Guvernanță și Politici Economice în Uniunea Europeană

Curs
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 48 în total
Cuvinte : 24812
Mărime: 94.03KB (arhivat)
Publicat de: Marcu Balazs
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Mihăilescu Mariana

Extras din curs

Partea I

Principalele aspecte ale construcţiei Uniunii Europene

Cap. I

INTEGRAREA ECONOMICĂ INTERSTATALĂ – FAZĂ PREMERGĂTOARE A GLOBALIZĂRII. PROCESUL DEVENIRII ACTUALEI UNIUNI EUROPENE

1.Conceptul de integrare economică interstatală

2.Principalele forme ale integrării economice interstatale

3.Principalele etape ale devenirii actualei Uniuni Europene

1. CONCEPTUL DE INTEGRARE ECONOMICĂ INTERSTATALĂ

În Dicţionarul Enciclopedic se consideră că „integrarea economică internaţională este o trăsătură esenţială a economiei mondiale în perioada postbelică, care presupune o cooperare adâncită şi permanentă, convenită şi programată între ţări, de regulă vecine, pe baza unor acorduri sau tratate interguvernamentale, prin care se prevede înfiinţarea unor organizaţii internaţionale cu caracter integraţionist (respectiv un spaţiu economic unificat)”; ea reflectă o treaptă calitativ superioară de adâncire a interdependenţelor economice, ştiinţifice şi tehnice şi a specializărilor între economiile diferitelor ţări.

Integrarea europeană este concepută a se realiza, paşnic, între naţiuni cu guverne democratice, între naţiuni libere. Constituit în cea de-a doua jumătate a secolului al XX-lea, edificiul comunitar european poate să se extindă prin aderarea altor ţări europene care îndeplinesc condiţiile şi prin perfecţionări instituţionale. Ea îşi realizează obiectivele prin planuri concretizate în tratatele comunitare şi în actele de drept ce derivă din aceste tratate.

În domeniul integrării interstatale, Europa Occidentală a oferit întregii lumi un adevărat model cu reguli comune care se îmbină printr-o acţiune concertată a instituţiilor europene.

Pe măsură ce avansează procesul de integrare, economiile statelor membre suferă modificări, ele trebuind să transfere o parte din competenţele naţionale asupra Comunităţii Europene şi să adapteze dreptul lor naţional la dreptul comunitar, pentru a realiza obiectivele pe care şi le-au propus.

Integrarea europeană s-a făcut treptat, fiecare treaptă reprezentând o etapă clar determinată.

Integrarea economică inter-statală a debutat în perioada postbelică, cuprinzând ţări de pe întregul mapamond, atât dezvoltate, cât şi în curs de dezvoltare.

De la o zonă la alta a economiei mondiale există deosebiri în ceea ce priveşte momentul declanşării procesului de integrare, ritmul evoluţiei sale, formele concrete de manifestare şi, mai ales, performanţele obţinute.

Cel de-al doilea război mondial a avut urmări devastatoare. A fost firesc, de aceea, ca după sfârşitul său, să apară o puternică voinţă politică de apropiere între state, de cooperare internaţională. Niciodată, acest proces nu a cunoscut o amploare atât de mare.

Desigur, numai voinţa politică n-ar fi fost suficientă pentru a genera un astfel de fenomen. Cooperarea economică internaţională este şi un rezultat al adâncirii diviziunii mondiale a muncii, a specializării internaţionale şi, pe acest temei, a creşterii interdependenţelor dintre economiile naţionale.

Prima expresie a acestor tendinţe a fost apariţia, în 1945, a Sistemului Naţiunilor Unite, incluzând numeroase instituţii cu vocaţie universală, având la bază cooperarea internaţională.

