Management și Marketing Politic

Curs
9/10 (2 voturi)
Conține 5 fișiere: doc
Pagini : 46 în total
Cuvinte : 20600
Mărime: 144.92KB (arhivat)
Publicat de: Tatiana Onofrei
Puncte necesare: 0

Extras din curs

1. Conceptul de Management Politic

Managementul, ca orice ştiinţă, a apărut ca răspuns la problemele practice cu care se confruntau proprietarii şi administratorii întreprinderilor, iar pe măsură ce fenomenele tehnico-organizatorice şi social-economice s-au amplificat, managementul şi-a consolidat poziţia îmbogăţindu-şi baza metodologică.

Literatura de specialitate arată că noţiunea de MANAGEMENT îşi are originile în limbile italiană şi franceză.

De la verbul latin - MANEO - a rămâne, s-a ajuns în limba franceză la cuvântul - MAISON - casă şi la - MENAJ - gospodărie.

De la substantivul latin - MANUS - mână, s-a format în italiană - MANEGGIO - prelucrare manuală.

Din franceză sau italiană a ajuns în engleză sub forma verbului derivat - MANAGE - care are diverse înţelesuri, printre care şi - de A ADMINISTRA sau A CONDUCE, formând cuvintele MANAGER, MANAGEMENT.

În limba română termenul de MANAGEMENT are un conţinut specific intraductibil, dar tacit s-a instituţionalizat terminologia de - “organizare şi conducere” ca echivalent al termenului de MANAGEMENT.

După cum se observă şi din evoluţia noţiunii de management, aceasta a fost folosită, mai întâi, în sfera sportivă, apoi în cea militară, cu semnificaţia de a pregăti unitatea militară pentru a obţine victoria într-o bătălie, asemănându-se, ca sens, cu termenul american de logistică, apoi în domeniul politicului, ziaristicii şi administraţiei publice, pentru ca în final, pe la mijlocul secolului XX, în anul 1941, James Burnham, să publice lucrarea cu titlul “The Managerial Revolution”.

În această lucrare, managerul era prezentat ca o persoană care dispune de o serie de competenţe, înzestrat cu capacitatea de a organiza o întreprindere în spirit novator şi expansionist.

În funcţie de elementele specifice ale sale, Managementul a avut de-a lungul timpului o serie de definiţii, specialiştii nereuşind să cadă de acord asupra unei definiţii universale.

În conformitate cu dicţionarul limbii engleze, Managementul cuprinde necesitatea de proiectare, planificare, administrare, control şi dirijare a unei activităţi, îndreptate spre un scop bine determinat cu maximum de eficienţă.

Dicţionarul francez LAROUSSE defineşte Managementul ca “ştiinţa tehnicilor de conducere a întreprinderii“.

REECE şi O’GRADY, definesc managementul ca fiind procesul de coordonare a resurselor umane, informaţionale, fizice şi financiare în vederea realizării scopurilor întreprinderii.

C Russu consideră că managementul desemnează ştiinţa conducerii întreprinderilor.

Toate aceste abordări ale managementului pun accentul pe latura de organizare şi conducere ca apanaj al sporirii eficienţei şi competitivităţii, neglijând rolul primordial al factorului uman.

Astfel, managementul politic este considerat ca fiind un instrument cu ajutorul căruia organizaţia politică poate să fie condusă în mod profitabil; iar procesul managerial se bazează pe exigenţele generale ale ştiinţelor aplicate, pe un proces continuu de dezvoltare a ştiinţelor în domeniu, pe observarea riguroasă a organizării şi desfăşurării activităţilor, pe analiza sistematică a reuşitelor şi eşecurilor.

Folosind o metodologie proprie de investigare, managementul, ca ştiinţă, preia informaţii referitoare la procesul de management şi la comportamentul echipelor manageriale, pe care le supune unor procedee specifice de analiză şi sinteză, cu scopul de a valida experienţa pozitivă din domeniu, de a perfecţiona metodele şi tehnicile de management existente şi de a adăuga altele noi.

