Preventii

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest curs prezinta Preventii.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 2 fisiere doc de 8 pagini (in total).

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Stomatologie

Extras din document

SANATATEA ORALA ESTE O PROBLEMA A CALITATII VIEW

Pana la sfarsitul sec. XIX medicina dentara se baza, aproape in exclusivitate, pe tratamente restaurative si protetice- tratamentele fiind costisitoafe si greu accesibile pentru cea mai mare parte a populatiei.

In prima jumatate a sec. XX cercetarile stiintifice au condus la o mai buna intelegere a factorilor implicati in etiologia bolilor cavitatii orale, medicina dentara indreptandu-se spre cautarea metodelor celor mai adecvate de prevenire a acestor boli.

MEDICINA DENTARA PREVENTIVA:

> A modificat modul de practicare a stomatologiei

> A adus benericii economice si sociale la nivel global

> A dus la disparitia durerii pentru copii si la 0 viata fara evenimente majore in ceea ce priveste problemele sanatatii orale pentru adulti

> A imbunatatit calitatea vietii indivizilor mai mult decat orice alta "descoperire" din domeniul sanatatii dentare.

Un moment esential al evolutiei preventiei oro-dentare, a fost descoperirea rolului cariopreventiv al fluorului, care a revolutionat la nivel global medicina dentara. Cecetarile privind interferenta F cu procesul carios s-a concretizat in :

- Fluorizarea apei potabile

- Dezvoltarea produselor sistemice de aplicare a F

- Dezvoltarea si raspandirea produselor cu F pentru aplicatii topice

Un al II-lea moment esential in evolutia preventiei oro-dentare a fost schimbarea -incepand cu anii '60 in urma expierentelor lui L. M. Silverstone,- a definitiei clasice a procesului carios care devine, dintr-un "proces distructiv ireversibil", un proces vindecabil prin remineralizare aplicata stadiilor incipiente de carie de smalt extinsa chiar si pana la jonctiunea smalt-dentin (leziune necavitara), granita dintre reversibil si ireversibil fiind aparitia cavitatii.

In primele decenii ale sec. XX a crescut importanta acordata igienei orale

Cercetarile in medicina dentara au continuat cu cele in domeniul tehnologiilor si al materialelor dentare -facand posibila dezvoltarea madicinii dentare preventive.

MEDICINA DENTARA PREVENTIVA = o parte integranta a

medicinei dentare care se ocupa cu studierea si aplicarea masurilor de protectie si a tratamentelor precoce individuate si colective in scopul asigurarii si mentinerii intagritatii structurilor buco-dentare ale omului.

SCOPURILE PREVENTIEI ORO-DENTARE

- evitarea initierii cariei dentare, parodontopatiilor, cancerului bucal si a anomaliilor dento-maxilare

- interceptia si tratamentul stadiilor initiale ale bolilor oro-dentare

- controlul raspandirii acestor boli

- limitarea complicatiilor si a efectelor secundare

- promovarea reabilitarii sistemului oro-dentar

PREVENTIA cuprinde masurile menite sa previna aparitia unui fenomen- a unei afectiuni oro-dentare.

PROFILAXIA se ocupa cu studiul si aplicarea metodelor de tratament preventiv.

PREVENTIA ORO-DENTARA SE ADRESEAZA;

- tuturor afectiunilo buco-dentare, cele mai frecvent intanlite fiind caria dentara, parodontopatia, anomaliile dento-maxilare si cancerul din sfera buco-maxilo-faciala

- tuturor practicienilor, indiferent de domeniul de activitate: pedodontie, ortodontie, odontologie, parodontologie, endodontic, protetica.

ETAPELE PREVENTIEI ORO-DENTARE

1. preventie primara ^are drept scop evitarea aparitiei afectiunilor buco-dentare

2. preventie secundara = urmareste tratamentul precoce al afectiunilor buco-dentare si scaderea ratei de imbolnavire. Sunt tratate afectiunile deja instalate dar aflate in stadii incipiente, fiind impiedicata evolutia si extinderea lor

3. preventia tertiara = are drept scop limitarea complicatiilor bolilor deja instalatesi tratamentul complex al bolilor cavitatii bucale prin prisma preventiei.

Metodele fiecarei etape de profilaxie pot fi aplicate atat la nivel de colectivitate (profilaxie colectiva), cat si la nivel individual (profilaxie individuala).

Profilaxia colectiva se adreseaza colectivitatilor si trebuie sa acorde prioritate masurilor profilactice care asigura o eficienta maxima cu investitii minime unor grupe populationale cat mai largi. Cuprinde actiuni specifice si nespecifice organizate, indrumate si controlate de catre medic, pentru diferite colectivitati (gradinite, scoli) si sprijinite de catre cadrele didactice si parinti precum si de foruri nationale si/sau loco-regionale.

Fisiere in arhiva (2):

  • Preventii
    • Curs preventie 1.doc
    • Curs preventie 2.doc

Alte informatii

Curs 1 si 2