Analiza Imaginii Publicitare

Curs
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 51 în total
Cuvinte : 22995
Mărime: 94.53KB (arhivat)
Publicat de: Silvian Petrescu
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Conf.univ.dr. Rodica PASCU

Extras din curs

1. NOŢIUNEA DE IMAGINE

1.1.Imaginea vizuală

Propunându-şi să definească noţiunea de imagine, Martine Joly porneşte de la următoarea constatare : „Termenul de imagine este atât de folosit cu tot felul de semnificaţii fără vreo legătură aparentă, încât pare foarte greu să-i dăm o definiţie simplă, care să acopere toate întebuinţările lui Cel mai frapant lucru este că, în ciuda diversităţii semnificaţiilor acestui cuvânt, îl înţelegem. Înţelegem că indică ceva care, deşi nu face întotdeauna trimiterea la vizibil (subl. ns.) împrumută vizualului anumite trăsături şi, oricum, depinde de producţia unui subiect : imaginară sau concretă, imaginea trece prin cineva care o produce sau o recunoaşte”.

Una dintre cele mai vechi definiţii ale imaginii a fost dată de filosoful grec Platon, în opera sa Republica : „Numesc imagini, mai întâi umbrele, apoi reflexele care se văd în ape, sau la suprafaţa corpurilor opace, lustruite şi strălucitoare şi toate reprezentările de acest fel”.

Este important de reţinut că în studiul ei consacrat analizei imaginii, autoarea franceză are în vedere imaginea vizuală, pe care o numeşte pur şi simplu imagine. Datorită cercetărilor din ultimele decenii, este cunoscut astăzi faptul că aşa-numitele „imagini”nu sunt receptate numai prin simţul văzului, ci şi prin celelalte „modalităţi senzoriale”. Astfel, percepţiile înregistrate cu ajutorul simţului auzului sunt considerate „imagini auditive”, cele percepute prin intermediul mirosului – „imagini olfactive”, prin simţul tactil – „imagini tactile”, prin simţul gustului –„imagini gustative”. Prin urmare, dacă în mod tradiţional, prin imagine se înţelegea numai imaginea vizuală, astăzi noţiunea de imagine şi problematica ei este discutată şi analizată dintr-o perspectivă mult mai largă, ce ţine seama de toate simţurile umane prin care se comunică şi se percep mesaje. Comunicarea publicitară utilizează toate aceste tipuri de imagini, cu precădere cele vizuale şi auditive. Adesea, prin procesul de sinestezie, prin intermediul imaginilor vizuale se comunică imagini olfactive, tactile sau gustative.

Este ceea ce şi filozoful francez Jean-Jacques Wunenburger evidenţiază în cuprinzătorul său studiu despre imagine, observând că termenul „imagine” denumeşte o categorie foarte complexă şi trimite la un mare număr de contexte şi manifestări : „Imaginile îşi datorează pluralitatea diverselor căi pe care le urmează din punctul de vedere al formării lor, al genezei lor. Imaginea fiind o reprezentare sensibilă, ea se va specifica în funcţie de sursele senzoriale din care derivă sau în funcţie de canalele corporale pe care le urmează. Diversitatea imaginilor depinde aşadar de corp şi de diferitele sale trasee senzo-motorii”. Totodată, autorul remarcă faptul că, din cele mai vechi timpuri, în civilizaţia europeană, referirea la imagine este dominată de experienţa vizuală a ochiului (Wunenburger, 2004, p.15)

Atât originea imaginilor cât şi a cuvântului care le desemnează sunt foarte vechi, practic de la începuturile civilizaţiei umane.Etimologia cuvântului imagine provine dintr- unul din sensurile cuvântului latinesc imago, care în Antichitatea romană desemna masca mortuară purtată la înmormântări, sugerând ideea de „dublu”, o semnificaţie implicită atribuită oricărei măşti, consideră Martine Joly. De altfel, definiţia lui Platon face şi ea trimitere la „dublu”, ca „oglindire”, imagine în oglindă şi proces de reprezentare, întâlnit în natură. Conform lui Platon, imaginea ar fi un obiect secundar faţă de un altul pe care aceasta l-ar reflecta conform unor anumite legi specifice.

Wunenburger (2004, p. 18) observă că termenul de imagine are un registru semantic larg, care oscilează între ideea de formă vizibilă şi ideea de conţinut ireal, fictiv, o producţie a ceea ce nu există. Termenul francez, ca şi cel din limba engleză sau română derivă din latinescul imago, cu sensul de formă, figură, corp. Un înţeles asemănător îl are cuvântul grecesc eikon, cu sensul de imagine, reprezentare, ce exprimă ideea de asemănare. În sensul propriu şi prim eikon-ul şi ansamblul familiei de cuvinte asociate se aplică însă, în aceeaşi măsură, reprezentărilor mentale (imaginea unui lucru, viziunea într-un vis etc.) şi reprezentărilor materiale ale unor realităţi fizice (portret, statuie etc.).

