Comunicare în Afaceri

Curs
7/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 61 în total
Cuvinte : 29415
Mărime: 115.51KB (arhivat)
Puncte necesare: 0

Extras din curs

Cursul 1 – 06.03.2006

Elemente introductive

I. Comunicare – notiuni de baza

II. Evolutia si seminificatia terminologiei de comunicare

III. Particularitatile comunicarii

IV. Definitiile date comunicarii

V. Procesul de comunicare

VI. Elemente ale procesului de comunicare

VII. Forme de comunicare

I. Pt. oricare activitatea, indiferent de natura acesteia, comunicarea e o componenta esentiala, o stare de spirit si totodata un instrument de actiune. Pt. oricare activitate comunicarea poate fi privita ca o „cale spre intelegere”, dar poate reprezenta si o perpetua sursa de conflicte.

Comunicarea in general poate fi privita ca fiind performanta individului de a descifra sensul, seminificatia, conotatia si denotatia legaturilor ce se stabilesc intre oameni.

in general poate fi privita ca fiind performanta individului de a descifra sensul, seminificatia, conotatia si denotatia legaturilor ce se stabilesc intre oameni.

Comunicarea e esentiala in derularea oricaror activitati cu atat mai mult in cadrul activitatilor economici. De ex.: managerii din Marea Britanie aloca cca. 60% din timpul lor pt. comunicarea cu subordonatii, iar cei din SUA, 70-80%. Acest lucru e o consecinta a faptului ca nu rareori intregii strategii manageriale costisitoare esueaza tocmai datorita unor neintelegeri care pot aparea pe parcursul comunicarii. Toate definitiile date comunicarii, indiferent de scolile de gandire carora le apartin sau orientarilor in care acestea se inscriu, subliniaza faptul ca comunicarea se caracterizeaza prin trasaturi distincte:

- comunicarea e procesul de transmitere de informatii, idei, opinii, fie de la un individ sau grup la altul.

- comunicarea e un atribut al speciei umane.

- nici un fel de activitate, incepand de la activitatile caracteristice rutinei cotidiene pana la activitati complexe, desfasurate in cadrul organizatiei, nu pot fi ocncepute in afara procesului de comunicare. Plecand de la aceasta, profesorul Ion Dragan spunea ca comunicarea a devenit astazi un concept universal si atotcuprinzator pt. ca astazi totul comunica.

II. Cuvantul de „comunicare” provine din punct de vedere etimologic din latinescul „comunnis” = a pune in acord, a fi in legatura, a fi in relatie cu alta persoana. Totodata, termenul mai inseamna si a transmite ceva cuiva

Desi cuvantul e de origine latina, primele preocupari pt. comunicare le-au avut grecii. Pt. acestia, arta cuvantului, maiestria de a-si construi discursul pe care il exprimau in pietele publice era o conditie indispensabila a statutului de cetatean.

Primele elemente concrete de teoria comunicarii apar inca din sec. VI i.Hr. in lucrarea lui Carox din Siracuza, intitulata „Arta comunicarii”. Romanii preiau aceste cai de comunicare de la greci si elaboreaza primul model al sistemului de comunicare.

In Evul Mediu, o data cu dezvoltarea rolului Bisericii si cu dezvoltarea drumurilor comerciale, o data cu aparitia primelor formatiuni statale, comunicarea, ca si proces, devine mai importanta. Epoca moderna marcheaza o explozie in dezvoltarea comunicarii, progresul stiintific si tehnic favorizeaza extinderea comunicarii atat intre indivizi cat si intre comunitatile din care faceau parte.

