Diplomație

Curs
8.3/10 (4 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 98 în total
Cuvinte : 33308
Mărime: 118.39KB (arhivat)
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Gh. Iacob
Facultatea de economie si administrarea afacerilor

Cuprins

  1. DIPLOMAŢIA ÎNTRE TEORIE ŞI PRACTICĂ 5
  2. CADRUL POLITICO JURIDIC AL
  3. ACTIVITĂŢII DIPLOMATICE 38
  4. VOCABULAR DIPLOMATIC 54
  5. SINTEZE ŞI STUDII DE CAZ 77
  6. BIBLIOGRAFIE SELECTIVĂ 91
  7. OBLIGAŢII PENTRU EXAMEN 93

Extras din curs

DIPLOMAŢIA ÎNTRE TEORIE ŞI PRACTICĂ

Adresându se în primul rând studenţilor, demersul nostru are un caracter didactic.

De aceea, prima problemă la care încercăm să răspundem este cea privind definiţia diplomaţiei.

Dintre numeroasele definiţii şi interpretări ale „diplomaţiei” şi a ceea ce înseamnă un „diplomat” am ales mai întâi o menţiune a lui Harold Nicolson, unul dintre specialiştii în diplomaţie: „Teoreticienii secolului al XVI lea au susţinut ideea conform căreia primii diplomaţi au fost îngerii, ca mesageri ce făceau legătura între Cer şi Pământ”1.

Etimologic cuvântul diplomaţie vine de la grecescul diplóô care înseamnă „dublez”, desemnând acţiunea de a redacta actele oficiale sau diplomele în două exemplare, dintre care unul era dat ca scrisoare de împuternicire trimişilor, iar celălalt se păstra în arhivă. Cel care avea acest dublet era numit diplomat, iar activitatea sa diplomaţie2.

În Imperiul Roman listele de călători erau ştampilate pe ambele foiţe de metal, erau împăturite şi cusute apoi într un mod particular. Acestea erau numite „diplome”. Treptat cuvântul „diplomă” a fost extins ca semnificaţie şi asupra altor documente oficiale3.

Utilizarea termenilor „diplomaţie” sau „diplomatic” provine, însă, nu din studierea arhivelor, ci din modul de conducere a relaţiilor interna¬ţionale. Termenul de „diplomaţie” a fost folosit în limba engleză încă din anul 1645. În 1693, Leibniz publică Codex juris gentium diplomaticus şi în 1726, Jean Dumont tipăreşte culegerea de tratate intitulate Corps universel diplomatique du droit des gens4. În ambele cazuri, terme¬nul se referă la colecţii de documente privind relaţiile internaţionale. El a fost extins însă şi la persoanele care se ocupau cu aceste probleme. Astăzi, prin diplomatică se înţelege ştiinţa auxiliară a istoriei consacrată modului de întocmire a documentelor şi autenticităţii lor.

Dintre definiţiile date diplomaţiei, am selectat câteva.

Diplomatul şi cercetătorul Herman F. Eilts începe analiza diplomaţiei cu o definiţie dată la 16045: „Un ambasador este un om onest trimis să mintă în străinătate pentru binele ţării sale”. Ea aparţine diplomatului britanic Sir Henry Wotton, care, în drum spre Veneţia s a oprit la Augsburg, în casa unui prieten. La plecare, la cererea gazdei a scris în glumă aceste rânduri în „cartea de onoare a oaspeţilor”. Opt ani mai târziu un publicist le descoperă şi publică, aducând mari neplăceri diplomaţiei britanice şi, mai ales, autorului lor. Ca o răzbunare, spre sfârşitul carierei, fiind întrebat de un tânăr cum poate fi pus în încurcătură un adversar, a răspuns scurt: „Spune i adevărul”, fapt confirmat în dese rânduri de practică.

La începutul secolului al XIX lea, De Flassan scria6:

„Diplomaţia este expresia prin care este desemnată, de un număr de ani încoace, ştiinţa raporturilor exterioare, care are ca bază diplome sau acte scrise, emanate de suverani. Diplomaţia nu este acelaşi lucru cu diplomatica; aceasta are ca obiect cunoaşterea cărţilor, a vârstei şi autenticităţii lor”.

Charles de Martens, în Ghidul diplomatic din 1866, defineşte diplomaţia ca „ştiinţa relaţiilor externe sau afacerilor străine ale statelor sau, într un sens mai restrâns, ştiinţa sau arta negocierilor”7. Totodată, continuă autorul, „Diplomaţia, din punct de vedere teoretic, poate fi considerată ca având principii determinate, pentru că ea este fondată pe noţiuni mai mult sau mai puţin pozitive şi pentru că ea are un obiect precis şi distinct, acela de a reglementa raporturile care există sau trebuie să existe între diverse state. În accepţia cea mai uzitată, ea este ştiinţa relaţiilor externe sau afacerilor străine ale statelor sau, într un sens mai restrâns, ştiinţa sau arta negocierilor”8.

