Cursuri științe administrative

Curs
8/10 (1 vot)
Conține 9 fișiere: doc
Pagini : 208 în total
Cuvinte : 90080
Mărime: 300.65KB (arhivat)
Publicat de: Nechifor Voicu
Puncte necesare: 0

Extras din curs

Curs 1

Stiinta administratiei. Notiuni introductive (I)

1. Notiune si terminologie

2. Obiectul stiintei administratiei

3. Continutul stiintei administratiei

1. Notiune si terminologie

Noţiunea de administraţie publică este definita in primul rand de căre ştiinţa administraţiei, dar si de alte discipline conexe, cu care are legătură directă, cum ar fi şi ştiinţa dreptului administrativ.

În literatura de specialitate, în mod frecvent întâlnim noţiuni ca: administraţia de stat, administraţie, activitate executivă şi, mai nou, administraţie publică, uneori cu înţelesuri diferite, alteori punându-se semnul egalităţii între unele dintre acestea.

Noţiunea de "administraţie" desemnează unele compartimente organizatorice din structura unei unităţi sau organ, ori activităţi ale acestora care nu au caracter productiv.

Unii autori, utilizând noţiunea de "administraţie de stat" arată că prin aceasta se înţelege un „sistem de organe ale statului" sau o anumită formă fundamentală de activitate a statului, respectiv, „activitatea administrativă". Trebuie precizat că noţiunile de "activitate administrativă" şi "organe administrative" pot fi desemnate şi prin termenii "activitate executivă", respectiv "organe executive", noţiunile "administrativ" şi "executiv" fiind folosiţi alternativ, cu sens identic.

Alţi autori fac distincţie netă între "administraţia de stat" şi "activitatea executivă". Acestia definesc administraţia de stat ca "activitatea ce se desfăşoară pentru îndeplinirea în mod practic şi concret a funcţiilor statului şi a sarcinilor organelor administrative de stat". În acest înţeles larg, aceşti autori deosebesc administraţia de stat, de activitatea executivă, care se îndeplineşte de catre organele executive, iar studierea ei formează obiectul ştiinţei administraţiei de stat, pe când activitatea executivă este reglementată de norme de drept administrativ.

Administraţia publică, ca modalitate de realizare a puterii executive, are în centrul preocupărilor sale gestionarea interesului public, asigurarea fucţionării regulate şi continue a serviciilor publice.

În orice compartiment al vieţii sociale, procesul complex al administrării -administraţia - constă într-o activitate ratională şi eflcientă de utilizare a resurselor umane, materiale şi fmanciare în scopul obţinerii unor rezultate maxime cu eforturi minime.

Societatea cunoaşte un proces continuu de diversificare şi multiplicare a serviciilor administrative, care impune necontenite îmbunătăţiri şi perfecţionări în structura şi activitatea administraţiei prin utilizarea unor metode şi tehnici moderne.

Doctrina consideră că în conţinutul complex al administraţiei se cuprind imperativele: a prevedea, a organiza, a conduce, a coordona, a controla.

Noţiunea de administraţie este mai largă decât aceea de administraţie publică, ea cuprinzând şi administraţia particulară.

Ca orice activitate umană, atât administraţia publică, cât şi cea particulară, urmăresc un scop utilizând anumite mijloace. Există diferenţe esenţiale între cele două forme de administraţie, atât sub aspectul finalităţii, cât şi sub cel al resurselor folosite.

Administraţia publică, spre deosebire de administraţia privată, urmăreşte satisfacerea interesului public, a utilităţii publice, în mod dezinteresat, prin realizarea de servicii publice.

Termenul "administrativ" este de origine latină şi înseamnă a servi la ceva, a servi pe cineva. Administraţia publică, prin natura ei, are menirea de a servi interesul public, de a fi un serviciu public pus la dispoziţia societăţii şi a cetăţenilor.

O problemă deosebit de importantă, cu soluţii diverse date de către doctrina, o reprezintă raportul dintre administraţia publică şi stat. Puterea constituită în stat îndeplineşte trei funcţii esenţiale: legislativă, executivă şi judecătorească.

