Negocierea în afaceri

Curs
9/10 (2 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 43 în total
Cuvinte : 21487
Mărime: 46.41KB (arhivat)
Publicat de: Silvian Pricop
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Nicolae Neacsu

Extras din curs

Complexitatea vietii social-economice si politice contemporane, diversitatea relatiilor si activitatilor de toate felurile pe care le deruleaza oamenii fac ca negocierea sa se impuna drept unul din cele mai pretioase atribute ale vietii cotidiene. in aceste context, negocierile sunt chemate sa raspunda problemelor complexe ce deriva din nevoia obiectiva a dezvoltarii continue a relatiilor interumane in general, a celor diplomatice,economice,in special. l8e5ef

In viata omul este un negociator continuu, fara insa a realiza efectiv acest lucru. Zilnic omul se implica intr-o confruntare continua cu motivatiile semenilor, ale societatii si, de ce nu, chiar cu ale lui insusi.

Negocierea inseamna comunicare intre parti, esteo forma principala de comunicare in relatiile interumane si presupune transferul reciproc de informatii (mesaje) prin intermediul limbajului.

Negocierea, ca metoda de dialog, ca mod de armonizare a vietii oamenilor, in cele mai diverse domenii are radacini in vremuri foarte indepartate. Ea a fost folosita fie in scopul rezolvarii unor diferende aparute intre indivizi sau grupe de indivizi, fie in scopul incheierii unor contracte de casatorie sau cu caracter comercial, fie in scopul crearii unor conditii prielnice pentru o mai stransa colaborare in variate domenii intre tari si popoare (stiinta, cultura, arta, sport, etc.).

2.1 Definirea, caracteristicile, principiile si notiunile de baza ale negocierilor

Marea diversitate a directiilor si domeniilor in care poate fi folosita negocierea duce la dificultati in a defini acest fenomen. Exista deosebiri intre parerile specialistilor care abordeaza aceste activitati functie de domeniul in care isi desfasoara activitatea.

In sens larg prin negociere se intelege actiunea de a purta discutii in scopul de a se ajunge la o intelegere. DICTIONARUL EXPLICATIV AL LIMBII ROMANE priveste negocierea drept "o actiune prin care se trateaza cu cineva incheierea unei conventii economice, politice, culturale, etc." , sau "o actiune de intermediere, de mijlocire a unei afaceri". Alte lucrari includ in conceptul de negociere "orice forme de intalniri, discutii, consultari sau alte legaturi directe sau indirecte".

Termenul, provenit din latina (negotiari), trimite la ideea de comert, de tranzactie intre parti care au interese distincte sau chiar conflictuale; in general se negociaza pentru a acomoda interese sau a solutiona un conflict.

Negocierea se poate defini ca fiind o forma principala de comunicare, un complex de procese, de activitati, constand in contacte, intalniri, consultari, tratative desfasurate intre doi sau mai multi parteneri in vederea realizarii unei intelegeri.

In sens restrans, negocierea diplomatica este definita ca "managementul relatiilor internationale prin negociere" sau "procesul de abordare a unei dispute sau situatii internationale prin mijloace pasnice, altele decat cele juridice sau de arbitraj, cu scopul de a promova sau realiza o anumita intelegere, imbunatatire, aplanare sau reglementare a disputei sau a situatiei dintre partile interesate"; negocierea comerciala este un proces organizat de comunicare intre doi sau mai multi parteneri care isi propun adaptarea progresiva a pozitiilor lor in scopul realizarii unei intelegeri de afaceri reciproc acceptabila, materializata in contractul international privind schimbul de marfuri sau prestatii de servicii, sau efectuarea unor lucrari de investii, sau privind schimburi valutare etc.

Indiferent de modul in care este definit conceptul de negociere, de pozitia de pe care este abordat, o aanaliza pertinenta a acestuia trebuie sa aiba in vedere, in principal urmatoarele caracteristici:

In primul rand, procesul de negociere este un fenomen social ce presupune existenta unei comunicari intre oameni in general, intre cele doua parti in particular.

