Politici ale Uniunii Europene

Curs
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 82 în total
Cuvinte : 44340
Mărime: 167.66KB (arhivat)
Publicat de: Manuela P.
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Lector univ. dr. Dumitru Nancu
UNIVERSITATEA “ANDREI ŞAGUNA” FACULTATEA DE ŞTIINŢE ECONOMICE ANUL UNIVERSITAR 2011 – 2012 SEMESTRUL 2

Cuprins

  1. CAP. 1 Conceptul de uniune. Uniunea europeană.pag. 3
  2. 1.1. La ce serveşte Uniunea Europeană?.pag. 4
  3. 1.2. Cele zece etape istorice.pag. 7
  4. 1.3. Extinderea şi politica de vecinătate.pag. 8
  5. CAP. 2 Cum funcţionează Uniunea Europeană?.pag. 12
  6. 2.1.Triunghiul decizional.pag. 12
  7. 2.2. Alte instituţii şi organisme.pag. 15
  8. CAP. 3 Care sunt rolurile Uniunii Europene? piaţa unică.pag. 17
  9. 3.1. Care sunt rolurile UE?.pag. 17
  10. 3.2. Piaţa unică.pag. 22
  11. CAP. 4 Uniunea economică şi monetară (UEM) şi moneda euro.pag. 26
  12. 4.1. Istoria cooperării monetare.pag. 26
  13. 4.2. Uniunea economică şi monetară (UEM).pag. 26
  14. CAP. 5 Spre o societate bazată pe cunoaştere.pag. 29
  15. 5.1.Agenda Lisabona.pag. 29
  16. 5.2.Europa cetăţenilor.pag. 30
  17. 5.3.Libertate, securitate şi justiţie.pag. 34
  18. CAP. 6 Rolul Uniunii Europene pe scena mondială.pag. 37
  19. 6.1. O politică de apărare comună embrionară.pag. 37
  20. 6.2. O politică comercială deschisă către lume.pag. 38
  21. 6.3. Relaţiile dintre Uniunea Europeană şi ţările mediteraneene.pag. 39
  22. 6.4. Africa.pag. 39
  23. 6.5. Care este viitorul Europei?.pag. 40
  24. CAP. 7 Constituţia Uniunii Europene.pag. 43
  25. 7.1. Cronologia construcţiei europene.pag. 43
  26. CAP. 8 Funcţionarea instituţiilor şi organelor Uniunii Europene.pag. 63
  27. 8.1. Dreptul comunitar.pag. 64
  28. 8.2. Acquis-ul comunitar.pag. 67
  29. CAP. 9 Politica de coeziune a Uniunii Europene.pag. 72
  30. 9.1. Ce este politica de coeziune economică şi socială (PCES)?.pag. 74
  31. 9.2. Coeziune economică - convergenţa PIB pe cap de locuitor în ţările de coeziune.pag. 76
  32. CAP. 10 Politica de dezvoltare regională a Uniunii Europene.pag. 82
  33. 10.1.Obiective principale.pag. 84
  34. 10.2. Principiile alocării și accesării fondurilor.pag. 86
  35. CAP. 11 Fonduri structurale .pag. 90
  36. 11.1.Fondul European de Dezvoltare Regională.pag. 90
  37. 11.2.Fondul Social European.pag. 95
  38. 11.3.Fondul de Coeziune.pag. 99
  39. CAP. 12 Politica agricolă comună.pag. 101
  40. 12.1. Finanţarea susţinerii pieţelor. Secţiunea Garantare a FEOGA.pag. 107
  41. 12.2. Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală.pag. 108

Extras din curs

Capitolul 1

Conceptul de Uniune Europeană

1.1. La ce servește Uniunea Europeană?

1.2. Cele zece etape istorice

1.3. Extinderea și politica de vecinătate

Ce rol îndeplinește Uniunea Europeană? De ce și cum a fost înființată? Cum funcționează? Ce a reușit să realizeze până acum în interesul cetățenilor ei și care sunt provocările cu care este nevoită să se confrunte în prezent? Ce poate face pentru a-i încuraja pe cetățeni să se implice activ în demersurile sale?

