Politică și administrație publică

Curs
6.5/10 (2 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 103 în total
Cuvinte : 55394
Mărime: 287.16KB (arhivat)
Publicat de: Ioan Iosif
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Anca Mot
ŞCOALA NAŢIONALĂ DE STUDII POLITICE ŞI ADMINISTRATIVE FACULTATEA DE ADMINISTRAŢIE PUBLICĂ

Extras din curs

Suport de curs la disciplina

POLITICA SI ADMINISTRATIE PUBLICA

Modulul 1 – Curs introductiv. Continutul si obiectivele cursului. Clarificari conceptuale. Dimensiunea politica a administratiei

Continutul si obiectivele cursului

Doua principii regleaza relatiile dintre lumea administrativa si lumea politica : principiul separarii si cel al subordonarii.

Astfel, politica si administratia sint doua domenii distincte de activitate, fiecare avind propria sa logica : functiile lor, diferite prin natura (decizie vs executie) sint realizate de catre doua tipuri de agenti (alesi vs functionari) inserati in 2 tipuri de organizatii (sistem birocratic vs sistem reprezentativ) si a caror autoritate se bazeaza pe principii diferite de legitimitate (democratica vs mediatizata).

In acelasi timp, datorita principiului democratic, relatia administratiei cu politica este o relatie de dependenta (subordonare). Cu toate acestea, daca teoretic birocratia se estompeaza in spatele alesilor si nu dispune decit de o legitimitate mediata, in practica, autoritatea ei o determina sa intretina si sa apere valori specifice.

Constitutind un ansamblu profesional relativ coerent si omogen, numit pe baza criteriilor legate de merit si pe competenta tehnica si bucurindu-se in general de permanenta si de securitatea locului d emunca, birocratia are tendinta sa-si dezvolte propria sa autoritate.

Apare astfel ca legaturile dintre adminsitratie si puterea politica nu sint atit de transate, arbitrare si reductoare cum analizele teoretice le prezinta. Trebuie astfel sa ne punem intrebari cit priveste adevarata natura a raportului dintre sfera administrativa si lumea politica si sa analizam devierile de la dogma traditionala si a relatiei de dependenta care ia forma unei duble miscari, adica a politizarii birocratiei si a functionarizarii politicului

Astfel, obiectivul principal al cursului este sa aprofundam reflectia asupra diferitelor aspecte ale raportului dintre administratie si puterea politica in societatile occidentale (in principal). Mai concret, cursul va fi centrat pe temele urmatoare :

- Analiza demersurilor clasice ale dihotomiei A/P

- Studiu comparat al diferitelor modele empirice ale raportului A/P

- Analiza principalelelor institutii politice

- Analiza diferitelor dimensiuni ale legaturii A/P (birocratia si partide politice, administratia si puterea legislativa, analiza soicologica comparata a birocratilor / politicieni, birocratie reprezentativa, etc).

Administratie si politica

Adesea opunem politica si administratia, sau, altfel spus politica si tehnica. Distinctia poate fi utila din punct de vedere analitic, dar ea nu poate surprinde faptul ca intre administratie si politica exista numeroase puncte de contact si interdependente.

Administratia este in centrul anumitor controverse ideologice, ea are o dimensiune politica (este obiect al discursului politic) si este in mod necesar influentata de sfera politica (regim, sistem politic). Presiunea fortelor politice se exercita la toate nivelurile serviciilor publice. Si aceasta se accentueaza datorita participarii crescute a functionarilor publici la viata politica si datorita multiplicarii grupurilor care sint in contact cu administratia, concomitent cu cresterea influentei tehnicienilor.

Dimensiunea politica a administratiei

Doctrina neutralitatii politice a administratiei – care sintetizeaza esenta raporturilor dintre politica si administratie - sugereaza faptul ca alesii sint singurii care decid in timp ce functionarii le acorda asistenta si supravegheaza executia conform deciziilor luate.

