Urbanism - curs administrație publică anul III

Curs
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 142 în total
Cuvinte : 64835
Mărime: 179.41KB (arhivat)
Publicat de: Andreea L.
Puncte necesare: 0

Extras din curs

CAPITOLUL I

1.Notiuni generale despre urbanism si amenajarea teritoriului

Amenajarea teritoriului şi urbanismul constituie componente principale ale activităţii administraţiei publice centrale şi locale. Această activitate este minuţios reglementată de către legiuitorul român şi suscită un mare interes atât în doc¬trină, cât şi în practica administrativă şi judecătorească, dată fiind tendinţa de dezvoltare continuă a localităţilor din România, începând cu anul 1990. Constatăm o creştere a numărului cererilor de autorizare a construcţiilor private cu destinaţia de locuinţe sau comercială, dar şi a numărului construcţiilor cu caracter public.

Aceste din urmă construcţii pot fi : sedii ale autorităţilor şi insti¬tuţiilor publice, drumuri, străzi, autostrăzi, căi ferate, porturi, aeroporturi, lucrări de canalizare în localităţi etc. Toate aceste lucrări de amenajare a teritoriului din intravilanul şi extravilanul localităţilor se desfăşoară după anumite reguli pe care trebuie să le respecte atât autorităţile publice, cât şi particularii.

Necesitatea abordării acestei problematici în cadrul dreptului administrativ reiese din faptul că normele legale care reglementează urbanismul şi amenaja¬rea teritoriului aparţin acestei ramuri de drept. Dovada în acest sens o constituie însuşi specificul relaţiilor sociale care intervin în cadrul acestei activităţi între administraţia publică şi particulari. Aceste raporturi sunt reglementate prin norme ale dreptului administrativ, si, în aceste relaţii sociale, particularii se află în poziţie de subordonare faţă de autorităţile administraţiei publice care le ordonează activitatea.

Cu alte cuvinte, metoda de reglementare a acestor relaţii sociale este una autoritară şi ea este specifică dreptului administrativ sau, după unii autori , drep¬tului urbanismului care este parte componentă a dreptului administrativ.

In fine, putem aprecia ca, amenajarea teritoriului şi urbanismul repre¬zintă activităţi de bază ale administraţiei publice care trebuie studiate în cadrul acestei specializări.

Altfel, există riscul ca aceste activităţi şi actele administraţiei publice adoptate sau emise pentru realizarea lor să nu fie studiate în profunzime şi însuşite de către studenţii facultăţilor de drept.

O astfel de consecinţă perni¬cioasă ar trebui evitată întrucât un absolvent al facultăţii de drept trebuie să aibă cunoştinţe complete despre normele dreptului administrativ şi despre toate seg¬mentele principale ale activităţii administraţiei publice.

Importanţa activităţilor de amenajare a teritoriului şi de urbanism rezultă din în¬săşi Legea nr. 350/2001 care prevede, în art. 7, că scopul principal al acestei ac¬tivităţi îl constituie aplicarea la nivelul întregului teritoriu al ţării a politicilor econo¬mice, sociale, ecologice şi culturale stabilite la nivel naţional şi local pentru asigu¬rarea unei dezvoltări echilibrate a diferitelor zone ale ţării, urmărindu-se creşterea coeziunii şi eficienţei relaţiilor economice şi sociale dintre acestea. Aceeaşi lege prevede, în art. 10, că urbanismul are ca scop stimularea evoluţiei complexe a localităţilor, prin realizarea strategiilor de dezvoltare pe termen scurt, mediu şi lung. Urbanismul este o activitate care cuprinde teritoriul localităţilor spre deosebire de amenajarea teritoriului care se desfăşoară pe întreg teritoriul ţării, între aceste două activităţi existând o relaţie gen-specie, prima activitate incluzându-se în cea de-a doua. Mult timp urbanismul şi dreptul s-au dezvoltat în mod separat. Urbanismul a apărut şi s-a afirmat din şi bazându-se pe arhitectură. Dar, în mod evident, între arta urbană a marilor opere arhitectonice şi urbanismul de astăzi au avut loc multe transformări, relaţiile s-au îmbogăţit şi diversificat pe măsura unei civilizaţii care tinde să se bazeze pe supradimensionarea şi valorificarea maximă a spaţiului. Urbanismul actual are ca obiect amenajarea spaţiului, iar ca funcţie, adaptarea acestuia la exigenţele sociale pe care le exprimă oraşul, în acest punct, el se întâlneşte cu dreptul, chemat să formalizeze şi să instituţionalizeze aceste cerinţe. Dar până la acest raport direct şi complex dintre reglementarea juridică şi amenajarea spaţiului, apropierea şi intersectarea dintre urbanism şi drept au deja o istorie.