Măiestria liderului de a aplica, la realităţile organizaţiei politice, cunoştinţele ştiinţifice în condiţii de eficienţă este considerată ca fiind o artă.

In consecinţă, managementul politic ca artă, se bazează pe personalitatea liderului, pe capacitatea acestuia de a se purta cu oamenii, cu salariaţii şi cu partenerii organizaţiei politice. Prin această prismă, managementul politic apare ca îndeletnicire, ca pricepere, ce se diferenţiază în raport cu experienţa, vocaţia, talentul sau priceperea liderului.

Managementul politic, ca artă, evidenţiază latura pragmatică a acestuia, constând în măiestria liderului de a aplica, la realităţile organizaţiei politice, cunoştinţele sale în condiţii de eficienţă.

Americanul W. H. Newman, consideră managementul ca fiind o stare de spirit, un mod de a privi şi aborda problemele, o modalitate concretă de a dirija într-o viziune dinamică, îndreptată către un scop bine conturat, respectiv către eficienţa maximă în orice activitate.

Această stare de spirit se reflectă într-un anumit mod de a privi fenomenul managerial, prin abordarea problemelor ce ţin de procesul de management într-o manieră concretă de a dori, căuta şi a accepta progresul.

Ca stare de spirit, managementul a devenit indispensabil în organizarea şi conducerea oricărei activităţi economice, căpătând o importanţă din ce în ce mai mare. Succesele şi eşecurile întreprinzătorilor, guvernelor, standardul de viaţă al populaţiei etc., sunt tot mai mult legate de calitatea procesului managerial, de modul în care managerii exercită acest proces.

Managementul politic este procesul organizatoric prin care orice responsabil de gestiune, indiferent de locul său în organizaţia politică, contribuie la sporirea eficienţei şi competitivităţii prin captarea, prelucrarea şi transmiterea în timp optim a informaţiei, utilizând elemente teoretico-metodologice.

Managementul politic nu poate şi nu trebuie să fie perceput ca un panaceu universal capabil să rezolve toate problemele cu care se confruntă o comunitate umană.

Rezultatele tuturor cercetărilor în domeniul managementului politic s-au concretizat într-o serie de practici şi metode care motivează necesitatea de a ameliora acţiunile de reglementare, guvernare, influenţare şi direcţionare a activităţilor din cadrul societăţii.

Cucerirea şi exercitarea puterii politice în societate constă în folosirea unui sistem de direcţionare prin politici publice a vieţii sociale în ansamblul său. Aceasta presupune perfecţionarea continuă a sistemului de elaborare şi aplicare a politicii

Preview document

Management și Marketing Politic - Pagina 1
Management și Marketing Politic - Pagina 2
Management și Marketing Politic - Pagina 3
Management și Marketing Politic - Pagina 4
Management și Marketing Politic - Pagina 5
Management și Marketing Politic - Pagina 6
Management și Marketing Politic - Pagina 7
Management și Marketing Politic - Pagina 8
Management și Marketing Politic - Pagina 9
Management și Marketing Politic - Pagina 10
Management și Marketing Politic - Pagina 11
Management și Marketing Politic - Pagina 12
Management și Marketing Politic - Pagina 13
Management și Marketing Politic - Pagina 14
Management și Marketing Politic - Pagina 15
Management și Marketing Politic - Pagina 16
Management și Marketing Politic - Pagina 17
Management și Marketing Politic - Pagina 18
Management și Marketing Politic - Pagina 19
Management și Marketing Politic - Pagina 20
Management și Marketing Politic - Pagina 21
Management și Marketing Politic - Pagina 22
Management și Marketing Politic - Pagina 23
Management și Marketing Politic - Pagina 24
Management și Marketing Politic - Pagina 25
Management și Marketing Politic - Pagina 26
Management și Marketing Politic - Pagina 27
Management și Marketing Politic - Pagina 28
Management și Marketing Politic - Pagina 29
Management și Marketing Politic - Pagina 30
Management și Marketing Politic - Pagina 31
Management și Marketing Politic - Pagina 32
Management și Marketing Politic - Pagina 33
Management și Marketing Politic - Pagina 34
Management și Marketing Politic - Pagina 35
Management și Marketing Politic - Pagina 36
Management și Marketing Politic - Pagina 37
Management și Marketing Politic - Pagina 38
Management și Marketing Politic - Pagina 39
Management și Marketing Politic - Pagina 40
Management și Marketing Politic - Pagina 41
Management și Marketing Politic - Pagina 42
Management și Marketing Politic - Pagina 43
Management și Marketing Politic - Pagina 44
Management și Marketing Politic - Pagina 45
Management și Marketing Politic - Pagina 46
Management și Marketing Politic - Pagina 47

