Cultură Antreprenorială

Curs
6.7/10 (4 voturi)
Conține 8 fișiere: doc
Pagini : 102 în total
Cuvinte : 50746
Mărime: 1.09MB (arhivat)
Publicat de: Basarab Savin
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Danalache

Extras din curs

1. Schimbarea în lumea contemporană

Lumea a fost şi este în permanentă schimbare, schimbare care în trecut se producea destul de lent. Azi, însă, lucrurile s-au modificat radical. Lumea în ansamblul ei este semnificativ diferită de cea existentă până în urmă cu doar câţiva ani. Toate sistemele economice suferă transformări profunde. Aceste transformări se produc cu viteză mare, astfel încât schimbări de natura şi profunzimea celor produse în ultimii ani erau produse înainte în zeci de ani.

Una din principalele cauze ale schimbărilor o reprezintă transformările politice, care au avut loc, şi au loc în multe ţări, precum şi conexiunile lor cu sistemul economic mondial. Altă sursă a acestor schimbări este reprezentată de dezvoltarea unor tehnologii, în special în domeniul informaţional. Cele mai multe dintre companii îşi revizuiesc şi redefinesc în mod constant strategiile. Aceasta se datorează faptului că ele îşi desfăşoară activitatea într-un sistem economic în care competiţia este tot mai dificilă. Sistemul economic al unei astfel de companii face parte din sistemul economic mondial datorită globalizării afacerilor. Cunoaşterea subsistemelor economice componente ale sistemului economic mondial, precum şi a unor sisteme politice şi culturi naţionale, devine o necesitate pentru manageri. Oportunităţile trebuie văzute la scară globală. Schimbările aduc oportunităţi, dar numai celor pregătiţi să accepte şi să înfrunte schimbările.

Dezvoltarea noilor tehnologii a produs schimbări în viaţa economică, în special datorit dezvoltării şi perfecţionării în domeniul comunicaţiilor şi informaticii. Multe din legile economice au fost în parte bulversate de “mâna invizibilă a tehnologiei”. Fluxurile formaţionale circulă atât de rapid în jurul lumii încât comunicarea este practic instantanee. Managerii au şansa de a folosi noile tehnologii pentru a face firmele mai flexibile şi mai competitive. De asemenea, ei trebuie să asigure condiţiile pentru creşterea capacităţii de adaptare a firmelor pe care le conduc la schimbările produse în domeniul tehnologic, al pieţii, al nevoilor umane şi concurenţei. A fi manager într-o lume a schimbării nu este uşor, dar a fi manager competitiv este

un lucru mult mai dificil. Un manager modern într-o lume modernă este o persoană capabilă să realizeze o proiecţie a viitorului, să stabilească o direcţie, să dezvolte o strategie, să promoveze şi să coordoneze schimbarea continuă.

Schimbarea reprezintă factorul cu cel mai mare impact asupra functiilor de planificare si organizare ale managementului.

"Nu există nici un dubiu că functia managementului informatiei va fi într-o crestere permanentă în organizatiile de toate tipurile iar problemele esentiale în implementarea noilor sisteme vor continua să fie managementul, organizarea si oamenii, mai mult decât tehnologia", arăta T.D. Wilson, specialist englez în managementul informatiei.

Conceptul de schimbare.

Societatea contemporană a intrat intr-o fază de schimbare accelerată. Se schimbă structurile sociale şi economiile, dar si mentalitaţile, reprezentarile colective, practicile sociale, stilurile de comportament. Nici o generaţie, din orice colţ al lumii, nu mai poate spera să evolueze in cadrul aceloraşi structuri economice si social-psihologice.

Fenomenul schimbării este deosebit de pregnant în ţările din Est şi în cele în curs de dezvoltare. În cele mai multe cazuri sunt atrase etapele pe care le-au parcurs ţările puternic dezvoltate, terenul pierdut se recuprează cu febrilitate. Uneori, acest proces naşte tensiuni, dureri, crize. Dar nu poate fi oprit. El este intrinsec evolutiei societaţii omeneşti.

