Metode de cercetare în științele politice

Curs
8.3/10 (3 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 100 în total
Cuvinte : 72155
Mărime: 256.22KB (arhivat)
Publicat de: Crin Radu
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Prof.univ. Virgil Stoica
Suport de curs

Extras din curs

INTRODUCERE

Indiferent dacă unei persoane îi place sau nu, practic nimeni nu este în afara acţiunii unui sistem politic. Politica este un fapt de neocolit al existenţei umane. Ceea ce a permis speciei umane să supravieţuiască a fost politica.

Răspunsul la întrebarea de ce analizăm politica mi se pare evident: indiferent ce facem nu putem ocoli politica - deşi putem să o ignorăm. Acesta este un motiv suficient de puternic pentru a încerca să o înţelegem. Putem dori să înţelegem politica doar pentru a ne satisface curiozitatea sau pentru a înţelege ce se întîmplă în jurul nostru, pentru a face cele mai bune opţiuni între alternativele ce ni se oferă. Politica este o problemă extraordinar de complexă şi fără anumite cunoştinţe şi abilităţi există pericolul ultrasimplificării.

Poate să apară următoarea întrebare: dacă vrem să înţelegem politica, de ce nu am intra direct în viaţa politică pentru a acumula o experienţă directă? O analogie ar fi folositoare: cea dintre un politician şi un medic, unul avînd în grijă sănătatea comunităţii, celălalt a oamenilor care o compun. Progresul în medicină depinde mai ales de experienţa oamenilor de ştiinţă şi mai puţin de cea a practicienilor.

Deşi analogia nu poate fi impinsă prea departe, o distinţie similară ar putea fi făcută asupra modului de a dobîndi cunoştinţele politice. Experienţa în politică furnizează, indiscutabil, cunoştinţe care nu pot fi obţinute în alt mod. Aptitudinile necesare în analizarea politicii nu sunt aceleşi cu cele necesare în practicarea politicii, însă liderii politici sunt solicitaţi să ia decizii despre probleme abstracte ori teoretice, deci le sunt necesare competenţe analitice sporite.

Ceea ce este adevărat pentru liderii politici este adevărat şi pentru simplii cetăţeni. Pentru a-i judeca pe liderii politici şi partidele lor, pentru a înţelege şi a opta între diferite alternative, fiecare are nevoie mai mult decît de experinţa directă. Ţelul analizei politice este de a merge dincolo de ceea ce fiecare poate spera să înveţe din experienţa directă.

Pentru a înţelege şi acţiona inteligent, adesea putem, aşa cum face şi Robert Dahl (1984, pag. 4) să punem cîteva întrebări fundamentale:

1. Cum pot acţiona încît să ajung la un rezultat mai bun? (pentru mine, pentru familia mea, pentru afacerea mea, pentru partidul meu, ţara mea, umanitate,etc.)

2. Ce înseamnă o situţie mai bună?

3. Cum se poate ajunge la o anumită situaţie în lumea reală?

4. Ce înţeleg prin termenii cheie pe care îi folosesc?

Fiecare întrebare reprezintă o orientare diferită faţă de realitate:

- prima este orientată către descoperirea unei politici publice;

- în a 2 –a întrebare există dorinţa de a descoperi valori, criterii care să aprecieze politicile alternative;

- a 3-a întrebare este orientată către descoperirea relaţiilor empirice dintre elementele lumii reale;

- cu a 4-a întrebare se caută clarificarea semnificaţiei;

Funcţie de întrebarea asupra căreia ne concentrăm atenţia la un moment al analizei, putem avea:

- analiză de politici publice;

- analiză normativă;

- analiză empirică;

- analiză semantică;

În analiza politică actuală limitele între aceste tipuri nu sunt clar

definite. În plus există o relaţie logică între acestea: trebue să începem prin a clarifica înţelesul unor termeni, să trecem la problemele empirice, să descopărim normele şi în final să examinăm problema alegerii unei anumite politici publice. Pentru că analiza politicilor publice este cel mai complex tip de analiză, în această carte accentul va cădea mai mult asupra sa.

Folosind o altă metaforă, s-ar putea spune că munca analistului politic este asemănătoare cu cea a unui detectiv. Ei desfăşoară cam aceleaşi activităţi de rutină: urmăresc anumiţi oameni şi încearcă să înţeleagă ceea ce se întîmplă, îi întreabă despre ceea ce se întîmplă şi caută urme, dovezi ale unor acţiuni. În plus însă analistul politic ar trebui să ofere şi sfaturi viabile pentru anumite acţiuni.

