Teoria Administrației Publice

Curs
9/10 (5 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 130 în total
Cuvinte : 61940
Mărime: 274.33KB (arhivat)
Publicat de: Teodora Badea
Puncte necesare: 0

Extras din curs

Introducere

Cursul de Teoria administraţiei publice constituie o disciplină de bază pentru domeniul ştiinţelor sociale, esenţial pentru specializarea administraţie publică.

Obiectivul general al cursului constă în definirea şi clarificarea, pe baza fondului de idei şi a concluziilor desprinse în urma analizei raportului dintre ştiinţa administraţiei, dreptul administrativ şi managementul public, a unor noţiuni, proceduri, norme şi instituţii specifice administraţiei publice.

Obiectivele specifice ale cursului sunt:

- înţelegerea corectă a implicaţiilor socio-juridice şi politice a raporturilor dintre stat şi cetăţean, dintre autoritatea publică şi libertate individuală, dintre guvernare şi administrare;

- dezvoltarea capacităţii de analiză ştiinţifică a fenomenelor şi proceselor administrative;

- utilizarea aparatului conceptual necesar pentru elaborarea şi implementarea deciziilor administrative;

- deprinderea operaţiunilor tehnico-materiale şi a procedurilor specifice activităţii funcţionarilor din administraţia publică;

- cunoaşterea sistemului autorităţilor administraţiei publice, al instituţiilor şi al serviciilor publice desconcentrate şi descentralizate;

- elaborarea de modele teoretice de organizare şi funcţionare pentru autorităţile, instituţiile şi serviciile publice;

Cursul este focalizat pe explicarea instituţiilor administrative respectiv, a principiilor de organizare şi funcţionare a administraţiei, a structurii, fenomenelor şi proceselor specifice activităţii administraţiei publice, în aşa fel încât să asigure fundamentul unei culturi de specialitate în sfera ştiinţelor administrative.

Pentru însuşirea temeinică a cunoştinţelor la disciplina teoria administraţiei publice este necesar, în primul rind, studiul individual aprofundat al lucărilor indicate în bibliografie şi, în al doilea rând, efortul de a soluţiona exerciţiile propuse.

Evaluarea cunoştinţelor studenţilor se realizează continuu atât în cadrul seminariilor, cât şi prin intermediul testelor programate prin calendarul disciplinei.

Evaluarea finală la disciplina teoria administraţiei publice se face la sfîrşitul semestrului prin examen scris la care se acordă note de la 1(unu) la 10 (zece). Sunt promovaţi studenţii care obţin minim nota 5 (cinci).

Nota finală se calculează după următoarea formulă:

70% pentru răspunsurile la examenul scris;

20% pentru lucările prezentate la seminar;

10% pentru activităţi.

T E O R I A A D M I N I S T R A Ţ I E I P U B L I C E.

CAP. I. OBIECTUL TEORIEI ADMINISTRAŢIEI PUBLICE.

CONŢINUT: Etimologia, definiţia şi obiectul administraţiei publice; Metodele ştiinţei

administraţiei; Corelaţia teoriei administraţiei cu alte ştiinţe; Scopul şi utilitatea

teoriei administraţiei publice.

Teoria administraţiei publice impune, de la început, definirea şi clarificarea, unor noţiuni şi instituţii aflate la graniţa dintre ştiinţa administraţiei şi dreptul public (constituţional, administrativ, penal), cum ar fi administraţie publică, autoritate publică, instituţie de stat, autonomie, putere locală, descentralizare şi desconcentrare etc.

Fără a insista pe o analiză aprofundată a terminologiei care face obiectul altor discipline ne vom opri, pentru început, la etimologia cuvântului administraţie, ca punct de plecare pentru explicarea celorlalte noţiuni cu care vom opera în studiul disciplinei Teoria administraţiei publice .

1. Noţiuni generale.

a) Etimologia cuvântului "administraţie"

Definirea noţiunii de "administraţie” este cu atât mai necesară, cu cât cunoaşterea ştiinţifică a unei anumite materii, presupune identificarea noţiunilor cu care operează ştiinţa care are drept obiect materia respectivă.

Cuvântul administraţie este de origine latină, însemnând “slujbă”, "îngrijire", “mod de folosinţă” a unor bunuri. Cuvântul latin administer are înţelesul de "ajutor al cuiva", "slujitor", "executant" sau "instrument". Astfel, s-a ajuns la cuvântul administraţie cu semnificatia "serviciul celui mic", "a celui supus" sau „activitate subordonată sub comandă".

Cuvântul administraţie are şi o explicaţie de ordin instituţional, însemnând totalitatea organelor de stat prin care se desfăşoară activitatea de administraţie.

