Statistică în turism - suport curs

Curs
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Statistică
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 51 în total
Cuvinte : 16610
Mărime: 2.43MB (arhivat)
Publicat de: Elisaveta Timiș
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Imbroane
Suport curs ptr Statistica in turism

Extras din curs

Scurt istoric

Într-o prima conceptie, statistica echivala cu descrierea statului, expunerea situatiei geografice, economice si politice. Acest gen de statistica a fost cultivat mai întâi de italieni. Înca din sec. XIII - XIV în Republica Venetia se elaborau diferite rapoarte care contineau informatii privitoare la partenerii sai comerciali si au fost utilizate în politica comerciala oficiala.

Curentul "descrierea statului" a atins apogeul în sec. XVII- XVII când, în Germania, s-a constituit o adevarata scoala cunoscuta sub denumirea de scoala descriptiva germana.

Descrierea statului a devenit disciplina de predare acadamica, încadrata într-un sistem construit dupa norme teoretice si practice, care s-au elaborat si dezvoltat în univeraitatile germane. Noua disciplina (Staatskunde), a primit numele de statistica (Statistik).

Pe vremea constituirii statisticii ca disciplina descriptiva a statului, se nastea în Anglia, în afara universitatilor, o statistica cunoscuta sub numele de aritmetica politica, a carui scop era: analiza datelor de observatie prin procedee matematice, desprinderea regularitatilor în fenomenul social si chiar formularea de previziuni. Studiile demografice lasau sa se întrevada ca previziunea fenomenelor colective ar putea avea o însemnatate practica; dealtfel tabelele de mortalitate, întocmite în sec. XVIII au constituit punctul de plecare al înfloritoarei industrii de asigurari. Folosirea metodei statistice, recurgerea la instrumentul matematic si cautarea legitatilor marcau un substantial progres, prefigurînd statistica moderna.

Este dificil sa se dea o definitie satisfacatoare statisticii. În limbaj uzual termenul este folosit pentru a desemna o colectie de numere referitoare la un anumit domeniu (demografie, precipitatii, debite). În sens tehnic (mai precis matematic) statistica este un instrument al matematicii utilizat pentru prelucrarea si interpretarea informatiilor numerice.

Scopul statisticii

Statistica poate fi clasificata în doua mari categorii:

- statistica descriptiva

- statistica analitica.

Statistica descriptiva se ocupa de prezentarea, clasificarea si sintetizarea datelor de observatie. Aceasta concentreaza informatia existenta în datele respective cu ajutorul anumitor indicatori statistici care, în fond, sunt niste numere ce exprima caracteristici sau tendinte ale fenomenului studiat.

Statistica analitica foloseste metode matematice (teoria probabilitatilor) pentru extragerea si prelucrea informatiei statistice; în multe cazuri aceste metode pun în evidenta legitati statistice.

Depasirea stadiului descriptiv, al simplei metode cantitative, a însemnat, istoric vorbind, deplasarea gândirii statistice spre interpretarea analitica a fenomenului si obtinerea de concluzii inductive, pe baza observatiilor empirice. Aceasta schimbare de continut a facut ca statistica sa se întrepatrunda în mod constant cu matematica, în cautarea de metode corespunzatoare obiectivelor sale.

Transpusa într-un limbaj matematic statistica s-a construit într-o teorie numita teoria corelatiei statistice, ale carei aplicatii au permis identificarea unor noi legi de dependenta, specific statistice si adaptate la formele complexe si variate pe care le ofera natura în diferitele sale manifestari.

În cercetarile moderne se porneste de la ipoteze statistice asupra fenomenului sau procesului observat, consecintele lor logic deduse se compara apoi cu datele disponibile si daca sunt în concordanta, ipotezele sunt justificate, cel putin pâna la noi observatii mai riguroase.

Unul din obiectivele esentiale ale statisticii se considera tocmai masurarea incertitudinii concluziilor inductive. De la un timp însa, gîndirea statistica tinde sa se preocupe mai putin de masurarea incertitudinii si mai mult de determinarea riscului de eroare si a pierderilor implicate de orice decizie întemeiata pe o informatie care, prin natura sa, nu poate fi exhaustiva.

Aplicarea calculelor statistice la datele empirice, oferite de observarea fenomenului, permite desprinderea de legitati statistice.

