Drepturile omului și strategii

Curs
8/10 (1 vot)
Conține 6 fișiere: doc
Pagini : 46 în total
Cuvinte : 25796
Mărime: 228.51KB (arhivat)
Publicat de: Heracleea Dima
Puncte necesare: 0

Extras din curs

Aspecte ale evoluţiei istorice a drepturilor omului

1.1 Aspecte privind evoluţia drepturilor fundamentale;

1.2 Noţiunea de drepturi fundamentale.

1.1. Aspecte privind evoluţia drepturilor fundamentale. Apariţia şi evoluţia drepturilor omului nu pot fi abordate istoric şi axiologic dacă nu le analizăm în conexiune cu cerinţele fiinţei umane, ale omului în general, de a-şi explica şi înţelege în mod raţional realităţile, fenomenele şi schimbările din mediul existenţial.

Dorinţa de libertate umană, una din cerinţele şi drepturile inerente fiinţei umane, manifestată în cadrul societăţii organizate în forme prestatale şi ulterior statale, prin încadrarea comportamentului uman în reguli şi norme acceptate, a reprezentat o trăsătură constantă a întregului proces istoric de definire a poziţiei omului în societate.

Încă din Grecia antică, Platon, Protagoras, Gaius ş.a. filosofi şi jurişti au formulat principii morale, filosofice şi juridice, care au constituit fundamente ale evoluţiei instituţiei drepturilor omului.

Platon, în cunoscutul dialog “Criton“ susţinea că nu trebuie “să se răspundă cu injustiţie şi nici să se facă rău nici unui om, indiferent de ceea ce acesta ne-a făcut” , subliniind asfel ideeea de justiţie a cărei promovare revine atât oamenilor cât şi statelor.

Aristotel, celebrul discipol al lui Platon, a promovat reguli şi principii democratice evidenţiind în “Politica” faptul că o mulţime, o majoritate, un popor, ai căror membri apreciaţi individual nu sunt remarcabili, totuşi aceştia în formele de asociere se situează deasupra oamenilor consideraţi superiori lor, dacă nu individual atunci în masă, deoarece: “În această mulţime, fiecare individ are partea sa de înţelepciune; şi toţi adunându-se formează, se poate spune un singur om”.

Şi conceptul de “homo politicus” al lui Aristotel se referă la faptul că oamenii au vocaţie nelimitată şi trebuie să participe în condiţii de egalitate la conducerea societăţii, pe diferitele ei trepte de ierarhizare.

Consacrând importanţa omului în societate, filosoful Protagoras din Abdera a rezumat în cunoscutul adagiu că “omul este măsura tuturor lucrurilor”, iar jurisconsultul roman Ulpian a sintetizat într-o celebră maximă că principiile dreptului sunt: să duci o viaţă onestă, să nu vatămi ceea ce aparţine altuia şi să atribui fiecăruia ceea ce este al său.

În formarea şi dezvoltarea concepţiilor umaniste un rol important l-au avut şi concepţiile religioase, prin promovarea toleranţei şi a fraternităţii umane, a iubirii, respectului şi iertării aproapelui, excluzând desigur faptele reprobabile comise de Inchiziţe în Evul Mediu şi de intoleranţa promovată în prezent de fundamentaliştii islamici.

Teologul francez Henry Bois a sintetizat importanţa principiilor creştine în formarea concepţiilor umaniste care promovează democraţia şi libertatea, subliniind că “în aceeaşi manieră în care au triumfat asupra sclavajului, …principiile creştine nu sunt ele destinate să învingă toate sclavajele politice şi să stabilească pe ruinele tuturor servituţilor domeniul universal şi incontestat al libertăţii sufletelor adevăratelor democraţii? Dacă Iisus nu a formulat explicit programul democraţiei, pentru că misiunea sa era de ordin spiritual… şi pentru că lumea actuală cu organizarea sa politică era, în acelaşi timp efemeră şi secundară – din moment ce lumea durează - nu devine indispensabil de a face să pătrundă spiritul lui Cristos în ordinea secundară a realităţilor terestre ?”