Oamenii au nevoie de schimbari de mentalitati, competitia le impune noi comportamente, relatiile noi de proprietate determina noi atitudini. Este evidenta o accelerare a schimbarii. In aceste conditii, schimbarea poate fi considerate si ca o dimensiune a perspectivei.

Pe baza acestor constatări, se poate conclude că modificările de mediu petrecute sau anticipate determină o redefinire a strategiilor utilizate de organizaţiitle productive care, la rândul lor, produc schimbări mai mult sau mai puţin radicale în plan organizaţional. Altfel spus, schimbarea organizaţională este impulsionată în principal de necesităţile strategice (adevărate sau presupuse) de menţinere şi dezvoltare a organizării într-un cadru evolutiv sau perturbat. Acest lanţ cauzal nu este, bineînţeles, univoc, deoarece, în dinamică, strategiile organizaţionale pot “contribui” la modificarea sau modelarea anumitor dimensiuni sau la orientarea evoluţiei mediului înconjurător al firmelor.

Economia mondiala, in general, si cea in tranzitie, in special, resimt nevoia schimbarii, aflata sub impulsul influentelor revolutiei tehnice, ale transforamarilor economice, politice si sociale, toate aflandu-se sau fiind determinate in zona interventiilor profesionale. Centrele de decizie sunt intr-o continua miscare, situatiile se complica, se modifica, viteza de reactie este mai mare si raspunsurile birocratice nu mai ajung.

In acest context, managemtul schimbarii reprezinta ansamblul proceselor de prevedere, organizare, decizie, coordonare, antrenare si control-reglare, al masurilor de modificare, transformare, inlocuire, sau completare in forma si continut a firmei cu scopul de imbunatatire a performantei specifice a sistemului vizat.

Abordari istorice şi/sau teoretice

Dintr-un punct de vedere mai academic, cercetările recente încearcă să elaboreze modele explicative ale schimbării organizaţionale realizând analiza cauzelor şi efectelor acesteia într-o perspectivă teoretică şi/sau istorică globală. Se poate sublinia îndeosebi importanţa lucrărilor de natură istorică iniţiate de A. Chandler sau importanţa curentului evoluţionist modern, un punct de plecare în lucrarea lui R Nelson si S. Winter, C. Mernard, prin abordări şi perspective foarte variate, dinamica organizărilor a fost foarte pe larg abordată de econimiştii organizărilor.

Prezenta contribuţie pleacă de la o constatare ce relationează caracterul “actual” al temei schimbării organizaţionale, şi arată că dincolo de simplul efect al modei, schimbarea organizaţională constituie o axă privilegiată constantă a analizei economiilor moderne, de mai bine de un secol. De fapt, fără a ne întoarce la marile curente ale gândirii economice şi socilogice din secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea, analiza schimbării organizaţionale a fost generos abordată de o întreagă serie de teoreticieni şi observatori (şi uneori practicieni) ai întreprinderii şi mutaţiilor capitalismului modern de sfîârşitul secolului trecut, cum ar fi Şcoala instituţionalistă de la Harvard şi de la Şcoala istorică germană.

