Prevenția Afecțiunilor Stomatologice

Curs
9.4/10 (5 voturi)
Domeniu: Stomatologie
Conține 10 fișiere: doc
Pagini : 39 în total
Cuvinte : 19469
Mărime: 132.44KB (arhivat)
Puncte necesare: 0

Extras din curs

Orientarea profilactică în stomatologie este „un principiu de bază a cărui aplicare conxecventă în practica stomatologică are menirea de a reduce considerabil prevalenţa principalelor boli buco-dentare şi a nevoilor de tratamente stomatologice, de a depista si trata cât mai precoce leziunile şi bolile buco-dentare şi maxilo-faciale, de a preveni accidentele si complicaţiile, frecvenle leziuni sau boli iatrogene, de a crea conditii optime de lucnt şi de a transforma radical întreaga practică siomatologică, posibilitale a cărei realizare a foxt demonstratâ stiinţific şi care oferă perspective extraordinare pentru viitor. Orientarea profitactică a stomatologiei este o conceptie largă, cuprinzătoare, realizabilă" (Timoşca, 1987).

Obiectivul principal al stomatologiei preventive este ca elementele anatomo-funcţionale ale odontomului, ca unităţi morfo-funcţionale ale sistemului stomatognat, să fie conservate de-a lungul întregii vieţi, pacienţii urmâd ca prin educaţie şi autoapreciere să împiedice declanşarea bolii, punând-o sub control. Cu toate acestea. chiar si astăzi, când ştiinlele biologice şi medicale au adus la cunoştinţa practicienilor foarte multe elemente privind mecanismul de producere a îmbolnăvirilor buco-dentare, practica în sine rămâne dominată de obiective pur curative, deci profilaxie secundarâ sau terţiară.

ISTORIC

Ideea de prevenire a apărut încă de acum 4600 de ani, când înpăratul Huang Ti (2697-2597 î.e.n.) recomanda medicilor „sâ intervină înainte ca boala să apară, sau să se manifeste".

În cadrul civilizaţiei Asiro-Caldeene sau egiptene, extracţia dentară, ca mijloc de calmare a durerilor dentare, este reglementată chiar în codul lui Hamurabi, sau în papirusurile egiptene, unde se remarcă apariţia dentistului „Hesire".

In Grecia antică, Hipocrate recoranda dietă alimentară adecvată şi spălarea dinţilor în cazul bolilor dentare.

În lumea arabă, însuşi Mohamed profetul introduce în ritualul de curăţire a corpului credinciosului, înainte de a intra în moschee, alâturi de spălarea cu apă a mâinilor şi feţei, spălarea şi masajul dinţilor cu lemn dulce meswak.

Evul mediu din Europa, dominat de creştinism, cunoaşte o creştere a morbidităţii prin caria dentară, datorită utilizării din ce în ce mai frecvente a făinoaselor şi dulciurilor. După descoperirea zahăruiui rafinat di sfecla de zahăr, în sec. al XIX-lea se constatâ o adevărată explozie de carie, ceea ce 1-a făcut pe Pickerill să spună: „caria este o boală a civilizaţiei actuale".

Stomatologia curativă, extracţionistă sau conservatoare, cunoaşte o dezvoltare foarte mare, concepţia preventivă abordându-se cu timiditate abia în sec. XX, când încep preocupările pentru îngrijirea dintilor la copii.

După al doilea război mondial, prevenirea cariei şi parodontopatiilor devine obiectiv naţional, materializat prin programe desfăşurate sub patronajul ministerelor sănătâţii ale unor state cu civilizaţie avansată.

În anul 1978, la Alma-Ata, OMS pune bazele metodelor de prevenire a bolilor, precizând modul de înregistrare a afecţiunilor şi mijloacele cele mai eficiente de prevenire a lor.

Promovarea sănătăţii reprezintâ procesul prin care indivizii sau colectivităţile pot să-şi sporească controlul asupra determinanţilor sănătăţii, îmbunătăţind starea de sănătate. Promovarea sănătăţii include considerente care motivează schimbarea modului de viaţă ca element favorizant. Conceptul social-ecologic de sănătate este punctul central al promovârii sănătăţii, atrăgându-se astfel atenţia asupra raportului individ-mediu şi necesităţii unui echilibru dinamic. În acest

sens, promovarea sănătăţii este axată nu numai pe creşterea competenţei individuale de influenţare a factorilor determinanţi ai sânătâţii, ci şi pe influenţele pe care mediul le exercită asupra sănătăţii generale buco-dentare. Se poate aprecia în acest fel că promovarea sănătăţii, privită prin prisma stomatologiei preventive, trebuie făcută cu oameni şi nu pe oameni. Promovarea sănătăţii şi prevenirea bolii pot fi privite ca două acţiuni separate, dar complementare, care se desfăşoară concomitent.

