Morfologia Functionala a Paradontului

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest curs prezinta Morfologia Functionala a Paradontului.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 3 pagini .

Profesor: D-nu Bajurea Eugen

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Stomatologie

Extras din document

Tema : Morfologia functionala a paradontului.

Paradontul reprezinta totatliatea de tesuturi ce asigura fixarea si sustinerea dintelui pe maxilare. Componentele paradontului : Paradontiul sau paradontul.

Paradontul marginal superfricial include : Gingia, marginea gingivala libera, papilla interdentara, gingia fixa, santul gingival. Gingia este alcatuita din marginea gingivala libera, aceasta este portiunea coronara a gingiei care cuprinde, dintele,ca o manseta care nu este fixata de dinte. Se proiecteaza pe aceasta la nivelul coletului anatomic vestibular si oral, formind santul gingival. Papila interdentara, ocupa spatial interdentar sub punctual de contact. Gingia fixa se intinde de la nivelul marginii gingivale libere pina la jonctiunea mucogingivala. Santul gingival, delimitat de suprafata dintelui si marginea gingivala, are o adincime in medie de 1.8 mm.

Paradontul marginal profund : Cementul radicular, desmodontiul (periodontiul), os alveolar. Cementul radicular este un tesut conjunctiv mineralizat, care acopera radacina dintilor pina la coroana dentara. 60-65 % acopera smaltul 30% la limita cu smaltul 5-10 % exista o portiune de dentina dezgolita. Grosimea stratului de cement creste spre zona apicala si zona furcatiilor.

Periodontul este format din totalitatea structurilor ce ocupa spatiul dentoalveolar. Substanta fundamentala glicoz-amino-glicani, si glicoproteine si fibre in marea majoritate de collagen care formeaza ligamentul periodontal, dupa orientare, se diferentiaza in fibrele crestei alveolare, fibre dentodentare, orizontale, oblice, apicale, se mai gasesc si cellule asa cum sunt fibroblaste, osteoblaste,celule mezenchimale nediferentiate celule epiteliale celule de aparare macrofage polimorfonucleare, mastofage, vase sangvine, nervi. Reprezinta prelungirea apofizelor osoase in care sunt fixati dintii. Os alveolar propriu zis corticala interna, osul alveolar sustinator, os medular si cortical la extern.

Unde este situate periodontiul. Periodontiul este cuprins intre radacina dintelui si peretii alveolari. Acest spatiu dentoalveolar, cuprinde un complex de tesuturi conjunctiv, cu functia de suspendare a dintelui, si amortizarea fortelor de presiune pe care dintele le suporta in timpul functiei la fel si functia trofica. Functia de amortizare, consta in repartizarea uniforma a presiunii masticatorii asupra peretilor alveolari. Datorita ligamentelor oblice dintele nu se infunda in alveola dentara. La functia de amortizare mai participa lichidul interstitial, vasele sangvie si limfatice a periodontului. Indiferent de directia presiunii acesta se va repartiza uniform in spatiul alveolo-dentar.

Largirea spatiului periodontal. Latimea spatiului periodontal la marginea alveolara este 0.25-0.27 mm. Latimea la nivelul hiponocliului, acesta marcheaza centrul de rotatie al dintelui, si este egal cu 0.08-0.14 mm, si latimea la nivelul apexului este de 0.16-0.19 mm. La 1/3 spre colet 0.17-0.19 in zona mijlocie 0.08-0.14 apicala 0.16-0.19.

Fisiere in arhiva (1):

  • Morfologia Functionala a Paradontului.docx

Alte informatii

STOMATOLOGIE 3105 USMF Nicolae Testemitanu.