Într-o eră a globalizării, va putea Uniunea să concureze realmente cu celelalte economii mondiale și să își mențină în același timp standardele sociale? Va reuși oare Europa să rămână un actor principal pe scena internațională și să susțină eforturile de combatere a terorismului mondial?

Acestea sunt doar câteva dintre întrebările dezbătute in acest suport de curs

1.1. La ce servește Uniunea Europeană?

Misiunea Europei pentru secolul XXI este:

• garantarea păcii, a prosperității și a stabilității pentru cetățenii Europei;

• consolidarea reunificării continentului;

• asigurarea securității pentru cetățenii săi;

• promovarea unei dezvoltări economice și sociale echilibrate;

• soluționarea provocărilor globalizării și prezervarea identității popoarelor europene;

• favorizarea valorilor europene, precum dezvoltarea durabilă și protecția mediului, respectarea drepturilor omului și a economiei sociale de piață.

I. Pacea și stabilitatea

Înainte de a deveni un adevărat obiectiv politic, ideea unificării Europei nu era decât un vis al filozofilor și vizionarilor. Victor Hugo, de exemplu, a avansat ideea „Statelor Unite ale Europei”, fiind inspirat de idealurile umaniste. Visul acesta a fost însă spulberat de groaznicele războaie care au devastat continentul în prima jumătate a secolului XX.

O nouă formă de speranță a luat însă naștere din ruinele celui de-al doilea război mondial. Cei care au opus rezistență totalitarismului în timpul celui de-al doilea război mondial erau hotărâți să pună capăt antagonismului internațional și rivalităților în Europa și astfel să creeze condițiile necesare unei păci durabile. Între 1945 și 1950, câțiva oameni de stat, precum Robert Schuman, Konrad Adenauer, Alcide de Gasperi și Winston Churchill și-au pus în gând să convingă cetățenii de necesitatea intrării într-o eră nouă, cea a unei organizări structurate a Europei Occidentale, bazate pe interese comune și fondate pe tratate, care ar garanta statul de drept și egalitatea între toate țările membre.

Preluând o idee mai veche a lui Jean Monnet, Robert Schuman (ministru de Externe al Franței) propune, la 9 mai 1950, instituirea Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului (CECO). Astfel, țările care odinioară se confruntau pe câmpul de luptă decid să plaseze producția de cărbune și oțel sub responsabilitatea unei autorități supreme comune. Din punct de vedere practic, dar și simbolic, spectrul conflictelor a fost transformat în instrument al păcii și reconcilierii.

II. Reunificarea continentului european

După căderea Zidului Berlinului în 1989, Uniunea Europeană a fost cea care încurajat reunificarea Germaniei. În 1991, odată cu prăbușirea Imperiului Sovietic, fostele țări comuniste din Europa Centrală și de Est decid, la rândul lor, după ce timp de decenii s-au aflat sub tutela Pactului de la Varșovia, că viitorul lor este legat de cel al marii familii a națiunilor democratice din Europa.

Procesul de extindere continuă și astăzi. Astfel, în timp ce Turcia și Croația au început negocierile de aderare în octombrie 2005, o serie de țări din Balcani și-au depus și ele candidatura, ceea ce ar putea duce, într-o bună zi, la aderarea efectivă a acestora la marea familie europeană.

III. Siguranța și securitatea

În secolul XXI, Europa încă se mai confruntă cu probleme de siguranță și securitate. De aceea, UE trebuie să ia măsuri eficiente pentru a garanta siguranța și securitatea statelor sale membre. În acest scop, UE trebuie să colaboreze constructiv cu regiunile aflate dincolo de granițele sale, respectiv țările din Balcani, din Africa de Nord, din Caucaz și din Orientul Mijlociu. UE trebuie, de asemenea, să își apere interesele militare și strategice, prin colaborarea cu aliații săi, în special cu NATO și prin dezvoltarea unei veritabile politici europene comune de securitate și de apărare.