Alesii evita sa politizeze administratia si aceasta, in schimb, se limiteaza la rolul sau de executant fidel. Administratia este subordonata puterii politice dar este distincta de aceasta. Deci, administratia este neutra in raport cu politicul.

Or, in realitate, lucrurile se petrec diferit: administratia publica comporta o dimensiune politica si in practica, niciunul din aspectele ei nu poate face abstractie de aceasta dimensiune.

Astfel, doctrina neutralitatii politice a administratiei nu este universala nici in timp nici in spatiu. In realitate, ea este rezultatul unei conceptii precise asupra politicului si a Statului : este vorba de ideologia liberala. Liberalismul politic este o filozofie care urmareste echilibrul intre coeziunea sociala si libertatea individuala. Acest echilibru trebuie sa se bazeze pe un dispozitiv institutional de puteri si contra-puteri, printre care partajarea puterilor intre executiv si legislativ, independenta tribunalelor, libertatea presei si drepturile cetatenilor care sint inscrise in Constitutie.

Administratia, independenta fata de luptele politice, se plaseaza totusi in interiorul acestui angrenaj institutional. Protejata de variatiile puterii, administratia asigura continuitatea realizarii treburilor publice. Ea ofera garantia independentei cit priveste arbirariul politic. O functie publica oferita tuturor, supusa criteriilor de competenta si nu partizane este conditia unei recrutari de calitate si garantia eficacitatii.

Aceasta doctrina a neutralitatii este, in masura diferita, baza legitimitaii administratiei. In teorie ne referim la ea, dar in practica ne indepartam, mai mult sau mai putin, de ea.

Neutralitatea fixeaza limitele influentei alesilor asupra functionarilor. In principiu, este exclus ca motivele partizane (de exemplu adeziunea la un partid) sa fie o conditie de angajare.

In concluzie, neutralitatea administratiei este o conceptie, o viziune politica a Statului si servicului public. Si, in masura in care politicul defineste puterea in sens larg, administratia este in sine un fenomen politic pentru ca ea este un domeniu, o zona a relatiilor de putere.

Functionarii sint indivizi care au interese si urmaresc realizarea preferintelor si idealurilor lor. In acest scop ei utilizeaza pirghiile de influenta de care dispun. Astfel, desi administratiile sint neutre din punct de vedere teoretic, ele se caracterizeaza prin existenta in cadrul lor a unor relatii de putere: in cadrul structurilor sau proceselor administrative, al finantelor publice sau al gestiunii personalului, al regulilor birocratice, al tehnocratiei si controlului institutional, sau al deschiderii fata de public si al influentei ideologiilor.

Sa vedem in primul rind cum se manifesta raporturile de putere la nivelul proceselor: decizia nu este o reflectare pura a exigentelor politice (ale politicului) pentru ca acestea sint in parte rezultatul proceselor administrative. De aici deriva importanta strategica a relatiilor de autoritate si de responsabilitate, a retelelor de comunicare, a mecanismelor de coordonare si a nomenclaturii sarcinilor si a altor proceduri de functionare.

La nivelul structurilor: ministerele amenajeaza aceste relatii sub presiunea multiplelor retele de influenta si nu urmind in mod fidel criteriile de gestiune stabilite. Alegerea intre structurile centralizate si descentralizare pune in functiune echilibrul de putere dintre unitatile de baza si autoritatea de tutela.

La nivelul finantelor publice: bugetul este o masura a capacitatii de actiune guvernamentala intr-un context in care nevoile exced intotdeauna resursele. La acest nivel, functionarii sint in acelasi timp judecatori si parti: ei informeaza alesii despre cheltuielile necesare, in timp ce interesul lor este, in general, cresterea acestor cheltuieli in masura in care ele semnifica pentru ei salarii mai mari, angajari, conditii de munca mai avantajoase si sanse de cariera mai bune.