În Europa, la 16 aprilie 1948, se semnează Convenţia privind crearea „Organizaţiei Europene de Cooperare Economică” (OECE), organizaţie cu caracter consultativ care îşi propunea introducerea unor programe pentru încurajarea cooperării în direcţia liberalizării comerţului şi a unui sistem de plăţi multilateral care să facă posibilă revenirea la libera convertibilitate monetară. Eforturile organizaţiei se concretizează în 1950, odată cu înfiinţarea Uniunii Europene de Plăţi (UEP) şi adoptarea unui Cod al Liberalizării Comerţului pe baza căruia să se realizeze reducerea şi eliminarea restricţiilor cantitative la import între statele membre.

Dar, ce legătură există între tema acestui capitol şi cooperarea internaţională ?

Integrarea economică inter-statală privită ca un proces obiectiv este, înainte de toate, un proces de cooperare internaţională. Din acest punct de vedere organizaţiile integraţioniste inter-statale se aseamănă cu cele din Sistemul Naţiunilor Unite. Ambele tipuri de organizaţii pun la baza activităţii lor principiile dreptului internaţional. Organizaţiile integraţioniste nu au luat naştere prin folosirea forţei sau a ameninţării cu forţa, ci prin liberul consimţământ al statelor interesate*.

Cele două tipuri de organizaţii se bazează pe o cooperare multilaterală instituţionalizată. Instituţiile respective au fost create pentru coordonarea activităţilor desfăşurate pe multiple planuri.

În acelaşi timp, organizaţiile inter-statale integraţioniste se deosebesc de cele din Sistemul Naţiunilor Unite.

Din punctul de vedere al sferei geografice, primele au un caracter regional sau chiar subregional, şi nu universal, cum este cazul în marea majoritate a celor din a doua categorie. O zonă geografică mai restrânsă înseamnă şi o problematică limitată la un număr mai redus de state membre, ceea ce simplifică alegerea unei strategii adecvate de dezvoltare şi oferă şanse mai mari de realizare a unor performanţe notabile.

Atributele instituţiilor specifice celor două tipuri de organizaţii nu sunt identice. Cele din cadrul organizaţiilor integraţioniste, pe lângă dreptul de a încheia Tratate şi Acorduri, au un important rol legislativ şi de control; ele s-au dovedit mai eficiente în traducerea în fapt a obiectivelor fixate şi în auto-perfecţionarea lor. Ritmul şi amploarea transformărilor instituţionale au fost superioare în cadrul organizaţiilor integraţioniste. În consecinţă, structurile acestora au evoluat mai repede, au fost mai dinamice.

O trăsătură distinctivă a organizaţiilor integraţioniste constă în raportul specific dintre statele membre şi instituţiile comunitare pe linie decizională. Astfel, se remarcă tendinţa ca primele să renunţe la o parte din prerogativele lor în favoarea celor din urmă. Acest lucru este liber consimţit şi are drept scop eficientizarea actului de decizie la nivelul organizaţiei.

În fine, specific pentru o organizaţie integraţionistă este şi modul de acceptare a membrilor. În timp ce la ONU orice stat care se angajează să respecte Carta Naţiunilor Unite este primit ca membru, indiferent de nivelul său de dezvoltare, cât de sărac sau cât de bogat ar fi, în cazul unei organizaţii integraţioniste, statele candidate trebuie să îndeplinească anumite standarde prevăzute în ceea ce se cheamă „acquis”-ul comunitar.

Pe baza celor de mai sus, organizaţia economică integraţionistă interstatală ar putea fi definită drept o entitate rezultată dintr-un proces de cooperare multilaterală instituţionalizată, care are drept scop crearea unui spaţiu economic unificat capabil să genereze un efect multiplicator. Raţiunea economică a creării unei organizaţii inter-statale, elementul său de atracţie cel mai important, constă în faptul că performanţele obţinute în cadrul organizaţiei sunt superioare sumei rezultatelor realizate de fiecare ţară în parte, înainte de aderare.

O astfel de organizaţie presupune:

- existenţa unor interese comune şi, pe baza lor, a liberului consimţământ al părţilor;

- o stare de adecvare a economiei statelor aflate în curs de integrare.

