Politici Publice

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest curs prezinta Politici Publice.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 12 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domenii: Stiinte Politice, Drept, Stiinta Administratiei, Alte Domenii

Extras din document

Politica publica = exprima manifestarile si orientarile definite de autoritatile statului , ca puteri publice, central sau locale , pt domenii sau activitati esentiale ce se desfasoara fie la nivelul national , fie la niveluri territorial –administrative.

- presupune existent unui obiectiv

- contureaza la un loc comun/ un spatiu public tinta , construit pe baza identificarii unui interes comun al unor largi categ de cetateni cu interese, opinii si afilieri, in general diferite.

Taxonomia politicilor publice :

- politicile cantitative : sunt focalizate asupra adaptarilor permanente la schimbarile continue ale mediului, in conditiile in care nici structura si nici organizarea sectorului nu se modifica.

- politicile calitative : desemneaza schimbarile structurale, la limita aceasta politica devenind una a transformarii

Clasificare structurala formala a politicilor publice :

- finalitati , percepute prin motivatiile calitative ale politicilor publice

- obiective , reprezentand dimensionarea cantitativa din perspectivele finalitatilor, care la randul lor pot fi : obiective economice (cresterea productiei,stabilitatea preturilor) obiective sociale ( securitate sociala, educatie,sanatate)

Politica sectoriala = se constituie ca o entitate in cadrul careia se manifesta interdependenta dintre asamblul instrumentelor si cel al obiectivelor

- este adoptata de guvern

- are ca obiectiv principal reglarea conditiilor, reparatiilor si alocarii resurselor in sectoarele componente ale domeniilor considerate de interes public

Tipuri de politici sectoriale :

a) globale : politici conjuncturale, politici structurale, politici de relansare, de stabilizare

b) fctionale : politici fiscale, de preturi , salariale etc

c) specifice pe activitati (pol. de cercetare-dezvoltare,de difuzare a tehnologiei) pe sectoare sau pe industrii

d) politici sectoriale spatiale : politici zonale, teritoriale, nationale

e) politici sectoriale temporale : politici pe termen scurt, pe termen mediu, pe termen lung

Modelul politicii pbl sectoriale verticale

- pol pbl sect. e focalizata pe obiective precise, specifice fiecarui sector, divizate, apoi, vertical, pe subsectoare si zone.

- sarcina autorit. pbl e aceea de a identifica atat aceste obiective in expresie cantitativa, cat si instrumentele necesare pe canalizarea resurselor catre aceasta zona.

- instrumentele utilizate sunt fie de natura fiscala(scutiri de impozite, esalonarea platii impozitelor si rate specifice de amortizare) fie de asistenta financiara ( finantari ne-rambursabile si tranferuri, garantii guvernamentale)

- modelul pol sect verticale e destinata recuperarii decalajelor

Modelul politicii pbl sectoriale orizontale

- se adreseaza unor activitati sectoriale

- resursele sunt alocate fie liniar, la nivelul intregului sector, pe criterii de performanta, fie pt dezvoltarea factorului de productie de care beneficieaza.

- avantajele competitive vor aparea doar in acele sectoare care folosesc cel mai bine rezultatele dezvoltarii factorilor de productie.

Viziunea – imaginea privitoare la profilul , directia principala de evolutie a unui anumit domeniu l anivel national, local/regional.

- implica anticiparea configuratiei domeniului in urmatorii ani, luand in consideratie evolutiiile viitoare ale contextului european si modial

- care este stadiul de dezv spre care se tinde prin aceasta pol pbl? / cand si cum se poate ajunge acolo? /

Misiunea – reprez conceptia managementului politic cu privire la configuratia si directia majora in care politica urmeaza sa evolueze pe termen lung

- e determinata de spatiul public tinta si nevoile acestuia

- satisfacerea intereselor grupurilor largi, ce definesc spatiul pbl tinta, trebuie sa reprezinte misiunea si scopul oricarei politicii pbl.

Fisiere in arhiva (1):

  • Politici Publice.doc