Perioada Renaşterii (sec. XV-XVI) a reaşezat fiinţa umană în plan existenţial, omul fiind considerat ca făuritor nemijlocit al întregii vieţi spirituale şi materiale. Immanuel Kant în “Bazele metafizicii moravurilor” din anul 1785 susţinea că omul trebuie privit ca un scop, o finalitate a activităţilor sale socio-economice şi niciodată numai ca un mijloc de realizare a acestora.

Jean Jacques Rousseau (1712-1778) aprecia în “Contractul Social” că “omul s-a născut liber, dar pretutindeni este în lanţuri”, evidenţiind astfel necesitatea înlăturării inegalităţilor şi a dictaturilor, deoarece aduc atingere demnităţii umane, prin încălcarea principiilor şi libertăţilor democratice.

Urmare a ideilor şi principiilor progresiste formulate anterior, Revoluţia franceză din 1789 a avut un rol important în afirmarea concepţiilor umaniste, evidenţiind conexiunea dintre edificarea unei societăţi axată pe funcţionarea ordinei de drept, a normelor juridice şi garantarea drepturilor omului.

Iată de ce Montesquieu (Charles Louis de Secondat, 1689-1755), arăta că libertatea este “dreptul de a face tot ceea ce îngăduie legile; şi dacă un cetăţean ar putea să facă ceea ce ele interzic, el nu ar mai avea libertate pentru că şi ceilalaţi ar putea face la fel”.

Fondatorul dreptului internaţional, Hugo Grotius (1583-1645) a evidenţiat esenţa dreptului natural în lucrarea sa “De jure belli ac pacis”, arătând că acest drept derivă din instinctul omului de a trăi în comunităţi sociale împreună cu semenii săi, fundamentate pe egalitate şi echilibru social.

Dreptul natural reprezintă „totalitatea drepturilor înnăscute, inerente naturii umane”. Toţi oamenii fiind egali de la natură, dispun în egală măsură de drepturi naturale cum sunt: dreptul la viaţă, la integritate corporală, la libertate personală, fără a fi discriminaţi pe criterii de sex, rasă, naţionalitate, etnie, vârstă, poziţie socială, de forma de organizare statală, etc.

Drepturile naturale sunt considerate ca fiind, în esenţa lor, drepturi suprastatale şi de aceea sunt inexorabile, "eterne", deosebindu-se de normele juridice cuprinse în legi care fac parte din dreptul pozitiv, având un caracter limitat şi temporar.

Preview document

Drepturile omului și strategii - Pagina 1
Drepturile omului și strategii - Pagina 2
Drepturile omului și strategii - Pagina 3
Drepturile omului și strategii - Pagina 4
Drepturile omului și strategii - Pagina 5
Drepturile omului și strategii - Pagina 6
Drepturile omului și strategii - Pagina 7
Drepturile omului și strategii - Pagina 8
Drepturile omului și strategii - Pagina 9
Drepturile omului și strategii - Pagina 10
Drepturile omului și strategii - Pagina 11
Drepturile omului și strategii - Pagina 12
Drepturile omului și strategii - Pagina 13
Drepturile omului și strategii - Pagina 14
Drepturile omului și strategii - Pagina 15
Drepturile omului și strategii - Pagina 16
Drepturile omului și strategii - Pagina 17
Drepturile omului și strategii - Pagina 18
Drepturile omului și strategii - Pagina 19
Drepturile omului și strategii - Pagina 20
Drepturile omului și strategii - Pagina 21
Drepturile omului și strategii - Pagina 22
Drepturile omului și strategii - Pagina 23
Drepturile omului și strategii - Pagina 24
Drepturile omului și strategii - Pagina 25
Drepturile omului și strategii - Pagina 26
Drepturile omului și strategii - Pagina 27
Drepturile omului și strategii - Pagina 28
Drepturile omului și strategii - Pagina 29
Drepturile omului și strategii - Pagina 30
Drepturile omului și strategii - Pagina 31
Drepturile omului și strategii - Pagina 32
Drepturile omului și strategii - Pagina 33
Drepturile omului și strategii - Pagina 34
Drepturile omului și strategii - Pagina 35
Drepturile omului și strategii - Pagina 36
Drepturile omului și strategii - Pagina 37
Drepturile omului și strategii - Pagina 38
Drepturile omului și strategii - Pagina 39
Drepturile omului și strategii - Pagina 40
Drepturile omului și strategii - Pagina 41
Drepturile omului și strategii - Pagina 42
Drepturile omului și strategii - Pagina 43
Drepturile omului și strategii - Pagina 44
Drepturile omului și strategii - Pagina 45
Drepturile omului și strategii - Pagina 46

