Statistică

Curs
8/10 (9 voturi)
Domeniu: Statistică
Conține 6 fișiere: doc
Pagini : 64 în total
Cuvinte : 20498
Mărime: 490.59KB (arhivat)
Publicat de: Flaviu Olaru
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Elena Maria Biji
cursurile 5-11

Extras din curs

Curs 5. ANALIZA SERIILOR DE REPARTIŢIE (DISTRIBUŢIE) UNIDIMENSIONALE

1. Indicatori de nivel şi de frecvenţe,

2. Indicatori ai tendinţei centrale şi ai mediilor de structură (poziţie);

Rezultatul grupării şi clasificării unităţilor colectivităţii observate în funcţie de caracteristici atributive cantitative sau calitative se prezintă sub forma seriilor de repartiţie (distribuţie) empirică. Ele se mai numesc simplu repartiţii sau distribuţii statistice.

Grupările simple (după o singură caracteristică) conduc la serii statistice independente sau unidimensionale, iar cele combinate la serii statistice condiţionate sau multidimensionale.

La calculul şi analiza indicatorilor (parametrilor) distribuţiilor empirice trebuie avute în vedere o serie de proprietăţi, care se pot întâlni în toate cazurile, dar cu forme specifice fiecărei serii.

Principalele proprietăţi ale unei serii de repartiţie sunt:

 variabilitatea,

 omogenitatea,

 independenţa

 concentrarea sau dispersia

Variabilitatea termenilor unei serii statistice de repartiţie este determinată de faptul că fenomenele de masă apar ca rezultat al acţiunii combinate a mai multor cauze, unele cu caracter esenţial, altele cu caracter întâmplător, care se manifestă, de regulă, în condiţii individuale diferite. Cu cât acţiunea cauzelor aleatoare este mai puternică, cu atât variabilitatea termenilor este mai mare iar gradul de omogenitate este mai mic.

Omogenitatea termenilor unei serii de repartiţie se explică prin faptul că toate valorile au acelaşi conţinut, depinzând de acelaşi factor esenţial.

Dacă în urma analizei statistice se constată că seria nu prezintă omogenitate, se trage concluzia că această colectivitate este formată din mai multe tipuri calitative şi deci, seria respectivă trebuie separată în două sau mai multe serii componente. Se vor folosi şi în acest scop indicatori medii de variaţie şi asimetrie parţiali şi totali (vor fi prezentaţi în subcapitolele următoare).

Independenţa termenilor unei serii de repartiţie de frecvenţe provine din faptul că fiecare valoare individuală se înregistrează pentru o unitate statistică ce reprezintă un element distinct şi obiectiv al unei colectivităţi statistice. Această independenţă este relativă deoarece unităţile statistice aparţinând aceleiaşi colectivităţi se supun aceloraşi legi care se manifestă sub formă de tendinţă. Faţă de aceasta tendinţă există abateri într-un sens sau altul, care pentru un număr mare de cazuri, se compensează reciproc. De aceea, este necesar ca prin metode statistice corespunzătoare, să se afle trăsăturile esenţiale şi comune care leagă aceste valori individuale relativ independente, dar care aparţin aceleaşi structuri calitative şi care în statistică este cunoscută sub denumirea de ,,legea de repartiţie a seriei “.

Concentrarea sau dispersia faţă de una sau mai multe valori ale seriei apare ca rezultat al intensităţii cu care influenţează cauzele (esenţiale şi întâmplătoare) la nivelul fiecărei unităţi şi care prin centralizare se determină frecvenţele de apariţie.

De cele mai multe ori, intensitatea factorilor de influenţă este diferită şi atunci frecvenţele de apariţie se concentrează fie către un singur capăt al seriei (caz în care pe grafic se descriu repartiţii în formă de "j"), fie către valoarea centrală a seriei (caz în care pe grafic se descrie o repartiţie normală (simetrică) , fie către ambele capete ale seriei (caz în care pe grafic se obţine o repartiţie în formă de "u".

Multitudinea situaţiilor întâlnite în practică demonstrează necesitatea caracterizării tendinţelor de concentrare/diversificare a valorilor unei serii de repartiţie de frecvenţe cu ajutorul unor metode statistice specifice. Aceste metode conduc la obţinerea uneia sau a mai multor valori reprezentative, fie pentru întreaga serie, fie pe intervale de variaţie a valorilor individuale.