Numărul celor calificaţi care oferă consultanţă atît pentru guvern sau autorităţile locale cît şi pentru sectorul privat fiind în creştere, acest curs se adresează celor care doresc să lucreze în acest domeniu şi care vor să-şi îmbunătăţească deprinderile analitice.

1. Politică şi Analiză

Cercetarea empirică şi discursul politic

Pe prima pagină un articol de ziar apărut după 11 septembrie 2001, un titlu succint: “Puterea Statelor Unite în declin”. Întoarceţi pagina şi observaţi că articolul continuă cu un subtitlu: “declinul spiritului civic erodează puterea Statelor Unite”. Titlul principal este o afirmaţie simplă, descriptivă despre schimbările în puterea Statelor Unite; a doua sugerează un motiv al acestor schimbări. Afirmaţii de acest tip sunt obişnuite în arena politică, şi tindem să le acceptăm dacă se potrivesc cu ceea ce cunoaştem deja despre politică. Scopul acestui curs este de a vă oferi unele deprinderi de înţelegere a acestor afirmaţii şi de a cerceta pentru a putea determina dacă ele sunt sau nu reale. Veţi învăţa să întrebaţi: Ce înţelege autorul prin “putere” şi prin “spirit civic”? Ce dovezi există pentru a susţine această aserţiune? Există alte forţe care acţionează cu o forţă mai mare asupra puterii unei ţări?

Întrebările despre înţelesul termenilor şi despre relaţia dintre termeni şi evenimentele reale sunt centrale pentru procesul de cercetare în orice domeniu de studiu. Ele sunt în mod special provocatoare pentru cei care studiază politica, deoarece termenii folosiţi pentru a descrie şi explica evenimentele şi ideile politice nu sunt întotdeauna clar definiţi. Ca studenţi la ştiinţe politice, nu putem să ridicăm din umeri şi să întoarcem spatele arenei politice cu un oarecare sentiment al fatalismului. Trebuie să fim cât se poate de educaţi în legătură cu limbajul şi datele politicii, pentru a aprecia cât de uşor pot ele să ne inducă în eroare, şi pentru a învăţa să le folosim mai corect şi eficient.

Această carte este dedicată îmbunătăţirii capacităţii voastre de a înţelege şi folosi discursul politic. Termenul de discurs politic include multe moduri în care limbajul politic şi informaţia pot fi utilizate, începând cu o prezentare făcută pentru a susţine o anumită politică până la afirmaţii formale ale liderilor politici, de la scrisori către un editor până la legi care trec prin Parlament, de la simple tabele statistice în articolele de ziar până la analize politice pregătite de o agenţie guvernamentală. Cartea are două scopuri: să vă ajute să vă formaţi un obicei de a gândi sistematic despre politică, şi de a vă învăţa şi antrena deprinderile de a face o analiză sau o cercetare. Ar trebui să ducă la îmbunătăţirea abilităţii de a scrie într-un limbaj politic mai eficient şi de a analiza informaţia şi datele politice cu mai multă acurateţe. Exerciţiile din această carte vă oferă posibilitatea de a vă ascuţi capacitatea de a aduna, aranja şi analiza ideile şi informaţia politică.

Aceste deprinderi analitice şi de gândire sunt importante din mai multe puncte de vedere. Mai întâi, ele vă ajută să înţelegeţi mai bine dinamica şi problemele unei societăţi şi de a compara strategiile de analiză a lor. De ce este sărăcia atât de persistentă? Reforma în sistemul de protecţie socială de tipul programelor de asistenţă socială ar reduce sărăcia? În al doilea rând, aceste deprinderi vă permit să evaluaţi critic studiile de politică şi argumentele politice. Ce înseamnă când un candidat spune că stăm mai bine acum decât în urmă cu patru ani, şi un alt candidat spune că stăm mai rău? În al treilea rând, aceste deprinderi pot fi folosite pentru a defini întrebări politice interesante şi a face un design de cercetare care încearcă să răspundă la aceste întrebări. Ce fel de studiu ar fi mai util pentru a arăta de ce procente mari din cadrul populaţiei nu votează? În al patrulea rând, ele vă ajută să priviţi în viitor şi vă dau o bază pentru a construi politici care să rezolve problemele. De exemplu, deprinderile descrise în acest curs vă vor da posibilitatea de a compara costurile şi rezultatele diferitelor politici de îngrijire a sănătăţii. În al cincilea rând, aceste deprinderi vă permit să participaţi mai eficient la scena politică. Puteţi să priviţi aceste deprinderi ca pe o importantă resursă politică.