Ernest Satow, diplomat britanic în primele decenii ale secolului al XX lea şi autor al unui ghid de diplomaţie, consideră că aceasta „reprezintă modul de aplicare a inteligenţei şi tactului în conducerea relaţiilor oficiale dintre guvernele statelor independente, extinzându se uneori şi asupra relaţiilor cu stalele vecine”9.

H. Nicolson dă următoarea definiţie10:

„Diplomaţia este conducerea relaţiilor internaţionale pe calea negocierilor; este metoda utilizată de consuli şi ambasadori pentru a regulariza şi întreţine aceste relaţii”.

Diplomatul francez Jean Serres, care s a preocupat şi de realizarea unor lucrări teoretice privind diplomaţia şi protocolul, consideră că11:

„Diplomaţia este arta de a reglementa paşnic dificultăţile care pot apărea între state. Diplomaţii sunt executanţii ei”.

Într o nouă lucrare, relativ recentă12, găsim o prezentare ceva mai detaliată13:

„Diplomaţia guvernează raporturile între state. Aceasta este arta de a atrage simpatiile pentru ţara sa şi de a o înconjura de prieteni, care să i protejeze independenţa şi, de asemenea, de a regla în mod paşnic conflictele internaţionale”. Ca urmare, „Obiectul diplomaţiei este, pe baza utilizării metodelor paşnice şi a practicii concilierii, de a strânge legăturile unei ţări cu guvernele aliate, de a dezvolta relaţii amicale cu ţările neutre şi, de asemenea, de a ţine la respect guvernele ostile”.

Pentru un autor american, James Rives Childs, „Arta diplomaţiei constă în a face politica unui guvern înţeleasă şi, dacă e posibil, acceptată de alte guverne. Politica este deci esenţa relaţiilor străine; diplomaţia este procesul prin care politica este împlinită”14.

Pe coperta lucrării lui L. Dembinski apar trei definiţii15:

diplomaţie (subst.) = artă şi practică în relaţiile internaţionale; comportament abil în relaţiile internaţionale, tact; diplomat (subst.) – practician al diplomaţiei; persoană acreditată pe lânga guvernul altui stat; persoană cu calităţi în diplomaţie; diplomatic (adj.) = care ţine de diplomaţie (valiză diplomatică, corp diplomatic, imunitate diplomatică).

În text autorul nuanţează definiţia diplomaţiei16:

Termenul de „diplomaţie” are diferite înţelesuri, după cum este folosit de un istoric, un jurist sau un specialist în ştiinţe politice. În cazul nostru, termenul de „diplomaţie” semnifică corpul instituţional al organelor specializate, guvernate de reguli specifice şi al activităţilor încredinţate acestora în scopul stabilirii, menţinerii şi dezvoltării relaţiilor de pace ale unui stat cu alţi subiecţi ai dreptului internaţional. Termenul poate semnifica, de asemenea, interacţiunea pe scena internaţională a «diplomaţiilor» naţionale”.

Preview document

Diplomație - Pagina 1
Diplomație - Pagina 2
Diplomație - Pagina 3
Diplomație - Pagina 4
Diplomație - Pagina 5
Diplomație - Pagina 6
Diplomație - Pagina 7
Diplomație - Pagina 8
Diplomație - Pagina 9
Diplomație - Pagina 10
Diplomație - Pagina 11
Diplomație - Pagina 12
Diplomație - Pagina 13
Diplomație - Pagina 14
Diplomație - Pagina 15
Diplomație - Pagina 16
Diplomație - Pagina 17
Diplomație - Pagina 18
Diplomație - Pagina 19
Diplomație - Pagina 20
Diplomație - Pagina 21
Diplomație - Pagina 22
Diplomație - Pagina 23
Diplomație - Pagina 24
Diplomație - Pagina 25
Diplomație - Pagina 26
Diplomație - Pagina 27
Diplomație - Pagina 28
Diplomație - Pagina 29
Diplomație - Pagina 30
Diplomație - Pagina 31
Diplomație - Pagina 32
Diplomație - Pagina 33
Diplomație - Pagina 34
Diplomație - Pagina 35
Diplomație - Pagina 36
Diplomație - Pagina 37
Diplomație - Pagina 38
Diplomație - Pagina 39
Diplomație - Pagina 40
Diplomație - Pagina 41
Diplomație - Pagina 42
Diplomație - Pagina 43
Diplomație - Pagina 44
Diplomație - Pagina 45
Diplomație - Pagina 46
Diplomație - Pagina 47
Diplomație - Pagina 48
Diplomație - Pagina 49
Diplomație - Pagina 50
Diplomație - Pagina 51
Diplomație - Pagina 52
Diplomație - Pagina 53
Diplomație - Pagina 54
Diplomație - Pagina 55
Diplomație - Pagina 56
Diplomație - Pagina 57
Diplomație - Pagina 58
Diplomație - Pagina 59
Diplomație - Pagina 60
Diplomație - Pagina 61
Diplomație - Pagina 62
Diplomație - Pagina 63
Diplomație - Pagina 64
Diplomație - Pagina 65
Diplomație - Pagina 66
Diplomație - Pagina 67
Diplomație - Pagina 68
Diplomație - Pagina 69
Diplomație - Pagina 70
Diplomație - Pagina 71
Diplomație - Pagina 72
Diplomație - Pagina 73
Diplomație - Pagina 74
Diplomație - Pagina 75
Diplomație - Pagina 76
Diplomație - Pagina 77
Diplomație - Pagina 78
Diplomație - Pagina 79
Diplomație - Pagina 80
Diplomație - Pagina 81
Diplomație - Pagina 82
Diplomație - Pagina 83
Diplomație - Pagina 84
Diplomație - Pagina 85
Diplomație - Pagina 86
Diplomație - Pagina 87
Diplomație - Pagina 88
Diplomație - Pagina 89
Diplomație - Pagina 90
Diplomație - Pagina 91
Diplomație - Pagina 92
Diplomație - Pagina 93