Lato sensu, a administra mai înseamnă în acelaşi timp "a conduce", "a gospodări" o întreprindere, o instituţie, un patrimoniu sau o parte a acestuia. Persoanele fizice sau juridice care exercită "atribuţii de adninistrare se numesc "administratiori".

Stricto sensu, în dreptul administrativ prin administrare se înţelege dreptul real de posesiune şi de folosinţă al persoanelor fizice sau juridice, organelor şi instituţiilor statului asupra bunurilor aflate în proprietatea acestora sau care le sunt atribuite în vederea îndeplinirii atribuţiilor lor.

În teoria administraţiei publice orice activitate de natură executivă reprezintă un fapt administrativ, care presupune ca esenţă o activitate de organizare sau, de combinare a unor mijloace în vederea înfăptuirii până la fapte materiale concrete a unor obiedctive (valori, comenzi, servicii), stabilite de autorităţi ale statului ierarhic superioare.

Administraţia în general, are următoarele dimensiuni:

• socială determinată de acţiunile realizate pentru satisfacerea unor interese şi nevoi ale unor grupuri sau comunităţi umane;

• organizatorică determinată de acţiunile de creare a unor structuri organizaţionale şi de conducere prin care se adaugă îndeplinirea atribuţiilor organelor şi instituţiilor administraţiei;

• politică determinată de obiectivele politice ale organelor centrale ale administraţiei de stat, a căror înfăptuire asigură îndeplinirea atribuţiilor statului.

Administraţia de stat cuprinde toate autorităţile publice care desfăşoară o activitate fundamentală pentru realizarea funcţiei executive a statului, de administrare a proprietăţii statului, a patrimoniului istoric, cultural naţional, a colectivităţilor umane. Această activitate administrativă poate fi desfăşurată în domenii ca: economie, industrie, comerţ, educaţie, cultură, sănătate, ştiinţă, cercetare, apărare etc.

Potrivit regretatului profesor Antonie Iorgovan, administraţia de stat este acea formă de manifestare a fenomenului administrativ care constă în conducerea executării şi executarea efectivă a legilor, inclusiv prin realizarea de servicii publice, precum şi a celorlalte acte ale organelor de stat îndeplinite de organele administraţiei de stat, în realizarea puterii de stat.

b) Definiţia teoriei administraţiei

Prin ştiinţă, în general, se înţelege un ansamblu sistematic de cunoştinţe despre natură, societate şi gândire sau un ansamblu de cunoştinţe dintr-un anume domeniu. Totodată, ştiinţa se mai defineşte ca fiind cunoaştere, cunoştinţă despre ceva sau pregătire intelectuală, instrucţie, învăţământ. Pentru a avea statutul de ştiinţă teoria administraţiei publice ar trebuie să conţină următoarele elemente:

• un obiect propriu de cercetare;

• metode şi tehnici de cercetare ştiinţifice;

• capacitatea de a formula principii general valabile.

Denumirea de ştiinţă administrativă semnifică aşadar o disciplină care are ca obiect de studiu acţiunile şi activităţile specifice autorităţilor, instituţiilor şi serviciilor de natură administrativă.

Teorii cu privire la ştiinţa administraţiei au fost elaborate pentru prima dată de oamenii de ştiinţă din Germania şi Austria în secolul al XVII-lea, care au predat în universităţi cursuri cameralistice; în limba germană, cuvântul “kameralien” se traduce prin "ştiinţa administraţiei". Primul autor al unei lucrării de ştiinţe cameralistice a fost Lorenz von Stein prin Teoria administraţiei, apărută în opt volume la Stuttgart, între anii 1866-1884.

În Franta, bazele ştiinţei administraţiei se pun in prima jumătate a sec. al XIX-lea de către CHARLES-JEAN BONNIN care a considerat-o ştiinţă exactă.

Obiectul actual al ştiinţei administrative se regăseşte în teoria administraţiei publice sub forma studiului activităţii autorităţilor, instituţiilor şi serviciilor publice, precum şi a relaţiilor dintre acestea şi cetăţeni.

Teoria administraţiei publice are în vedere îmbunătăţirea structurii şi activităţii adminstraţiei în scopul creşterii eficienţei acestui serviciu pe care statul îl asigură cetăţenilor. Ştiinţa administraţiei ca disciplină socială şi politică, studiază ce este administraţia şi ce ar trebui să fie administraţia.