Procesul de negociere poarta amprenta distincta a comportamentului uman, fiind un proces realizat de oameni. La baza teoriei negocierilor stau comportamentul uman si mai ales perceperea acestuia, de fapt acest comportament determinand rezultatul negocierii.

Negocierea se refera la o situatie in care doua sau mai multe parti interactioneaza in dorinta de a ajunge la o solutie acceptabila in una sau mai multe probleme aflate in dezacord.

In acelasi timp nu trebuie ignorat contextul social in care se plaseaza negocierile. Indiferent de natura acestora, negociatorul nu reprezinta o insula izolata intr-un ocean.

In al doilea rand negocierea este un proces organizat in care se doreste evitarea confruntarilor si care presupune o permanenta competitie.

In general, negocierea se desfasoara intr-un cadru format pe baza unor proceduri si tehnici specifice; chiar si atunci cand negocierea se realizeaza in afara unui cadru formal, partile trebuie sa respecte anumite cerinte de ordin procedural si deontologic.

Pe de alta parte negocierea este prin excelenta un proces competitiv intrucat partenerii urmaresc satisfacearea atat a unor interese comune cat si a unora contradictorii. Competitia va permite infruntarea competentelor individuale in realizarea scopului social.

In al treilea rand, negocierea este un proces cu finalitate precisa, ce presupune armonizarea intereselor. Negocierea are drept obiectiv realizarea unui acord de vointa a unui consens si nu neaparat a unei victorii; ambii parteneri trebuie sa incheie procesul de negociere cu sentimentul ca au realizat maximum posibil din ceea ce si-au propus. Altfel spus, negocierea se considera incununata de succes atunci cand toate partile considera ca au invins. Masura succesului in negociere este data asadar de finalizarea acesteia, prin acordul de vointa al participantilor. Principala dificultate in atingerea finalitatii propuse este aceea ca adeseori negociatorii nu sunt convinsi de faptul ca interesele divergente trebuie transformate in scopuri comune.

In pofida faptului ca dincolo de caracterul competitiv al negocierii procesul ca atare urmareste afirmarea elementelor de interes reciproc, in practica sunt foarte rare cazurile in care negocierile se deruleaza usor, fara convulsii.

Preview document

Negocierea în afaceri - Pagina 1
Negocierea în afaceri - Pagina 2
Negocierea în afaceri - Pagina 3
Negocierea în afaceri - Pagina 4
Negocierea în afaceri - Pagina 5
Negocierea în afaceri - Pagina 6
Negocierea în afaceri - Pagina 7
Negocierea în afaceri - Pagina 8
Negocierea în afaceri - Pagina 9
Negocierea în afaceri - Pagina 10
Negocierea în afaceri - Pagina 11
Negocierea în afaceri - Pagina 12
Negocierea în afaceri - Pagina 13
Negocierea în afaceri - Pagina 14
Negocierea în afaceri - Pagina 15
Negocierea în afaceri - Pagina 16
Negocierea în afaceri - Pagina 17
Negocierea în afaceri - Pagina 18
Negocierea în afaceri - Pagina 19
Negocierea în afaceri - Pagina 20
Negocierea în afaceri - Pagina 21
Negocierea în afaceri - Pagina 22
Negocierea în afaceri - Pagina 23
Negocierea în afaceri - Pagina 24
Negocierea în afaceri - Pagina 25
Negocierea în afaceri - Pagina 26
Negocierea în afaceri - Pagina 27
Negocierea în afaceri - Pagina 28
Negocierea în afaceri - Pagina 29
Negocierea în afaceri - Pagina 30
Negocierea în afaceri - Pagina 31
Negocierea în afaceri - Pagina 32
Negocierea în afaceri - Pagina 33
Negocierea în afaceri - Pagina 34
Negocierea în afaceri - Pagina 35
Negocierea în afaceri - Pagina 36
Negocierea în afaceri - Pagina 37
Negocierea în afaceri - Pagina 38
Negocierea în afaceri - Pagina 39
Negocierea în afaceri - Pagina 40
Negocierea în afaceri - Pagina 41
Negocierea în afaceri - Pagina 42
Negocierea în afaceri - Pagina 43