2. Apariţia şi dezvoltarea conceptului de urbanism

In sens larg (lato senso), urbanismul constituie arta de a ordona de o manieră armonioasă şi raţională viaţa unei populaţii, într-un spaţiu geografic determinat. In acest context, putem să vorbim de un urbanism clasic, care şi-a găsit expresia în şcoala funcţională a urbanismului din Milet, în Grecia antică, al cărui teoretician principal a fost Hipodam şi care se caracterizează prin planificarea oraşului în dimensiuni regulate, cu străzile formând un sistem pătrat. A existat, de asemenea, un urbanism renascentist, Renaşterea afirmând în faţa structurii medievale a oraşului o viziune unitară asupra esteticii şi spaţiului urban.

Totuşi, numai în urma marelui impact istoric al Revoluţiei industriale şi drept consecinţă a accelerării procesului de urbanizare se naşte urbanismul propriu-zis, adică o ştiinţă sau disciplină de sinteză care, integrând contribuţii din diverse domenii (arhitectură, economie, geografie, sociologie, drept, psihologie etc.), urmăreşte ordonarea optimă a spaţiului geografic disponibil, în funcţie de necesităţile localităţii şi dezvoltarea comunităţii umane .

Începând din 1930 s-a afirmat aşa-numita "inginerie organică", disciplină care a deschis noi perspective responsabilităţii publice faţă de respectul mediului şi adaptarea arhitecturii la nevoile umane. Marile construcţii de poduri nu au mai distrus perspectivele naturale, ci se integrează acestora, urmând linia naturală a munţilor, râurilor, pădurilor, aşa cum se făcuse cu autostrăzile care se vedeau în termeni de "biologia ingineriei". După cel de-al doilea război mondial s-a asistat la formarea structurii marilor oraşe şi evoluţia spre noi forme urbane (zone, regiuni, mari arii metropolitane, oraşe-satelit etc. ca rezultat al creşterii populaţiei şi progreselor tehnologice. In aceste condiţii, principalele preocupări ale urbanismului contemporan

sunt :

- proporţia între suprafaţa construită şi zonele neconstruite (indicele suprafeţei constante),

- echilibrul între construcţiile de locuit şi cele destinate comerţului şi dintre spaţiile verzi şi cele construite,

- armonizarea necesităţilor pietonului cu exigenţele circulaţiei automobilelor, de creşterea densităţii etc.

Urbanismul se confruntă din ce în ce mai mult cu probleme globale de structurare a oraşelor, cu o complexitate deosebită atunci când este vorba să se definească aria geografică de extensie a localităţilor, de remodelare ori subliniere a indispensabilului centru urban în fiecare caz, de renovare a camerelor antice, de realizare a decongestionărilor necesare îndeplinirii funcţiilor oraşelor etc.

Un exemplu concret al acestei inedite şi ample dezvoltări a urbanismului este planul de creare de noi oraşe în Marea Britanie după cel de-al doilea război mondial axat pe ideea evitării creşterii concentrărilor umane şi care s-a concretizat în ridicarea de peste 20 noi oraşe (New Towns) în care trăiesc, în fiecare, între 20.000 şi 60.000 de locuitori. Pe de altă parte, această îmbogăţire a perspectivelor urbanismului a contribuit la problematizarea funcţiei sale reale ca ştiinţă, căci posibilităţile obiective de acţiune şi creare urbanistică se lovesc de multiple obstacole structurale şi funcţionale (de pildă, structurile juridice şi proprietatea imobiliară).

Toate acestea tind să acrediteze ideea că urbanismul nu poate să fie o simplă alăturare de tehnici pentru a da soluţii parţiale problemei habitatului, ci că trebuie să se constituie într-o concepţie globală a faptului urban. Urmând îndeaproape asemenea evoluţii, urbanismul a depăşit şi el stadiul de simplă disciplină a amenajării localităţilor pentru a se extinde asupra amenajării spaţiului la nivelul oricărui teritoriu. Aşa cum afirma inspirat un autor francez (G. Bardet), urbanismul a devenit urbanism.