Administraţia publică este o activitate strâns legată de puterea executivă, în doctrina tradiţională franceză ea fiind definită ca acţiune a puterii executive prin procedee de putere publică.

Statul, ca formă de organizare socială işi constituie un sistem de instituţii politice care îi permit să comande, să guverneze. Institutiilor politice le sunt subordonate instituţiile administrative care realizează deciziile instituţiilor publice.

Aşadar, administraţia publică este exercitată de puterea executivă în regim de putere publică, fiind o modalitate de realizare a funcţiunii executive a statului, dar nu singura, executivul exercitând şi alte raporturi cu organe constituţionale ale statului.

Noţiunea de administraţie publică este susceptibilă a căpăta două sensuri: unul material şi altul formal.

În sens material administraţia publică reprezintă o activitate de organizare a executării şi de executare în concret a legii, realizată prin acţiuni cu caracter de prestaţie.

Administraţia publică, în sens material, nu se poate reduce la activităţi executive de dispoziţie, de prescripţie, ci ea constă în diferite prestări realizate pe baza şi în executarea legii, pentru îndeplinirea interesului general prin asigurarea de servicii publice.

În sens formal, administraţia publică poate fi înţeleasă ca un sistem de organe cuprinzând diverse structuri administrative, care realizează activitatea de organizare a executării şi de executare în concret a legii.

Administraţia publică se realizează printr-o multitudine de forme organizatorice, care alcătuiesc sistemul acesteia. Puterea executivă este cea care asigură conducerea şi controlul întregului sistem al administraţiei publice. Satisfacerea intereselor generale ale comunităţii naţionale nu poate fi încredinţată decât administraţiei statale.

În acelaşi timp, regimul centralizării coexistă cu regimul descentralizării administrative, care permite colectivităţilor locale să se autoadministreze.

Descentralizarea este acel sistem potrivit căruia administrarea intereselor locale -comunale, orăşeneşti, judeţene - se realizează de către autorităţile liber alese de către cetăţenii colectivităţii respective, sub supravegherea statului.

Autonomia locală, privită ca un fenomen pur administrativ, nu apare decât ca o ultimă treaptă de dezvoltare a descentralizării administrative; în esenţă, aceasta reprezintă transferarea unor competenţe administrative de la nivelul central către diverse organe sau autorităţi administrative care funcţionează autonom în unităţile administrativ-teritoriale fiind alese de către colectivităţile locale respective.

Activitatea autorităţilor locale se află sub controlul de legalitate al statului, prin agenţii puterii executive deconcentraţi la nivelul judeţelor - prefecţii.

Administraţia publică presupune utilizarea, în regim de drept public, a unor resurse - umane, materiale si financiare - pentru satisfacerea interesului general.

