Politici publice

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest curs prezinta Politici publice.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 10 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Stiinte Politice

Extras din document

1. Conceptul de politici publice.

Politica reprezinta ''stiinta si practica de guvernare a unui stat'', conducerea unui stat realizandu-se prin hotararile politice ale celor aflati la putere.

Politicile publice desemneaza totalitatea activitatilor desfasurate de administratia centrala de specialitate pentru rezolvarea problemelor identificate, adoptand cele mai eficiente solutii posibile.

Politica publica este acea situatie in care, in cazul unor insatisfactii sociale, este necesara o interventie a autoritatilor publice centrale sau locale. Politicile publice corecteaza situatii deficitare din viata economica, prin decizii administrative alocandu-se resursele materiale si stiintifice necesare, monitorizandu-se si evaluandu-se ulterior rezultatele.

Autoritatile intervin prin programe de actiune riguros stabilite, respectand proceduri legale obligatorii, pentru eliminarea unor insatisfactii de ordin social. Daca totusi, in cazul unei situatii nu exista inca un cadru legislativ reglementat, autoritatile publice au obligatia de a emite acte normative pentru a putea actiona in legalitate.

Finantarea acestor politici se face din bugetul de stat sau in colaborare cu societati private. Principalele institutii care se pot implica in initierea de politici publice sunt Presedintele, Parlamentul, Guvernul, autoritatile publice de la nivel local.

2. Actorii politicilor publice.

In initierea si elaborarea politicilor publice se implica institutii ale statului (ministere, comisii, agentii), dar si grupuri de interese, sindicate, ONG-uri, uniti de interesele celor pe care ii reprezinta. Actorii politicilor publice pot fi grupati in 5 categorii:

- oficialii alesi: politicienii care elaboreaza politicile publice, impartiti in putere legislativa si executiva

- oficialii numiti: aflati in subordinea executivului, cu atributii clare incredintate

- grupurile de interese: finantatorii campaniilor electorale ale politicienilor, intr-o oarecare masura influenteaza politica in interesul lor

- organizatiile de cercetare: cerceteaza problemele publice, cautand solutii de rezolvare

- mass-media: informeaza publicul larg de masurile luate la nivel guvernamental, referitor la rezolvarea deficientelor din societate

3. Tipologia politicilor publice.

Diversitatea tipurilor de politici publice este dată de marea varietate de probleme ce apar într-un stat la un moment dat și care trebuie soluționate prin decizii politice la diverse niveluri.

Politici publice de reglementare: adoptarea unor acte normative care constrang la un anume comportament, unanim acceptate in diverse situatii ( Codul Rutier, Codul Penal)

Politici publice distributive: alocarea de resurse catre anumite segmente ale populatiei (masuri de protectie a mediului, programe de calificare profesionala gratuite)

Politici publice redistributive: alocarea de fonduri catre anumite categorii sociale, pentru asigurarea unor conditii minime de trai sau de subventii pentru desfasurarea anumitor activitati, restituirea proprietatilor pierdute abuziv. Chiar daca indeplinesc conditiile pentru a beneficia de ele, cetatenii sunt cei care hotarasc daca apeleaza la ele.

Politici publice regulatorii: aplanarea unui conflict dintre doua grupuri, cand una incearca sa impuna un control asupra celeilalte. (limitele stabilite pentru dobanzi si comisioane bancare, legea protectiei consumatorilor, standardele privind comercializarea unui produs)

Politici publice auto-regulatorii: se refera la adoptarea unor acte normative, autorizari, initiate de grupuri sociale pentru a putea desfasura anumite profesii, meserii

Fisiere in arhiva (1):

  • Politici publice.doc