Conținut arhivă zip

  • Management si Marketing Politic
    • Capitolul-IFinal.doc
    • Capitolul-II.doc
    • Capitolul-III.doc
    • Capitolul-IV.doc
    • Capitolul-V.doc

Alții au mai descărcat și

Crearea și Promovarea Brand-ului Politic Metode și Tehnici - Cazul Republicii Moldova

Introducere Actualitatea Temei Investigate. Dinamica Impetuoasă A Schimbărilor Social-politice Care Au Avut Loc În Republica Moldova La Sfîrşitul...

Liderul Așteptat și Liderul Ales

INTRODUCERE LIDERUL ASTEPTAT SI LIDERUL ALES “ Învingatorii au nevoie de cei pe care i-au redus la simpla nevoie si sunt prin cei pe care au...

Institutional reforms

Course 2 INSTITUTIONAL REFORMS Institutions= set of rules. Rules = are derived from chaos situations; =consist in opportunity costs patterns for...

Comunicare Socială

Cursul 1 Comunicarea umană: conceptele de bază şi principalele abordări în studiul comunicării umane Comunicare şi comunicare socială...

Organizații Europene și Euroatlantice

Cunoaşterea de către studenţi a unei dimensiuni esenţiale a relaţiilor internaţionale – instituţionalizarea organizaţiilor internaţionale – cu...

Delegative Democracy

Guillermo O’Donnell is Helen Kellogg Professor of International Studies, and Academic Director of the Helen Kellogg Institute for International...

Fondurile Europene

Instrumentele Structurale sunt fondurile alocate de Uniunea Europeana pentru interventii de tip structural, pentru implementarea Politicii de...

Discursul Politic

Discusul electoral constituie principala modalitate prin care actorul politic poate genera evenimente intr-o campanie electorala. O data lansat in...

Te-ar putea interesa și

Conducerea Activității de Marketing

INTRODUCERE În ultimele decenii , firmele au trebuit sa faca fata unei concurente mai acerbe mai oricând; a fost necesara trecerea de la o...

Politici și instrumente de comunicare în managemetul activităților sportive

INTRODUCERE În lucrarea de faţă, intitulată „Politici şi instrumente de comunicare în managementul activităţilor sportive”, am realizat o analiză...

Coca Cola - cel mai de succes brand din lume

Cap I : PREZENTARE / ISTORIC COMPANIE Deoarece Coca-Cola are o istorie de peste doiesprezece decenii, istoricul acestei companii si implicit al...

Studierea principalelor domenii de specialitate în cadrul societății SC RAAL SA

I. PREZENTAREA GENERALA A SOCIETATII 1.1 Notiuni generale despre compania producatoare de radiatoare din aluminiu (RAAL) S.C. RAAL S.A....

Rolul și Impactul Liderilor de Opinie - Management și Marketing Politic

În vocabularul românesc, termenul de opinie publică intră din englezescul public opinion şi potrivit dicţionarului Blackwell „constă din vederile...

Studierea principalelor domenii și probleme de specialitate economică în cadrul societății SC Supermont SA

CAPITOLUL I PREZENTAREA GENERALA A SOCIETATII S.C. SUPERMONT S.A. 1.1. Statut juridic S.C. SUPERMONT S.A este o socieate comerciala cu forma...

Analiza Planului de Afaceri la Grădinița Particulară Pinocchio

I. Descrierea afacerii 1.1. Scurtă prezentare Înfiinţarea unei grădinițe particulare, are ca scop dezvoltarea unui învățământ particular, bine...

Ai nevoie de altceva?