Prevenirea bolii reprezintă strategia de reducere a factorilor de risc specifici unei maladii, sau de întărire a factorilor care reduc susceptibilitatea la boală, precum şi activităşile destinate unor boli deja instalate.

STRATEGIA STOMATOLOGIEI PREVENTIVE

Strategia stomatologiei preventive este complexă, diferă de la ţară la ţară şi cuprinde: profilaxia primară, secundară şi terţiară.

Profilaxia primară are drept scop evitarea apariţiei maladiilor şi vizează pe de o parte creştera rezistenţei ţesuturilor cavităţii bucale la acţiunea factorilor nocivi şi pe de altă parte – eliminarea factorilor cu rol determinant sau favorizant în declanşarea afecţiunilor stomatologice.

În cadrul profilaxiei primare trebuie să evităm apariţia bolilor prin:

- educaţie sanitară;

- alimentaţie corectă;

- raţionalizarea consumului de zahăr;

- igienă buco-dentară corectă;

- control periodic;

- profilaxia cu fluor;

- utilizarea agenţilor chimici de inhibare a plăcii bacteriene ş.a.

Toate aceste mijloace se adresează tuturor membrilor colectivitătii.

Strategia profilaxiei primare a cariei dentare are în vedere cele patru metode propuse de OMS:

- fluorizarea generală şi locală;

- igiena alimentaţiei;

- igiena buco-dentară;

- sigilarea şanţurilor şi gropiţelor.

Profilaxia primară a parodontopatiilor se referă la:

- îndepărtarea plăcii bacteriene prin igienă buco-dentară corectă şi apelarea la tehnicile profesionale caracteristice stomatologiei preventive.

Profilaxia primară a cancerului din sfera B.M.F.:

- eliminarea factorilor majori de risc (tutun, alcooluri distilate);

- suprimarea iritaţiilor cronice: margini ascutite ale dinţilor cariaţi, obturaţii debordante, lucrări protetice traumatizante.

Studii recente arată că 1/3 din cancerele bucale ar putea fi prevenite prin profilaxie primară.

Profîlaxia secundară urmăreşte: depistarea şi diagnosticul cât mai precoce al afecţiunilor buco-maxilo-faciale, vindecarea acestora cu un consum minim de medicamente, materiale, cu un volum de muncă redus, cu un timp minim necesar din partea pacientului, permiţând aplicarea unor metode curative cât mai conservatoare pentru toate structurile teritoriului B.M.F.: dinţi, parodonţiu, rebord alveolar, maxilare şi părti moi.

Preview document

Prevenția Afecțiunilor Stomatologice - Pagina 1
Prevenția Afecțiunilor Stomatologice - Pagina 2
Prevenția Afecțiunilor Stomatologice - Pagina 3
Prevenția Afecțiunilor Stomatologice - Pagina 4
Prevenția Afecțiunilor Stomatologice - Pagina 5
Prevenția Afecțiunilor Stomatologice - Pagina 6
Prevenția Afecțiunilor Stomatologice - Pagina 7
Prevenția Afecțiunilor Stomatologice - Pagina 8
Prevenția Afecțiunilor Stomatologice - Pagina 9
Prevenția Afecțiunilor Stomatologice - Pagina 10
Prevenția Afecțiunilor Stomatologice - Pagina 11
Prevenția Afecțiunilor Stomatologice - Pagina 12
Prevenția Afecțiunilor Stomatologice - Pagina 13
Prevenția Afecțiunilor Stomatologice - Pagina 14
Prevenția Afecțiunilor Stomatologice - Pagina 15
Prevenția Afecțiunilor Stomatologice - Pagina 16
Prevenția Afecțiunilor Stomatologice - Pagina 17
Prevenția Afecțiunilor Stomatologice - Pagina 18
Prevenția Afecțiunilor Stomatologice - Pagina 19
Prevenția Afecțiunilor Stomatologice - Pagina 20
Prevenția Afecțiunilor Stomatologice - Pagina 21
Prevenția Afecțiunilor Stomatologice - Pagina 22
Prevenția Afecțiunilor Stomatologice - Pagina 23
Prevenția Afecțiunilor Stomatologice - Pagina 24
Prevenția Afecțiunilor Stomatologice - Pagina 25
Prevenția Afecțiunilor Stomatologice - Pagina 26
Prevenția Afecțiunilor Stomatologice - Pagina 27
Prevenția Afecțiunilor Stomatologice - Pagina 28
Prevenția Afecțiunilor Stomatologice - Pagina 29
Prevenția Afecțiunilor Stomatologice - Pagina 30
Prevenția Afecțiunilor Stomatologice - Pagina 31
Prevenția Afecțiunilor Stomatologice - Pagina 32
Prevenția Afecțiunilor Stomatologice - Pagina 33
Prevenția Afecțiunilor Stomatologice - Pagina 34
Prevenția Afecțiunilor Stomatologice - Pagina 35
Prevenția Afecțiunilor Stomatologice - Pagina 36
Prevenția Afecțiunilor Stomatologice - Pagina 37
Prevenția Afecțiunilor Stomatologice - Pagina 38
Prevenția Afecțiunilor Stomatologice - Pagina 39
Prevenția Afecțiunilor Stomatologice - Pagina 40
Prevenția Afecțiunilor Stomatologice - Pagina 41
Prevenția Afecțiunilor Stomatologice - Pagina 42
Prevenția Afecțiunilor Stomatologice - Pagina 43
Prevenția Afecțiunilor Stomatologice - Pagina 44