Desenele şi picturile din peşterile paleolitice, descoperite în Franţa, Spania şi în nordul Africii, realizate cu zeci de mii de ani înainte de Christos, sunt primele imagini vizuale cunoscute în istoria artelor, fiind procese de descriere şi reprezentare schematică a lucrurilor reale. Încă de la apariţia lor, aceste imagini primitive au constituit mijloace de comunicare între oameni. Ele reprezintă animale şi fiinţe umane în scene de vânătoare, cules şi alte ocupaţii. Istoricii de artă consideră că erau strâns legate de magie şi religie, avansând ipoteza că, în gândirea primitivilor, reprezentarea unei fiinţe, obiect etc. era sinonimă cu luarea în posesie, cu posibilitatea de a stăpâni fiinţa sau obiectul redat. În privinţa reprezentării animalelor preistorice, care abundă în desenele şi picturile din peşteri, se presupune că, în conformitate cu acelaşi tip de gîndire, scopul ar fi fost de anihilare a primejdiilor şi ameninţării acestora.

Aceste imagini vizuale premerg apariţiei scrisului, o formă de comunicare apărută în civiliţaţiile antice egipteană, chineză, japoneză şi altele orientale. Aceste tipuri de scriere provin iniţial tot din imagini, din care au derivat hieroglifele egiptene ori pictogramele şi ideogramele scrierilor din Asia. Istoricul şi teoreticianul de artă britanic E.H. Gombrich remarca acest lucru într-un studiu dedicat imaginii vizuale (The Visual Image , 1972) : „Tranziţia de la imagine la simbol ne reaminteşte că însuşi scrisul a evoluat din pictograme. E cunoscut că o serie de vechi scrieri folosesc atât resursele ilustraţiei cât şi principiile rebusului. Vechea scriere egipteană şi chineză foloseau această metodă pentru a clasifica sunetele şi a facilita citirea, prin clasificarea semnelor conform categoriilor conceptuale. Spre exemplu, numele lui Osiris era scris în hieroglife ca un rebus, cu imaginea unui tron (usr ) şi imaginea unui ochi (iri) la care era adăugată imaginea sceptrului divin pentru a indica numele unui zeu.”

Legătura dintre imaginile vizuale şi practicile magice sau religioase s-a păstrat şi ea până în zilele noastre. Toate religiile iudeo-creştine sunt legate de imagini. Chiar noţiunea de imagine şi statutul ei au reprezentat una dintre problemele-cheie ale religiei creştine şi nu numai. A doua poruncă a Decalogului, care conţine interdicţia de a face „chip cioplit”, respectiv de a reprezenta Divinitatea ca pe o imagine, se referă la aceasta. Este cunoscută mişcarea iconoclastă din Bizanţ, din secolele V-VII, de interzicere, prin edicte emise de autorităţi bisericeşti şi de împăraţi, a imaginilor care să reprezinte sub chip omenesc pe Dumnezeu, sfinţi şi toate personajele panteonului creştin, în icoane (de la grecescul eikon – chip, figură) picturi şi alte reprezentări de artă plastică. Chiar dacă a dispărut după trei secole, iconoclasmul bizantin a avut influenţă nu numai în zonele sale directe de iradiere, Europa răsăritenă şi de sud-est, ci şi în arta europeană occidentală.

Preview document

Analiza Imaginii Publicitare - Pagina 1
Analiza Imaginii Publicitare - Pagina 2
Analiza Imaginii Publicitare - Pagina 3
Analiza Imaginii Publicitare - Pagina 4
Analiza Imaginii Publicitare - Pagina 5
Analiza Imaginii Publicitare - Pagina 6
Analiza Imaginii Publicitare - Pagina 7
Analiza Imaginii Publicitare - Pagina 8
Analiza Imaginii Publicitare - Pagina 9
Analiza Imaginii Publicitare - Pagina 10
Analiza Imaginii Publicitare - Pagina 11
Analiza Imaginii Publicitare - Pagina 12
Analiza Imaginii Publicitare - Pagina 13
Analiza Imaginii Publicitare - Pagina 14
Analiza Imaginii Publicitare - Pagina 15
Analiza Imaginii Publicitare - Pagina 16
Analiza Imaginii Publicitare - Pagina 17
Analiza Imaginii Publicitare - Pagina 18
Analiza Imaginii Publicitare - Pagina 19
Analiza Imaginii Publicitare - Pagina 20
Analiza Imaginii Publicitare - Pagina 21
Analiza Imaginii Publicitare - Pagina 22
Analiza Imaginii Publicitare - Pagina 23
Analiza Imaginii Publicitare - Pagina 24
Analiza Imaginii Publicitare - Pagina 25
Analiza Imaginii Publicitare - Pagina 26
Analiza Imaginii Publicitare - Pagina 27
Analiza Imaginii Publicitare - Pagina 28
Analiza Imaginii Publicitare - Pagina 29
Analiza Imaginii Publicitare - Pagina 30
Analiza Imaginii Publicitare - Pagina 31
Analiza Imaginii Publicitare - Pagina 32
Analiza Imaginii Publicitare - Pagina 33
Analiza Imaginii Publicitare - Pagina 34
Analiza Imaginii Publicitare - Pagina 35
Analiza Imaginii Publicitare - Pagina 36
Analiza Imaginii Publicitare - Pagina 37
Analiza Imaginii Publicitare - Pagina 38
Analiza Imaginii Publicitare - Pagina 39
Analiza Imaginii Publicitare - Pagina 40
Analiza Imaginii Publicitare - Pagina 41
Analiza Imaginii Publicitare - Pagina 42
Analiza Imaginii Publicitare - Pagina 43
Analiza Imaginii Publicitare - Pagina 44
Analiza Imaginii Publicitare - Pagina 45
Analiza Imaginii Publicitare - Pagina 46
Analiza Imaginii Publicitare - Pagina 47
Analiza Imaginii Publicitare - Pagina 48
Analiza Imaginii Publicitare - Pagina 49
Analiza Imaginii Publicitare - Pagina 50
Analiza Imaginii Publicitare - Pagina 51