Sistemul de indicatori al unei repartiţii empirice este format din:

1. indicatori de nivel şi de frecvenţe,

2. indicatori ai tendinţei centrale şi ai mediilor de structură (poziţie);

3. indicatori de variaţie;

4. indicatori de asimetrie;

5. indicatori de concentrare.

Aceşti indicatori se pot stabili în întregime pentru seriile de variabile cantitative (numerice). În cazul celor cu variabile calitative, numărul indicatorilor calculaţi este mai restrâns. În continuare aceşti indicatori se vor prezenta pe exemplul seriilor de variabile numerice şi în măsura în care ei se pot aplica şi pentru seriile de variabile calitative vor fi menţionaţi separat.

1. Indicatori de nivel şi de frecvenţe ai seriilor de repartiţie

Caracterizarea statistică a unui fenomen de masă într-o colectivitate statistică presupune luarea în consideraţie atât a valorilor individuale cât şi a frecvenţelor de apariţie a acestora.

Indicatorii de nivel ai seriei pot fi exprimaţi în cazul variabilelor numerice prin variante în cazul grupării pe variante. În cazul intervalelor de variaţie se utilizează ca indicator de nivel centrul (mijlocul) intervalului de grupare.

În grupa indicatorilor de frecvenţă deosebim: frecvenţe absolute, frecvenţe relative şi frecvenţe cumulate.

Frecvenţele absolute notate în unele lucrări cu "fi" sau "ni " în altele, reprezintă numărul de unităţi care corespunde grupelor de unităţi (variante sau intervale de valori) obţinut ca rezultat al centralizării statistice. Frecvenţele absolute se exprimă în unităţi concrete (număr de salariaţi, număr de agenţi comerciali, număr de unităţi turistice, etc.). Frecvenţele absolute stau la baza calculului frecvenţelor relative.

Frecvenţele relative permit analiza structurii unei serii de distribuţie în funcţie de una sau mai multe variabile (caracteristici) şi compararea repartiţiilor empirice cu cele teoretice.

Frecvenţele relative notate cu ,, fi* “sau ,, ni * “denumite şi ponderi, greutăţi specifice sau probabilităţi de apariţie se obţin ca mărimi relative de structură raportând frecvenţa fiecărei grupe (ni , fi ) la totalul frecvenţelor ( ) după relaţia:

Având caracter de mărimi relative se pot exprima sub formă de coeficienţi sau în procente

În cercetarea statistică calculul frecvenţelor relative prezintă interes la determinarea altor indicatori statistici ce permit aprofundarea analizei seriilor de repartiţie sau când ne interesează structura seriei.

Frecvenţele cumulate se notează cu Fi sau F'i în funcţie de felul frecvenţelor incluse în calcul (absolute sau relative). Cumularea se face succesiv pornind de la ambele capete ale seriei, obţinând astfel pentru fiecare valoare a seriei frecvenţe cumulate crescător şi descrescător

Preview document

Statistică - Pagina 1
Statistică - Pagina 2
Statistică - Pagina 3
Statistică - Pagina 4
Statistică - Pagina 5
Statistică - Pagina 6
Statistică - Pagina 7
Statistică - Pagina 8
Statistică - Pagina 9
Statistică - Pagina 10
Statistică - Pagina 11
Statistică - Pagina 12
Statistică - Pagina 13
Statistică - Pagina 14
Statistică - Pagina 15
Statistică - Pagina 16
Statistică - Pagina 17
Statistică - Pagina 18
Statistică - Pagina 19
Statistică - Pagina 20
Statistică - Pagina 21
Statistică - Pagina 22
Statistică - Pagina 23
Statistică - Pagina 24
Statistică - Pagina 25
Statistică - Pagina 26
Statistică - Pagina 27
Statistică - Pagina 28
Statistică - Pagina 29
Statistică - Pagina 30
Statistică - Pagina 31
Statistică - Pagina 32
Statistică - Pagina 33
Statistică - Pagina 34
Statistică - Pagina 35
Statistică - Pagina 36
Statistică - Pagina 37
Statistică - Pagina 38
Statistică - Pagina 39
Statistică - Pagina 40
Statistică - Pagina 41
Statistică - Pagina 42
Statistică - Pagina 43
Statistică - Pagina 44
Statistică - Pagina 45
Statistică - Pagina 46
Statistică - Pagina 47
Statistică - Pagina 48
Statistică - Pagina 49
Statistică - Pagina 50
Statistică - Pagina 51
Statistică - Pagina 52
Statistică - Pagina 53
Statistică - Pagina 54
Statistică - Pagina 55
Statistică - Pagina 56
Statistică - Pagina 57
Statistică - Pagina 58
Statistică - Pagina 59
Statistică - Pagina 60
Statistică - Pagina 61
Statistică - Pagina 62
Statistică - Pagina 63
Statistică - Pagina 64

