Drept Administrativ

Curs
5.7/10 (3 voturi)
Conține 14 fișiere: doc
Pagini : 40 în total
Cuvinte : 17876
Mărime: 114.89KB (arhivat)
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Luminita Petrescu

Extras din curs

Notiunea de drept

Drept obiectiv. Drept subiectiv. Drept pozitiv

Intelesul termenului de drept poate fi privit din punct de vedere filosofic sau juridic. Filosofic, termenul reflecta o anumita stare de echitate, de dreptate si are legatura cu valorile morale. Inca din Antichitate, filosofi precum Aristotel, Platon, Toma D ‘Aquino au fost preocupati de sensul termenului de drept. Putem spune ca in sens filosofic, prin drept intelegem indatorirea de a da sau de a recunoaste fiecaruia ceea ce ii apartine sau i se cuvine. In limbaj juridic trebuie sa facem distinctia intre drept obiectiv si drept subiectiv.

Dreptul obiectiv cuprinde totalitatea normelor de drept care reglementeaza viata sociala, conduita de buna voie a membrilor colectivitatii, iar in cazul in care acestia refuza, se apeleaza la forta de constrangere a statului. Distinctia dintre drept obiectiv si drept subiectiv consta in aceea ca drepturile subiective sunt purtatoare ale vointei subiectilor rapoartelor de drept, in timp ce in cazul dreptului obiectiv vointa subiectului este subsumata vointei colectivitatii.

Prin drept pozitiv se intelege totalitatea normelor de drept aflate in vigoare la un anumit moment dat, pe teritoriul unui stat.

In dreptul englez, dreptul obiectiv este cunoscut sub denumirea de «law», iar drepturile subiective sunt cunoscute ca «rights». Drepturile subiective sunt acele drepturi pe care un subiect de drept le are in cadrul unui raport juridic, care reglementeaza relatiile cu un alt subiect de drept.

Dreptul reprezinta obiect de studiu al stiintei dreptului. Stiinta dreptului este cea mai generalizata forma de exprimare si de studiu a cunostintelor in drept. De aceea, exista ramuri ale stiintei dreptului care au ca obiect ramuri ale dreptului.

De exemplu : 1. stiinta dreptului civil, care are ca obiect studiul dreptului civil.

2. stiinta dreptului privat care are ca obiect de studiu relatiile sociale si normele de drept, care reglementeaza raporturile dintre particulari (persoana fizica sau juridica).

Cea mai cunoscuta clasificare a normelor de drept apartine juristilor romani, care au aratat ca normele de drept pot fi clasificate in norme de drept public si norme de drept privat, in functie de prezenta sau absenta exponentului puterii publice in cadrul acestora.

Vorbim de norme de drept public atunci cand ne referim la dreptul constitutional, dreptul administrativ, dreptul penal, dreptul international, dreptul public, dreptul financiar, dreptul procesual civil, dreptul procesual penal.

Vorbim despre norme de drept privat atunci cand vorbim de exemplu de drept civil, drept comercial, drept maritim, drept international privat, dreptul proprietatii intelectuale.

Istoria aparitiei dreptului administrativ

Ramura dreptului administrativ este una din cele mai tinere. A aparut si s-a consolidat odata cu formarea statului modern, fiind legata in mare masura de perioada imediat urmatoare Revolutiei franceze (1789).

Dreptul administrativ s-a format ca urmare a cresterii rolului statului si a necesitatii interventiei puterii publice in relatiile sociale.

In Romania, aparitia dreptului administrativ s-a facut prin adoptarea regulamentelor organice (1831-1832). Putem vorbi de existenta unui cod administrativ, elaborat in 1855 sub domnia lui Ghica si anterior aparitiei si dezvoltarii statale a existat administratia publica, dar activitatea desfasurata de aceasta nu putea fi caracterizata ca apartinand dreptului administrativ, cel care formeaza obiectul de studiu al stiintei dreptului administrativ. Chiar si in vremea monarhiei absolute, monarhul detinea in mana sa toate cele trei puteri ale statului (judecatoreasca, legislativa, executiva).