Securitatea internă și externă sunt două fețe ale aceleiași monede. Combaterea terorismului și a crimei organizate necesită o colaborare strânsă între forțele polițienești din toate țările UE. Crearea unui „spațiu de libertate, securitate și justiție” în sânul UE, unde fiecare cetățean are acces egal la justiție și este protejat de lege, constituie o nouă provocare la nivel european, necesitând o coordonare sporită a acțiunilor întreprinse de autoritățile naționale. Organisme precum Europol, Oficiul European de Poliție, și Eurojust, care promovează cooperarea între procurori, judecători și ofițeri de poliție din țările membre ale UE, sunt chemate să joace un rol mai activ și mai eficient.

IV. Solidaritatea economică și socială

Cu toate că, la origine, Uniunea Europeană a fost creată pentru a realiza un obiectiv politic pacificator, aspectul economic a fost totuși cel care a reușit să dinamizeze și să încununeze cu succes această construcție europeană.

La ora actuală, tendințele demografice în UE nu sunt foarte favorabile, în comparație cu celelalte state ale lumii. De aceea, statele membre trebuie să se apropie tot mai mult, pentru a asigura creșterea economică și pentru a se menține competitive la nivel mondial. Nici un stat membru nu este pregătit să facă față, singur, concurenței pe plan mondial în domeniul comerțului. Astfel, piața unică oferă întreprinderilor europene o platformă vitală, asigurându-le competitivitatea pe piețele mondiale.

Cu toate acestea, acest spațiu de liberă concurență la nivel european trebuie să aibă drept corolar solidaritatea națiunilor europene. Aceasta are consecințe pozitive asupra cetățenilor europeni: prin urmare, atunci când cetățenii din unele regiuni ale Europei sunt victime ale inundațiilor sau ale altor calamități naturale, bugetul UE prevede fonduri de asistență în acest sens. Fondurile structurale, gestionate de Comisia Europeană, încurajează și sporesc eforturile depuse de autoritățile naționale și locale ale țărilor membre pentru a reduce inegalitățile între diversele regiuni ale UE. Mijloacele financiare de la bugetul UE și creditele oferite de Banca Europeană de Investiții (BEI) sunt alocate pentru a îmbunătăți infrastructura de transporturi (de exemplu, extinderea rețelei de autostrăzi și a infrastructurii feroviare de mare viteză), contribuind astfel la promovarea unor regiuni și la stimularea schimburilor comerciale transeuropene. Astfel, succesul economic al UE se va manifesta, în parte, prin capacitatea pieței sale unice, de 500 de milioane de consumatori, de a satisface interesele unui număr cât mai mare de consumatori și întreprinderi.

V. Identitatea și diversitatea în contextul globalizării

Societățile postindustriale ale Europei devin tot mai complexe. Astfel, deși nivelul de trai al cetățenilor europeni nu a încetat să crească, diferențe semnificative între bogați și săraci persistă. La rândul ei, extinderea a accentuat și mai mult aceste diferențe, întrucât noile state membre au intrat în UE având un nivel de trai sub media europeană. De aceea, colaborarea statelor membre este crucială pentru a se reuși reducerea acestor diferențe.

Totuși, toate aceste eforturi nu au fost realizate în detrimentul identității culturale și lingvistice a statelor europene. Dimpotrivă, activitățile întreprinse de instituțiile europene au contribuit la realizarea creșterii economice, având în vedere particularitățile regionale și bogata diversitate culturală și tradițională a țărilor membre.

După jumătate de secol de construcție europeană, UE în ansamblul său este mai impunătoare decât fiecare stat membru luat separat: ea exercită o influență economică, socială, tehnologică, comercială și politică mult mai mare decât dacă acestea ar fi trebuit să acționeze individual. Faptul că UE întreprinde acțiuni comune și se exprimă printr-o singură voce constituie o valoare adăugată incontestabilă pentru Europa.

