Inter-Relatiile Sistemului Administrativ cu Mediul Social

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest curs prezinta Inter-Relatiile Sistemului Administrativ cu Mediul Social.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 22 de pagini .

Profesor: Onofrei Mihaela

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Stiinta Administratiei

Extras din document

1. Conceptul de Sistem Administrativ si elementele sale definitorii

Atunci când doi oameni coopereaza pentru a rostogoli o piatra pe care nici unul nu ar fi putut sa o miste singur, au aparut rudimentele administratiei. Aceasta actiune simpla are cele doua caracteristici de baza ale ceea ce s-a numit ulterior administratie. Exista un scop-mutarea pietrei-si o actiune comuna-mai multe personae care îsi unesc fortele pantru a îndeplini ceva ce nu s-ar fi putut fara o astfel de combinatie. În sensul cel mai larg, administratia poate fi definita ca activitatea unui grup care conlucreaza pentru îndeplinirea anumitor scopuri.

Administratia , în sens institutional, dar si ca tip de activitate umana, cu deosebire cea specifica vietii publice presupune si un mod de organizare a acesteia, cu impact profund asupra evolutiei societatii si constituie un domeniu generos pentru investigatie stiintifica.

Termenul de administratie provine din limba latina, “administer” traducându-se prin: agent, ajutator, servitor, sau într-un alt sens, instrument.

În limbajul curent, termenul “administratie” este folosit în mai multe sensuri. Astfel, prin administratie se poate întelege: continutul principal al activitatii puterii executive a statului; sistemul de autoritati publice care înfaptuiesc puterea executiva; conducerea unui agent economic sau institutii social-culturale; un compartiment (directie, sectie, sector, birou) din unitatile direct productive sau instititii social culturale, care nu desfasoara nemijlocit o activitate direct productiva. Dintre multiplele sensuri ale termenului de administratie, preocuparile teoretice s-au axat pe clarificarea notiunii de administratie publica, luata ca forma de exercitare a puterii executive în stat, mai ales datorita importantei pe care o reprezinta cunoasterea exacta a acestei activitati în intimitate; a modului în care trebuie sa fie organizata realizarea ei în practica .

Administratia publica este o categorie abstracta si variata încât poate fi descrisa în termini diferiti. Pentru o definire a administratiei publice este necesar în primul rând sa se stabileasca granitele generale ale acesteia si sa fie exprimate principalele concepte ale disciplinei si practicii ale acesteia.

Definirea administratiei ajuta la încadrarea acestui domeniu într-un larg context politic, economic si social.

Dintr-o mare varietate de definitii ale administratiei , retinem câteva exemple:

John. J. Corson: defineste administratia publica drept “activitatea prin care se realizeaza scopurile si obiectivele guvernului”.

Nicholas Henry formuleaza complex definitia administratie publice, “aceasta diferind de tendintele politice, atât prin accentuarea comportamentului birocratic dar, mai ales, prin sistemul structurilor proprii si metodologiilor aplicate pentru realizarea scopurilor guvernamentale”.

Folosirea notiunii de administratie, cunoaste trei acceptiuni principale: ca tip de activitate umana, ca mod de organizare a unor activitati si ca instititie sau complex de institutii axate pe domenii de activitate.

Administratia înteleasa ca tip de activitate umana semnifica notiunea de a administra, de a desfasura.

Fisiere in arhiva (1):

  • Inter-Relatiile Sistemului Administrativ cu Mediul Social.doc

Alte informatii

concepte de administratie publica.