Gestionarea conflictelor în organizații

Curs
9/10 (2 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 67 în total
Cuvinte : 35355
Mărime: 124.56KB (arhivat)
Publicat de: Romi Tudor
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Simona Mina

Extras din curs

CAPITOLUL I:

Teorii conflictualiste. Tipuri majore de conflict.

Stiluri de management al conflictelor

Conflictul a existat si va exista intotdeauna intre oameni, fie separat , fie in grupuri de un fel sau altul. Oriunde sunt oameni , exista idei, valori, conjuncturi, stiluri si standarde care pot intra in conflict , ceea ce inseamna ca orice poate fi cauza unui conflict: obiective, scopuri, aspiratii, asteptari neconfirmate, obiceiuri, prejudecati, competitia, sensibilitatea si mai ales agresivitatea cea mai importanta dintre prezumtiile conflictualiste.

Dupa Sam Deep si Lyle Sussman( “Secretul oricarui succes: Sa actionam inteligent”, Ed. Polimark, Bucuresti,1996, p.120) pot fi identificate trei cauze ale perpetuarii conflictelor:

1. Traim intr-o lume din ce in ce mai complexa si mai diversa; persoane diferite doresc lucruri diferite si sunt foarte putine lucruri care multumesc pe toata lumea. Este binecunoscut faptul ca fiinta umana se teme de situatiile diferite, ca si de cele noi.

2. A lucra cu oamenii, a manageria in domeniul resurselor umane nu poate fi decat o permanenta sursa de conflict.Incompatibilitatile , vanitatea , ego-urile si egocentrismul nu pot fi decat situatii prezumat conflictuale.

3. Traim si muncim intr-o lume care impune limite asupra resurselor noastre. Conflictele organizationale se datoreaza restrictiilor organizatorice si in egala masura, resurselor invariabil limitate.

Dinamica organizatiilor, ca si dinamica grupurilor, presupun pe langa consens si dialog si conflicte, deoarece, dupa cum subliniaza Richard Hall (“Organizations. Structures, Processes and Outcomes”, Prentice-Hall International.Inc.,1996) “Conflictul este un proces organizational inerent”.Conflictul este o parte importanta a vietii organizationale iar motivatiile pentru care resursele umane intra in conflict sunt infinite. Totusi acest demers stiintific si-a propus sa evidentieze cateva dintre motivatiile declansarii conflictelor in grupurile de munca (a se vedea “Rezolvarea conflictelor si negocierea”, Bucuresti, Rentrop&Stranton, 1999, p.15-16).

1. existenta unui dualism in relatiile oamenilor cu semenii lor: oamenii au nevoie sa se implice in ceva, dar sa si stea deoparte; sa se comformeze, dar sa se si revolte; sa faca parte din ceva important si totusi sa fie indivizi in afara colectivitatii; acest dualism atitudinal va genera conflicte intrapersonale, interpersonale si de grup

2. responsabilitatea enorma a managementului care trebuie sa “impinga “organizatia dinspre haos inspre performanta; conducerea “intregului (obiectivele si valorile organizationale) prin forta partilor este fundamentala. Interesele individuale primeaza intr-o organizatie in fata intereselor generale.Resursele umane ale organizatiei vor fi coordonate in activitatea pe care o interprind de interesele personale.Rolul mannagementului este de a minimiza ruptura intre interesele individuale si cele organizationale. Atunci cand nu reuseste sa o faca , conflictul organizational este inerent.

Indiferent de cat de multi oameni pot fi de acord cu obiectivele stabilite , ei vor avea pareri diferite asupra modului de realizare a acestora, cu atat mai mult cu cat oamenii au pareri diferite prin insasi caracteristica fundamentala a fiintei umane: individualitatea/ diferentialitatea; daca adaugam la aceasta si faptul ca oamenii au sisteme de valori diferite sau au diferite convingeri, standarde de comportament , maniere , prioritati, personalitati si niveluri de simt al umorului, explicatiile conflictelor interpersonale si de grup sunt facil deductibile.

Dat fiind caracterul inevitabil al conflictelor rezulta ca gestionarea este una dintre cele mai importante activitati, iar managementul conflictelor este considerat de catre tot mai multi specialisti in domeniu ca fiind la fel de important ca celelalte functii ale managementului resurselor umane.

1.1 Comunicarea organizationala- o provocare a mileniului III

Până in urmă cu 30 de ani, managementul resurselor umane era bazat pe administrarea forţei de muncă. Activitatea de personal din organizaţie era subordonată unor norme rigide şi criterii prestabilite, conducerea fiind preocupată, în principal, de modalităţile tehnice de obţinere a profitului şi mai puţin de rolul factorului uman în atingerea obiectivelor propuse. Dezvoltarea economică şi socială, datorate evoluţiei fără precedent a ştiinţei, tehnologiilor de lucru şi informatizării, au obligat organizaţiile preocupate de performanţă să abandoneze metodele tradiţionale, dezvoltând sisteme apte să răspundă cu rapiditate atât cerinţelor mediului extern, cât şi ale celui intern.