Preview document

Metode de cercetare în științele politice - Pagina 1
Metode de cercetare în științele politice - Pagina 2
Metode de cercetare în științele politice - Pagina 3
Metode de cercetare în științele politice - Pagina 4
Metode de cercetare în științele politice - Pagina 5
Metode de cercetare în științele politice - Pagina 6
Metode de cercetare în științele politice - Pagina 7
Metode de cercetare în științele politice - Pagina 8
Metode de cercetare în științele politice - Pagina 9
Metode de cercetare în științele politice - Pagina 10
Metode de cercetare în științele politice - Pagina 11
Metode de cercetare în științele politice - Pagina 12
Metode de cercetare în științele politice - Pagina 13
Metode de cercetare în științele politice - Pagina 14
Metode de cercetare în științele politice - Pagina 15
Metode de cercetare în științele politice - Pagina 16
Metode de cercetare în științele politice - Pagina 17
Metode de cercetare în științele politice - Pagina 18
Metode de cercetare în științele politice - Pagina 19
Metode de cercetare în științele politice - Pagina 20
Metode de cercetare în științele politice - Pagina 21
Metode de cercetare în științele politice - Pagina 22
Metode de cercetare în științele politice - Pagina 23
Metode de cercetare în științele politice - Pagina 24
Metode de cercetare în științele politice - Pagina 25
Metode de cercetare în științele politice - Pagina 26
Metode de cercetare în științele politice - Pagina 27
Metode de cercetare în științele politice - Pagina 28
Metode de cercetare în științele politice - Pagina 29
Metode de cercetare în științele politice - Pagina 30
Metode de cercetare în științele politice - Pagina 31
Metode de cercetare în științele politice - Pagina 32
Metode de cercetare în științele politice - Pagina 33
Metode de cercetare în științele politice - Pagina 34
Metode de cercetare în științele politice - Pagina 35
Metode de cercetare în științele politice - Pagina 36
Metode de cercetare în științele politice - Pagina 37
Metode de cercetare în științele politice - Pagina 38
Metode de cercetare în științele politice - Pagina 39
Metode de cercetare în științele politice - Pagina 40
Metode de cercetare în științele politice - Pagina 41
Metode de cercetare în științele politice - Pagina 42
Metode de cercetare în științele politice - Pagina 43
Metode de cercetare în științele politice - Pagina 44
Metode de cercetare în științele politice - Pagina 45
Metode de cercetare în științele politice - Pagina 46
Metode de cercetare în științele politice - Pagina 47
Metode de cercetare în științele politice - Pagina 48
Metode de cercetare în științele politice - Pagina 49
Metode de cercetare în științele politice - Pagina 50
Metode de cercetare în științele politice - Pagina 51
Metode de cercetare în științele politice - Pagina 52
Metode de cercetare în științele politice - Pagina 53
Metode de cercetare în științele politice - Pagina 54
Metode de cercetare în științele politice - Pagina 55
Metode de cercetare în științele politice - Pagina 56
Metode de cercetare în științele politice - Pagina 57
Metode de cercetare în științele politice - Pagina 58
Metode de cercetare în științele politice - Pagina 59
Metode de cercetare în științele politice - Pagina 60
Metode de cercetare în științele politice - Pagina 61
Metode de cercetare în științele politice - Pagina 62
Metode de cercetare în științele politice - Pagina 63
Metode de cercetare în științele politice - Pagina 64
Metode de cercetare în științele politice - Pagina 65
Metode de cercetare în științele politice - Pagina 66
Metode de cercetare în științele politice - Pagina 67
Metode de cercetare în științele politice - Pagina 68
Metode de cercetare în științele politice - Pagina 69
Metode de cercetare în științele politice - Pagina 70
Metode de cercetare în științele politice - Pagina 71
Metode de cercetare în științele politice - Pagina 72
Metode de cercetare în științele politice - Pagina 73
Metode de cercetare în științele politice - Pagina 74
Metode de cercetare în științele politice - Pagina 75
Metode de cercetare în științele politice - Pagina 76
Metode de cercetare în științele politice - Pagina 77
Metode de cercetare în științele politice - Pagina 78
Metode de cercetare în științele politice - Pagina 79
Metode de cercetare în științele politice - Pagina 80
Metode de cercetare în științele politice - Pagina 81
Metode de cercetare în științele politice - Pagina 82
Metode de cercetare în științele politice - Pagina 83
Metode de cercetare în științele politice - Pagina 84
Metode de cercetare în științele politice - Pagina 85
Metode de cercetare în științele politice - Pagina 86
Metode de cercetare în științele politice - Pagina 87
Metode de cercetare în științele politice - Pagina 88
Metode de cercetare în științele politice - Pagina 89
Metode de cercetare în științele politice - Pagina 90
Metode de cercetare în științele politice - Pagina 91
Metode de cercetare în științele politice - Pagina 92
Metode de cercetare în științele politice - Pagina 93
Metode de cercetare în științele politice - Pagina 94
Metode de cercetare în științele politice - Pagina 95
Metode de cercetare în științele politice - Pagina 96
Metode de cercetare în științele politice - Pagina 97
Metode de cercetare în științele politice - Pagina 98
Metode de cercetare în științele politice - Pagina 99
Metode de cercetare în științele politice - Pagina 100