Montesquien a fost primul teoretician care a definit, in termeni apropriati intelesului de astazi, principiul separatiei puterilor in stat. Potrivit acestui principiu, cele trei puteri in stat sunt separate, ele exercitandu-se de catre autoritati diferite, dar existand controlul uneia asupra celorlalte (control si nu subordonare).

In Romania, cele trei puteri in stat sunt exercitate dupa cum urmeaza :

- Puterea legiuitoare - Parlament (singurul organ legislativ). Parlamentul este bicameral, in sensul ca este format din Camera Deputatilor si Senat.

- Puterea executiva - este bicefala (la varf ea este deopotriva exercitata de catre Presedinte si Guvern)

- Puterea judecatoresca - Inalta Curte de Casatie si Justitie si de catre instantele judecatoresti inferioare in grad acesteia (Curtile de Apel, Tribunalele, Judecatoriile).

Dreptul administrativ are o serie de trasaturi printre care cele mai importante sunt :

1. Este o ramura tanara de drept, care in Romania s-a cristalizat dupa intrarea in vigoare a regulamentelor organice (1831-1862).

2. Normele dreptului administrativ au o mobilitate mai mare decat normele altor ramuri de drept (de ex : normele dreptului civil, care au fost preluate in buna parte de la romani si de pe vremea lui Napoleon). Motivatia mobilitatii crescute consta in aceea ca relatiile sociale reglementate de catre acestea au o evolutie rapida in timp, modificarile produse in administratia publica impunand reglementari noi.

3. Spre deosebire de dreptul civil, in dreptul administrativ primordial este principiul inegalitatii partilor, in sensul ca intotdeauna subiectul raportului juridic de drept administrativ, care este purtator al puterii publice, va avea o pozitie supraordonata (mai puternica) decat celalalt subiect. Aceeasi situatie exista si in cazul in care raportul juridic de drept administrativ se stabileste intre doua autoritati publice, dintre care una este cea ierarhic superioara. In acest caz, autoritatea ierarhic superioara va avea mai multa drepturi decat cea inferioara.

4. In dreptul administrativ, unele litigii, aparute intre cei care administreaza si administrati sau intre autoritatile publice, pot fi sanctionate de organisme proprii cu activitate administrativ jurisdictionala. Potrivit Constitutiei revizuite, jurisdictiile administrative sunt facultative.

Administratia publica trebuie privita ca o curea de transmisie intre executorul social si vointa politica.

Doctrina - parerile exprimate in scris de catre specialisti cu privire la o anumita problema de drept. Ex : despre istoria dreptului - au scris Popescu, Barsan.

Jurisprudenta – ansamblul hotararilor judecatoresti pronuntate intr-o anumita problema de drept.

Preview document

Drept Administrativ - Pagina 1
Drept Administrativ - Pagina 2
Drept Administrativ - Pagina 3
Drept Administrativ - Pagina 4
Drept Administrativ - Pagina 5
Drept Administrativ - Pagina 6
Drept Administrativ - Pagina 7
Drept Administrativ - Pagina 8
Drept Administrativ - Pagina 9
Drept Administrativ - Pagina 10
Drept Administrativ - Pagina 11
Drept Administrativ - Pagina 12
Drept Administrativ - Pagina 13
Drept Administrativ - Pagina 14
Drept Administrativ - Pagina 15
Drept Administrativ - Pagina 16
Drept Administrativ - Pagina 17
Drept Administrativ - Pagina 18
Drept Administrativ - Pagina 19
Drept Administrativ - Pagina 20
Drept Administrativ - Pagina 21
Drept Administrativ - Pagina 22
Drept Administrativ - Pagina 23
Drept Administrativ - Pagina 24
Drept Administrativ - Pagina 25
Drept Administrativ - Pagina 26
Drept Administrativ - Pagina 27
Drept Administrativ - Pagina 28
Drept Administrativ - Pagina 29
Drept Administrativ - Pagina 30
Drept Administrativ - Pagina 31
Drept Administrativ - Pagina 32
Drept Administrativ - Pagina 33
Drept Administrativ - Pagina 34
Drept Administrativ - Pagina 35
Drept Administrativ - Pagina 36
Drept Administrativ - Pagina 37
Drept Administrativ - Pagina 38
Drept Administrativ - Pagina 39
Drept Administrativ - Pagina 40
Drept Administrativ - Pagina 41
Drept Administrativ - Pagina 42