Preview document

Politici ale Uniunii Europene - Pagina 1
Politici ale Uniunii Europene - Pagina 2
Politici ale Uniunii Europene - Pagina 3
Politici ale Uniunii Europene - Pagina 4
Politici ale Uniunii Europene - Pagina 5
Politici ale Uniunii Europene - Pagina 6
Politici ale Uniunii Europene - Pagina 7
Politici ale Uniunii Europene - Pagina 8
Politici ale Uniunii Europene - Pagina 9
Politici ale Uniunii Europene - Pagina 10
Politici ale Uniunii Europene - Pagina 11
Politici ale Uniunii Europene - Pagina 12
Politici ale Uniunii Europene - Pagina 13
Politici ale Uniunii Europene - Pagina 14
Politici ale Uniunii Europene - Pagina 15
Politici ale Uniunii Europene - Pagina 16
Politici ale Uniunii Europene - Pagina 17
Politici ale Uniunii Europene - Pagina 18
Politici ale Uniunii Europene - Pagina 19
Politici ale Uniunii Europene - Pagina 20
Politici ale Uniunii Europene - Pagina 21
Politici ale Uniunii Europene - Pagina 22
Politici ale Uniunii Europene - Pagina 23
Politici ale Uniunii Europene - Pagina 24
Politici ale Uniunii Europene - Pagina 25
Politici ale Uniunii Europene - Pagina 26
Politici ale Uniunii Europene - Pagina 27
Politici ale Uniunii Europene - Pagina 28
Politici ale Uniunii Europene - Pagina 29
Politici ale Uniunii Europene - Pagina 30
Politici ale Uniunii Europene - Pagina 31
Politici ale Uniunii Europene - Pagina 32
Politici ale Uniunii Europene - Pagina 33
Politici ale Uniunii Europene - Pagina 34
Politici ale Uniunii Europene - Pagina 35
Politici ale Uniunii Europene - Pagina 36
Politici ale Uniunii Europene - Pagina 37
Politici ale Uniunii Europene - Pagina 38
Politici ale Uniunii Europene - Pagina 39
Politici ale Uniunii Europene - Pagina 40
Politici ale Uniunii Europene - Pagina 41
Politici ale Uniunii Europene - Pagina 42
Politici ale Uniunii Europene - Pagina 43
Politici ale Uniunii Europene - Pagina 44
Politici ale Uniunii Europene - Pagina 45
Politici ale Uniunii Europene - Pagina 46
Politici ale Uniunii Europene - Pagina 47
Politici ale Uniunii Europene - Pagina 48
Politici ale Uniunii Europene - Pagina 49
Politici ale Uniunii Europene - Pagina 50
Politici ale Uniunii Europene - Pagina 51
Politici ale Uniunii Europene - Pagina 52
Politici ale Uniunii Europene - Pagina 53
Politici ale Uniunii Europene - Pagina 54
Politici ale Uniunii Europene - Pagina 55
Politici ale Uniunii Europene - Pagina 56
Politici ale Uniunii Europene - Pagina 57
Politici ale Uniunii Europene - Pagina 58
Politici ale Uniunii Europene - Pagina 59
Politici ale Uniunii Europene - Pagina 60
Politici ale Uniunii Europene - Pagina 61
Politici ale Uniunii Europene - Pagina 62
Politici ale Uniunii Europene - Pagina 63
Politici ale Uniunii Europene - Pagina 64
Politici ale Uniunii Europene - Pagina 65
Politici ale Uniunii Europene - Pagina 66
Politici ale Uniunii Europene - Pagina 67
Politici ale Uniunii Europene - Pagina 68
Politici ale Uniunii Europene - Pagina 69
Politici ale Uniunii Europene - Pagina 70
Politici ale Uniunii Europene - Pagina 71
Politici ale Uniunii Europene - Pagina 72
Politici ale Uniunii Europene - Pagina 73
Politici ale Uniunii Europene - Pagina 74
Politici ale Uniunii Europene - Pagina 75
Politici ale Uniunii Europene - Pagina 76
Politici ale Uniunii Europene - Pagina 77
Politici ale Uniunii Europene - Pagina 78
Politici ale Uniunii Europene - Pagina 79
Politici ale Uniunii Europene - Pagina 80
Politici ale Uniunii Europene - Pagina 81
Politici ale Uniunii Europene - Pagina 82