Conținut arhivă zip

  • Drepturile Omului si Strategii Antidiscriminatorii
    • 1.doc
    • 2.doc
    • 3.doc
    • 4.doc
    • 5.doc
    • 6.doc

Alții au mai descărcat și

Strategii și Programe privind Rromii

ELEMENTE DE STRATEGIE PRIVIND ÎNVATAMÂNTUL PENTRU RROMI Ministerul Educatiei Nationale, cu începere din ianuarie 1998, a trecut la conturarea si...

Politici Sociale

Notă: Conținutul acestui material a fost preluat parțial sau integral din literatura de specialitate. Textele aparțin cercetătorilor menționați...

Fondurile Europene

Instrumentele Structurale sunt fondurile alocate de Uniunea Europeana pentru interventii de tip structural, pentru implementarea Politicii de...

Istoricul Politicilor Sociale

Istoricul policilor sociale Istoria politicilor sociale este relativ scurta, de aproximativ un secol. Ca disciplina stiintifica, politicile...

Instituții și organizații internaționale

I Definitii si Clasificari ale organizatiilor si institutiilor internationale O institutie sau o organizatie internationala defineste o structura...

Politici Europene

Politica regionala a UE – elemente definitorii Politica regionala a Uniunii Europene cuprinde ansamblul instrumentelor si procedeelor aplicate în...

Istoria gândirii politice

Exista mai multe nuantari ale termenului de politic, politica, dar, înca din primele premise etimologice ale Polis-ului grecesc, însemna cetate,...

Primăvara popoarelor - revoluția europeană 1848-1849

Istoricul, filozoful şipolitologul francez Alexis Tocqueville îşiavertiza compatrioţii, la începutul anului 1848, într-un discurs fulminant ţinut...

Te-ar putea interesa și

Pârghia dintre business și dezvoltarea durabilă - IKEA și FAN Courier

Sunt de părere că nimic nu ne poate face mai fericiţi aşa cum ne poate face emoţia şi sentimentul că le suntem utili oamenilor din jur. Cu toţii...

Sistemul de protecție a drepturilor omului în plan european și internațional

Am ales această temă deoarece pe parcursul acestor ani de Master în domeniul Ştiinţelor Administrative, materia faţă de care am dezvoltat cel mai...

Discriminarea rasială în patria democrației

INTRODUCERE Drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului constituie nu doar o realitate ci şi o finalitate a întregii activităţi umane,...

Strategii Mondiale în Domeniul Mediului

INTRODUCERE Între dezvoltarea economică şi socială, starea mediului înconjurător şi sănătatea umană există o strânsă legătură în cadrul căreia...

Protecția Minorităților în Uniunea Europeană

INTRODUCERE Pentru o mai bună inţelegere a acestui concept, este necesară mai întâi cunoasterea semnificaţiei filozofice. După cum preciza...

Conflictul din Birmania (Myanmar)

Capitolul I – Istoria Birmaniei 1. 1. Scurt istoric al situaţiei din Birmania În istoria Birmaniei, trei mari dinastii unite au condus ţara,...

Atitudinea față de copil în perspectiva armonizării legislative cu Uniunea Europeană

INTRODUCERE Exista pretutindeni copii lipsiti de caldura si dragostea caminului, copii maltratati si neglijati, copii care muncesc din greu pentru...

Drepturile Omului și Strategii Anti-Discriminatorii - Discriminarea Copiilor cu Handicap

A. ARGUMENT Am ales această temă deoarece discriminarea copiilor cu handicap duce la neintegrarea în societate şi la neglijarea acestora. Copiii...

Ai nevoie de altceva?