Conținut arhivă zip

  • 10 periuta.doc
  • 11 paste.doc
  • 12 metode periaj.doc
  • 2 concept profil.doc
  • 4 examinarea.doc
  • 5 placa.doc
  • 6 revelat placa red.doc
  • 9 ind pl.doc
  • elab 15,16 fluor.doc
  • placa medicam 7 8.doc

Alții au mai descărcat și

Tehnologia Protezelor

Restaurarile protetice pot fi : directe (obturatii) indirecte (unidentare/pluridentare) Proteza =piesa mecano-protetica ce restaureaza (total sau...

Afecțiuni ale Mucoasei Orale

La copil şi adolescent, afecţiunile dobândite ale mucoasei orale pot fi: • boli infecţioase: - virale - bacteriene - micotice • boli...

Fizioterapie

1. Introducere. Istoricul fizioterapiei ca specialitate. Aplicabilitate in cadrul patologiei studiate Fizioterapia sau Medicina Fizica actuala...

Materiale

BIOMATERIALE ClasaI: BIOTOLERAT-Co-Cr (implantele); ClasaII: BIOINERT-Tn, Ti, (~ideale); ClasaIII: BIOACTIV- hidroxilapatita; ceramica-Al, Zr;...

Prevenție dentară

Părţile dure ale aparatului dento - maxilar sunt reprezentate de trei compartimente, şi nume: baza maxilarelor, osul alveolar şi dinţii, fiecare cu...

Prevenirea Cariei Dentare

Boala carioasă este una dintre afecţiunile cu largă răspândire în toate zonele geografice ale globului, care prin apariţia precoce, evoluţia de...

Amprenta în protetica fixă

Clasificarea amprentelor - Amprenta unitara - Amprenta sectoriala - Amprenta globala (unimaxilara) - Amprenta bimaxilara - Înregistrarea de...

Sănătate Orală

C 1 SĂNĂTATEA ORALĂ – DETERMINANT ESENŢIAL AL CALITĂŢII VIEŢII - Organizaţia Mondială a Sănătăţii (O.M.S.) a definit sănătatea drept o stare...

Te-ar putea interesa și

Percepția studiului eticii la medicii dentiști

Capitolul 1 INTRODUCERE Motivele alegerii temei In legătură cu profesiunea medicală, în vorbirea curentă, întrebuinţăm ca sinonime termenii...

Cheltuieli Publice pentru Sănătate

1. Sistemul cheltuielilor publice Nevoile oamenilor nu se limitează numai la nevoile lor individuale, care pot fi satisfăcute pe seama bunurilor...

Pachet de Servicii Turistice Pentru un Sejur în China

1.Argument SĂ DESCOPERIM ROMÂNIA Căteva dintre nenumăratele feţe ale României România oferă o gamă largă de propuneri turistice de interes...

Drepturile copilului în percepția părinților și a copiilor

Preliminarii Tinerii sunt încă la stadiile iniţiale ale dezvoltării personalităţii lor şi au nevoie, pentru a se dezvolta psihic şi intelectual...

Modul de Organizare și Funcționare a Serviciului Public de Sănătate

I. DEFINIREA OBIECTULUI DE ACTIVITATE Spitalul este unitatea sanitară cu paturi care asigură asistenţă medicală completă curativă, prevetivă şi de...

Servicii și Utilități Publice în Sănătate

CAPITOLUL 1 Serviciile de sanatate-Definire concept si tipologie 1.1.Definire concept Guvernul României defineşte sănătatea publică drept starea...

Primele la asigurările de persoane

CONCEPTUL DE ASIGURARE Existenta individuala si socio-umana se greveaza pe necesitati si trebuinte, a caror satisfacere justifica si orienteaza...

Prevenție oro-dentară

- 1948, WHO (OMS) defineste sanatatea drept starea completa de bine dpdv: 1. Fizic 2. Mental 3. Social Deci nu numai absenta bolii si/sau al...

Ai nevoie de altceva?