 38377
Mărime: 1.25MB (arhivat)
Publicat de: Vasile G.
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Asist.univ. Drd. Mutali Sezen
Facultatea de Stiinte Economice
Universitatea Andrei Saguna, Constanta

Cuprins

  1. 1. Competențele specifice acumulate
  2. Competențe profesionale:
  3. C2.4 Studierea comparativă și evaluarea critică a principalelor programe de evidență și raportare financiar-contabilă.
  4. C2.5 Utilizarea și dezvoltarea unui sistem simplu de colectare a informațiilor în vederea înregistrării în contabilitate a operațiunilor economice.
  5. Competențe transversale
  6. CT2 Identificarea rolurilor și responsabilităților într-o echipă plurispecializată și aplicarea de tehnici de relaționare și muncă eficientă în cadrul echipei.
  7. CT3 Identificarea oportunităților de formare continuă și valorificarea eficientă a resurselor și tehnicilor de învățare pentru propria dezvoltare.
  8. 2. Obiectivele disciplinei
  9. Obiectivul general al disciplinei
  10. Disciplina își propune studierea elementelor satistice astfel încât să fie posibilă studierea comparativă și evaluarea critică a principalelor programe de evidență și raportare financiar-contabilă.
  11. Obiectivele specifice
  12. Aplicarea unor principii și metode statistice de bază pentru rezolvarea de probleme/situații bine definite și corelarea unor evaluări practice cu teoria sondajului și cu unele modele statistice de inferențiere cu eroare precizată, de la deprinderea cu scalarea variabilelor la abordarea cronologică sau teritorială a variației fenomenelor înregistrate în contabilitate; Utilizarea adecvată de criterii și metode standard de selectare și evaluare, pentru a aprecia calitatea, meritele și limitele unor programe statistice specializate în realizarea de grafice, redactarea de tabele performante, selectării de indicatori și baze de date conform informațiilor accesate pe site-urile instituționale ale INS; Identificarea unor situații concrete de aplicare a metodelor și modelelor teoretice ale statisticii, de la analiza de concentrare - diversificare în contabilitatea produselor și serviciilor, la dezvoltarea deprinderilor de a interpreta corect ciclicitatea și sezonalitatea alături de alte instrumente și metode de asociere, regresie și corelație a rezultatelor contabile și de evaluare a dinamicilor specifice prin intermediul indicatorilor statistici, care să permită viitorului licențiat în științe economice să analizeze prompt și să ia decizii sintetice și corecte referitoare la volumul optim și la structura ofertei pe piața în care aceasta își desfășoară activitatea.
  13. 3. Număr de ore pe săptămână: 3, din care: curs 2, seminar/laborator 1.
  14. 4. Tipul de evaluare: EXAMEN
  15. 1.NOȚIUNI STATISTICE FUNDAMENTALE
  16. Obiectivele unității de învățare
  17. Parcurgerea acestei unități, va permite studenților:
  18. - să explice utilitatea analizei statistice;
  19. - să definească noțiunea de variabilă statistică;
  20. - să identifice diferite tipuri de variabile statistice;
  21. - să definească noțiunile de eșantion și de populație statistică;
  22. - să explice specificul statisticii descriptive și inferențiale;
  23. - să explice diferența dintre statistica parametrică și neparametrică;
  24. - să identifice scalele de măsurare ale variabilelor statistice.
  25. 1.1.Definiția și rolul statisticii
  26. Statistica înseamnă pentru multe persoane doar o simplă caracterizare/descriere a unor fenomene pe baza unui set de date sau utilizarea în relațiile de comunicare a unor indicatori ca: rata șomajului, cursul valutar, cifra medie de afaceri, rata dobânzii, indicele prețurilor de consum etc.