În ultimii ani, managerii s-au văzut nevoiţi să-şi adapteze planurile de afaceri şi schimbările organizatoare la specificul resurselor umane. În toate ţările dezvoltate, media de vârstă a celor integrati pe piata fortei de munca a devenit tot mai scăzută şi, în mod evident,nivelul de instructie, tot mai ridicat. Oamenii sunt acum mult mai interesaţi de calitatea vieţii şi mai puţin receptivi la priorităţile economice ale organizaţiilor în care lucrează sau la strategiile tradiţionale ale managementului.

Pentru a institui un climat de lucru performant, în organizaţiile moderne au început să fie folosite noi metode de management, cu accent asupra dezvoltării, comunicării, rezolvării conflictelor, motivaţiei, implicării angajaţilor în luarea deciziilor, soluţionării problemelor în grup. Astfel, au apărut practici tot mai sofisticate in managementul resurselor umane, axate pe valorificarea relaţiilor dintre oameni care îşi desfăşoară activitatea in aceeaşi organizaţie, promovarea lucrului în echipă, dezvoltarea carierei într-un context internaţional. În noile condiţii, managementul resurselor umane a devenit un ansamblu de norme, valori şi credinţe care exprimă însăşi filozofia pe care organizaţia îşi fundamentează relaţia cu membri săi.

De la managementul de personal- centrat pe selectarea, pregătirea şi remunerarea personalului- în ultimii ani s-a ajuns la un concept nou de gestiune a resurselor umane, focalizat pe dezvoltarea oamenilor pentru satisfacerea nevoilor organizaţiei, dar şi a aşteptărilor individuale.

Trăim într-o societate în care schimbările se succed cu o mare rapiditate şi în care, pentru lumea afacerilor, provocările şi obligativitatea schimbării aparţin de domeniul normalităţii. Ori, fără resurse umane capabile de schimbare şi adaptare, de creativitate şi competenţe profesionale multiple, organizaţiile de orice fel sunt sortite eşecului. Tocmai de aceea, pe plan mondial, se duce o adevărată ”bătălie” pentru atragerea ”creierelor”, investiţiile în acest domeniu fiind foarte rapid amortizate.

Preview document

Gestionarea conflictelor în organizații - Pagina 1
Gestionarea conflictelor în organizații - Pagina 2
Gestionarea conflictelor în organizații - Pagina 3
Gestionarea conflictelor în organizații - Pagina 4
Gestionarea conflictelor în organizații - Pagina 5
Gestionarea conflictelor în organizații - Pagina 6
Gestionarea conflictelor în organizații - Pagina 7
Gestionarea conflictelor în organizații - Pagina 8
Gestionarea conflictelor în organizații - Pagina 9
Gestionarea conflictelor în organizații - Pagina 10
Gestionarea conflictelor în organizații - Pagina 11
Gestionarea conflictelor în organizații - Pagina 12
Gestionarea conflictelor în organizații - Pagina 13
Gestionarea conflictelor în organizații - Pagina 14
Gestionarea conflictelor în organizații - Pagina 15
Gestionarea conflictelor în organizații - Pagina 16
Gestionarea conflictelor în organizații - Pagina 17
Gestionarea conflictelor în organizații - Pagina 18
Gestionarea conflictelor în organizații - Pagina 19
Gestionarea conflictelor în organizații - Pagina 20
Gestionarea conflictelor în organizații - Pagina 21
Gestionarea conflictelor în organizații - Pagina 22
Gestionarea conflictelor în organizații - Pagina 23
Gestionarea conflictelor în organizații - Pagina 24
Gestionarea conflictelor în organizații - Pagina 25
Gestionarea conflictelor în organizații - Pagina 26
Gestionarea conflictelor în organizații - Pagina 27
Gestionarea conflictelor în organizații - Pagina 28
Gestionarea conflictelor în organizații - Pagina 29
Gestionarea conflictelor în organizații - Pagina 30
Gestionarea conflictelor în organizații - Pagina 31
Gestionarea conflictelor în organizații - Pagina 32
Gestionarea conflictelor în organizații - Pagina 33
Gestionarea conflictelor în organizații - Pagina 34
Gestionarea conflictelor în organizații - Pagina 35
Gestionarea conflictelor în organizații - Pagina 36
Gestionarea conflictelor în organizații - Pagina 37
Gestionarea conflictelor în organizații - Pagina 38
Gestionarea conflictelor în organizații - Pagina 39
Gestionarea conflictelor în organizații - Pagina 40
Gestionarea conflictelor în organizații - Pagina 41
Gestionarea conflictelor în organizații - Pagina 42
Gestionarea conflictelor în organizații - Pagina 43
Gestionarea conflictelor în organizații - Pagina 44
Gestionarea conflictelor în organizații - Pagina 45
Gestionarea conflictelor în organizații - Pagina 46
Gestionarea conflictelor în organizații - Pagina 47
Gestionarea conflictelor în organizații - Pagina 48
Gestionarea conflictelor în organizații - Pagina 49
Gestionarea conflictelor în organizații - Pagina 50
Gestionarea conflictelor în organizații - Pagina 51
Gestionarea conflictelor în organizații - Pagina 52
Gestionarea conflictelor în organizații - Pagina 53
Gestionarea conflictelor în organizații - Pagina 54
Gestionarea conflictelor în organizații - Pagina 55
Gestionarea conflictelor în organizații - Pagina 56
Gestionarea conflictelor în organizații - Pagina 57
Gestionarea conflictelor în organizații - Pagina 58
Gestionarea conflictelor în organizații - Pagina 59
Gestionarea conflictelor în organizații - Pagina 60
Gestionarea conflictelor în organizații - Pagina 61
Gestionarea conflictelor în organizații - Pagina 62
Gestionarea conflictelor în organizații - Pagina 63
Gestionarea conflictelor în organizații - Pagina 64
Gestionarea conflictelor în organizații - Pagina 65
Gestionarea conflictelor în organizații - Pagina 66
Gestionarea conflictelor în organizații - Pagina 67