Conținut arhivă zip

  • Drept Administrativ
    • dr adm 1.doc
    • dr adm 2.doc
    • dr adm 3.doc
    • dr adm 4.doc
    • dr. admin 5(1).doc
    • dr. admin 5.doc
    • dr. admin. 6.doc
    • dr. admin. 7.doc
    • dr. administrativ 9.doc
    • drept admin 10.doc
    • drept administrativ 11.doc
    • drept administrativ 12.doc
    • DREPT ADMINISTRATIV.doc
    • dr_adm_8.doc

Alții au mai descărcat și

Administrație Publică

Administratia publica 1. Sfera de cuprindere a notiunii de administratie publica. 2. Distinctia dintre administratia publica centrala si locala....

Practici Decizionale în Administrația Publică

Capitolul I Decizia – noţiune, caracteristici, tipologie 1.1. Decizia-noţiune Înţelegând că orice ciclu de conducere începe cu stabilirea unui...

Subiecte Sisteme Administrative Comparate

Subiecte Sisteme Administrative Comparate ASE Administratie Publica 2011-01-24 Nr.1 1. Elaborati o analiza comparativa in ceea ce priveste...

Documente Administrative Contemporane

Statul reprezintă principala instituţie politică a societăţii, care exercită puterea suverană, asigurând organizarea şi conducerea societăţii prin...

Deontologia funcționarului public

Statutul : legea 188/’99 ; primul statut 1923,al 2 lea 1940, al 3 lea 1946(a fost abrogat pe fondul aparitiei Codului Muncii in 1949) Definiţie :...

Organizarea unităților administrativ-teritoriale în statele regionale din Uniunea Europeană

1. Concepte 1.1. Concepte privind unitatile administrativ-teritoriale O unitate administrativ-teritoriala este o portiune dintr-o tara sau...

Te-ar putea interesa și

Reglementări Administrative ale Uniunii Europene

Introducere: În Uniunea Europeană, aflată în continuă dezvoltare şi expansiune, administraţia publică europeană şi implicit dreptul administrativ...

Izvoarele Dreptului Administrativ European

INTRODUCERE Voinţa socială generală pentru a deveni obligatorie pentru fiecare membru cât şi pentru intreaga colectivitate umană trebuie exprimată...

Importanța izvoarelor dreptului administrativ în sistemul juridic actual românesc

INTRODUCERE Literatura juridică interbelica și mai ales postbelică a fost preocupată de fundamentarea particularităților a ceea ce se numește cel...

Șeful statului. atribuții și principii de funcționare și organizare a instituției - viziunea românească și europeană

Introducere: Lucrarea de față, propune o analiză aprofundată a instituției șefului de stat atât în țara noastră cât și pe plan European, astfel...

Raportul de Drept Adminstrativ

1. Noţiunea de raport de drept administrativ Acţionând în mediul social, normele de drept administrativ dau naştere la raporturi juridice de drept...

Dreptul aplicabil administrației publice

A-Despre Administratie si Drept in Dacia Administratia de stat, ca fenomen apare o data cu statul. Deci si in statul sclavagist dac,...

Dreptul administrativ în statul de drept

Drept administrativ Definitia dreptului administrativ Dreptul administrativ poate fi definit ca ramura a dreptului public, care reglementeaza...

Izvoarele Dreptului Administrativ

Capitolul I IZVOARELE DREPTULUI ADMINISTRATIV Generalitati Orice societate are nevoie de o ordine, pe care o asigura prin instituirea unor reguli...

Ai nevoie de altceva?