  27. Statistica este o știință care, folosind calculul probabilităților, studiază fenomenele și procesele de tip colectiv (din societate, natură etc.) din punct de vedere cantitativ în scopul descrierii acestora și al descoperirii legilor care guvernează manifestarea lor.
  28. Statistica economică reprezintă știința care studiază și analizează prin intermediul datelor statistice, fenomenele și procesele economice de masă, care au loc, la un moment dat, într-o structurăorganizatorică, utilizând metode și tehnici specifice.
  29. Statistica psihologică este disciplina care se ocupă cu analiza datelor care descriu aspecte de natur ă psihică, individuală sau colectiv ă, în scopul de a le prezenta sintetic, sub form ă numerică sau grafică, de a le analiza și de a extrage concluzii pe seama lor.
  30. Cercetarea statistică sau procesul statistic cuprinde totalitatea operațiilor de culegere și observare, de sistematizare și prelucrare, stocare și interpretare ainformațiilor necesare pentru cunoașterea și conducerea proceselor sociale și economice.
  31. Obiectul de studiu al statisticii îl constituie fenomenele și procesele care prezintă următoarele particularități: se produc într-un număr mare de cazuri (sunt fenomene de masă); variază de la un element la altul, de la un caz la altul; sunt forme individuale de manifestare în timp, în spațiu și ca formă organizatorică.
  32. Urmărind etapele oricărui proces de cunoaștere, pentru rezolvarea problemelor care fac obiectul său de studiu, statistica, ca orice știință, și-a elaborat procedee și metode speciale de cercetare, cum sunt cele ale observării de masă, ale centralizării și grupării, procedee și modele de analiză și interpretare statistică. Putem spune că metoda statisticii este constituită din „totalitatea operațiilor, tehnicilor, procedeelor și metodelor de investigare statistică a fenomenelor ce aparțin unor procese de tip stochastic“.
  33. Astazi, statistica constituie un puternic instrument de cunoastere a lumii inconjuratoare. Marea majoritate a disciplinelor imprumuta de la statistica modelele si procedeele acesteia, indispensabile de altfel indeplinirii rolului acestora. Trebuie mentionat insa marele pericol la care aceste discipline pot fi supuse in cazul folosirii necorespunzatoare a metodelor si procedeelor statistice.
  34. Analiza si cunoasterea fenomenelor si proceselor social economice se poate realiza numai ca urmare a unei observari riguroase si metodice, in cursul careia ele pot fi masurate. In cadrul operatiei de modelare a fenomenelor si proceselor are loc un proces de simbolizare si abstractizare a lor in vederea analizarii sub aspect cantitativ. Analiza cantitativa constitute o faza premergatoare analizei calitative. Testarea modelelor construite se realizeaza prin intermediul operatiei de simulare. Pe parcursul tuturor fazelor de construire si testare a modelelor, statistica este mereu prezenta in campul cercetarii stiintifice fiind solicitata de a lua decizii pe baza metodelor si procedeelor pe care le pune la dispozitie. Modelul construit si testat vine in ajutorul statisticii sa aprofundeze cunoasterea fenomenelor si proceselor.
  35. Modelarea matematica a castigat tot mai mult teren, dobandind o importanta deosebita, odata cu intensificarea aplicarii modelelor statistice. Culegerea si organizarea datelor rezultate din observari statistice constituie etapa premergatoare elaborarii unui model. In acest mod, modelul realizat va reprezenta o macheta a realitatii, alcatuita pe baza datelor din observarea statistica. Pe buna dreptate, modelarea este considerate o modalitate de cunoastere a realitatii inconjuratoare.