III. Particularitatile procesului de comunicare sunt:

a) comunicarea are rolul de a-i pune pe oameni in legatura unii cu ceilalti in mediul in care acestia evolueaza.

b) in cadrul procesului de comunicare, prin continutul mesajului se urmareste realizarea unor anumite scopuri si transmiterea unor semnificatii.

c) oricare proces de comunicare are o tripla dimensiune; astfel avem o comunicare exteriorizata, reprezentata de actiunile verbale si nonverbale cu interlocutorii, regasim metacomunicarea – comunicarea ce se intelegere dincolo de cuvinte si apoi intracomunicarea – comunicarea realizata de fiecare individ cu sine.

d) oricare proces de comunicare se desfasoara intr-un anume context, deci are loc intr-un spatiu psihologic, social, cultural, fizic sau temporar, cu care se afla intr-o relatie stransa de interdependenta.

e) procesul de comunicare are un caracter dinamic datorita faptului ca oricare comunicare, odata initiata, are o anumita evolutie, poate schimba atat sensul comun, cat si pozitia persoanei implicate in acest proces.

f) procesul de comunicare are un caracter ireversibil (odata transmis un mesaj, acesta nu poate fi oprit in drumul sau spre destinatar). Ne referim la comunicarea verbala.

g) in situatii de criza, procesul de comunicare se desfasoara intr-un ritm mai alert si are o sfera mult mai larga de cuprindere.

h) semnificatia data unui mesaj poate fi diferita atat pt. partenerii actului de comunicare (emitent si receptor), cat si pt. diferiti receptori, daca mesajul se adreseaza mai multor persoane.

i) oricare mesaj folosit in comunicare are un continut manifest si un continut latent (acesta are semnificatii mai profunde decat continutul manifest al mesajului).

IV. Dictionarele franceze definesc termenul de comunicare ca fiind convergent cu semnificatia expresiei „punerea in comun”. Dictionarul explicativ al limbii romane da 3 definitii comunicarii:

- o instiintare, aducere la cunostinta.

- contact verbal realizat in interiorul unui grup sau colectivitati.

- o prezentare sau o ocazie ce favorizeaza schimbul de idei.

Plecand de la aceste definitii ale comunicarii, putem realiza o definitie mai complexa ca: „acel mod de interactiune psiho-sociala a oamenilor realizat intr-un limbaj articulat sau prin alte coduri in vederea transmiterii unei informatii.”

Alti specialisti definesc comunicarea ca fiind un sistem (sursa) ce influenteaza starile sau actiunile altui sistem (tinta), receptorul alegand din multitudinea semnalelor primite pe acelea care transmise prin canalul de comunicare leaga sursa de receptor.

Preview document

Comunicare în Afaceri - Pagina 1
Comunicare în Afaceri - Pagina 2
Comunicare în Afaceri - Pagina 3
Comunicare în Afaceri - Pagina 4
Comunicare în Afaceri - Pagina 5
Comunicare în Afaceri - Pagina 6
Comunicare în Afaceri - Pagina 7
Comunicare în Afaceri - Pagina 8
Comunicare în Afaceri - Pagina 9
Comunicare în Afaceri - Pagina 10
Comunicare în Afaceri - Pagina 11
Comunicare în Afaceri - Pagina 12
Comunicare în Afaceri - Pagina 13
Comunicare în Afaceri - Pagina 14
Comunicare în Afaceri - Pagina 15
Comunicare în Afaceri - Pagina 16
Comunicare în Afaceri - Pagina 17
Comunicare în Afaceri - Pagina 18
Comunicare în Afaceri - Pagina 19
Comunicare în Afaceri - Pagina 20
Comunicare în Afaceri - Pagina 21
Comunicare în Afaceri - Pagina 22
Comunicare în Afaceri - Pagina 23
Comunicare în Afaceri - Pagina 24
Comunicare în Afaceri - Pagina 25
Comunicare în Afaceri - Pagina 26
Comunicare în Afaceri - Pagina 27
Comunicare în Afaceri - Pagina 28
Comunicare în Afaceri - Pagina 29
Comunicare în Afaceri - Pagina 30
Comunicare în Afaceri - Pagina 31
Comunicare în Afaceri - Pagina 32
Comunicare în Afaceri - Pagina 33
Comunicare în Afaceri - Pagina 34
Comunicare în Afaceri - Pagina 35
Comunicare în Afaceri - Pagina 36
Comunicare în Afaceri - Pagina 37
Comunicare în Afaceri - Pagina 38
Comunicare în Afaceri - Pagina 39
Comunicare în Afaceri - Pagina 40
Comunicare în Afaceri - Pagina 41
Comunicare în Afaceri - Pagina 42
Comunicare în Afaceri - Pagina 43
Comunicare în Afaceri - Pagina 44
Comunicare în Afaceri - Pagina 45
Comunicare în Afaceri - Pagina 46
Comunicare în Afaceri - Pagina 47
Comunicare în Afaceri - Pagina 48
Comunicare în Afaceri - Pagina 49
Comunicare în Afaceri - Pagina 50
Comunicare în Afaceri - Pagina 51
Comunicare în Afaceri - Pagina 52
Comunicare în Afaceri - Pagina 53
Comunicare în Afaceri - Pagina 54
Comunicare în Afaceri - Pagina 55
Comunicare în Afaceri - Pagina 56
Comunicare în Afaceri - Pagina 57
Comunicare în Afaceri - Pagina 58
Comunicare în Afaceri - Pagina 59
Comunicare în Afaceri - Pagina 60
Comunicare în Afaceri - Pagina 61