3. Urbanismul modern: finalităţi, metode, cadru de afirmare

Dacă, în unele epoci ale istoriei, amenajarea oraşelor a fost realizată în funcţie de imperative mai ales religioase ori politice, urbanismul contemporan se vrea, în primul rând, în serviciul locuitorilor cetăţii. Pentru "urbaniştii" moderni, oraşul nu mai este conceput ca o simplă împreunare de case şi străzi, ca un monument, ci ca un ansamblu de fiinţe umane, pornind de la nevoile acestora: de locuinţe, de a munci, circula, a-şi petrece timpul liber etc.

Pentru a contribui la bunăstarea citadinilor au trebuit astfel urmărite obiective variate. Primele sunt cele de ordin sanitar : este vorba de a oferi locuitorilor oraşelor cadre de viaţă sănătoasă şi plăcută, a le garanta sănătatea fizică şi mentală.

Preview document

Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 1
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 2
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 3
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 4
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 5
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 6
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 7
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 8
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 9
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 10
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 11
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 12
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 13
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 14
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 15
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 16
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 17
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 18
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 19
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 20
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 21
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 22
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 23
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 24
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 25
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 26
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 27
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 28
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 29
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 30
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 31
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 32
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 33
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 34
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 35
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 36
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 37
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 38
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 39
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 40
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 41
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 42
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 43
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 44
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 45
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 46
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 47
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 48
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 49
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 50
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 51
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 52
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 53
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 54
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 55
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 56
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 57
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 58
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 59
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 60
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 61
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 62
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 63
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 64
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 65
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 66
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 67
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 68
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 69
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 70
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 71
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 72
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 73
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 74
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 75
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 76
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 77
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 78
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 79
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 80
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 81
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 82
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 83
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 84
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 85
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 86
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 87
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 88
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 89
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 90
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 91
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 92
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 93
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 94
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 95
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 96
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 97
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 98
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 99
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 100
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 101
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 102
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 103
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 104
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 105
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 106
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 107
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 108
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 109
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 110
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 111
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 112
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 113
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 114
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 115
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 116
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 117
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 118
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 119
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 120
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 121
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 122
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 123
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 124
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 125
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 126
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 127
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 128
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 129
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 130
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 131
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 132
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 133
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 134
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 135
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 136
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 137
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 138
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 139
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 140
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 141
Urbanism - curs administrație publică anul III - Pagina 142

Conținut arhivă zip

  • Urbanism - Curs Administratie Publica Anul III.DOC

Alții au mai descărcat și

Autorizația de construire

Autorizatia de construire constituie actul de autoritate al administratiei locale pe baza caruia se asigura aplicarea masurilor prevazute de lege...

Considerații generale privind administrația publică

Conceptii privind notiunea de stat si administratie publica Acceptiunile termenului de stat sunt foarte diverse, in functie de autori si de...

Managementul Administrației la Nivel Județean

Probleme fundamentale ale activitatii organelor administratiei locale 1. Notiuni introductive Romania este stat de drept, a carui organizare si...

Managementul Administrației la Nivel Național

Rolul Preşedintelui Preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei nationale, al unităţii şi al integrităţii...

Considerații generale asupra evoluției legislației contenciosului administrativ în România

Evolutia istorica a contenciosului administrativ roman Contenciosul nostru administrativ a cunoscut mai multe perioade determinate de schimbari...

Guvernare electronică

1 Introducere. Definiţie, scop şi trăsături Una dintre cele mai frecvente întrebări referitoare la e-guvernare este „Ce este?”. Pentru că...

Managementul Serviciilor Publice

CAPITOLUL 1 EVOLUTIA SI DEZVOLTAREA CONCEPTULUI DE MANAGEMENT PUBLIC Aparitia si dezvoltarea notiunii de management public corespunde unei...

Aplicarea Principiilor și Normelor Etice în Sectorul Public

Ce este un Cod de conduită a angajaţilor din serviciul public? Cod de conduită - totalitate a valorilor, principiilor şi normelor de conduită...

Te-ar putea interesa și

Furnizarea și gestionarea serviciilor și utilităților publice în municipiul Galați

I. Prezentarea municipiului Galati Municipiul Galati este situat in zona estica a Romaniei, in extremitatea sudica a platoului Moldovei, la 45°...

Ai nevoie de altceva?