„Organizaţia integraţionistă inter-statală este chemată să înlăture discriminările din interiorul ei şi, totodată, să asigure securitatea economică şi politică a membrilor proprii”.

Pe planul relaţiilor economice internaţionale, apariţia acestor noi entităţi, pe lângă o serie de avantaje pe care le oferă, prezintă şi un risc, acela de a promova discriminarea şi, de aici, declanşarea unor adevărate războaie comerciale. O bună cooperare poate reduce sau chiar elimina acest risc.

Preview document

Guvernanță și Politici Economice în Uniunea Europeană - Pagina 1
Guvernanță și Politici Economice în Uniunea Europeană - Pagina 2
Guvernanță și Politici Economice în Uniunea Europeană - Pagina 3
Guvernanță și Politici Economice în Uniunea Europeană - Pagina 4
Guvernanță și Politici Economice în Uniunea Europeană - Pagina 5
Guvernanță și Politici Economice în Uniunea Europeană - Pagina 6
Guvernanță și Politici Economice în Uniunea Europeană - Pagina 7
Guvernanță și Politici Economice în Uniunea Europeană - Pagina 8
Guvernanță și Politici Economice în Uniunea Europeană - Pagina 9
Guvernanță și Politici Economice în Uniunea Europeană - Pagina 10
Guvernanță și Politici Economice în Uniunea Europeană - Pagina 11
Guvernanță și Politici Economice în Uniunea Europeană - Pagina 12
Guvernanță și Politici Economice în Uniunea Europeană - Pagina 13
Guvernanță și Politici Economice în Uniunea Europeană - Pagina 14
Guvernanță și Politici Economice în Uniunea Europeană - Pagina 15
Guvernanță și Politici Economice în Uniunea Europeană - Pagina 16
Guvernanță și Politici Economice în Uniunea Europeană - Pagina 17
Guvernanță și Politici Economice în Uniunea Europeană - Pagina 18
Guvernanță și Politici Economice în Uniunea Europeană - Pagina 19
Guvernanță și Politici Economice în Uniunea Europeană - Pagina 20
Guvernanță și Politici Economice în Uniunea Europeană - Pagina 21
Guvernanță și Politici Economice în Uniunea Europeană - Pagina 22
Guvernanță și Politici Economice în Uniunea Europeană - Pagina 23
Guvernanță și Politici Economice în Uniunea Europeană - Pagina 24
Guvernanță și Politici Economice în Uniunea Europeană - Pagina 25
Guvernanță și Politici Economice în Uniunea Europeană - Pagina 26
Guvernanță și Politici Economice în Uniunea Europeană - Pagina 27
Guvernanță și Politici Economice în Uniunea Europeană - Pagina 28
Guvernanță și Politici Economice în Uniunea Europeană - Pagina 29
Guvernanță și Politici Economice în Uniunea Europeană - Pagina 30
Guvernanță și Politici Economice în Uniunea Europeană - Pagina 31
Guvernanță și Politici Economice în Uniunea Europeană - Pagina 32
Guvernanță și Politici Economice în Uniunea Europeană - Pagina 33
Guvernanță și Politici Economice în Uniunea Europeană - Pagina 34
Guvernanță și Politici Economice în Uniunea Europeană - Pagina 35
Guvernanță și Politici Economice în Uniunea Europeană - Pagina 36
Guvernanță și Politici Economice în Uniunea Europeană - Pagina 37
Guvernanță și Politici Economice în Uniunea Europeană - Pagina 38
Guvernanță și Politici Economice în Uniunea Europeană - Pagina 39
Guvernanță și Politici Economice în Uniunea Europeană - Pagina 40
Guvernanță și Politici Economice în Uniunea Europeană - Pagina 41
Guvernanță și Politici Economice în Uniunea Europeană - Pagina 42
Guvernanță și Politici Economice în Uniunea Europeană - Pagina 43
Guvernanță și Politici Economice în Uniunea Europeană - Pagina 44
Guvernanță și Politici Economice în Uniunea Europeană - Pagina 45
Guvernanță și Politici Economice în Uniunea Europeană - Pagina 46
Guvernanță și Politici Economice în Uniunea Europeană - Pagina 47
Guvernanță și Politici Economice în Uniunea Europeană - Pagina 48

