Socialism si Comunism

Imagine preview
(9/10 din 13 voturi)

Acest curs prezinta Socialism si Comunism.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 10 pagini .

Profesor: O. Caraiani

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domenii: Stiinte Politice, Istorie Universala

Extras din document

Socialism si Comunism

Precizari conceptuale

Termenul de socialism deriva din latinescul sociare care înseamna a combina sau a împartasi. Termenul corelativ, mai tehnic, societas trimitea la ideea de comunitate, asociatie, sau întovarasire, si are chiar conotatie juridica desemnând o uniune contractuala între oameni liberi. Astfel cuvântul social are atât o semnificatie contractualista, cât si una subiectiva/emotionala – se refera la relatii de comuniune si camaraderie. O implicatie imediata este legatura conceptului de social cu cel de popor (suveran). Daca societatea este identificata cu întreaga comunitate, este în mod legitim echivalata cu poporul. În consecinta, ’vointa sociala’ poate implica vointa populara sau generala. Proprietatea sociala este a întregului popor, participarea sociala la guvernare este una populara, s.a.m.d.

Conceptul politic de socialism apare pentru prima data în 1832 în jurnalul La Globe editat de urmasii lui Saint-Simon (1760-1825), desi este mentionat succint câtiva ani mai devreme (1827) în revista britanica Co-operative Magazine. Este perioada în care urmasii lui Robert Qwen (1771-1858) si Saint-Simon încep sa se refere la convingerile lor ca la unele socialiste, iar termenul se raspândeste în Franta, Belgia, si Statele Germane.

Initial socialismul era asociat oarecum contradictoriu cu colectivismul, comunismul, si social-democratia. Cu colectivismul, pentru ca era vazut ca un instrument al unei politici publice, centralizate, si regulatoare a economiei si societatii civile. Comunismul, mai vechi si mai primitiv, se referea initial la comunitatile monahale si tribale si reprezenta o forma de reglare a consumului în mod egal, iar socialismul era specific societatilor industrializate. Marx însa, în Manifestul Partidului Comunist, stabileste o distinctie neta între comunismul revolutionar si socialismul utopic care era o doctrina burgheza. Social-democratia era considerata la începutul sec. XX ,datorita partidului socialist german, echivalentul marxismului organizat. Bolsevicii înainte de a se transforma în partidul comunist al Uniunii Sovietice erau reuniti în partidul social-democrat muncitoresc. Din 1920 încoace social-democratia este legata de socialismul reformist si de traditia social liberala. În concluzie, este foarte dificil sa afirmam ca trasatura principala a socialismului este colectivismul, ca socialismul este profund diferit de comunism, sau ca social-democratia este un curent non-socialist. Trebuie de fiecare data sa avem în vedere contextul istoric în care folosim aceste concepte precum si încarcatura ideologica specifica pe care le-o atribuim.

Câteva teme centrale ale ideologiei socialiste

Una din dificultatile întelegerii a ceea ce semnifica conceptul de socialism rezida din faptul ca el a folosit cu cel putin trei sensuri diferite:

1. Socialismul a fost vazut ca un model economic legat de colectivism si de mecanismul planificarii, ca o alternativa la capitalism.

2. Socialismul a fost considerat ca un instrument al miscarii muncitoresti, ca o forma de ’laburism’ care reprezenta interesele clasei muncitoare si oferea un program politic pentru cucerirea puterii economice si politice.

3. Ca un crez politic sau ideologie care oferea un set de valori si principii fundamentale:

• Comunitate

• Cooperare

• Egalitate

• Satisfacerea nevoilor

• Proprietate comuna

Fisiere in arhiva (1):

  • Socialism si Comunism.doc

Alte informatii

Curs de doctrine politice, Automatica