Preview document

Cursuri științe administrative - Pagina 1
Cursuri științe administrative - Pagina 2
Cursuri științe administrative - Pagina 3
Cursuri științe administrative - Pagina 4
Cursuri științe administrative - Pagina 5
Cursuri științe administrative - Pagina 6
Cursuri științe administrative - Pagina 7
Cursuri științe administrative - Pagina 8
Cursuri științe administrative - Pagina 9
Cursuri științe administrative - Pagina 10
Cursuri științe administrative - Pagina 11
Cursuri științe administrative - Pagina 12
Cursuri științe administrative - Pagina 13
Cursuri științe administrative - Pagina 14
Cursuri științe administrative - Pagina 15
Cursuri științe administrative - Pagina 16
Cursuri științe administrative - Pagina 17
Cursuri științe administrative - Pagina 18
Cursuri științe administrative - Pagina 19
Cursuri științe administrative - Pagina 20
Cursuri științe administrative - Pagina 21
Cursuri științe administrative - Pagina 22
Cursuri științe administrative - Pagina 23
Cursuri științe administrative - Pagina 24
Cursuri științe administrative - Pagina 25
Cursuri științe administrative - Pagina 26
Cursuri științe administrative - Pagina 27
Cursuri științe administrative - Pagina 28
Cursuri științe administrative - Pagina 29
Cursuri științe administrative - Pagina 30
Cursuri științe administrative - Pagina 31
Cursuri științe administrative - Pagina 32
Cursuri științe administrative - Pagina 33
Cursuri științe administrative - Pagina 34
Cursuri științe administrative - Pagina 35
Cursuri științe administrative - Pagina 36
Cursuri științe administrative - Pagina 37
Cursuri științe administrative - Pagina 38
Cursuri științe administrative - Pagina 39
Cursuri științe administrative - Pagina 40
Cursuri științe administrative - Pagina 41
Cursuri științe administrative - Pagina 42
Cursuri științe administrative - Pagina 43
Cursuri științe administrative - Pagina 44
Cursuri științe administrative - Pagina 45
Cursuri științe administrative - Pagina 46
Cursuri științe administrative - Pagina 47
Cursuri științe administrative - Pagina 48
Cursuri științe administrative - Pagina 49
Cursuri științe administrative - Pagina 50
Cursuri științe administrative - Pagina 51
Cursuri științe administrative - Pagina 52
Cursuri științe administrative - Pagina 53
Cursuri științe administrative - Pagina 54
Cursuri științe administrative - Pagina 55
Cursuri științe administrative - Pagina 56
Cursuri științe administrative - Pagina 57
Cursuri științe administrative - Pagina 58
Cursuri științe administrative - Pagina 59
Cursuri științe administrative - Pagina 60
Cursuri științe administrative - Pagina 61
Cursuri științe administrative - Pagina 62
Cursuri științe administrative - Pagina 63
Cursuri științe administrative - Pagina 64
Cursuri științe administrative - Pagina 65
Cursuri științe administrative - Pagina 66
Cursuri științe administrative - Pagina 67
Cursuri științe administrative - Pagina 68
Cursuri științe administrative - Pagina 69
Cursuri științe administrative - Pagina 70
Cursuri științe administrative - Pagina 71
Cursuri științe administrative - Pagina 72
Cursuri științe administrative - Pagina 73
Cursuri științe administrative - Pagina 74
Cursuri științe administrative - Pagina 75
Cursuri științe administrative - Pagina 76
Cursuri științe administrative - Pagina 77
Cursuri științe administrative - Pagina 78
Cursuri științe administrative - Pagina 79
Cursuri științe administrative - Pagina 80
Cursuri științe administrative - Pagina 81
Cursuri științe administrative - Pagina 82
Cursuri științe administrative - Pagina 83
Cursuri științe administrative - Pagina 84
Cursuri științe administrative - Pagina 85
Cursuri științe administrative - Pagina 86
Cursuri științe administrative - Pagina 87
Cursuri științe administrative - Pagina 88
Cursuri științe administrative - Pagina 89
Cursuri științe administrative - Pagina 90
Cursuri științe administrative - Pagina 91
Cursuri științe administrative - Pagina 92
Cursuri științe administrative - Pagina 93
Cursuri științe administrative - Pagina 94
Cursuri științe administrative - Pagina 95
Cursuri științe administrative - Pagina 96
Cursuri științe administrative - Pagina 97
Cursuri științe administrative - Pagina 98
Cursuri științe administrative - Pagina 99
Cursuri științe administrative - Pagina 100
Cursuri științe administrative - Pagina 101
Cursuri științe administrative - Pagina 102
Cursuri științe administrative - Pagina 103
Cursuri științe administrative - Pagina 104
Cursuri științe administrative - Pagina 105