Preview document

Cultură Antreprenorială - Pagina 1
Cultură Antreprenorială - Pagina 2
Cultură Antreprenorială - Pagina 3
Cultură Antreprenorială - Pagina 4
Cultură Antreprenorială - Pagina 5
Cultură Antreprenorială - Pagina 6
Cultură Antreprenorială - Pagina 7
Cultură Antreprenorială - Pagina 8
Cultură Antreprenorială - Pagina 9
Cultură Antreprenorială - Pagina 10
Cultură Antreprenorială - Pagina 11
Cultură Antreprenorială - Pagina 12
Cultură Antreprenorială - Pagina 13
Cultură Antreprenorială - Pagina 14
Cultură Antreprenorială - Pagina 15
Cultură Antreprenorială - Pagina 16
Cultură Antreprenorială - Pagina 17
Cultură Antreprenorială - Pagina 18
Cultură Antreprenorială - Pagina 19
Cultură Antreprenorială - Pagina 20
Cultură Antreprenorială - Pagina 21
Cultură Antreprenorială - Pagina 22
Cultură Antreprenorială - Pagina 23
Cultură Antreprenorială - Pagina 24
Cultură Antreprenorială - Pagina 25
Cultură Antreprenorială - Pagina 26
Cultură Antreprenorială - Pagina 27
Cultură Antreprenorială - Pagina 28
Cultură Antreprenorială - Pagina 29
Cultură Antreprenorială - Pagina 30
Cultură Antreprenorială - Pagina 31
Cultură Antreprenorială - Pagina 32
Cultură Antreprenorială - Pagina 33
Cultură Antreprenorială - Pagina 34
Cultură Antreprenorială - Pagina 35
Cultură Antreprenorială - Pagina 36
Cultură Antreprenorială - Pagina 37
Cultură Antreprenorială - Pagina 38
Cultură Antreprenorială - Pagina 39
Cultură Antreprenorială - Pagina 40
Cultură Antreprenorială - Pagina 41
Cultură Antreprenorială - Pagina 42
Cultură Antreprenorială - Pagina 43
Cultură Antreprenorială - Pagina 44
Cultură Antreprenorială - Pagina 45
Cultură Antreprenorială - Pagina 46
Cultură Antreprenorială - Pagina 47
Cultură Antreprenorială - Pagina 48
Cultură Antreprenorială - Pagina 49
Cultură Antreprenorială - Pagina 50
Cultură Antreprenorială - Pagina 51
Cultură Antreprenorială - Pagina 52
Cultură Antreprenorială - Pagina 53
Cultură Antreprenorială - Pagina 54
Cultură Antreprenorială - Pagina 55
Cultură Antreprenorială - Pagina 56
Cultură Antreprenorială - Pagina 57
Cultură Antreprenorială - Pagina 58
Cultură Antreprenorială - Pagina 59
Cultură Antreprenorială - Pagina 60
Cultură Antreprenorială - Pagina 61
Cultură Antreprenorială - Pagina 62
Cultură Antreprenorială - Pagina 63
Cultură Antreprenorială - Pagina 64
Cultură Antreprenorială - Pagina 65
Cultură Antreprenorială - Pagina 66
Cultură Antreprenorială - Pagina 67
Cultură Antreprenorială - Pagina 68
Cultură Antreprenorială - Pagina 69
Cultură Antreprenorială - Pagina 70
Cultură Antreprenorială - Pagina 71
Cultură Antreprenorială - Pagina 72
Cultură Antreprenorială - Pagina 73
Cultură Antreprenorială - Pagina 74
Cultură Antreprenorială - Pagina 75
Cultură Antreprenorială - Pagina 76
Cultură Antreprenorială - Pagina 77
Cultură Antreprenorială - Pagina 78
Cultură Antreprenorială - Pagina 79
Cultură Antreprenorială - Pagina 80
Cultură Antreprenorială - Pagina 81
Cultură Antreprenorială - Pagina 82
Cultură Antreprenorială - Pagina 83
Cultură Antreprenorială - Pagina 84
Cultură Antreprenorială - Pagina 85
Cultură Antreprenorială - Pagina 86
Cultură Antreprenorială - Pagina 87
Cultură Antreprenorială - Pagina 88
Cultură Antreprenorială - Pagina 89
Cultură Antreprenorială - Pagina 90
Cultură Antreprenorială - Pagina 91
Cultură Antreprenorială - Pagina 92
Cultură Antreprenorială - Pagina 93
Cultură Antreprenorială - Pagina 94
Cultură Antreprenorială - Pagina 95
Cultură Antreprenorială - Pagina 96
Cultură Antreprenorială - Pagina 97
Cultură Antreprenorială - Pagina 98
Cultură Antreprenorială - Pagina 99
Cultură Antreprenorială - Pagina 100
Cultură Antreprenorială - Pagina 101
Cultură Antreprenorială - Pagina 102