Conținut arhivă zip

  • Negocierea in Afaceri. Mecanismul Negocierii Internationale - Tactici de Negociere.doc

Alții au mai descărcat și

Strategii de Comunicare

Comunicarea- in sens larg poate fi definita drept procesul de transmisie de informatie, idei, opinie, fie de la un individ la altul, fie de la un...

Teoria Informației

TEORIA INFORMATIEI Note de curs 1. Ipostazele contemporane de baza ale teoriei informatiei - teoria informatiei în sens larg:  definitie:...

Suport de curs - semiotică

Cursul de Introducere în semiotică se adresează studenţilor de la specializarea Jurnalistică anul I-îi. Această disciplină este obligatorie şi...

Structuri Sociale ale Comunicării

I. SOCIETATEA CA STRUCTURĂ I. 1. Conceptul de structură socială - structură −> lat. struer = a construi. - în ştiinţă, conceptul de structură =...

Sociologia educației - fișă de identitate

1.1 OBIECTUL SOCIOLOGIEI De obicei, oamenii au reprezentări, idei sau puncte de vedere cu privire la viaţa lor socială şi adesea se întâmplă ca...

Strategii didactice - delimitări metodologice

1.1. Problema strategiilor didactice în literatura de specialitate Literatura de specialitate evidenţiază diferite abordări ale strategiilor...

Introducere în Relații Publice

1. CONTINUTUL RELATIILOR PUBLICE Continutul relatiilor publice scoate în evidenta sensul si valoarea sociala a acestora. În acest mod, relatiile...

Hermeneutică

1.Semnificatii ale termenului “hermeneutica” Termenul de „hermeneutică“ circulă astăzi cu multiple înţelesuri. Noţiuni precum „interpretare“,...

Te-ar putea interesa și

Aspecte ale negocierii și comunicării în afaceri la Allianz Țiriac Asigurări SA

INTRODUCERE Această lucrare este structurată în patru capitole după cum urmează: - capitolul 1 Negocierea în afaceri; - capitolul 2 Comunicarea...

Strategii în Negocieri Globale

CAPITOLUL 1 NEGOCIERI 1.1. NEGOCIERILE ÎN TRANZACŢIILE INTERNAŢIONALE ASPECTE GENERALE În principiu se ştie că nici o economie naţională nu...

Tehnici, Tactici și Stratageme de Negociere în Afaceri

Argument Domeniul pe care ne străduim să-l explorăm în această lucrare este cel al afacerilor, adică al celei mai extinse forme de comunicare...

Aspecte ale negocierii și comunicării în afaceri. studiu de caz la Allianz Țiriac Asigurări SA

INTRODUCERE Această lucrare este structurată în trei capitole după cum urmează: - capitolul 1 Negocierea în afaceri; - capitolul 2 Comunicarea...

Negociere

I. Negocierea – formă principală de comunicare în afaceri I. 1. Comunicarea verbală - element preponderent al negocierilor Comunicarea, ca...

Strategii, tehnici și tactici de negociere în afacerile internaționale

INTRODUCERE Astăzi, mai mult ca oricând, ne aflăm în situaţia de a învăţa să recepţionăm critic mesajele care ajung la noi şi care încearcă să ne...

Negocierea în Afaceri - SC Petrom SA

Capitolul 1. Negocierea în afaceri Negocierea, activitatea omniprezentă în sfera economico-socială, este definită din diferite puncte de vedere în...

Negocierea Afacerilor

Capitolul I. Conceptul de negociere Complexitatea vietii social-economice si politice contemporane, diversitatea relatiilor si activitatilor de...

Ai nevoie de altceva?