Extras din curs

1. NOȚIUNI STATISTICE FUNDAMENTALE 4

1.1. Definiția și rolul statisticii 4

1.2. Utilitatea statisticii în practică 5

1.3. Măsurarea în statistică 5

Exercițiul 1 7

1.4. Concepte statistice fundamentale 7

1.4.1. Noțiunea de variabilă statistică 7

1.4.2. Variabile dependente și variabile independente 7

Exercițiul 2 ..8

1.4.3. Variabile continue și variabile discrete ..8

1.4.4. Populație și eșantion ..8

Exercițiul 3 ..8

1.4.5. Statistica descriptivă și statistica inferențială ..8

1.4.6. Statistica parametrică și statistica neparametrică ..8

1.4.7. Studii experimentale și studii observaționale ..8

Răspunsuri corecte la exerciții ..9

2. STATISTICI DESCRIPTIVE 11

2.1. Statistici descriptive globale 11

2.1.1. Analiza de frecvențe 13

2.1.1.1. Analiza de frecvențe simple 13

2.1.1.2. Analiza de frecvențe grupate 14

Exercițiul 1 15

2.1.2. Reprezentarea grafică a datelor 15

Graficul de tip bară 16

Histograma 16

Poligonul de frecvențe 17

Graficul frecvenței cumulate 17

Graficul circular 17

Reprezentarea de tip stem-and-leaf (stem plot) ..18

Stem-and-Leaf 18

Exercițiul 2 ..18

2.2. Indicatori statistici descriptivi .19

2.2.1. Indicatori ai tendinței centrale 19

Modul (Mo) 19

Mediana (Me) 19

Media aritmetică (m) 19

Exercițiul 3 21

2.2.2. Indicatori ai împrăștierii 21

Amplitudinea absolută (R de la Range) 21

Amplitudinea relativă 21

Abaterea quartilă (cvartilă, intercvartilă) (RQ) ...22

Abaterea semi-interquartilă (RSQ) ..22

Abaterea medie (d de la deviație medie) ...22

Dispersia (varianța, abaterea medie pătratică) ...23

Abaterea standard ...23

Coeficientul de variație ...25

2.2.3. Indicatori ai formei distribuției .25

Exercițiul 4 ..27

2.3. Valori extreme ale distribuției ..27

Tratarea valorilor extreme ...28

Răspunsuri corecte la exerciții 29

3. STATISTICĂ INFERENȚIALĂ. NOȚIUNI DE BAZĂ ..31

3.1. Scoruri standard .. .31

3.1.1. Calcularea valorii atunci când cunoaștem parametrii scorului z ...31

3.1.2. Proprietățile scorurilor z 32

3.1.3. Alte tipuri de scoruri standardizate ..32

3.2. Distribuția normală (Gauss) ... .33

3.2.1. Proprietățile distribuției normale .. .33

3.2.2. Distribuția normală z .34

3.2.3. Aria de sub curba normală văzută ca probabilitate ..36

3.2.4. Distribuții reale și distribuții normale z .36

3.3. Distribuția de eșantionare ..36

3.3.1. Populație și eșantion 36

3.3.2. Reprezentativitatea eșantionului .. 37

3.3.3. Distribuția mediei de eșantionare . 38

3.3.4. Împrăștierea distribuției de eșantionare (eroarea standard a mediei) ... 39

