Statistica(curs)

Imagine preview
(8/10 din 22 de voturi)

Acest curs prezinta Statistica(curs).
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 7 fisiere doc de 31 de pagini (in total).

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domenii: Statistica, Matematica

Extras din document

Etapele cerecetarii statisticii

I Observarea

II Prelucrarea datelor

III Analiza si interpretarea datelor

I. Observarea statistica este etapa de culegere a informatiilor referitoare la aspectele sub care se prezinta fenomenele. Statisticianul este intersat de cunoasterea situatiei existente in legatura cu :

- nivelul fenomenului la un moment dat;

- structura fenomenului la un moment dat ;

- modificarile in dinamica ale fenimenului din punct de vedere al nivelului, al structurii precum si interdependenta cu alte fenomene.

Clasificarea observarii statistice :

Dupa modul de oragnizare al observarii exista :

1.1 Observatii permanente – se intreprind prin sistemulreportarii statistice ;

1.2 Observatii special organizate – se utilizeaza pentru a completa informatii statistice obtinuta prin observarea permanenta.

1.2.1. Recesamantul – este cea mai veche forma de observatie statistica.cuvantul provine din termenul latin < census> care care inseamna <lista cu starea persoanelor si averilor>. Cea mai des intalnita forma de recesamant este recesamantul popular cu pricipalele caracteristici demografice si socio-economice.

Recesamantul este o inregistrare totala cu caracter periodic utilizat pentru cunoasterea fenomenelor la un moment dat (23 martie 2002 ora 00-00).

1.2.2. Oservatia selectiva ( se va trata la acapitolul <cercetarea prin sondaj>

1.2.3. Ancheta statistica - consta in completarea benevalaa unuia sau mai multe formulare in mod direct sau transmise prin posta. Rezulatatele anchetelor sunt orientative , pe baza lor se pot aprecia tendinte dar nu se pot estima riguros parametrii colectivitatii generaledeoarece se realizeaza mai greu conditia reprezentativa colectivitatii.

1.2.4. Monogragia statistica – este rezultatul unei observatii statistice asupra unei singure unitati statistice complexe ( o intreprindere , institutie, localitate, o zona geografica).

O caracteristica specifica este faptul ca munca de cerecetare de la culegerea datelor pana la intreruperea acestora se face in mod unitar de catre aceeasi echipa de specialisti.

Erorile observarii statistice :

In procesul cercetarii statului se pot produce erori de inregistrare care sunt cu atat mai numeroase cu cat cercetarea este de mai mare amploare.

Pot fi surse de erori :

- inconstanta in timp a unitatii de observatie ;

- limitele puterii de observatie umana ;

- imperfectiuni ale metodelorsi mijloacelor de observatie.

Erorile de observatie sunt abateri ale datelor inregistrate de la marimea reala a caracteristicilor studiate. Erorile de observatie pot fi intampaltoare sau sistematice.

Fisiere in arhiva (7):

  • Curs nr. 5.doc
  • Curs nr. 6.doc
  • Curs nr. 7.doc
  • Curs nr. 1.doc
  • Curs nr. 2.doc
  • Curs nr. 3.doc
  • Curs nr. 4.doc