Preview document

Politică și administrație publică - Pagina 1
Politică și administrație publică - Pagina 2
Politică și administrație publică - Pagina 3
Politică și administrație publică - Pagina 4
Politică și administrație publică - Pagina 5
Politică și administrație publică - Pagina 6
Politică și administrație publică - Pagina 7
Politică și administrație publică - Pagina 8
Politică și administrație publică - Pagina 9
Politică și administrație publică - Pagina 10
Politică și administrație publică - Pagina 11
Politică și administrație publică - Pagina 12
Politică și administrație publică - Pagina 13
Politică și administrație publică - Pagina 14
Politică și administrație publică - Pagina 15
Politică și administrație publică - Pagina 16
Politică și administrație publică - Pagina 17
Politică și administrație publică - Pagina 18
Politică și administrație publică - Pagina 19
Politică și administrație publică - Pagina 20
Politică și administrație publică - Pagina 21
Politică și administrație publică - Pagina 22
Politică și administrație publică - Pagina 23
Politică și administrație publică - Pagina 24
Politică și administrație publică - Pagina 25
Politică și administrație publică - Pagina 26
Politică și administrație publică - Pagina 27
Politică și administrație publică - Pagina 28
Politică și administrație publică - Pagina 29
Politică și administrație publică - Pagina 30
Politică și administrație publică - Pagina 31
Politică și administrație publică - Pagina 32
Politică și administrație publică - Pagina 33
Politică și administrație publică - Pagina 34
Politică și administrație publică - Pagina 35
Politică și administrație publică - Pagina 36
Politică și administrație publică - Pagina 37
Politică și administrație publică - Pagina 38
Politică și administrație publică - Pagina 39
Politică și administrație publică - Pagina 40
Politică și administrație publică - Pagina 41
Politică și administrație publică - Pagina 42
Politică și administrație publică - Pagina 43
Politică și administrație publică - Pagina 44
Politică și administrație publică - Pagina 45
Politică și administrație publică - Pagina 46
Politică și administrație publică - Pagina 47
Politică și administrație publică - Pagina 48
Politică și administrație publică - Pagina 49
Politică și administrație publică - Pagina 50
Politică și administrație publică - Pagina 51
Politică și administrație publică - Pagina 52
Politică și administrație publică - Pagina 53
Politică și administrație publică - Pagina 54
Politică și administrație publică - Pagina 55
Politică și administrație publică - Pagina 56
Politică și administrație publică - Pagina 57
Politică și administrație publică - Pagina 58
Politică și administrație publică - Pagina 59
Politică și administrație publică - Pagina 60
Politică și administrație publică - Pagina 61
Politică și administrație publică - Pagina 62
Politică și administrație publică - Pagina 63
Politică și administrație publică - Pagina 64
Politică și administrație publică - Pagina 65
Politică și administrație publică - Pagina 66
Politică și administrație publică - Pagina 67
Politică și administrație publică - Pagina 68
Politică și administrație publică - Pagina 69
Politică și administrație publică - Pagina 70
Politică și administrație publică - Pagina 71
Politică și administrație publică - Pagina 72
Politică și administrație publică - Pagina 73
Politică și administrație publică - Pagina 74
Politică și administrație publică - Pagina 75
Politică și administrație publică - Pagina 76
Politică și administrație publică - Pagina 77
Politică și administrație publică - Pagina 78
Politică și administrație publică - Pagina 79
Politică și administrație publică - Pagina 80
Politică și administrație publică - Pagina 81
Politică și administrație publică - Pagina 82
Politică și administrație publică - Pagina 83
Politică și administrație publică - Pagina 84
Politică și administrație publică - Pagina 85
Politică și administrație publică - Pagina 86
Politică și administrație publică - Pagina 87
Politică și administrație publică - Pagina 88
Politică și administrație publică - Pagina 89
Politică și administrație publică - Pagina 90
Politică și administrație publică - Pagina 91
Politică și administrație publică - Pagina 92
Politică și administrație publică - Pagina 93
Politică și administrație publică - Pagina 94
Politică și administrație publică - Pagina 95
Politică și administrație publică - Pagina 96
Politică și administrație publică - Pagina 97
Politică și administrație publică - Pagina 98
Politică și administrație publică - Pagina 99
Politică și administrație publică - Pagina 100
Politică și administrație publică - Pagina 101
Politică și administrație publică - Pagina 102
Politică și administrație publică - Pagina 103