Conținut arhivă zip

  • Comunicare in Afaceri.doc

Alții au mai descărcat și

Tipuri de imagine - sistemul indicatorilor de imagine

În cursul anterior am prezentat o metodologie de evidenţiere a imaginii unei instituţii prin evidenţierea modului în care un public sau altul îşi...

Strategii de Comunicare

Comunicarea- in sens larg poate fi definita drept procesul de transmisie de informatie, idei, opinie, fie de la un individ la altul, fie de la un...

Crizele și impactul lor asupra imaginii unei organizații - surse ale crizei - organizare preventivă

Mergând pe urmele lui Wally Olins, încă din primul curs am stabilit faptul că identitatea unei organizaţii depinde de patru factori distincţi:...

Teoria Informației

TEORIA INFORMATIEI Note de curs 1. Ipostazele contemporane de baza ale teoriei informatiei - teoria informatiei în sens larg:  definitie:...

Socializarea și Grupurile Umane

2.1. CONCEPTUL DE SOCIALIZARE Animalele aflate în partea inferioară a scalei evoluţioniste, cum ar fi insectele, sunt în stare să se apere de când...

Opinia Publică - Un Concept Ambiguu

1. Precizări terminologice Termenul de opinie publică, larg răspândit în gândirea filosofica şi social-politică, a avut şi are diferite înţelesuri...

Introducere în Relații Publice

1. CONTINUTUL RELATIILOR PUBLICE Continutul relatiilor publice scoate în evidenta sensul si valoarea sociala a acestora. În acest mod, relatiile...

Te-ar putea interesa și

Tehnicile de Manipulare și Folosirea lor în Cadrul Negocierilor

CAPITOLUL I ARTA DE A NEGOCIA Negocierea este un talent, un har înnascut, dar şi o abilitate dobânditã prin experienţã şi învăţare . Specialiştii...

Comunicarea în Afaceri - Studiu de Caz

Introducere În toate timpurile şi, cu atât mai mult în lumea de azi, educaţia şi învăţarea nu pot exista în afara comunicării umane. A comunica...

Comunicarea și Promovarea în Afaceri

INTRODUCERE Tema elaborată se numeşte « Comunicare şi promovare în afaceri ». Această temă scoate în evidenţă doi factori esenţiali şi anume :...

Negocierea în afaceri - strategii și modalități comunicative eficiente

INTRODUCERE Clipă de clipă, ceas de ceas, fiecare dintre noi are o dorinţă, un interes sau măcar un punct de vedere numai “al său”. Fiecare...

Politici de Marketing în Turism

INTRODUCERE În toate timpurile şi, cu atât mai mult în lumea de azi, educaţia şi învăţarea nu pot exista în afara comunicării umane. A comunica...

Comunicarea ca Instrument al Negocierii

INTRODUCERE Clipă de clipă, ceas de ceas, fiecare dintre noi are o dorinţă, un interes sau măcar un punct de vedere numai “al său”. Fiecare...

Comunicarea interumană eficientă

CAPITOLUL NR.1 COMUNICAREA INTERUMANĂ 1.1. Istoria și definiția comunicării Comunicarea interumană constituie un obiect de studiu cu o...

Comunicarea în Afaceri

Stiinţa afacerilor" reprezintă o specializare ca oricare alta, dar este mai dură, complicată, controversată, multidisciplinară şi destul de nouă....

Ai nevoie de altceva?