Preview document

Teoria Administrației Publice - Pagina 1
Teoria Administrației Publice - Pagina 2
Teoria Administrației Publice - Pagina 3
Teoria Administrației Publice - Pagina 4
Teoria Administrației Publice - Pagina 5
Teoria Administrației Publice - Pagina 6
Teoria Administrației Publice - Pagina 7
Teoria Administrației Publice - Pagina 8
Teoria Administrației Publice - Pagina 9
Teoria Administrației Publice - Pagina 10
Teoria Administrației Publice - Pagina 11
Teoria Administrației Publice - Pagina 12
Teoria Administrației Publice - Pagina 13
Teoria Administrației Publice - Pagina 14
Teoria Administrației Publice - Pagina 15
Teoria Administrației Publice - Pagina 16
Teoria Administrației Publice - Pagina 17
Teoria Administrației Publice - Pagina 18
Teoria Administrației Publice - Pagina 19
Teoria Administrației Publice - Pagina 20
Teoria Administrației Publice - Pagina 21
Teoria Administrației Publice - Pagina 22
Teoria Administrației Publice - Pagina 23
Teoria Administrației Publice - Pagina 24
Teoria Administrației Publice - Pagina 25
Teoria Administrației Publice - Pagina 26
Teoria Administrației Publice - Pagina 27
Teoria Administrației Publice - Pagina 28
Teoria Administrației Publice - Pagina 29
Teoria Administrației Publice - Pagina 30
Teoria Administrației Publice - Pagina 31
Teoria Administrației Publice - Pagina 32
Teoria Administrației Publice - Pagina 33
Teoria Administrației Publice - Pagina 34
Teoria Administrației Publice - Pagina 35
Teoria Administrației Publice - Pagina 36
Teoria Administrației Publice - Pagina 37
Teoria Administrației Publice - Pagina 38
Teoria Administrației Publice - Pagina 39
Teoria Administrației Publice - Pagina 40
Teoria Administrației Publice - Pagina 41
Teoria Administrației Publice - Pagina 42
Teoria Administrației Publice - Pagina 43
Teoria Administrației Publice - Pagina 44
Teoria Administrației Publice - Pagina 45
Teoria Administrației Publice - Pagina 46
Teoria Administrației Publice - Pagina 47
Teoria Administrației Publice - Pagina 48
Teoria Administrației Publice - Pagina 49
Teoria Administrației Publice - Pagina 50
Teoria Administrației Publice - Pagina 51
Teoria Administrației Publice - Pagina 52
Teoria Administrației Publice - Pagina 53
Teoria Administrației Publice - Pagina 54
Teoria Administrației Publice - Pagina 55
Teoria Administrației Publice - Pagina 56
Teoria Administrației Publice - Pagina 57
Teoria Administrației Publice - Pagina 58
Teoria Administrației Publice - Pagina 59
Teoria Administrației Publice - Pagina 60
Teoria Administrației Publice - Pagina 61
Teoria Administrației Publice - Pagina 62
Teoria Administrației Publice - Pagina 63
Teoria Administrației Publice - Pagina 64
Teoria Administrației Publice - Pagina 65
Teoria Administrației Publice - Pagina 66
Teoria Administrației Publice - Pagina 67
Teoria Administrației Publice - Pagina 68
Teoria Administrației Publice - Pagina 69
Teoria Administrației Publice - Pagina 70
Teoria Administrației Publice - Pagina 71
Teoria Administrației Publice - Pagina 72
Teoria Administrației Publice - Pagina 73
Teoria Administrației Publice - Pagina 74
Teoria Administrației Publice - Pagina 75
Teoria Administrației Publice - Pagina 76
Teoria Administrației Publice - Pagina 77
Teoria Administrației Publice - Pagina 78
Teoria Administrației Publice - Pagina 79
Teoria Administrației Publice - Pagina 80
Teoria Administrației Publice - Pagina 81
Teoria Administrației Publice - Pagina 82
Teoria Administrației Publice - Pagina 83
Teoria Administrației Publice - Pagina 84
Teoria Administrației Publice - Pagina 85
Teoria Administrației Publice - Pagina 86
Teoria Administrației Publice - Pagina 87
Teoria Administrației Publice - Pagina 88
Teoria Administrației Publice - Pagina 89
Teoria Administrației Publice - Pagina 90
Teoria Administrației Publice - Pagina 91
Teoria Administrației Publice - Pagina 92
Teoria Administrației Publice - Pagina 93
Teoria Administrației Publice - Pagina 94
Teoria Administrației Publice - Pagina 95
Teoria Administrației Publice - Pagina 96
Teoria Administrației Publice - Pagina 97
Teoria Administrației Publice - Pagina 98
Teoria Administrației Publice - Pagina 99
Teoria Administrației Publice - Pagina 100
Teoria Administrației Publice - Pagina 101
Teoria Administrației Publice - Pagina 102
Teoria Administrației Publice - Pagina 103
Teoria Administrației Publice - Pagina 104
Teoria Administrației Publice - Pagina 105
Teoria Administrației Publice - Pagina 106
Teoria Administrației Publice - Pagina 107
Teoria Administrației Publice - Pagina 108
Teoria Administrației Publice - Pagina 109
Teoria Administrației Publice - Pagina 110
Teoria Administrației Publice - Pagina 111
Teoria Administrației Publice - Pagina 112
Teoria Administrației Publice - Pagina 113
Teoria Administrației Publice - Pagina 114
Teoria Administrației Publice - Pagina 115
Teoria Administrației Publice - Pagina 116
Teoria Administrației Publice - Pagina 117
Teoria Administrației Publice - Pagina 118
Teoria Administrației Publice - Pagina 119
Teoria Administrației Publice - Pagina 120
Teoria Administrației Publice - Pagina 121
Teoria Administrației Publice - Pagina 122
Teoria Administrației Publice - Pagina 123
Teoria Administrației Publice - Pagina 124
Teoria Administrației Publice - Pagina 125
Teoria Administrației Publice - Pagina 126
Teoria Administrației Publice - Pagina 127
Teoria Administrației Publice - Pagina 128
Teoria Administrației Publice - Pagina 129
Teoria Administrației Publice - Pagina 130