Cursuri științe administrative - Pagina 106
Cursuri științe administrative - Pagina 107
Cursuri științe administrative - Pagina 108
Cursuri științe administrative - Pagina 109
Cursuri științe administrative - Pagina 110
Cursuri științe administrative - Pagina 111
Cursuri științe administrative - Pagina 112
Cursuri științe administrative - Pagina 113
Cursuri științe administrative - Pagina 114
Cursuri științe administrative - Pagina 115
Cursuri științe administrative - Pagina 116
Cursuri științe administrative - Pagina 117
Cursuri științe administrative - Pagina 118
Cursuri științe administrative - Pagina 119
Cursuri științe administrative - Pagina 120
Cursuri științe administrative - Pagina 121
Cursuri științe administrative - Pagina 122
Cursuri științe administrative - Pagina 123
Cursuri științe administrative - Pagina 124
Cursuri științe administrative - Pagina 125
Cursuri științe administrative - Pagina 126
Cursuri științe administrative - Pagina 127
Cursuri științe administrative - Pagina 128
Cursuri științe administrative - Pagina 129
Cursuri științe administrative - Pagina 130
Cursuri științe administrative - Pagina 131
Cursuri științe administrative - Pagina 132
Cursuri științe administrative - Pagina 133
Cursuri științe administrative - Pagina 134
Cursuri științe administrative - Pagina 135
Cursuri științe administrative - Pagina 136
Cursuri științe administrative - Pagina 137
Cursuri științe administrative - Pagina 138
Cursuri științe administrative - Pagina 139
Cursuri științe administrative - Pagina 140
Cursuri științe administrative - Pagina 141
Cursuri științe administrative - Pagina 142
Cursuri științe administrative - Pagina 143
Cursuri științe administrative - Pagina 144
Cursuri științe administrative - Pagina 145
Cursuri științe administrative - Pagina 146
Cursuri științe administrative - Pagina 147
Cursuri științe administrative - Pagina 148
Cursuri științe administrative - Pagina 149
Cursuri științe administrative - Pagina 150
Cursuri științe administrative - Pagina 151
Cursuri științe administrative - Pagina 152
Cursuri științe administrative - Pagina 153
Cursuri științe administrative - Pagina 154
Cursuri științe administrative - Pagina 155
Cursuri științe administrative - Pagina 156
Cursuri științe administrative - Pagina 157
Cursuri științe administrative - Pagina 158
Cursuri științe administrative - Pagina 159
Cursuri științe administrative - Pagina 160
Cursuri științe administrative - Pagina 161
Cursuri științe administrative - Pagina 162
Cursuri științe administrative - Pagina 163
Cursuri științe administrative - Pagina 164
Cursuri științe administrative - Pagina 165
Cursuri științe administrative - Pagina 166
Cursuri științe administrative - Pagina 167
Cursuri științe administrative - Pagina 168
Cursuri științe administrative - Pagina 169
Cursuri științe administrative - Pagina 170
Cursuri științe administrative - Pagina 171
Cursuri științe administrative - Pagina 172
Cursuri științe administrative - Pagina 173
Cursuri științe administrative - Pagina 174
Cursuri științe administrative - Pagina 175
Cursuri științe administrative - Pagina 176
Cursuri științe administrative - Pagina 177
Cursuri științe administrative - Pagina 178
Cursuri științe administrative - Pagina 179
Cursuri științe administrative - Pagina 180
Cursuri științe administrative - Pagina 181
Cursuri științe administrative - Pagina 182
Cursuri științe administrative - Pagina 183
Cursuri științe administrative - Pagina 184
Cursuri științe administrative - Pagina 185
Cursuri științe administrative - Pagina 186
Cursuri științe administrative - Pagina 187
Cursuri științe administrative - Pagina 188
Cursuri științe administrative - Pagina 189
Cursuri științe administrative - Pagina 190
Cursuri științe administrative - Pagina 191
Cursuri științe administrative - Pagina 192
Cursuri științe administrative - Pagina 193
Cursuri științe administrative - Pagina 194
Cursuri științe administrative - Pagina 195
Cursuri științe administrative - Pagina 196
Cursuri științe administrative - Pagina 197
Cursuri științe administrative - Pagina 198
Cursuri științe administrative - Pagina 199
Cursuri științe administrative - Pagina 200
Cursuri științe administrative - Pagina 201
Cursuri științe administrative - Pagina 202
Cursuri științe administrative - Pagina 203
Cursuri științe administrative - Pagina 204
Cursuri științe administrative - Pagina 205
Cursuri științe administrative - Pagina 206
Cursuri științe administrative - Pagina 207
Cursuri științe administrative - Pagina 208