Conținut arhivă zip

  • Curs 10 Serii cronologice.doc
  • Curs 11 Metoda indicilor.doc
  • Curs 5 Serii unidimensionale.doc
  • Curs 6 Indicatorii variatiei.doc
  • Curs 8 Sondajul.doc
  • Curs 9 Corelatie.doc

Alții au mai descărcat și

Proiect Statistică

INTRODUCERE 1. Definirea problemei Colectivitatea cercetată a fost reprezentată de 26 de elevi aflaţi în clasa a XII-a din cadrul unor clase cu...

Mărimi medii și mărimi de poziții

Mărimile medii Media în statistică reprezintă principalul indicator sintetic cu care se caracterizează un număr mare de valori individuale...

Aplicații rezolvate statistică

1. Pentru 30 de convorbiri telefonice de lungă-distanţă s-au înregistrat duratele (în minute): 11,8; 3,6; 16,6; 13,5; 4,8; 8,3; 8,9; 9,1; 7,7;...

Legături între fenomene

1. CONCEPTUL DE LEGĂTURĂ STATISTICĂ Fenomenele şi procesele economico-sociale sunt fenomene complexe care se află sub influenţa unui număr mare de...

Statistică

Gruparea datelor statistice O cercetare statistica implica trei etape : 1. culegerea datelor (observarea) 2. prelucrarea datelor 3. analiza si...

Metode Statistice de Cercetare

1.1 Concepte şi definiţii din domeniul managementului cercetării pieţei şi administrării afacerilor Metodele statisticii economico-sociale îşi...

Elemente de Teoria Corelației și Regresiei

Una din principalele probleme ale teoriei probabilitatilor si statisticii matematice este cea a studiului dependentei dintre doua sau mai multe...

Statistică

“Statistica pentru guverne este ceea ce sunt pentru om cele cinci simţuri. Cine va păşi pe un tărâm, înainte de a-l cunoaşte? Cine va întreprinde...

Te-ar putea interesa și

Metode și Tehnici de Analiză Statistică a Riscului Bancar

CAPITOLUL 1. DEFINIRE, CONCEPTE SI REGLEMENTARI INTERNE SI INTERNATIONALE PRIVIND RISCUL BANCAR 1.1. Abordari conceptuale privind riscul si...

Software Statistic

1. INTRODUCERE DESPRE MIGRATIE Fenomenul migratiei a existat dintotdeauna, concretizat prin transhumanta, invazii, colonizari si cruciade, sau...

Anchetă Statistică privind Opiniile Elevilor din Anii Terminali ai Liceelor din Orașul Suceava asupra Alegerii Viitoarei Profesii

CUPRINS 1. Pornind de la definitia statisticii, care spune ca aceasta „e o stiinta metodologica care studiaza fenomenele si procesele colective...

Statistica ocrotirii sănătății, analiza situației în Republica Moldova

Introducere Actualitatea şi importanţa temei de cercetare. Ocrotirea sănătăţii reprezintă unul din sectoarele cu importanţă majoră în viaţa...

Statistică

Capitolul I Obiectul statisticii Statistica este ştiinţa care studiază fenomenele şi procesele din natură şi societate, relaţiile dintre...

Pachete Program de Statistică

1. Introducere Pentru realizarea acestui proiect am ales și analizat baza de date „Cars” din programul SPSS. Pentru efectuarea analizelor, am...

Practică statistică

1.Introducere Obiectul de studiu al statisticii îl constituie variaţia curentă-continuă, în timp, în spaţiu şi din punct de vedere calitativ, a...

Analiză statistică în urma unui sondaj

ÎNTREBAREA NR.1. Care este opinia dumneavoastră, importanţa stabilirii unor obiective clare şi precise în realizarea cu succes a unei cercetări...

Ai nevoie de altceva?