3.3.5. Teorema limitei centrale 40

Exercițiul 1 ... 41

3.4. Testul z pentru un singur eșantion .. 41

3.4.1. Procedura de calcul . 41

3.4.2. Decizia statistică 42

3.4.3. Decizii statistice unilaterale și bilaterale 43

3.4.4. Estimarea intervalului de încredere pentru media populației 44

3.4.5. Testul t (Student) pentru un singur eșantion 45

3.4.6. Publicarea rezultatelor testului z sau t ... 46

Exercițiul 2 .. 47

3.5. Erori statistice; Puterea testului statistic; Mărimea efectului . 47

3.5.1. Erori statistice 47

Eroarea de tip I 48

Eroarea de tip II . 49

Eroarea de tip III .. 49

3.5.2. Puterea testului .. 50

Factori care contribuie la creșterea puterii testelor statistice .. 50

Mărimea efectului .. 51

Calcularea mărimii efectului pentru testul z (t) pentru un singur eșantion 53

Relația dintre mărimea efectului și puterea testului .. 54

Interpretare rezultatului unui test statistic 55

Răspunsuri la exerciții ... 56

4. TESTE STATISTICE PARAMETRICE 58

4.1. Testarea diferenței dintre mediile a două eșantioane independente .58

4.1.1. Distribuția ipotezei de nul pentru diferența dintre medii independente .. 58

4.1.2. Procedura pentru testarea semnificației diferenței dintre mediile a două eșantioane.59

a. Testul t pentru dispersii diferite . 61

b. Testul t pentru dispersia cumulată 61

Mărimea efectului .. 63

Limitele de încredere ale diferenței dintre medii ... 64

Interpretarea rezultatului la testul t pentru eșantioane independente ..65

Publicarea rezultatului .65

Condițiile în care putem calcula testul t pentru eșantioane independente ... ..65

Când se utilizează testul t pentru eșantioane independente? .. 66

Exercițiul 1 66

4.2. Analiza de varianță (mai mult de două eșantioane independente) 66

4.2.1. Cadrul conceptual pentru analiza de varianță unifactorială .. 67

4.2.2. Fundamentarea procedurii de calcul ANOVA ... 69

4.2.3. Interpretarea raportului F .. 70

Distribuția Fisher 71

Mărimea efectului pentru testul F ..73

4.2.4. Analiza „post‐hoc” ...74

Publicarea rezultatului testului F (ANOVA) 75

Avantajele ANOVA ..74

Condiții pentru utilizarea testului ANOVA ..76

Exercițiul 2 .76

4.3. Testul t pentru diferența dintre medii pentru eșantioane dependente ...77

Răspunsuri la exerciții ...79

Bibliografie

1. Deac Dan, Suport de curs Statistica;

2. Marinella - Sabina Turdean Ligia Prodan, Suport de curs Statistica;

3. Gareth James, Daniela Witten, Trevor Hastie, Robert Tibshirani, An Introduction to Statistical Learning, 2007;

4. Trevor Hastie, Robert Tibshirani, Jerome Friedman, The Elements of

Statistical Learning, 2009.

Preview document

Statistică - Pagina 1
Statistică - Pagina 2
Statistică - Pagina 3
Statistică - Pagina 4
Statistică - Pagina 5
Statistică - Pagina 6
Statistică - Pagina 7
Statistică - Pagina 8
Statistică - Pagina 9
Statistică - Pagina 10
Statistică - Pagina 11
Statistică - Pagina 12
Statistică - Pagina 13
Statistică - Pagina 14
Statistică - Pagina 15
Statistică - Pagina 16
Statistică - Pagina 17
Statistică - Pagina 18
Statistică - Pagina 19
Statistică - Pagina 20
Statistică - Pagina 21
Statistică - Pagina 22
Statistică - Pagina 23
Statistică - Pagina 24
Statistică - Pagina 25
Statistică - Pagina 26
Statistică - Pagina 27
Statistică - Pagina 28
Statistică - Pagina 29
Statistică - Pagina 30
Statistică - Pagina 31
Statistică - Pagina 32
Statistică - Pagina 33
Statistică - Pagina 34
Statistică - Pagina 35
Statistică - Pagina 36
Statistică - Pagina 37
Statistică - Pagina 38
Statistică - Pagina 39
Statistică - Pagina 40
Statistică - Pagina 41
Statistică - Pagina 42
Statistică - Pagina 43
Statistică - Pagina 44
Statistică - Pagina 45
Statistică - Pagina 46
Statistică - Pagina 47
Statistică - Pagina 48
Statistică - Pagina 49
Statistică - Pagina 50
Statistică - Pagina 51
Statistică - Pagina 52
Statistică - Pagina 53
Statistică - Pagina 54
Statistică - Pagina 55
Statistică - Pagina 56
Statistică - Pagina 57
Statistică - Pagina 58
Statistică - Pagina 59
Statistică - Pagina 60
Statistică - Pagina 61
Statistică - Pagina 62
Statistică - Pagina 63
Statistică - Pagina 64
Statistică - Pagina 65
Statistică - Pagina 66
Statistică - Pagina 67
Statistică - Pagina 68
Statistică - Pagina 69
Statistică - Pagina 70
Statistică - Pagina 71
Statistică - Pagina 72
Statistică - Pagina 73
Statistică - Pagina 74
Statistică - Pagina 75
Statistică - Pagina 76
Statistică - Pagina 77
Statistică - Pagina 78
Statistică - Pagina 79
Statistică - Pagina 80
Statistică - Pagina 81
Statistică - Pagina 82