Conținut arhivă zip

  • 1_2_St adm_curs 1_2.doc
  • 11_Controlul administrativ.doc
  • 12_Contenciosul administrativ.doc
  • 3_st adm_3_metode si principii.doc
  • 4_curs 4_mediu si sarcini.doc
  • 5_St adm_curs_5_structuri.doc
  • 6_Resursele in administratia publ.doc
  • 7_8_Formele fundam.doc
  • 9_10_Instrum concrete de realizare a AP.doc

Alții au mai descărcat și

Știința Administrației

sa cunoasca continutul notiunii de administratie publica prin prisma acceptiunilor date în literatura de specialitate; Obiective cognitive: O1 -...

Considerații generale privind administrația publică

Conceptii privind notiunea de stat si administratie publica Acceptiunile termenului de stat sunt foarte diverse, in functie de autori si de...

Managementul Administrației la Nivel Județean

Probleme fundamentale ale activitatii organelor administratiei locale 1. Notiuni introductive Romania este stat de drept, a carui organizare si...

Managementul Administrației la Nivel Național

Rolul Preşedintelui Preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei nationale, al unităţii şi al integrităţii...

Considerații generale asupra evoluției legislației contenciosului administrativ în România

Evolutia istorica a contenciosului administrativ roman Contenciosul nostru administrativ a cunoscut mai multe perioade determinate de schimbari...

Guvernare electronică

1 Introducere. Definiţie, scop şi trăsături Una dintre cele mai frecvente întrebări referitoare la e-guvernare este „Ce este?”. Pentru că...

Știința Administrației

CAPITOLUL I SEPARAȚIA PUTERILOR – PRINCIPIUL FUNDAMENTAL DE ORGANIZARE ȘI FUNCȚIONARE A STATULUI DE DREPT 1.Apariția și evoluția principiului...

Aplicarea Principiilor și Normelor Etice în Sectorul Public

Ce este un Cod de conduită a angajaţilor din serviciul public? Cod de conduită - totalitate a valorilor, principiilor şi normelor de conduită...

Te-ar putea interesa și

Guvernul României și atribuțiile sale

Guvernul şi atribuţiile sale 1. Introducere 1.1. Istoricul reglementării instituţiei Regulamentele Organice nu au reprezentat prima consti¬tuţie...

Studiul privind formarea profesională a specialiștilor în administrația publică

INTRODUCERE Integrarea României în Uniunea Europeana înseamna pe lânga armonizarea legislativa si o preluare a valorilor si mentalitatilor...

Importanța izvoarelor dreptului administrativ în sistemul juridic actual românesc

INTRODUCERE Literatura juridică interbelica și mai ales postbelică a fost preocupată de fundamentarea particularităților a ceea ce se numește cel...

Program de Monitorizare a Climatului Etic la Autoritatea Națională Pentru Protecția Consumatorilor

1.Introducere Etica în organizaţie Etica este acea ramură a filozofiei, care se intreabă cum ar trebui să ne comportăm în relaţiile cu ceilalţi,...

Guvernul României și cabinetul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord

Am ales ca temă, pentru lucrarea de licenţă “Guvernul României şi Cabinetul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord” fiind abordată în...

Perfecționarea managerilor

PERFECTIONAREA PROFESIONALA A MANAGERILOR Perfectionarea managerilor ca manageri devine o practica tot mai des intalnita,peste tot in lume.Se...

Managementul Strategic

Introducere Acest plan de afaceri s-a elaborat cu scopul de a evalua viabilitatea unei idei de afaceri și anume, deschiderea unei curatatorii...

Modele de analiză - administrația publică

1.Modelul liberal clasic “Potrivit conceptiei ce sta la baza modelului liberal,sectorul public este pus in relatie de competitie cu sectorul...

Ai nevoie de altceva?