Conținut arhivă zip

  • Politica si Administratie.doc

Alții au mai descărcat și

Resursele Energetice - Motiv de Tensiuni, Crize și Conflicte

Introducere Această lucrare abordează o temă de actualitate în domeniul relaţiilor internaţionale, şi anume Resursele energetice- motive de...

Politizarea Administrației

I. Preambul Necesitatea elaborării unui astfel de demers analitic în care ar urma să fie dezbătută această formă de exercitare a controlului...

Procedura actelor administrative

Una dintre caracteristicile principale ale sistemului nostru administrativ, comun tuturor regimurilor inspirate din modelul european continental,...

Conflictul Politic ca Fenomen Politic

INTRODUCERE Activitatea politică reprezintă domeniul în care are loc ciocnirea intereselor între indivizi şi grupuri sociale care tind spre...

Campania Electorala lui Mircea Geoană

Introducere Campania electorala se desfasoara ca o interactiune a interpretarilor strategic orientate ale situatiei politice, termenul de...

Introducere în Istoria Partidelor și Doctrinelor Politice din România

1. PARTID ŞI IDEOLOGIE POLITICĂ – DEFINIREA CONCEPTELOR 1.1. Pluripartidismul şi sistemul democratic Sistemul democratic modern bazat pe...

Bazele științei politice

III. NOTE DE CURS BAZELE STIINTEI POLITICII Politica şi puterea. Aristotel definea omul drept “animal politic” (Politica - Casa şcoalelor,...

Drept Administrativ

DEFINITIA SI IZVOARELE DREPTULUI ADMINISTRATIV Dreptul administrativ cuprinde ansamblul normelor juridice ce au ca obiect raporturi juridice de...

Te-ar putea interesa și

Evaluarea Programelor

I. INTRODUCERE 1. ARGUMENT Dezvoltarea actuala a societatii si ritmul in care ea se produce constrange la aplicarea unor schimbari majore in...

Administrația publică între social, politic, juridic, media și reformă

2.0. INTRODUCERE Cunoașterea științifică a unei anumite materii presupune identificarea noțiunilor cu care operează știința care are drept obiect...

Administrația publică în diferitele regimuri politice

I. Administratia si regimurile politice Sistemul administratiei publice este inseparabil legat de realizarea politicii statului prin natura...

Aplicabilitatea modelului politic în administrația publică din România

CAP I Cadrul general al deciziei administrative Decizia constituie forma sintetica a actului de conducere. Orice decizie presupune o selectie...

Politica de Pesonal în Administrația Publică

Introducere Situaţia economică şi social-culturală a Republicii Moldova la etapa contemporană atestă, că problemele economice şi spirituale pot fi...

Politici de Personal în Administrația Publică

În 1954 Hendry C. şi Pettigrew A. în „Managementul resurselor umane” vorbesc despre resursele umane ca despre „patrimoniu uman”, iar P. Drucher a...

Dezvoltarea Capacității de Evaluare la Nivelul Instituțiilor Publice din România

I Introducere Vorbim adesea despre politicele pe care le formuleaza sau le aplica guvernarea. Auzim intrebari de genul: De ce a luat parlamentul...

Administrația publică și diferitele regimuri politice

DEFINIȚIA ȘI TRĂSĂTURILE ADMINISTRAȚIEI PUBLICE Termenul de administrație provine din limba latină, „administer” traducându-se agent, ajutător....

Ai nevoie de altceva?