Conținut arhivă zip

  • Diplomatie.doc

Alții au mai descărcat și

Acțiunile Uniunii Europene în managementul crizei și prevenirii conflictului după Tratatul de la Lisabona

Sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial a adus cu sine o serie de schimbări în politica mondială și a scos la lumină noi traiectorii pe care...

Diplomația

Introducere Orice societate, orice organism social, pentru a evolua, trebuie să se supună unor reguli, fie şi numai din dorinţa de a evita...

Politica externă a României - perspective pentru a deveni membră OCDE

„Din cele mai vechi timpuri, diplomatia – in formele ei clasice, << deschisa>> si <<secreta>> - a fost si continua sa fie unul dintre cele mai...

Diplomație și conflict. Rolul lui Tony Blair în conflictul din Irak

Obiectivul și importanța lucrării Lucrarea de față se dorește a fi o sinteză a politicii externe a Marii Britanii în perioada imediat urmatoare...

Funcțiile și activitatea misiunilor diplomatice - studiu de caz Republica Moldova și România

NOŢIUNEA DE MISIUNE DIPLOMATICĂ Variatele şi multiplele probleme şi activităţi care apar în sfera Relaţiilor Internaţionale nu pot fi rezolvate...

Dreptul Diplomatic și Consular

1. Dreptul Diplomatic Organizarea si desfasurarea activitatii diplomatice au trebuit sa fie, in decursul timpului, reglementate; unele din aceste...

Diplomația multilaterală, diplomația prin conferințe și locul acestora în diplomația moldovenească

Diplomaţia multilaterală - Noţiuni Generale După cel de al doilea război mondial, organizaţiile internaţionale capătă noi forţe devenind astfel...

Diplomația preventivă

La începutul anilor ’90, odată cu sfîrşitul războiului rece,la ordinea de zi a celor mai prestigioase instituţii internaţionale şi-a găsit...

Te-ar putea interesa și

Azilul Politic și Diplomatic

Unul dintre elementele de noutate ale prezentei lucrări îl constituie faptul că, tema abordată este de o stringentă actualitate, datorită...

Diplomația

Introducere Orice societate, orice organism social, pentru a evolua, trebuie să se supună unor reguli, fie şi numai din dorinţa de a evita...

Serviciului diplomatic al Republicii Moldova din perspectiva istorică și contemporană

INTRODUCERE Actualitatea temei: După multiplele cercetări pe care le-am efectuat, am constatat că această temă este actuală şi importantă pentru...

Dreptul Diplomatic și Consular

Introducere Dreptul internațional reprezintă corpul de reguli referitoare la drepturile și obligațiile staatelor în relațiile dintre ele, iar...

Imunitățile și privilegiile diplomatice - natura lor juridică

INTRODUCERE Aproape printr-o lege a firii în fiecare etapă, secol, pare a se ivi la nivelul fiecărei entităţi sociale personalităţi cu voinţa şi...

Imunități, privilegii și facilitați diplomatice

CAPITOLUL I INTRODUCERE 1.1. Noţiuni generale despre diplomaţie Dominant, în contextul vieţii internaţionale este apariţie unui mare număr de...

Caracteristici ale Protocolului Diplomatic în Canada

INTRODUCERE Protocol provine din doua cuvinte din greaca veche prôtos: primul şi kollào: adică ceea ce este lipit mai intâi. Termenul se referea...

Imunitatea de Jurisdicție în Dreptul Diplomatic și Consular

1. Noţiuni Introductive. Dreptul diplomatic cuprinde totalitatea normelor juridice care guvernează statutul organelor diplomatice sau totalitatea...

Ai nevoie de altceva?