Conținut arhivă zip

  • Gestionarea Conflictelor in Organizatii.doc

Alții au mai descărcat și

Tehnici de Redactare a Textelor Jurnalistice

The Elements of Style, avându-i ca autori pe William Strunk Jr. si E.B White este manualul care, de la prima ediţie şi până astăzi, a format...

Strategii de Comunicare

Comunicarea- in sens larg poate fi definita drept procesul de transmisie de informatie, idei, opinie, fie de la un individ la altul, fie de la un...

Teoria informației - informația ca noțiune în telecomunicații

5. Informatia ca notiune în telecomunicatii (traducere si adaptare dupa Jérôme Segal, Le Zéro et le Un. Histoire de la notion scientifique...

Tehnici de argumentare

Argumentarea ca practica logico-discursiva 1. Ce este argumentarea? Argumentarea reprezinta o constructive discursiva alcatuita din rationamente...

Elementele Procesului de Comunicare

Elementele procesului de comunicare E-emitator R-receptor E → R; R → E => motiv, mesaj ( transmis la momentul potrivit ), cod … etc. E = Un...

Introducere în Publicitate

1. INSTRUIRE PRIN TEHNOLOGIA ÎNVĂŢĂMÂNTULUI LA DISTANŢĂ. CARACTERISTICI 1.1. Instruire prin tehnologia Învăţământului la Distanţă (ID)...

Comunicare noțiuni generale și interpersonală

Definirea comunicării COMUNICAREA: reprezintă un proces de transmitere de informații (fapte, idei, impresii) necesita cel puțin doi poli...

Curs Formator

CAPITOLUL1: PREGĂTIREA FORMĂRII 1.1 ÎNVĂŢARE ŞI INSTRUIRE Alvin Tofler: “Analfabetul de mâine nu va fi cel care nu ştie să citească, ci cel...

Te-ar putea interesa și

Negocierea și Medierea în Gestionarea Conflictelor în Organizații

INTRODUCERE Problematica conflictelor organizaţionale în special si problematica comunicării si a comportamentului organizaţional, în general,...

Cauze ale conflictelor în organizații și metode de prevenire a acestora

INTRODUCERE Oamenii trebuie să coopereze, întrucât individul singur are o putere limitată de alegere şi acţiune. Limitele unui individ singur sunt...

Analiza investigării măsurilor de soluționare a conflictelor între angajatori și angajați, din perspectiva normelor etice, într-o întreprindere

INTRODUCERE Mediul de afaceri în care activează întreprinderile este plin de neprevăzut, dacă ținem seama de faptul ca cei mai mulți factori ce îl...

Comunicarea Managerială în Conflictul Organizațional

INTRODUCERE “Aproape fiecare problemă, fiecare conflict, fiecare greşeală sau neînţelegere are la nivelul cel mai de jos o problemă de...

Abordări Teoretice privind Conflictul în Organizații

INTRODUCERE „ Lumea a devenit paradisul crizelor şi al conflictelor” . Interesul pentru cercetarea conflictelor şi crizelor a fost demonstrat...

Conflictele în Organizație și Modalitățile de Soluționare a Lor

Introducere Actualitatea investigaţiei: La momentul actual, societatea modernă poate fi percepută ca o reţea de organizaţii, în care conflictele...

Analiza Conflictelor în Organizație

INTRODUCERE Prin intermediul prezentei lucrări am încercat să evidenţiez importanţa rolului conflictelor în organizaţie. cu el/ea. Totuşi, după...

Managementul Conflictelor

CAPITOLUL 1 FUNDAMENTE ALE MANAGEMENTULUI CONFLICTELOR 1.1 Conceptul de conflict, tipologie, cauze Ca termen, conflictul derivă din latinescul...

Ai nevoie de altceva?