Conținut arhivă zip

  • Teoria Administratiei Publice.doc

Alții au mai descărcat și

Metode de organizare a activității administrative și eficiența lor

Capitolul I Evoluția administrației în plan organizațional și instituțional Ca fenomen social, organizarea administrației publice apare odata cu...

Proiect practică - Primăria Municipiului Brăila

1.PREZENTAREA INSTITUTIEI PUBLICE Administratia publica in unitatile administrative - teritoriale se organizeaza si functioneaza in temeiul...

Teoria organizării administrației publice

1. PRIVIRE GENERALA ASUPRA ORGANIZARII POLITICO-ADMINISTRATIVE. Scurt istoric al doctrinei Statul se poate defini ca fiind modul de organizare si...

Conceptul de Management în Administrație

Despre administraţia publică şi necesitatea managementului public - Societatea ca mod de organizare al existenţei desemnează întregul câmp de...

Managementul Instututiilor Publice

I. INSTITUTIILE PUBLICE ÎN CADRUL SISTEMULUI ECONOMICO-SOCIAL 1.1.Conceptul, rolul si clasificarea institutiilor publice Pentru realizarea...

Manifestarea politicii de personal în administrația publică

INTRODUCERE Transformările profunde din viaţa social-economică, politică în virtutea revoluţiei tehnico-ştiinţifice, sunt expresia concretă a...

Administrație publică - curs 1

ADMINISTRATIE PUBLICA GUVERNUL ÎN SISTEMUL AUTORITATILOR ADMINISTRATIEI PUBLICE CENTRALE Ca autoritate publica reprezentativa a statului Guvernul...

Documente Administrative Contemporane

Statul reprezintă principala instituţie politică a societăţii, care exercită puterea suverană, asigurând organizarea şi conducerea societăţii prin...

Te-ar putea interesa și

Comunicarea Managerială în Structurile Administrației Publice

Motto: „Când nu ştii încotro te îndrepţi, vântul nu-ţi este niciodată favorabil.” - Seneca - 1. Cuvânt introductiv, sau scurtă pledoarie pentru...

Domeniul Public și Domeniul Privat al Statului ca Obiecte ale Dreptului de Proprietate Funciara

INTRODUCERE Prin prezenta lucrare, intitulată “Domeniul public şi domeniul privat al statului ca obiecte ale dreptului de proprietate funciara”...

Comunicarea managerială în administrația publică

ARGUMENT Logica lucrurilor afirmă că pentru a putea stăpâni o stare de fapt ai nevoie - pe lângă aptitudinile cu care natura te-a înzestrat - de...

Leadership în administrația publică locală

Plenitudinea existentei umane, în mare parte, este determinata de confortul individual si social al individului. Acesta, la rândul lui poate fi...

Teoria domeniului public - noțiunea de proprietate privată, publică, domeniu public, privat și administrativ

Proprietatea este reglementată în mod primar prin art. 136 şi art. 44 din Constituţia României revizuită în anul 2003. Astfel, prin art. 136 alin....

Teoria organizării administrației publice - serviciile publice

1) Considerații generale Datorită faptului că administrația publică – ca activitate – se realizează printr-o multitudine de forme organizatorice...

Teoria controlului - controlul cetățenilor asupra administrației publice

CONTROLUL CETATENILOR ASUPRA ADMINISTRATIEI PUBLICE Dependenta cetateanului data de administratia publica, ca autoritate detinatoare a puterii...

Teoria organizării administrației publice - serviciile publice

INTRODUCERE Referatul prezent, trateaza problematica organizarii administratiei publice respectiv TEORIA GENERALA A ORGANIZARII ADMINISTRATIEI...

Ai nevoie de altceva?