Diplomatia si Evolutia sa Istorica

Imagine preview
(9/10 din 12 voturi)

Acest curs prezinta Diplomatia si Evolutia sa Istorica.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 9 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Stiinte Politice

Extras din document

Mediul international actual si evolutia uzantelor diplomatice

Studiul activitatii diplomatice si consulare, precum si al uzantelor protocolare pot fi mai bine întelese raportat la mediul diplomatic international. Acest mediu este alcatuit din ansamblul relatiilor internationale, care mai este denumit si “scena internationala” sau “arena mondiala”.

1. Caracteristicile mediului diplomatic international :

- Democratizarea relatiilor internationale , începuta înca în perioada dintre cele doua razboaie mondiale prin enuntarea principiului nationalitatilor de catre presedintele american W. Wilson. drept urmare a proceselor istorice care au avut loc , astazi mediul diplomatic international se caracterizeaza printr-un numar foarte mare de actori –state independente (e semnificativa cresterea numarului de state membre ONU de la 51 de semnatari ai Cartei în 1945 la 184 de membri), ceea ce indica clar procesul continuu de democratizare a relatiilor internationale.

- Indivizibilitatea pacii în conditiile de azi când un conflict într-o zona sau alta are un impact, direct sau indirect, asupra tuturor statelor( conflictul din fosta Iugoslavie, razboiul din Golf , Irak, Afganistan etc.). Astfel, indivizibilitatea pacii a condus la o continua si permanenta preocupare a statelor de a analiza evenimentele si a lua decizii, împreuna, în colectiv, vizând protejarea securitatii lor nationale si de a gasi sisteme de securitate colectiva.

- Un nou mediu de securitate s-a conturat, la nivel global, printr-o ampla redefinire a raporturilor internationale, cu implicatii asupra securitatii tuturor statelor. In Europa, acest proces are ca principal rezultat pozitiv reducerea sensibila a riscului unei confruntari majore.

- Interdependenta cresânda dintre state stimulata de revolutia stiintifica si tehnica, care a creat un sistem de dependente reciproce si, totodata, o intensificare a interactiunilor între state de o amploare enorma.

- Globalizarea unor probleme majore care, în prezent, se materializeaza prin aparitia unei întregi categorii de chestiuni interesând ansamblul umanitatii si devenind, deci, o preocupare internationala. Rezolvarea lor nu mai poate fi abordata decât global.

Globalizarea economiei constituie una dintre cele mai frapante trasaturi ale mediului international. Firmele si oamenii de afaceri se orienteaza spre locurile de pe mapamond cele mai profitabile, cu maximum de eficienta economica. Economiile statelor devin tot mai dependente unele de altele. Se creeaza, astfel, o economie mondiala care

Fisiere in arhiva (1):

  • Diplomatia si evolutia sa istorica.doc