Fenomenele sunt în interconexiune unele cu altele, în sensul ca se genereaza si se influenteaza reciproc. Acest fapt conduce la notiunea de cauzalitate care exprima interactiunea dintre cauza si efect astfel încât întotdeauna cauza sa preceada efectul. Desfasurarea fenomenelor consta astfel într-un sir neîntrerupt de momente, într-o succesiune cauza-efect, efectul fiind la rîndul lui cauza pentru un alt efect s.a.m.d. Astfel se formeaza un lant cauzal. Orice întrerupere a lantului cauzal înseamna de fapt existenta unui efect care sa nu aiba cauza. Nici un fenomen nu se abate de la acest principiu care poarta numele de principiul cauzalitatii. Cunoasterea desfasurarii evenimentelor este asigurata de cunoasterea legilor care guverneaza fenomenul si a ansamblului de conditii în care se desfasoara acesta. Deci legea este un element primordial în cunoasterea fenomenelor deoarece exprima raporturile esentiale, necesare, generale, relativ stabile si repetabile ale fenomenelor si ale desfasurarii lor. Putem deosebi doua mari categorii de legi:

- legi fizice, care se aplica fenomenelor si proceselor individuale luate în parte (ex. legea atractiei universale, legile I, II, III ale dinamicii etc.) si

- legi statistice, care se aplica numai fenomenelor de masa, ansamblurilor de obiecte (ex. legea gazelor perfecte, legea dezintegrarii radioactive, etc.) si care exprima anumite caracteristici ale ansamblului considerat.

Legile fizice permit cunoasterea perfecta a desfasurarii viitoare a fenomenelor pe baza cunoasterii la momentul initial a unor marimi. Astfel, în mecanica, legea a II-a a lui Newton permite cunoasterea perfecta a miscarii unui obiect atunci când se cunosc la momentul initial pozitia (trei coordonate) si viteza sau impulsul (trei proiectii) obiectului.

Legile statistice permit cunoasterea desfasurarii viitoare a fenomenelor doar în termeni probabilistici (probabilitati, valori medii, erori statistice etc.). Acest lucru indica de la început ca informatia pe care o da o lege statistica este mai saraca decât cea data de legea dinamica. Cu toate acestea, legea statistica permite cunoasterea desfasurarii viitoare a fenomenelor si poate fi tot atât de determinista ca si cea dinamica.

Particularitatea esentiala a legilor statistice izvorâta din faptul ca ele actioneaza în fenomenele de masa, unde întregul este determinat de unitatea partilor componente, o constituie exprimarea comportarii ansamblului de unitati omogene si nu a fiecarei unitati în parte. În mod corespunzator, legea statistica se realizeaza ca o tendinta predominanta, ca o necesitate care îsi croieste drum printr-un numar foarte mare de contingente si care se manifesta în aceste contingente ca media unui numar mare de abateri întîmplatoare. De aici si principiul verificat deseori în practica: legea statistica poate fi evidentiata daca si numai daca este considerat si supus observarii un numar mare sau suficient de mare de unitati elementare ale ansamblului considerat.

Preview document

Statistică în turism - suport curs - Pagina 1
Statistică în turism - suport curs - Pagina 2
Statistică în turism - suport curs - Pagina 3
Statistică în turism - suport curs - Pagina 4
Statistică în turism - suport curs - Pagina 5
Statistică în turism - suport curs - Pagina 6
Statistică în turism - suport curs - Pagina 7
Statistică în turism - suport curs - Pagina 8
Statistică în turism - suport curs - Pagina 9
Statistică în turism - suport curs - Pagina 10
Statistică în turism - suport curs - Pagina 11
Statistică în turism - suport curs - Pagina 12
Statistică în turism - suport curs - Pagina 13
Statistică în turism - suport curs - Pagina 14
Statistică în turism - suport curs - Pagina 15
Statistică în turism - suport curs - Pagina 16
Statistică în turism - suport curs - Pagina 17
Statistică în turism - suport curs - Pagina 18
Statistică în turism - suport curs - Pagina 19
Statistică în turism - suport curs - Pagina 20
Statistică în turism - suport curs - Pagina 21
Statistică în turism - suport curs - Pagina 22
Statistică în turism - suport curs - Pagina 23
Statistică în turism - suport curs - Pagina 24
Statistică în turism - suport curs - Pagina 25
Statistică în turism - suport curs - Pagina 26
Statistică în turism - suport curs - Pagina 27
Statistică în turism - suport curs - Pagina 28
Statistică în turism - suport curs - Pagina 29
Statistică în turism - suport curs - Pagina 30
Statistică în turism - suport curs - Pagina 31
Statistică în turism - suport curs - Pagina 32
Statistică în turism - suport curs - Pagina 33
Statistică în turism - suport curs - Pagina 34
Statistică în turism - suport curs - Pagina 35
Statistică în turism - suport curs - Pagina 36
Statistică în turism - suport curs - Pagina 37
Statistică în turism - suport curs - Pagina 38
Statistică în turism - suport curs - Pagina 39
Statistică în turism - suport curs - Pagina 40
Statistică în turism - suport curs - Pagina 41
Statistică în turism - suport curs - Pagina 42
Statistică în turism - suport curs - Pagina 43
Statistică în turism - suport curs - Pagina 44
Statistică în turism - suport curs - Pagina 45
Statistică în turism - suport curs - Pagina 46
Statistică în turism - suport curs - Pagina 47
Statistică în turism - suport curs - Pagina 48
Statistică în turism - suport curs - Pagina 49
Statistică în turism - suport curs - Pagina 50
Statistică în turism - suport curs - Pagina 51