Conținut arhivă zip

  • Metode de Cercetare in Stiintele Politice.doc

Alții au mai descărcat și

Partidul Politic

In politologia contemporana societatea este caracterizata de o complexitate de interese si opinii,purtatorii carora se asociaza in grupuri stabile...

Analiză electorală

Votul - fenomen social Acest prim curs îsi propune sa va initieze în problematica votului, acesta fiind analizat în acest context din...

Teoria și practica negocierilor

1. Obiectul negocierilor politice.Cauzele renasterii negocierilor. "Negocierea este un proces in care, din punct de vedere etic, toti cei implicat...

Delegative Democracy

Guillermo O’Donnell is Helen Kellogg Professor of International Studies, and Academic Director of the Helen Kellogg Institute for International...

Semantică și comunicare politică

Diversificarea formelor de studiu şi percepere a realităţii sociale reprezintă o caracteristică a lumii contemporane. În ultimul sec. tot mai...

Discursul Politic

Discusul electoral constituie principala modalitate prin care actorul politic poate genera evenimente intr-o campanie electorala. O data lansat in...

Politologie C1 - Scurt Istoric al Disciplinei

Scurt istoric al disciplinei. Condiţii ale apariţiei Politologiei ca disciplină ştiinţifică modernă. Politicul ca obiect de studiu. Scurt istoric...

Politologie c2 - statul modern

Statul este instituţia politică fundamentală în societăţile contemporane. Statul modern este rezultatul unui proces istoric de centralizare şi...

Te-ar putea interesa și

Fenomenul Migrației și Criza Familială

Rezumat Prin prezentul demers al acestei lucrări intitulat „Fenomenul migraţiei şi criza familială” am urmărit identificarea şi evidenţierea...

Metode de cercetare în știința politică

I. TEMA CERCETARII Tema proiectului porneste de la o lucrare de referinta in domeniul stiintelor politice, si anume “Cultura civica ” de Gabriel...

Motivarea funcționarilor publici din Primăria Bistrița

MOTIVAREA ALEGERII TEMEI Am ales aceasta teoria deoarece mi s-a parut foarte interesant modul in care Maslow a conceput o ierarhie a nevoilor si...

Metode de cercetare socială și politică

OBIECTIVE Cursul îşi propune cunoaşterea de către studenţi a metodelor de cercetare socială şi politică, dezvoltarea capacităţii acestora de a...

Opinia studenților din anul I de la SNSPA despre joburile de pe piața muncii din România

1). Stabilirea si justificarea temei cercetarii: Consider tema pe care am propus-o acestui proiect"Opinia studentilor din anul I de la SP (SNSPA)...

Corupția în administrație - semnificația publică a fenomenului corupției, cauze și metode de combatere

I. SEMNIFICATIA FENOMENULUI CORUPTIEI Tribut.Bacsis.Pesches.Haraci.Probabil multi au auzit acesti termeni dar nu au facut legatura cu ceea ce...

Sondaj privind angajarea absolvenților anului universitar 2004-2005

Introducere Preocuparea crescanda a angajatorilor romani pentru recrutarea si dezvoltarea in organizatiile proprii a tinerilor absolventi de...

Drept Constituțional

Capitolul I. Locul dreptului constitutional în sistemul de drept Sectiunea 1. Sistemul dreptului. Nimeni nu poate spune exact când si în ce...

Ai nevoie de altceva?