Conținut arhivă zip

  • Politici ale Uniunii Europene.doc

Alții au mai descărcat și

Politica Europeană de Securitate și Apărare

INTRODUCERE Statele sunt interesate de apărarea şi securitatea lor, întrucât mediul strategic internaţional de securitate este într-o continuă...

Obiective ale politicii europene de vecinătate în relația Uniunii Europene cu Federația Rusă

Introducere Capitolul 1 POLITICA EUROPEANĂ DE VECINĂTATE - SCOP, OBIECTIVE, PRINCIPII. CONȚINUT 1.1 Necesitatea PEV în procesul de consolidare...

Istoricul Uniunii Europene - Institutii, Procesul Decizional - Politicile Uniunii Europene

„Uniunea Europeana este prima guvernanta institutionala post-moderna” Jeremy Rifkin „Echilibrul intre state si Uniune, in Europa nu poate fi...

Modele ale dezvoltării regionale

CAPITOLUL 1 - TEORII ACTUALE PRIVIND DEZVOLTAREA REGIONALĂ 1.1. Creştere şi dezvoltare economică Studierea teoriilor în domeniul dezvoltării...

Drept Comunitar

CURSUL 1 1. Ideea comunitară 2. Tratatul CECO- Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului (1951). 3. Tratatele de la Roma (1957) Ideea...

Strategii și Programe privind Rromii

ELEMENTE DE STRATEGIE PRIVIND ÎNVATAMÂNTUL PENTRU RROMI Ministerul Educatiei Nationale, cu începere din ianuarie 1998, a trecut la conturarea si...

Politici Sociale

Notă: Conținutul acestui material a fost preluat parțial sau integral din literatura de specialitate. Textele aparțin cercetătorilor menționați...

Dezvoltarea Regională în România

I. Politica regională a României în contextul integrării europene Urmare a deciziei Consiliului European de la Helsinki din 1999, prin care...

Te-ar putea interesa și

Politica comercială și relațiile comerciale ale Uniunii Europene

Termenul “politică” are un domeniu larg de definire, prezentând sensuri dintre cele mai diferite. Astfel, ca o primă abordare, se poate spune că...

Politici sociale ale Uniunii Europene

INTRODUCERE Politica socială definește setul de politici publice ce urmăresc realizarea protecției sociale și a bunăstării. Politica sociala a...

Politici de Mediu ale Uniunii Europene

1. Descriere generală Această temă de discuție, pune în prim plan, o problemă importantă, ce își face apariția pe teritoriul oricărui stat....

Instituțiile politice ale Uniunii Europene - Curtea Europeană de Justiție

1. Prezentare generală Instituţiile Uniunii Europene au fost create pentru a da expresie unei apropieri din ce în ce mai reale a naţiunilor...

Politicile de Mediu ale Uniunii Europene

CAPITOLUL: 1. Introducere Politica de mediu a Uniunii Europene, asa cum a fost stabilită prin Tratatul CE, are ca scop asigurarea...

Politici structurale ale Uniunii Europene

-Introducere- Uniunea Europeană (UE) este o uniune politică și economică a 28 de state membre situate în principal în Europa. Are o suprafață de...

Politici privind integrarea imigranților în statele membre ale Uniunii Europene

1. Delimitări conceptuale privind migrația Migrația este unul dintre cele mai complexe fenomene sociale, atât prin paleta largă de factori ce...

Analiza Politicilor Bugetare ale Uniunii Europene în Perioada 2007-2013

Capitolul I. Evoluţii specifice politicii bugetare Analiza atentă a ceea ce primeşte şi ceea ce cheltuieşte UE poate spune foarte mult despre...

Ai nevoie de altceva?