Institutii Interne ale Relatiilor Internationale

Imagine preview
(9/10 din 7 voturi)

Acest curs prezinta Institutii Interne ale Relatiilor Internationale.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 12 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Stiinte Politice

Extras din document

Legalitatea desfasurarii activitatii diplomatice

În fiecare Stat, legislatia interna, si în primul rând dispozitiile constitutionale, stabilesc competentele diferitelor institutii în domeniul relatiilor internationale. Legislatia interna stabileste deci care sunt institutiile si persoanele care au calitatea de a actiona în numele statelor, subiecte ale dreptului international.

Politica externa a fiecarui stat se desfasoara pe doua planuri, cel intern, de elaborare si aplicare a politicii externe si pe plan international unde accentul este pus pe realizarea practica a politicilor nationale în functie si de politicile altor state. Ca urmare, institutiile care se ocupa de relatiile internationale pot si ele fi clasificate în organisme interne si externe ale relatiilor internationale.

De obicei, în majoritatea statelor aceste competente sunt atribuite sefului statului (presedinte, rege, monarh) si Ministerului Afacerilor Externe. Competentele respective sunt delimitate în functie de forma de guvernare existenta în fiecare tara, potrivit legii interne. Exista si alte organisme sau institutii care pot îndeplini functii în domeniul relatiilor internationale, cum ar fi Primul Ministru sau unele ministere, pe domeniul lor de specialitate.

Potrivit sistemului constitutional din România, au atributii în domeniul relatiilor internationale Parlamentul, Presedintele si Guvernul, în cadrul caruia organul de specialitate este Ministerul Afacerilor Externe. Acestea pot fi definite, în sens larg, ca fiind institutiile interne cu atributii în domeniul relatiilor internationale în tara noastra. Separarea competentelor între aceste organe depinde de tipul de organizare statala. În România, care poate fi definita ca o republica prezidentiala (presedintele fiind ales prin vot popular), intens parlamentarizata (date fiind limitarile pe care Parlamentul le exercita asupra functiilor si atributiilor prezidentiale), aceasta alegere se reflecta si în competentele referitoare la politica externa.

Fisiere in arhiva (1):

  • Institutii interne ale relatiilor internationale.doc