Conținut arhivă zip

  • Statistica.docx

Alții au mai descărcat și

Pachete Program de Statistică

1. Introducere Pentru realizarea acestui proiect am ales și analizat baza de date „Cars” din programul SPSS. Pentru efectuarea analizelor, am...

Pachete program de statistică

1. INTRODUCERE 1.1 Definirea problemei În acest proiect voi analiza baza de date dietstudy.sav (studiu de dietă) din SPSS.. Voi analiza greutatea...

Statistică Economică

1. Enunţul problemelor I. Se cunoaste urmatoarea distributie celor 50 de angajati dupa salariile realizate in miilioane lei si dupa vanzarea...

Metode și tehnici de cercetare științifică

1. Cunoastere comuna si cunoastere stiintifica. Citându-l pe C. Popa (1972, 29), Septimiu Chelcea defineste cunoasterea comuna ca reprezentând «...

Indicatori sintetici ai distribuțiilor statistice

Statistica este un mod de descriere si a analiza lumea cu ajutorul numerelor.Ea face parte din viata noastra intr-o masura mai mare decat ne...

Statistică în psihologie

Introducere în statistică Definiţia statisticii Una din definiţiile care pot fi găsite în Dicţionarul explicativ al limbii române (DEX) pentru...

Curs statistică an2

1.1 Introducere Statistica face parte din grupul acelor stiinCe care studiaza în expresie numerica fenomenele si procesele din natura, tehnica si...

Informatică și Statistică Socială

1.1. SCURT ISTORIC PRIVIND APARIŢIA, EVOLUŢIA ŞI ROLUL STATISTICII Statistica este ştiinţa care studiază aspectele cantitativ numerice ale...

Te-ar putea interesa și

Metode și Tehnici de Analiză Statistică a Riscului Bancar

CAPITOLUL 1. DEFINIRE, CONCEPTE SI REGLEMENTARI INTERNE SI INTERNATIONALE PRIVIND RISCUL BANCAR 1.1. Abordari conceptuale privind riscul si...

Software Statistic

1. INTRODUCERE DESPRE MIGRATIE Fenomenul migratiei a existat dintotdeauna, concretizat prin transhumanta, invazii, colonizari si cruciade, sau...

Anchetă Statistică privind Opiniile Elevilor din Anii Terminali ai Liceelor din Orașul Suceava asupra Alegerii Viitoarei Profesii

CUPRINS 1. Pornind de la definitia statisticii, care spune ca aceasta „e o stiinta metodologica care studiaza fenomenele si procesele colective...

Statistica ocrotirii sănătății, analiza situației în Republica Moldova

Introducere Actualitatea şi importanţa temei de cercetare. Ocrotirea sănătăţii reprezintă unul din sectoarele cu importanţă majoră în viaţa...

Statistică

Capitolul I Obiectul statisticii Statistica este ştiinţa care studiază fenomenele şi procesele din natură şi societate, relaţiile dintre...

Pachete Program de Statistică

1. Introducere Pentru realizarea acestui proiect am ales și analizat baza de date „Cars” din programul SPSS. Pentru efectuarea analizelor, am...

Practică statistică

1.Introducere Obiectul de studiu al statisticii îl constituie variaţia curentă-continuă, în timp, în spaţiu şi din punct de vedere calitativ, a...

Analiză statistică în urma unui sondaj

ÎNTREBAREA NR.1. Care este opinia dumneavoastră, importanţa stabilirii unor obiective clare şi precise în realizarea cu succes a unei cercetări...

Ai nevoie de altceva?