Conținut arhivă zip

  • Guvernanta si Politici Economice in Uniunea Europeana.DOC

Alții au mai descărcat și

Considerații Privind Funcția Publică din Perspectiva Statutului Cadrelor Militare

Analiza functiei publice reprezinta o tema care este interesanta dintr-o dubla perspectiva: a) Istorica, dat fiind faptul ca functia publica si...

Considerații generale privind administrația publică

Conceptii privind notiunea de stat si administratie publica Acceptiunile termenului de stat sunt foarte diverse, in functie de autori si de...

Managementul Administrației la Nivel Județean

Probleme fundamentale ale activitatii organelor administratiei locale 1. Notiuni introductive Romania este stat de drept, a carui organizare si...

Managementul Administrației la Nivel Național

Rolul Preşedintelui Preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei nationale, al unităţii şi al integrităţii...

Considerații generale asupra evoluției legislației contenciosului administrativ în România

Evolutia istorica a contenciosului administrativ roman Contenciosul nostru administrativ a cunoscut mai multe perioade determinate de schimbari...

Guvernare electronică

1 Introducere. Definiţie, scop şi trăsături Una dintre cele mai frecvente întrebări referitoare la e-guvernare este „Ce este?”. Pentru că...

Importanța și Formele Planificării

OBIECTIVE • Înţelegerea nevoii de planificare şi a formelor ei variate de realizare; • Înţelegerea importanţei strategiei ca instrument de...

Trecutul, Prezentul și Viitorul Sistemelor ERP

1 - EVOLUŢIA SISTEMELOR INFORMATICE ÎN ÎNTREPRINDERI Sistemele informatice tradiţionale din întreprinderi s-au dezvoltat prin agregări succesive...

Te-ar putea interesa și

Locul și Rolul Uniunii Europene în Economia Mondială

INTRODUCERE Uniunea Europeană este o organizaţie bine cunoscută în întrega lume, cuprinzând numeroase ţări si politici comerciale comune, o putem...

Impactul aderararii României la UE asupra IMM

Introducere Obiectivul României a fost de a obţine statutul de membru al Uniunii Europene cu drepturi depline in anul 2007. La summit-ul de la...

China - putere mondială

Capitoulul 1 CHINA ÎN ECONOMIA GLOBALĂ 1.1 Începuturile erei Chinei. Economiştii şi editorialiştii deseori descriu ascensiunea Chinei ca pe un...

Evoluția Comunităților Europene în Context Internațional

R E Z U M A T Lucrarea ”Procedura falimentului privind preluarea bunului societăţii comerciale falite în contul creanţei, suportarea...

Strategia relațiilor economice externe ale României în condițiile aderării la U.E.

INTRODUCERE Colapsul regimurilor comuniste din Europa Centrala si de Est si optiunea ferma a acestor state de a adopta modelul economiei libere a...

Sistemul Fiscal din România

Conceptul şi necesitatea fiscalităţii 1.1.Conceptul de fiscalitate Noţiunile privind «fiscalitatea», «sistemul fiscal» şi «fiscul» au apărut pe o...

Guvernarea Corporativă

1.1. Aparitie: Ultimul deceniu al secolului abia încheiat a marcat conturarea unui domeniu specific al managementului stiintific, deosebit de...

Suveranitatea și UE

INTRODUCERE Uniunea Europeană reprezintă un proiect de integrare europeană iniţiat în 1993, odată cu intrarea în vigoare a Tratatului semnat la...

Ai nevoie de altceva?