Dreptul Consular

Imagine preview
(8/10 din 9 voturi)

Acest curs prezinta Dreptul Consular.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 21 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domenii: Stiinte Politice, Drept

Extras din document

Definitia dreptului consular este acea parte a dreptului international public care reprezinta totalitatea normelor si regulilor care reglementeaza relatiile consulare dintre state, organizarea si functionarea oficiilor consulare, precum si cele care se refera la statutul juridic al oficiilor consulare si a personalului acestora.

Aceasta definitie descriptiva cuprinde, de fapt, trei mari caracteristici :

- normele generale care guverneaza relatiile consulare în general;

- regulile si normele care privesc organizarea si functionarea oficiilor consulare;

- normele referitoare la statutul juridic al oficiilor consulare si a personalului lor, respectiv, imunitatile si privilegiile consulare.

Din punct de vedere istoric, relatiile si activitatea consulara au aparut înainte de activitatea diplomatica, pentru ca, din momentul în care au început sa se dezvolte relatiile comerciale si oamenii au început sa calatoreasca în alte tari, unii dintre ei stabilindu-si chiar resedinte într-o alta tara, au aparut probleme legate de statutul lor, de protectia lor si de promovarea intereselor lor în tarile în care traiau.

Caracteristica principala a dreptului consular este aceea ca el stabileste mecanismele care functioneaza pentru a realiza un obiectiv foarte precis, acela de protejare a cetatenilor si a intereselor lor, precum si a intereselor statului trimitator.

b) Deosebirile dintre activitatea oficiilor diplomatice si cele consulare

Deosebirea fundamentala care exista între activitatea oficiilor diplomatice si a celor consulare este aceea ca, în timp ce oficiile diplomatice au ca misiune principala, promovarea intereselor statului acreditant si a institutiilor sale în tarile în care sunt acreditate, oficiile consulare reprezinta acea parte a serviciului exterior al unei tari care se ocupa, pe lânga aceste aspecte, si de protejarea si reprezentarea intereselor cetatenilor din tara respectiva în strainatate.

Fisiere in arhiva (1):

  • Dreptul Consular.doc