Conținut arhivă zip

  • Analiza Imaginii Publicitare.doc

Alții au mai descărcat și

Tehnici de Redactare a Textelor Jurnalistice

The Elements of Style, avându-i ca autori pe William Strunk Jr. si E.B White este manualul care, de la prima ediţie şi până astăzi, a format...

Lobby-ul realizat de către europerlamentarii români la Parlamentul European

Master Relatii Publice An 1 Prin lobbying se întelege activitatea unui grup care incearca sa determine puterea legislativa sau executiva sa adopte...

Tipuri de imagine - sistemul indicatorilor de imagine

În cursul anterior am prezentat o metodologie de evidenţiere a imaginii unei instituţii prin evidenţierea modului în care un public sau altul îşi...

Suport de curs - semiotică

Cursul de Introducere în semiotică se adresează studenţilor de la specializarea Jurnalistică anul I-îi. Această disciplină este obligatorie şi...

Stereotipuri în Publicitate

1. CADRU CONCEPTUAL Termenul de “stereotip”, preluat din limbajul tipografic, a fost pentru prima oară introdus în sfera psiho - socialului de...

Relații publice

Harvard College La 1636, puritanii din Massachusetts Bay Colony au fondat unul dintre primele lăcaşuri de învăţământ din Noua Anglie. Deoarece...

Introducere în Relații Publice

1. CONTINUTUL RELATIILOR PUBLICE Continutul relatiilor publice scoate în evidenta sensul si valoarea sociala a acestora. În acest mod, relatiile...

Conducerea și Elaborarea Ziarului

Actul efectiv de concepere si elaborare a ziarului configureaza, sugestiv, caracterul intelectiv al produsului mediatic, în general, al ziarului,...

Te-ar putea interesa și

Simbolistica imaginii în discursul publicitar

Acest nume, ánthropos, arată că în vreme ce toate celelalte vieţuitoare nu cercetează, nu compară şi nu examinează (anathrel) nimic din ceea ce...

Proiectarea unei Campanii de Comunicare Integrată cu Ocazia Lansării unui Nou Produs pe Piață

Partea I: Analiza comunicării de marketing pentru marca “Zuzu” 1. Analiza mărcii „Zuzu” Marca „ Zuzu” face parte din portofoliul companiei...

Strategie de Imagine la Agenția de Turism X

Motivaţie Societatea de astăzi trăieşte acele clipe în care imaginea contează foarte mult şi controlează aproape totul. Adolescenţii vor sa iasă...

Analiză comparativă Orange și Vodafone

I. ANALIZA COMUNICĂRII DE MARKETING PENTRU MARCILE :ORANGE SI VODAFONE 1.Demersurile comunicationale ale marcii Orange in perioada 2006-2007 a....

Analiza semiotică a reclamelor print Heidi Chocolat

1. Introducere Propunându-şi să definească noţiunea de imagine, Martine Joly porneşte de la următoarea constatare : „Termenul de imagine este atât...

Analiza Comparativă a Comunicării de Marketing pentru Jacobs și Doncafe

I. Analiza comunicării de marketing pentru mărcile Jacobs şi Doncafe 1. Demersurile comunicaţionale ale mărcii Jacobs în perioada 2007 – 2008...

Analiză comparativă Danone - Zuzu

I. Demersurile comunicationale ale marcii NutriDay Delicios 1. Emitatorul :Danone Romania Compania Danone a intrat pe piata lactatelor din...

Analiză reclamă Garnier

Propunându-şi să definească noţiunea de imagine, Martine Joly porneşte de la următoarea constatare : „Termenul de imagine este atât de folosit cu...

Ai nevoie de altceva?