Conținut arhivă zip

  • Statistica in Turism - Suport Curs.doc

Alții au mai descărcat și

Statistică spatială analiza mortalității în Statele Unite ale Americii

1.Prezentarea temei de cercetare Mortalitatea sau rata mortalitatii este, spre deosebire de natalitate, un indicator al sporului natural care...

Statistică economică

Spatii vectoriale izomorfe Fie (X,K) si (Y,K) doua spatii vectoriale peste acelasi corp de sclari K. DEFINITA 1.5.1. Spatiile vectoriale X si...

Statistica Afacerilor

Capitolul I INDICII STATISTICI 1.1.Indicii statistici: noţiune, funcţii, clasificare 1.2.Indicii individuali 1.3.Indicii sintetici...

Serii Statistice

Seria de repartiţie: Seria statistică unidimensională Fie repartiţia populaţiei din mediul urban din România pe categorii de vârstă la 1 ianuarie...

Statistică - formule și subiecte examen

Q1. For the distribution of the employees according to the level of qualification we can compute: a. the employees structure; b. the overall number...

Indicatorii Variației

Indicatorii variatiei Media sintetizeaza într-o singura expresie numerica ceea ce este esential si tipic la nivelul de dezvoltare al unei...

Statistică aplicată în economie

Tema 1. Statistica – instrument de cunoastere si conducere în economie Ca disciplină stiintifică, statistica, în functie de scopul cunoas-terii,...

Metode de Cercetare în Științele Sociale

Introducere Cursul de Metode şi Tehnici de Cercetare în Ştiinţe Sociale pentru anul I Administraţie Publică are următoarele obiective: • Să...

Te-ar putea interesa și

Fundamentarea unui proiect de investiții

Într-o societate de consum se dezvoltă an de an din ce în ce mai multe domenii de investiții, care pot aduce statului o dezvoltare economică și...

Regiunea turistică Bucovina

INTRODUCERE Intr-o eră caracterizată printr-un ritm accelerat de dezvoltare, turismul nu poate face excepţie, devenind un punct central în jurul...

Nevoia de promovare a turismului românesc pentru a diminua efectele crizei globale

INTRODUCERE Cunoscută încă din antichitate, publicitatea a devenit în lumea modernă un fenomen indispensabil. În contextul economiei de piaţă ea a...

Rolul agențiilor de turism în promovarea serviciilor românești

Introducere „Orice pas al unei călătorii devine o aventură a cunoaşterii; la fiecare pas mori şi învingi de bucurie, ineditul te face să renaşti,...

Amenajarea turistică în zona montană - studiu de caz - amenajarea turistică în zona Lacul Roșu

Introducere 1.Argumentearea alegerii temei Prin structura acestui proiect se face in prima parte o imagine a desfasurarii activitatiile turistice...

Analiza serviciilor de turism pe piața românească

Întroducere După cel de-al II război mondial au apărut noi modificări în viața socială economică a populației precum, se folosește pe larg...

Politici macroeconomice internaționale în turism și servicii

Introducere Călătoriile au apărut o dată cu existența omului, atunci când omul primitiv traversa distanțe însemnate în căutarea hranei,...

Economia și Organizarea Turismului Internațional

5. PREZENTAREA CURSULUI 5.1. Prezentarea capitolului: Introducere în turismul internaţional 5.1.1. Introducere la capitol: Industria călătoriilor...

Ai nevoie de altceva?