Decizia Administrativa

Imagine preview
(9/10 din 6 voturi)

Acest curs prezinta Decizia Administrativa.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 50 de pagini .

Profesor: Ivan Vasile Ivanoff

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Stiinta Administratiei

Extras din document

Capitolul I

NATURA DECIZIEI ADMINISTRATIVE

Decizia, în general, este un element indispensabil al coeziunii si al duratei oricarei activitati umane.

Mai bine?

Definitiva astfel, decizia, în general cuprinde doua principale elemente : întelegerea si vointa. Înainte de a cerceta aceste elemente ale deciziei se impun câteva precizari.

Trebuie observat mai întai ca decizia nu este numai elementul unei actiuni, ci ea însasi o actiune, un act uman. Asa, de exemplu, decizia primarului de a sanctiona o contraventie este o actiune a unor oameni.

Spre deosebire însa de executare decizia nu implica acte materiale. Cu toate acestea, decizia presupune o veritabila forta care actioneaza, nu este o simpla virtualitate. Acest lucru se poate observa deosebit de clar din consecintele violarii unei decizii.

Nerespectarea unei decizii luate de un organ ala administratiei publice trage dupa sine o suita de actiuni care se pot aplica celor care o nesocotesc. Asadar, decizia este un act , o actiune umana. Care este scopul acestui act?

În actiunile lor oamenii se vad pusi în situatia de a distinge scopurile pe care le urmaresc si mijloacele pe care le vor folosi pentru atingerea acestor scopuri . De remarcat este faptul ca numarul si varietatea actiunilor umane este în permanenta crestere, dezvoltandu-se totodata si numaul scopuilor urmarite de om, dar si acela al mijloacelor disponibile pentru realizarea acestor scopuri. Sunt oare toate scopurile urmarite de om realizabile si toate mijloacele utilizabile?În multe cazuri acest lucru nu ste posibil. Din aceasta cauza omul trebuie sa procedeze la o alegere, sa faca ceea ce se cheama o optiune. Alegerea aceasta este obiectul deciziei umane. A opera o alegere de scopuri si mijloace, iata ce urmareste decizia umana.

Decizia însa trebuie sa fie deosebita de speculatia intelectuala, deoarece, atata vreme cît stadiul analizei, al judecatii nu a fost depasit, atîta vreme cat alegerea posibilitatilor de actiune nu a fost operta, nu exista înca decizie.

Asadar, decizia apare ca ctul sau actiunea omului prin care se opereaza alegerea între diferitele posibilitati de actiune.

De aceea, se poate spune ca cine nu are de ales nu decide, actiunea sa fiind pur si simplu o executare.

Alegerea care se opereaza în actul deciziei implica folosirea unor criterii. Criteriile respective nu sunt fixe. Ele evolueaza de la o epoca la alta, de la o orâduire sociala la alta, în functie de conditiile materiale de existenta ale oamenilor, de ideologie, de conceptiile lor si de gândirea lor. Ideologia dominanta într-o societate data propaga anumite scopuri si condamna altele, admite sau respinge mijloacele. Când aceste conceptii urmeaza sa se transforme în norme juridice, ele orienteaza alegerea si limiteaza posibilitatile. Astfel se fixeaza un anumit cadru cu un contur mai ferm sau mai flexibil în care actioneaza optiunile oamenilor.

Fisiere in arhiva (1):

  • Decizia Administrativa.doc

Alte informatii

CURS - STIINTA ADMINISTRATIEI UNIVERSITATEA VALAHIA TARGOVISTE FACULTATEA DE STIINTE JURIDICE SOCIALE SI POLITICE