Protectia Mediului

Imagine preview
(9/10 din 1 vot)

Acest curs prezinta Protectia Mediului.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 23 de pagini .

Profesor: VISAN SANDA

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domenii: Stiinta Administratiei, Ecologie

Extras din document

Curs 1

Notiuni introductive

Impactul uman in biosfera

Inca de la aparitie, omul a influentat mediul inconjurator; influentele au fost reduse la inceput, mediul se putea reface.

Crescand populatia, influentele au fost tot mai puternice in mediu ducand la modificari vizibile; de exemplu:

- Modificarea peisajului geographic prin lucrari de pari proportii (aglomerari urbane, cai de transport, lacuri de acumulare)

- Exploatarea puternica a resurselor

- Modificarea climei (fenomenul de incalzire globala)

- Schimbarea structurii ecosistemelor peste limitele de refacere a lor ducand la disparitia unor specii, alterarea fondului natural geografic

- Schimbarea compozitiei apei, aerului, solului

Omenirea a inregistrat si erori ecologice; de exemplu: vanatori intensive, suprapasunat, irigatii intesive, multe zone au devenit aride, iar procesul de desertificare continua.

Dezvoltarea industriala incputa in sec XIX alaturi de dezvoltarea agriculturii, transporturilor au dus la influente puternice asupra mediului.

Mediul – reprezinta totalitatea factorilor fizici, chimici, biologici, meteorologici dintr-un anumit loc, cu care vin in contact vietuitoarele.

Acesti factori pot fi chiar natura reliefului, zona geografica, dezvoltarea urbana, dezvoltarea economica.

Mediile pot fi clasificate considerand diverse criterii:

A. Dupa componentele biologice:

- medii biotice

- medii abiotice

B. Dupa natura fizica:

- mediu aerian

- mediu acvatic

- mediu terestru

C. Dupa influeta populatiei:

- mediu natural (cvasinatural)

- mediu rural

- mediu urban

Prin calitatea mediului se intelege starea acestuia la un moment dat; cunoasterea calitatii mediului este importanta pt asigurarea conditiilor de viata ale oamenilor, animalelor si plantelor si pentru mentinerea starii lor de sanatate. Are si importanta economica pentru culturile de plante si animale.

Uneori se urmareste si calitatea estetica a mediului si calitatea sestemelor teritoriale (nivel de organizare, indicatori privind starea de sanatate a populatiei)

Conceptul de dezvoltare durabila

Acest concept a fost initiat plecand de la caracterul limitat al resurselor, in special a resurselor energetice.

In 1972 a fost prima conferinta pe probleme de mediu la Stocholm la care s-au semnat probleme privind resursele energetice.

In 1992 → Conferinta de la Rio de Janeiro pe probleme de mediu unde s-au adoptat mai multe documente cu rol orientativ pentru asigurarea protectiei mediului. S-a adoptat si conceptul de dezvoltare durabila care urmareste asigurarea nevoilor prezentului, fara a compromite posibilitatile generatiilor viitoare de a-si satisface nevoile lor.

S-a emis documentul oficial denumit Agenda 21 in care se fac referiri la:

- limitarea modelelor de consum

- protectia mediului

- marile aglomerari urbane

- combaterea saraciei

- gospodarirea resurselor

- problema deseurilor

- transferul de tehnologie

- progresul tehnologic si economic

- educatia ecologica.

Curs 2

Notiuni ecologice

Ecologia (gr “oikos”=casa, habitat + “logos”=stiinta) → denumirea a fost stabilita de savantul german Haeckel, in 1866

= stiinta ce studiaza conditiile de existenta ale vietuitoarelor si nteractiunile dintre ele.

Econogia se bazeaza pe cunostintele acumulate in alte stiinte (biologie, anatomie, fizica, chimie, geologie). Are aplicatii practice legate de pastrarea sanatatii vietuitoarelor, productiei agricole, silvice, modificarile climei, dezvoltarea industriala.

Ecologia utilizeaza notiuni specifice, prcum:

- Biotop – mediul abiotic cu o anumita omogenitate;

- Populatie – un numar de indivizi, din aceeasi specie, care locuiesc intr-un biotop; mai multe specii diferite, atasate de un biotop, formeaza o biocenoza;

- Ecosistem – sistem complex alcatuit din biotop si biocenoza; totalitatea ecosistemelor de pe Terra formeaza biosfera.

Ecosistemele – pot prezenta mai multe proprietati care depind de nr de indivizi, nr de specii, de biotop, de conditiile de clima. O proprietate importanta o reprezinta rezistenta indivizilor la diverse schimbari; rezistenta cea mai buna o au indivizii tineri si la maturitate, in timp ce populatia foarte tanara si populatia batrana prezinta rezistenta scazuta.

Un nr redus de specii intr-un ecosistem poate duce la modificarea, uneori drastica, a nr de indivizi, sub actiunea diferitilor factori (de exemplu: in zonele polare sunt putine specii). Disparitia unei specii ar putea sa produca grave dereglari ecologice, sau o cultura de plante poate fi sensibila la actiunea unei plante sau insecte.

In ecosisteme au loc diverse interactiuni intre mediu si vietuitoare si intre vietuitoare chiar. Influenta mediului asupra vietuitoarelor s.n. actiunea; influenta vietuitoarelor asupra mediului s.n. reactiune, iar influenta vietuitoarelor intre ele s.n. coactiune.

Mediu →(actiune)→ vietuitoare

Mediu ←(reactiune)← vietuitoare

Fisiere in arhiva (1):

  • Protectia Mediului.doc