Statistica Tema nr 2

Imagine preview
(8/10 din 4 voturi)

Acest curs prezinta Statistica Tema nr 2.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 6 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Statistica

Extras din document

Cercetarea statistica cuprinde 3 etape:

- observarea statistica;

- prelucrarea statistica;

- analiza si interpretarea statistica.

1. Observarea statistica este etapa în care are loc înregistrarea, dupa o metodologie unitara, a valorilor caracteristicilor pentru fiecare unitate statistica din cadrul populatiei statistice cercetate, având ca obiectiv colectarea datelor statistice primare (individuale).

Exemplu

Presupunem ca se efectueaza o cercetare statistica privind activitatea economica a unei societati comerciale cu activitate de comert cu un numar de 20 de salariati, în luna septembrie 2006.

Se definesc urmatoarele concepte de baza utilizate în statistica:

• unitatea statistica este forma individuala sub care se manifesta fenomenele de masa.

unitatile statistice pot fi:

- simple (persoana, salariatul etc.);

- complexe (familia, gospodaria, echipa de lucru, unitatea economica etc.).

• populatia sau colectivitatea statistica este alcatuita din totalitatea unitatilor statistice delimitate în timp si spatiu.

de exemplu: populatia unei tari, salariatii dintr-o unitate economica.

• caracteristica statistica este proprietatea comuna tuturor unitatilor dintr-o colectivitate si înregistrata în cadrul unei cercetari statistice.

de exemplu: vârsta, sexul, vechimea în munca, nivelul studiilor (primare, liceale, superioare), salariul obtinut, cifra de afaceri realizata, numarul orelor lucrate etc.

Ca urmare, se efectueaza observarea statistica asupra celor 20 de salariati, înregistrându-se pentru fiecare, diferite caracteristici care sunt organizate într-un tabel descriptiv, fisier sau baza de date.

Observarea statistica (înregistrarea datelor primare) se realizeaza în mod diferit în functie de obiectivele cercetarii:

I. Daca cercetarea statistica se realizeaza la nivelul unui operator economic (firma), înregistrarea datelor primare se realizeaza prin preluarea acestora din evidenta curenta (documente contabile, statistice, tehnico - operative), unde acestea fac obiectul unei înregistrari sistematice.

II. Daca cercetarea statistica se realizeaza la un nivel mai agregat*) (judet, ramura a economiei, întreaga economie nationala), atunci înregistrarea datelor primare de la toti operatorii (agentii) economici se realizeaza de catre o institutie abilitata (de regula, Institutul National de Statistica), printr-una dintre metodele prezentate în continuare.

Observarea statistica este de doua tipuri:

A.Observarea totala (exhaustiva), prin care se înregistreaza caracteristicile tuturor unitatilor din populatia statistica.

• princi palele metode de observare totala sunt:

A.1 – recensamântul;

A.2 - rapoartele statistice.

B.Observarea partiala (selectiva), prin care se înregistreaza caracteristicile unei parti dintre unitatile populatiei statistice.

• Principalele metode de observare partiala sunt:

B.1 – sondajul statistic;

B.2 – ancheta de opinie;

B.3 – observarea partii principale.

A.1 Recensamântul este cea mai veche metoda de observare statistica si constituie o

„ fotografiere ” a fenomenului la un moment dat. Se utilizeaza în special în studiul populatiei (demografie), dar si în economie (recensamântul intreprinderilor, recensamântul agricol, inventarierea capitalului fix etc.).

Fisiere in arhiva (1):

  • Statistica Tema nr 2.doc