Conținut arhivă zip

  • Cultura Antreprenoriala
    • crs 1. Schimbarea in lumea contemporana.doc
    • Crs 2. CULTUR. ANTREPRENORIAL.baza teoretica.doc
    • Crs 3. Conceptul de firm in economia de piata.doc
    • Crs 4 Metode si Tehnici de Analiza Mediului de Operare.doc
    • Crs 5. Plan de Afaceri - Intocmirea planului de afacere si a studiului de fezabilitate word.doc
    • Crs. 7 Finanatarea Afacerii.doc
    • Crs 2. CULTURA ANTREPRENORIAL baza teoretica.doc
    • Crs 4 Metode si Tehnici de Analiza Mediului de Operare si.doc

Alții au mai descărcat și

Considerații generale privind administrația publică

Conceptii privind notiunea de stat si administratie publica Acceptiunile termenului de stat sunt foarte diverse, in functie de autori si de...

Managementul Administrației la Nivel Județean

Probleme fundamentale ale activitatii organelor administratiei locale 1. Notiuni introductive Romania este stat de drept, a carui organizare si...

Managementul Administrației la Nivel Național

Rolul Preşedintelui Preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei nationale, al unităţii şi al integrităţii...

Considerații generale asupra evoluției legislației contenciosului administrativ în România

Evolutia istorica a contenciosului administrativ roman Contenciosul nostru administrativ a cunoscut mai multe perioade determinate de schimbari...

Guvernare electronică

1 Introducere. Definiţie, scop şi trăsături Una dintre cele mai frecvente întrebări referitoare la e-guvernare este „Ce este?”. Pentru că...

Dezvoltare regională durabilă

Se pune problema : - Să lăsăm lucrurile “să meargă” <<natural>> ? ( în speranţa că situaţia se va schimba în bine SAU Să intervenim ? Mai exact...

Întreprindere simulată

1. MANAGERUL IN LUMEA CONTEMPORANA 1.1. A deveni manager Originile cuvantului manager sunt inca disputate1. O orchestra, o companie teatrala, o...

Aplicarea Principiilor și Normelor Etice în Sectorul Public

Ce este un Cod de conduită a angajaţilor din serviciul public? Cod de conduită - totalitate a valorilor, principiilor şi normelor de conduită...

Te-ar putea interesa și

Politicile Durabile de Mediu ale Petrom

CAPITOLUL 1 Principiile dezvoltarii durabile. Identificarea aspectelor determinante pentru zona transfrontaliera Dolj-Vidin Ce se intelege prin...

Cultura antreprenorială și dezvoltarea economică

1. Corelatia dintre conceptul de cultura antreprenoriala si dezvoltarea economica Antreprenoriatul înseamnă capacitatea de a crea şi conduce o...

Cultura antreprenorială

INTRODUCERE: Antreprenoriatul este o sursă de inovare şi schimbare, şi ca atare stimulează creşterea productivităţii şi a competitivităţii...

Proiect educațional - Scoala antreprenorială

„O șansă pentru viitorul tău” este un proiect educațional al Liceului Tehnologic Ioniță G. Andron, din Negrești-Oaș, in parteneriat cu Liceul...

Instituții publice și antreprenoriat inovativ - direcții și planuri de acțiune în Județul Teleorman

INTRODUCERE Antreprenoriatul a început să fie recunoscut în timpul monarhului francez Ludovic al XIV-lea care obișnuia să afirme că „burghezii și...

Antreprenor feminin

ARGUMENT Motivul alegerii acestei teme este acela de a promova antreprenoriatul prin evidențierea antreprenoriatului feminin românesc. Acest...

Cultura antreprenorială

1. Corelatia dintre Conceptul de cultura antreprenoriala si dezvoltarea economica Cu totii stim ca exista o corelatie intre cultura...

Proiectarea și managementul programelor educaționale

A. Denumirea proiectului: "Viitorii antreprenori: Formarea spiritului antreprenorial la elevi" a) Slogan: "Elevii de azi, antreprenorii de...

Ai nevoie de altceva?